Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Margerytka40 06:57, 07 maj 2019

Ja chyba dam u siebie na przedpłocie całymi wielkimi plamami floksy szydlaste. Nie mam też pomysłu innego bo tam ziemia kiepska a dodatkowo wszystkie psy z okolicy podsikują jak mogą. Tyle, że ja mam długo i stosunkowo wąsko
Nowa12 08:23, 07 maj 2019

Margerytka40 napisał(a)
Ja chyba dam u siebie na przedpłocie całymi wielkimi plamami floksy szydlaste. Nie mam też pomysłu innego bo tam ziemia kiepska a dodatkowo wszystkie psy z okolicy podsikują jak mogą. Tyle, że ja mam długo i stosunkowo wąsko

No niestety u mnie też problem z pieskami w tym miejscu i trochę boję się, żeby dać tam coś wypasionego .
Jak bym miała wąsko to bym chyba tylko wysypała żwirek.
A jakbym miała kasę to bym ten mój pasek wykostkowała, przynajmniej w części . Ale wtedy zrobiłabym parking dla samochodów mimo, że to prywatna droga.
deszczowymaj 11:00, 07 maj 2019

Nowa12 napisał(a)

Ok. To na carexy jeszcze czekam.
Przedpłocie przeraża mnie, że jest takie wielkie bo gdyby to był wąski pasek to nie trzeba byłoby tak główkować.

Może mi ktoś wytłumaczyć jak się palikuje takie wyższe drzewko? Te 3 kijki do palikowania kupujecie od razu w szkółce? Jak to jest przymocowane? Przepraszam za pytania blondynki ale nie mam jeszcze takich wyżej szczepionych drzew.

Paliki kupujesz w np.jakimś centrum ogrodniczym,ale są też szkółki dobrze zaopatrzone i tam wszystko dostaniesz paliki grubością odpowiednio dobierasz do średnicy pnia drzewka...wiadomo że jak chudy patyczek to nie wsadzisz grubego pala no tak wiesz mw na oko

Przy sadzeniu drzewek wykopujesz ciut szerszy dołek i od razu te paliki tam wciskasz,wbijasz zasypujesz ..udeptujesz..muszą się sztywno trzymać i teraz możesz drzewko specjalną szeroką taśmą (mogą być to też rajstopki lub pończoszki )przymocować do palików oczywiście w necie jest masa zdjęć jak to powinno wyglądać
11:52, 07 maj 2019
ja mam na przedpłociu floksy szydlaste. Bezobsługowe są. Fote może dziś wstawię u siebie jak cyknę zdjęcie
Ja mam sukę, też mam problem, a dodatkowo mam kule z bukszpanu poobsikiwane, w tym floksie
Nowa12 22:23, 07 maj 2019

deszczowymaj napisał(a)

Paliki kupujesz w np.jakimś centrum ogrodniczym,ale są też szkółki dobrze zaopatrzone i tam wszystko dostaniesz paliki grubością odpowiednio dobierasz do średnicy pnia drzewka...wiadomo że jak chudy patyczek to nie wsadzisz grubego pala no tak wiesz mw na oko

Przy sadzeniu drzewek wykopujesz ciut szerszy dołek i od razu te paliki tam wciskasz,wbijasz zasypujesz ..udeptujesz..muszą się sztywno trzymać i teraz możesz drzewko specjalną szeroką taśmą (mogą być to też rajstopki lub pończoszki )przymocować do palików oczywiście w necie jest masa zdjęć jak to powinno wyglądać

Dziękuję Asiu za szczegółowe wyjaśnienia. Czyli nie jest to zbyt skomplikowane.
Nowa12 22:27, 07 maj 2019

MonikA napisał(a)
ja mam na przedpłociu floksy szydlaste. Bezobsługowe są. Fote może dziś wstawię u siebie jak cyknę zdjęcie
Ja mam sukę, też mam problem, a dodatkowo mam kule z bukszpanu poobsikiwane, w tym floksie

Ja nie mam swojego pieska ale pieski z okolicy korzystają z przedpłocia .
Poduchy floksowe piękne są ale tylko wiosną. Jak przekwitną już nie są za fajne.
22:38, 07 maj 2019
Nowa12 napisał(a)

Ja nie mam swojego pieska ale pieski z okolicy korzystają z przedpłocia .
Poduchy floksowe piękne są ale tylko wiosną. Jak przekwitną już nie są za fajne.

No właśnie obce pieski przychodzą pod płot do mojej niestety, wrzucam fotki to zobaczysz co robią mi z bukszpanami.
Nowa12 22:45, 07 maj 2019

MonikA napisał(a)

No właśnie obce pieski przychodzą pod płot do mojej niestety, wrzucam fotki to zobaczysz co robią mi z bukszpanami.

Zaglądam do Twojego wątku i upajam się kolorami i idealnie kulistymi kulkami.
I czekam na bukszpany.
22:54, 07 maj 2019
Nowa12 napisał(a)

Zaglądam do Twojego wątku i upajam się kolorami i idealnie kulistymi kulkami.
I czekam na bukszpany.

upajaj się upajaj kochana

Bukszpany już są, te obsikane też
gogo 23:17, 07 maj 2019

Jestem w dobrej sytuacji z miejscem do przechowywania, mam ponad 160 m 2 pomieszczenia gospodarczego
I jest tam ok. 5, 6 st.C w zimie.
Są okna, ale światło nie jest potrzebne, wręcz niewskazane, bo rośliny mogłyby za wcześnie puścić liście.
Mogłabym trzymać duuuużo klonów