Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:23, 06 maj 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ty to jednak jesteś mistrzynią wysiewów. Podziwiam za umiejętności i za cierpliwość.
Lubię jasnotę w wiosennej odsłonie. Listki ma śliczne, a i drobnym kwiatkom niczego zarzucić nie można.
To dobrze, że ogród się zmienia nie do poznania. Ogrodnik dojrzewa. Wiedzy ma więcej, doświadczenia. Lat też przybywa i to też zaczyna uwzględniać w swoich działaniach. Tak to jest w moim przypadku.
A groszku Ci czasem ptaszki nie podjadły? Lubią czasem to robić.

Jak ja lubię ogrodowisko tyle połaskotań mistrzyni - no choć jest jakaś dyscyplina dla mnie

jasnota cały sezon jest ładna i sieje się w kostce a ja jej nie wyrywam

groszek miałam przykryty specjalnie gałęziami żeb y mi ptaki nie wyjadły ale pewności nie mam
mira 22:24, 06 maj 2019

Wendy79 napisał(a)
Miro, no podziwiam bardzo za tą ilość wysiewów, ja już jakoś ograniczam. Brak mi czasu. Przyszłam zobaczyć tą dziurę, ale nie widzę. No,może zmęczona jestem, bo oczy mi się zamykają, a jutro znowu o piątej mus wstać. Także dobranoc mówię

dziura jet czarna

mira 22:29, 06 maj 2019

wkoło skrzyni mam ukopany wałek - nie moja robota

teraz ta zieleń tych kuleczek bajeczna

to tyle na dziś, znikam na chwilkę,
pracy w ogrodzie moc, akcja dalia zakończona, akcja pomidor na horyzoncie a na tapecie plewienie wszelkie

majowości życzę

ElaS 22:30, 06 maj 2019

mira napisał(a)

bo jak na razie to mają się doskonale i będą jeszcze bardzo długo

Co też jest w tym skromnym, delikatnym a jakże urokliwym kwieciu?
A może skojarzenie mnie rozczula?
Moja mama rysowała mi piękne kwiaty. Miała talent. Ja ni w ząb. Każdy obrazek podpisać musiałam, coby wiedzieć, co autor miał na myśli
Ale bratki nauczyłam się rysować: płatki na górze, jeden duży na dole i żółty środek.
ewsyg 22:30, 06 maj 2019

Ja w tym roku tez kupiłam Karwińskiego. On niestety u nas nie zimuje. Szkoda
tulucy 22:30, 06 maj 2019

Dziwna dziura to znaczy fachowo ubytek, bo dziura by była na wylot
Może kot - jakby za czymś kopał, ale tak trochę to inaczej wygląda...

Dorota123 10:49, 07 maj 2019

Donic masz dużo, no i własnego wysiewu mnóstwo pikówek. Te cieszą najbardziej. Ja w tym roku wysiałam nasionka surfinii, które zebrałam w ubiegłym roku. Mam ze 150 małych pikówek. Część będzie w donicach i skrzyneczkach, a reszta powędruje na rabatki.
Urszulla 15:48, 07 maj 2019

mira napisał(a)

No właśnie ja nie bardzo ten zestaw adoruję, wolę inne i dlatego tam jest choć co
róża Artemis, dzielżany, pysznogłówki,przetacznikowce,krwiściągi, lilie, nepeta nuda, floksy,mikołajki,liliowce,szałwię,astry /sporo/, bodziszki, chryzantemy, rdest a nawet czyśca, z wysiewu moje ulubione kłosowce, przegorzan i pewnie choć co jeszcze

To bogaty zestaw chyba za bogaty taką bylinówkę z wszystkiego robię z tyłu domu i wiem jak to ciężko dobrze skomponować.

W tym roku bez specjalnych szaleństw wysiałam:
stipę( już siedzi w gruncie),
trawę cytrynową ( mam 2 sadzonki bo ja pikuję rośliny w takie małe kupki),
Szałwię okręgową z nasion od Agatki ( też wyszły 2 sadzonki)
Pomidory do rozdania
Heliotrop ( próbuję 2 rok z rzędu i coś nie wychodzi, małe siewki nie za bardzo chcą rosnąć)

A przede mną: ogórki, cleome, kosmosy ( mam własne nasiona z tych żółtych i czekoladowego??), do gruntu cynie. W zeszłym roku nie udała się lobelia, nie powtarzam więc.

Wolę robić sadzonki rośliny z siewów z poprzednich lat fajnie się mają np. Kłosowce, przetaczniki.
Mala_Mi 20:58, 08 maj 2019

mira napisał(a)

dzięki za miłe słowo -zmieniam, wycinam i czekam jak mi nowe urośnie - nie poznałabyś mojego ogrodu

Pora to zmienić
Gruszka_na_w... 21:34, 08 maj 2019

Ta dziura to może być dzieło kota, który odkrył, że gdzieś w okolicy skrzyni grasują myszki. Mój tak czasem działa.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies