Czy to jest ta rabata bez ogrodzenia zaraz przy wjeździe?
Za żywopłot z cisa na 10 metrów to sporo zapłacisz. On też dużo miejsca zabierze, nie dawałabym go po całej długości bo nie będzie gdzie sadzić innych roślin. Szkoda by mi było przestrzeni. 1,5 metra to bardzo niewiele. a metr to już zupełnie mało. Wiem, bo sama mam takiej głębokości rabaty i znam ból ich obsadzania. Lepiej też kupić mniej cisów a trochę większe niż 7 lat czekać aż urośnie.
Bardzo na szybko przykładowy układ drzew. Takich samych bym nie dała ale ja nie jestem szpalerkowa. Ciemna zieleń cis, róż Amanogawa do ok. 1 m. Mazy - większy miskant - Gracek lub coś co przebarwia się na czerwono/bordowo za Amanogawami lub Morning za ambrowcem (żółty), ciemne kółko - parocja - ona powinna mieć jaśniejsze tło bo na cisach zginie w lato. Pod drzewami w zależności od tego jakie kupisz (Amanogawa może być wielo lub jednopniowa i w związku z tym więcej lub mniej miejsca zajmuje) i ile tam słońca jest można dać wąskie lub niższe hortki, trawy, róże. To samo dotyczy ambrowca. Slender można wyprowadzić na pniu lub zostawić gałązki od dołu, on tak dosyć dziwnie rośnie ale z czasem może mieć i 2 metry szerokości co oznacza, że finalnie wyjdzie z ram rabaty. Układ prawy lub lewy w zależności od ilosci światła i tego co chcesz dokładnie zasłonić (pamiętam ze zdjęcia, że tam pole a potem domy są zaraz). Drzewa się sadzi trochę tak albo zrobić oś widokową albo coś zasłonić albo nadać tło. Parocję musiałabyś przez pierwsze lata osłaniać bo tam pustka za płotem.
Układ zakłada, że po 8-10 latach rośliny zaczną się dotykać. Grab szybciej ci wyjdzie z rabaty i będzie 2-krotnie większy niż te 1,5 m.