Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wzgórze chaosu 10:20, 17 mar 2020

Do góry
Zbliżenie na kamieniołom

Do góry
Na tym etapie pełniłam największy błąd, czyli brak cięcia świerków i puszczenie ich samopas. Jeszcze wtedy nie stykały się ze sobą i mogłam mieć ładne dwa stożki. Szkoda tylko, że nie zielone

Po podkrzesaniu świerków w zeszłe lato miałam spod nich taki widok.
Pod słońce doskonale widać jak bardzo są suche od środka. Tego suszu jest na prawdę ogromna ilość.

Do góry
W pionie już było, to teraz w poziomie

Do góry
Historia rabaty z rondem nie kończy się na planowaniu nasadzeń. Problemem jest górka na rondzie - kamienie i świerki. To miejsce stało się magazynem kamieni z okolicznych rabat. Dla mnie straszny widok, choć powiem, że są osoby którym ta przypadkowa konstrukcja się podoba. Ja natomiast cały zeszły sezon omijałam ją i aparatem i wzrokiem
Ale udawanie, że czegoś nie ma nie jest wyjściem, dlatego wrzucam zdjęcia dla zdiagnozowania sytuacji. Dobrze, że nie ma jeszcze wielu roślin, jak na dłoni widać skalę problemu

W samym słońcu 10:05, 17 mar 2020

Do góry
w południe masz słońce tak jak na rysunku?

Jeżeli dobrze narysowałaś kierunki to tak powinno ci słońce operować. Słońce wschodzi od strony wjazdu do działki, w południe jest za tujami, które jak będą większe to dadzą cień roślinom pod nimi (na szaro zamalowałam) a zachodzi za domem. Czy tak?
Ogród do odnowy 09:42, 17 mar 2020

Do góry
Jednak to -10C co nieco podmroziło ale to dla mnie totalne zaskoczenie - kalina Dawn

W samym słońcu 08:50, 17 mar 2020

Do góry
Tak gdzie linie przerywane to dopiero planowane zmiany czyli rabata pod domem, zerwanie darni przy skrzyniach, Amanogawy przy podjeździe i Pissardi na rabacie na przeciwko

W miejsce Annabelle chciałabym derenie ivory halo- chyba,że coś innego polecicie. Hortensje palą się na słońcu. Czy może zamiast niskich dereni posadzić też jakieś drzewa? Co radzicie,jestem otwarta na propozycje.
Pomysł z drzewem/ drzewami mi się podoba. Tam jest około 4-4,5 długości od Miskantow do Miskantow.

Ogród bez reguł 08:50, 17 mar 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Mój ulubiony obiekt Zdjęcie zrobione dziś rano, ok. 6.

Super fotka
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:44, 17 mar 2020

Do góry
witam. Bardzo proszę o pomoc w kwestii nasadzeń.
Chciałabym zagospodarować jakoś ten skos z przodu działki, który ma 8 metrów.
Myślałam np. O 3 drzewach w formie kulistej, a na dole zrobiłabym jakąś rabatę? Tylko czy 3 takie same czy różne a może jednak jakieś kolumnowe?
Jakie drzewa, krzewy można by tutaj wykorzystać? Ten skos jest od strony południowo zachodniej
Dodatkowo proszę o odp co można posadzić przy tarasie oraz czy sadzić cokolwiek od strony wschodniej gdzie jest garaż? Jest tam dość wąsko.

Ew proszę o dodatkowe rady co gdzie można dodatkowo posadzić, na razie działka ma same tuje i tych 12 krzewów (tawuły i derenie) więc jest raczej goła

W samym słońcu 08:36, 17 mar 2020

Do góry
Pomierzylam i widzę, że plan trzeba zmienić.

Może jakieś kolumnowe, czy wtedy kolumnowe by pasowały?

Może powtórzyć nasadzenie z Amanogawy? ( Mają być 3 przy podjeździe).
A Pissardi posadzić tylko na drugiej rabacie przy podjeździe.
Ogrodowy spektakl trwa ... 08:10, 17 mar 2020

Do góry
mira napisał(a)

no maj jest wszędzie jednak naj a ja lubię to miejsce z głogiem kwitnacym

Mirus masz gdzieś zblizenie tych jeżówek z metalu?
Alez ten głóg cudowny, ile ma lat?
Polecane drzewa i krzewy liściaste 08:07, 17 mar 2020

Do góry
witam. Bardzo proszę o pomoc w kwestii nasadzeń.
Chciałabym zagospodarować jakoś ten skos z przodu działki, który ma 8 metrów.
Myślałam np. O 3 drzewach w formie kulistej, a na dole zrobiłabym jakąś rabatę? Tylko czy 3 takie same czy różne a może jednak jakieś kolumnowe?
Jakie drzewa, krzewy można by tutaj wykorzystać? Ten skos jest od strony południowo zachodniej
Dodatkowo proszę o odp co można posadzić przy tarasie oraz czy sadzić cokolwiek od strony wschodniej gdzie jest garaż? Jest tam dość wąsko.

Ew proszę o dodatkowe rady co gdzie można dodatkowo posadzić, na razie działka ma same tuje i tych 12 krzewów (tawuły i derenie) więc jest raczej goła

W Dolinie Muminków 08:02, 17 mar 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Basiu, witam sie wiosennie .
Powoli się wszystko rozkręca ale już bliżej niż dalej .

Tak wiosna już za pasem wszyscy czekamy na nią.
Nasze pierwsze zakupy ..... Przyjechał materiał na schody
W samym słońcu 08:01, 17 mar 2020

Do góry
Tak jak robię zdjęcie to po lewej stronie rosnie żywopłot z tuj
Ogród na piasku i z wielkim murem 23:23, 16 mar 2020

Do góry

O, jak bym chciała mieć taki ogród
Ta część fotek , szczególnie Plantacja Vanilii pochodzi z Mauritiusa.
Dalsza część fotek jutro, bo wybór nie jest łatwy

Na zachętę jedna fota z ogrodu botanicznego, nadaje się na tapetę

Ogród na piasku i z wielkim murem 23:13, 16 mar 2020

Do góry

też nie wiem co to jest. Następnym razem (jeśli będzie) zabiorę jakiś atlas kwiatów, drzew i roślin).

"Łosie rogi" w naturalnych warunkach.

Ogród na piasku i z wielkim murem 23:05, 16 mar 2020

Do góry
W jednym z ogródków znalazłam też .. nasze ukochane dalie. Ciekawe czy zimują, raczej tak, ale jak wobec tego z okresem spoczynku?

Poniżej oczywiście plumeria, w pięknym kolorze, a jak pachnie.

Miałam w ogrodzie zimowym sadzonkę, ale nie przetrwała zimy pomimo troski o nią.

Poniżej NN

Były też cynie

Ogród na piasku i z wielkim murem 22:57, 16 mar 2020

Do góry
Kilka nie nazwanych, acz urokliwych roślinek (ta pierwsza podobna do rododendrona)

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:50, 16 mar 2020

Do góry

reszta w aparacie jeszcze
Ogród na piasku i z wielkim murem 22:50, 16 mar 2020

Do góry
Datury wielkości drzew to wyjątkowo urocze ozdoby ogrodów ale też pól i przydrożnych rowów. Ogromne kielichy - choć trujące, każdy do fotki starał się jak najbliżej "przytulić"

Tę roślinkę muszę tu pokazać, bo mi umknie, a bardzo chciałabym ją zidentyfikować

Poniżej to samo, tylko z ciekawym tłem (nagle przy 30 st. temp pojawiła się mgła)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies