Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Iwonka 18:35, 16 mar 2020

BKosimkArt napisał(a)
O matko cudne linie wyszły! Ja to jednak lubię te faliste... i teraz widzę że masz tu podjazd o którym mówiłaś.. bardzo podobnie faktycznie, tylko u Ciebie zdecydowanie lepiej to wygląda... ja też dziś w tym miejscu poprawiam łuki i dziabnę chyba od razu nową rabatę na drzewa... powstanie bardzo podobny łuk jak u Ciebie tylko u mnie bez ronda.

Fajnie, że ci się podoba, mnie też ten nowy kształt bardziej pasuje. Podjazdu niestety mam aż za dużo, z 7 osobówek spokojnie wejdzie. Jest wygodny gdy mamy gości, ale trochę przytłacza.
Czekam na twoją fotorelację, pamiętam jak szybko uwinęłaś się z ostatnim poszerzeniem. Moja krew
Drzewo o którym wspominałam zaznaczyłam na czerwono. Fajnie wypełniłoby tę lukę, ale od roku nie mogę się zdecydować jakie wyybrać
Iwonka 18:37, 16 mar 2020

Waclaw napisał(a)
relacja bardzo mi sie spodobała.
Ja jestem na początku drogi. Przydało by się takie doświadczenie w projektowaniu przestrzeni

Masz dużo inspiracji z wycieczek ogrodowych, zazdroszczę tego początku
Gardener27 19:49, 16 mar 2020

Zrobiłem sobie dziś wycieczkę Iwonko po Twoim ogrodzie, na przestrzeni lat to miejsce bardzo się zmieniło i wciąż zmienia.

Masz wspaniałych doradców ogrodowych, podoba mi się odzyskiwanie powierzchni na ,,nowe,, pod koronami drzew.

Świetnie prowadzisz linie rabat, uwielbiam takie wygibasy, ogród jest bardziej dynamiczny.

Porządek w każdej części ... jaki ogrodnik taki ogród.

Świerki Conica perfekcyjne

Pozdrawiam Przemek
mira 22:13, 16 mar 2020

Iwonka napisał(a)

Fajnie, że ci się podoba, mnie też ten nowy kształt bardziej pasuje. Podjazdu niestety mam aż za dużo, z 7 osobówek spokojnie wejdzie. Jest wygodny gdy mamy gości, ale trochę przytłacza.
Czekam na twoją fotorelację, pamiętam jak szybko uwinęłaś się z ostatnim poszerzeniem. Moja krew
Drzewo o którym wspominałam zaznaczyłam na czerwono. Fajnie wypełniłoby tę lukę, ale od roku nie mogę się zdecydować jakie wyybrać

a jakie masz na myśli ?
Gosialuk 22:15, 16 mar 2020

Super porównania, w drzewach jednak drzemie moc. Warto robić zdjęcia od samego początku. Takie obrazki najlepiej pokazują czego możemy się spodziewać za kilka lat.
mira 22:21, 16 mar 2020

Obejrzałam całą metamorfozę - rewelacja - widać Twoje zamiłowanie do perfekcji
i to nas różni , usunięcie kamieni to był świetny pomysł - miejsce nabrało elegancji - super
Iwonka 08:11, 17 mar 2020

Gardener27 napisał(a)

Zrobiłem sobie dziś wycieczkę Iwonko po Twoim ogrodzie, na przestrzeni lat to miejsce bardzo się zmieniło i wciąż zmienia.

Masz wspaniałych doradców ogrodowych, podoba mi się odzyskiwanie powierzchni na ,,nowe,, pod koronami drzew.

Świetnie prowadzisz linie rabat, uwielbiam takie wygibasy, ogród jest bardziej dynamiczny.

Porządek w każdej części ... jaki ogrodnik taki ogród.

Świerki Conica perfekcyjne

Pozdrawiam Przemek

Mój ogród Przemku to kopalnia wiedzy czego nie robić Przeglądając stare fotki stwierdzam, że niektóre zakątki miały tylu mieszkańców po których ślad zaginął... Dynamika jak u właścicielki Stąd pewnie ten mój brak cierpliwości do donic, ale lubię przekopywać ziemię, sprzątać, przycinać, na przedwiośniu jestem jak w raju

Gosialuk napisał(a)
Super porównania, w drzewach jednak drzemie moc. Warto robić zdjęcia od samego początku. Takie obrazki najlepiej pokazują czego możemy się spodziewać za kilka lat.
Dużo zdjęć niestety robiłam bez myśli dokumentacyjnej, szczęśliwie coś tam do porównań da się wykorzystać. Mnie w drzewach urzeka coroczna witalność, iglaki są w tym temacie zdecydowanie w tyle, ale bez nich zimą byłoby smutno.

mira napisał(a)

a jakie masz na myśli ?

Obejrzałam całą metamorfozę - rewelacja - widać Twoje zamiłowanie do perfekcji
i to nas różni , usunięcie kamieni to był świetny pomysł - miejsce nabrało elegancji - super

Jakie drzewo mam na myśli? Na pewno pasujące do reszty, nie zasłaniające widoku z kuchennego okna, ale zasłaniające dom sąsiada (taki paradoks). Mam ochotę na jakiś rarytas... dawidia, stewarcja... może kolejny dereń kousa albo po prostu magnolia. Jedno wiem - liście w sezonie muszą być zielone
Perfekcja to moje przekleństwo, na szczęście miewam okresy luzu i na nieład bez wyrzutów sumienia przymykam oko

Iwonka 10:20, 17 mar 2020

Historia rabaty z rondem nie kończy się na planowaniu nasadzeń. Problemem jest górka na rondzie - kamienie i świerki. To miejsce stało się magazynem kamieni z okolicznych rabat. Dla mnie straszny widok, choć powiem, że są osoby którym ta przypadkowa konstrukcja się podoba. Ja natomiast cały zeszły sezon omijałam ją i aparatem i wzrokiem
Ale udawanie, że czegoś nie ma nie jest wyjściem, dlatego wrzucam zdjęcia dla zdiagnozowania sytuacji. Dobrze, że nie ma jeszcze wielu roślin, jak na dłoni widać skalę problemu

W pionie już było, to teraz w poziomie

Na tym etapie pełniłam największy błąd, czyli brak cięcia świerków i puszczenie ich samopas. Jeszcze wtedy nie stykały się ze sobą i mogłam mieć ładne dwa stożki. Szkoda tylko, że nie zielone

Po podkrzesaniu świerków w zeszłe lato miałam spod nich taki widok.
Pod słońce doskonale widać jak bardzo są suche od środka. Tego suszu jest na prawdę ogromna ilość.