Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi 2017 11:54, 06 gru 2019

Do góry
Kochane do nart to jeszcze kilka miesięcy Rezerwacja na odległy termin...

Jeszcze święta i takie tam po drodze sprawy ..

Podmiejski ogródek 11:36, 06 gru 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Te szkliwione wszystkie widziałam na żywo ale i tak nie potrafię doradzić. Może pokaż te miejsca, gdzie one mają stać docelowo?

Ta pierwsza cudowna jest.

Na pewno chcę co najmniej jedną przed kominkiem (za radą Kwartecika). Porządnego zdjęcia kominka jak na złość nie mogę znaleźć.
Lubię ustawiać donice (o ile można powiedzieć o lubieniu donic w moim przypadku)przy tej ceglanej kolumnie na tarasie (zdjęcie wyżej)

Zastanawiam się nad ustawieniem donic przy szubienicy

akurat przy tych dwóch widocznych na zdjęciu słupach. Ten kawałek pod świerkiem jest tak brzydki, że rzutuje mi na odbiór całego ogrodu.
A tam mam akurat najlepszy widok z tarasu.
Może ławeczce dać strażników po obu stronach?

trzeba by było też ogarnąć wejście, żeby bardziej reprezentacyjne było, tylko że tam moi panowie najchętniej zostawiają hulajnogi, znicze, rękawice i wszelkie różności aktualnie używane.
Ogród bez reguł 11:29, 06 gru 2019

Do góry
Boszszsz, ten grudzień strasznie depresyjny jest. Za 2,5 tyg. Święta, a ja zupełnie nie czuję bluesa. Wg rozpiski jutro pora na bigosik i zakwas na barszcz. Pieczenie ciasteczek jakoś mi nie podchodzi, może bliżej świąt jeszcze mnie najdzie... No a jakieś ozdoby - zapomnijcie... Nie, żebym nie umiała - po prostu nie chce mi się

Zdjęcie sprzed m-ca, żebyście się nie dziwiły...
Podmiejski ogródek 11:25, 06 gru 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Wiesz, każdemu co innego w duszy gra... Czy na pewno wiesz, o co prosisz?!
Ja bym wybrała te wysokie dzbanowate i zróżnicowała wykończeniem, kolorem - bo sama piszesz, że nie każdy kolor wszędzie i nie każde wykończenie - szkliwo, terakota, itp. Wtedy nie będzie wrażenia składu z doniczkami - wspólny kształt zapewni spójność, kolory zróżnicują lokalizację i przeznaczenie.
O, tak to wymyśliłam , a Ty zrób z tym co chcesz

Wiem, o co proszę i wiem, jaki może być skutek

te wysokie dzbanowate były moim pierwszym wyborem. Ale sama powiedz, czy takie kolorowe szkliwione będą pasować do tego kominka:

(nie mam pod ręką lepszego zdjęcia; białej ściany nie będzie - planuję zasłonić ją szarymi dechami)
tutaj bym widziała raczej albo jakieś grafitowe albo wręcz zwykłe glinianki

przy tych szarych deskach też mi się nie widzą za bardzo ani te kobaltowe ani nawet zielone. za to w rabatach, lekko ukryte w roślinności... oj bardzo mi się widzą

W moim małym ogródeczku - Dorota 10:39, 06 gru 2019

Do góry
ElaS napisał(a)
Dorotko, ileż pomysłów, inspiracji. Jaka z Ciebie twórcza Kobieta. No pięknie jednym słowem
Szyszki świetne. Chyba jutro pójdę do lasu

ps
a o chorobie nie ma co myśleć, bo to sprawa choroby jest, a nie Twoja
tak mówiła moja koleżanka i mi to pomagało - pomaga
Dziękuję Elu, pomysłów u mnie mnóstwo. Kłębią mi się w głowie nieustannie, a w przedświątecznym czasie jestem w swoim żywiole.

Nad chorobą się nie rozczulam, ale codzienna porcja leków nie daje mi o niej zapomnieć. Nie jest źle, oby gorzej nie było.

Dziś Mikołajki, ale prezenciki chyba zaczekają do niedzieli. Chcemy zabrać wnuka do Tarnobrzega na paradę Mikołajów.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 10:35, 06 gru 2019

Do góry
zawitka napisał(a)
Haniu ---

Aniu-----Jeszcze kwitną dziś myślałam że zmarzną a one stoją .Nie tak ochoczo ale są

Te najładniej jeszcze wyglądają jakieś nie do zdarcia .

Mój eM. jest miłośnikiem chryzantem. I kupił sobie właśnie taką i poprosił, żebym przezimowała. Posadziłam na razie do szklarni.

W moim małym ogródeczku - Dorota 10:32, 06 gru 2019

Do góry
mira napisał(a)

Ach ile tu dekoracji - ja jestem w tyle no mus się zdopingować
te szyszki zgapię - super
choć muszę się za zielonym rozglądnąć - no przydają się teraz iglaczki

kolejna wizytówka - o to zajrzę

martwiłaś się gdzieś o miejsce - powojniki w górę miejsca nie zajmują ani inne pnącza
Cieszę się, że Ci się moje szyszki spodobały. Robię takie od kilku lat i rozdaję przed świętami osobom, które mnie zapraszają. Taki mały akcent świąteczny.
Wiem, że powojniki rosną w górę, ale jednak trzeba chociaż 50x50cm przygotować glebę na start, a u mnie trudno znaleźć taki kawał wolnej ziemi.

Ładne światło było na altankę, to napstrykałam fotek.
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:23, 06 gru 2019

Do góry
AgataM napisał(a)
Za Tobą trudno nadążyć Piękne dekoracje robisz, są nie tylko pomysłowe ale i bardzo radosne
Dzięki Agatko, to ja czekam na Twoją radosną twórczość. Co innego słuchać jak to ma wyglądać, a co innego zobaczyć efekt końcowy.

W moim małym ogródeczku - Dorota 10:20, 06 gru 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Dorotko piękne dekoracje tworzysz
Dziękuję Magdo i życzę udanych Mikołajków
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:18, 06 gru 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Bardzo elegancka dekoracja z mahonią!
Podziwiam Dorotko Twój zapał do tych wszystkich robótek,ja ostatnio nie mogę się zmobilizować.
Zawsze miałam pociąg do robienia dekoracji, a teraz mam na to czas więc coś tam dłubię. Nie zawsze mi się chce, czasem też mam lenia....już trzeci dzień nic nowego nie robię.

W moim małym ogródeczku - Dorota 10:14, 06 gru 2019

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Dorotko Witam się cieplutko na Twoim wątku

Od jakiegoś czasu podglądam Cię po cichutku i tak sobie myślę,że wypadało by w końcu się ujawnić tak więc Jestem

Bardzo lubię w Twoim ogrodzie tą przytulność którą udało Ci się stworzyć ..różnorodne nasadzenia i moc kolorów

I jakby było tego mało..to jeszcze utalentowana babeczka z Ciebie

Witam Cię Joanno i bardzo mi miło , że się ujawniłaś i dziękuję za tyle miłych słów.

W moim małym ogródeczku - Dorota 10:09, 06 gru 2019

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Witaj Dorotko Piękności tworzysz
Mam nadzieję, że zdrówko szybko powróci do Ciebie.
Buziaki zostawiam.
Dziękuję Basiu

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 10:04, 06 gru 2019

Do góry
popcorn napisał(a)

Od strony ogrodu i drugiej działki. Z zamontowaną bramą i furtką.

Karola, a ta brama i furtka to do środka się otwiera co nie? przypilnuj od razu niech koparkowy Ci ładnie zniweluje, bo to wygląda jakbyś miała w stronę domu mocno pod górkę. Otwiera Ci się ta brama bez przeszkód? śledzę cały czas i pozdrawiam
Podmiejski ogródek 09:27, 06 gru 2019

Do góry
Do szarej elewacji i do ceglanego kominka nie pasują mi takie żywe kolory, które mi się zresztą bardzo podobają. Na rabacie, wśród roślin dobrze by jednak wyglądały:

(inna sprawa, że chyba kiepska jakość jest tych donic)

takie kosze fajnie by wyglądały na tarasie

Mogę iść w kierunku bardziej nowoczesnym, albo bardziej tradycyjnym i nie wiem na jaki się zdecydować.

Pomożecie?
Podmiejski ogródek 09:15, 06 gru 2019

Do góry
Dziewczyny, skoro tak już sobie rozmawiamy, to może pomożecie mi w rozwiązaniu dylematu?

Zaczęłam pomału szukać donic do ogrodu i nie bardzo wiem, na jakie się zdecydować.

Donice docelowo miałyby stać w różnych miejscach:
- przed kominkiem
- na tarasie
- w rabatach

No i problem jest taki, że w każde miejsce pasowałyby mi inne.

Na rabaty, między rośliny, pasowałyby mi takie jak ma Zana; wysokie szkliwione. Ale takie nie pasują mi do kominka.
Przy tarasie mogłyby być bardziej nowoczesne, kwadratowe ale takie z kolei będą źle wyglądały na rabacie (chyba).

Do tego muszą być porządne, duże, bo planuję w nich posadzić rośliny całoroczne, może zimozielone, tylko uzupełniane sezonowymi kwiatkami, i wolałabym nie musieć chować ich na zimę.

Żeby jeszcze utrudnić sobie zadanie, to nie jestem pewna, czy po zrobieniu tarasu nie będę chciała gdzieś ustawić takich naprawdę dużych donic na małe drzewka typu świdośliwa czy klon palmowy.

Donice oczywiście nie muszą być wszystkie takie same, ale powinny do siebie pasować, a nie za bardzo mi pasują okrągłe szkliwione, w jakimś żywym kolorze, i kwadratowe nowoczesne.

Kilka sztuk które mi wpadły w oko:

Pszczelarnia 08:59, 06 gru 2019

Do góry

Oczekiwanie na takie widoki pozwala łatwiej przetrwać ten zimny czas
I czemu zawsze zapomnę wysiać naparstnice . Nigdy ich u siebie nie miałam.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:28, 06 gru 2019

Do góry
Haniu ---

Aniu-----Jeszcze kwitną dziś myślałam że zmarzną a one stoją .Nie tak ochoczo ale są

Te najładniej jeszcze wyglądają jakieś nie do zdarcia .
Tajemniczy Ogród 08:17, 06 gru 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Jeszcze raz wielkie dzięki,za zdjęcia. To istatnie zdjęcie najlepiej dla mnie obrazuje o co kaman Pomijając fakt, że jest przeuroczo ( uwielbiam ten klimat ) to zaczynam rozumieć swoje błędy.
Przede wszystkim ograniczyć ilość roślin i znaleźć łącznik spinający rabaty. Jak u Ciebie kulki bukszpanowe , które łączą pięknie całość. Kontrastowa kolorystyka do bordowo-różowych wiśni i hortensji i zmienna faktura.
Dobra teorię znam teraz musze przejść do praktyki. U mnie niestety kształt tej rabaty nie ułatwia sprawy bo musi wyglądać dobrze i spójnie z 2 stron. Ale mam czas do namysłu .

p.s kącik kulkowo rozplenicowy boski
Ogród do odnowy 07:37, 06 gru 2019

Do góry
Tadam...

zimno ale słoneczko w końcu czasem świeci

W ogródku emerytki 02:24, 06 gru 2019

Do góry

Mamy też niespodziankę, Czarnuszek okazał się być kotką
Ma na imię Czarnulka
Tu z Pysią, która ma gustowne ubranko [konieczne, bo po reakcji alergicznej na zastrzyki w dwóch miejscach straciła sierść, a materiał chroni przed drapaniem się].
Ale Pysia jest już zdrowa, z czego się bardzo cieszymy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies