Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Karoliny

Ogród Karoliny

karo11inka 19:28, 15 mar 2020

Hortensje w zębach źle narysowałam - powinny być przesunięte za buki o ok 50cm - wtedy wypełnią puste pole które zostało, 50cm przed bukami będą zaczynać się byliny.
Co myślicie?

Wielkości roślin jakie przyjmuje:
świerk - średnica 3m
tawuła szara - śr. 1,5m
hortensja - śr.1,5m
buk - śr. 3m
Świerk- tawułą szara oddalone od siebie o ok 2,20
Tawuła szara - hortensja 1,5m
hortensja - byliny 1m
Między nimi w środku buk .
gdy przesunę hortensje do tyłu to w zębach nie bedzie 9szt, tylko 11szt
Miskanty (zaznaczone na niebiesko też bym przesunęła 50cm za buki , czyli byłoby nie 2szt , tylko pewnie 5szt.

2 buki przy końcu zębów mogę jeszcze przesunąć o 1m w prawo , żeby odsłonić bardziej świerki (teraz są tam narysowane po 2 hortensje , ale one będą z tyłu, więc mogłabym sie przesunąc z drzewami maksymalnie do krawędzi)
AlinaP 20:01, 15 mar 2020

No, no ...
Dorii 20:03, 15 mar 2020

Na rabacie po lewej chyba bym już ząbka nie robiła i dała drzewa w pionie (na rysunku )nasadzeń. Ząbków też bym tam nie powtarzała.

Drzewa bym jednak cofnęła bliżej ogrodzenia.przynajmniej do linii świerków.

Heh te świerki mocno komplikują, sama nie wiem gdzie te drzewa powinny być.

Ogólnie spoko, tylko te drzewa hmmm.
Dorii 20:08, 15 mar 2020

Karolina, w wolnej chwili może zrób zdjęcia z tarasu ale tak żeby było widać że kwadraty trawnika to kwadraty. Może wtedy będzie łatwiej te drzewa zwizualizować i ustawić dobrze.

Poza tym warto pomyśleć skąd tą rabatę będziesz oglądać, czyli wyznaczyć linie widokowe. Taras, okno, wszystkie te miejsca z których lubisz zerkać na ogród.
Wiolka5_7 20:18, 15 mar 2020

Ja to chyba bym się nie sugerowała tymi świerkami tylko drzewa posadziła przed i w równym zostawie na rabatach
AlinaP 20:26, 15 mar 2020

Masz rację Dorii, świerki mają zostać, a żeby je jakoś sensownie zagospodarować, będzie trwało. Chyba że już jesteśmy blisko. Zabek z lewej mi też nie bardzo "leży".
Pozdrawiam
AlinaP 20:45, 15 mar 2020

Na poprzedniej stronie-rzut z góry - przed swierkiem pierwszym z lewej miskanty jako łącznik z rabata biegnącą w stronę domu.
karo11inka 21:22, 15 mar 2020

Dorii, Ala - też teraz myślę że na rabacie po lewej lepiej dać dwa drzewa w pionie do nasadzeń - pod nimi wypełnienie z hortensji a obwódka z tawuły japońskiej.
Jutro spróbuję porobić więcej zdjęć ale właśnie chodzi o to że z każdej strony widać inaczej i jak się patrzy z perspektywy to wydaję się że te linie nie są proste.
Najbardziej widać że jest 'prosto' chyba od wejścia do domu.
Na ostatniej wizualizacji Aliny - jak drzewa są porozmieszczane maksymalnie na brzegach ząbków - to wydaje mi się że fajnie wygląda - bo i widać świerki ...
Wiem że na tych 10metrowych ząbkach prosi się jeszcze trzecie drzewo - ale wtedy zasłoniłoby te świerki. Teraz nie wiem co lepsze- czy może wogóle nie patrzeć na te świerki że będę ije zasłaniać ?

Dorii, może niedokładnie widać na projekcie, ale drzewa są tylko 50cm wysunięte przed linią świerków,
karo11inka 21:28, 15 mar 2020

Wiolka5_7 napisał(a)
Ja to chyba bym się nie sugerowała tymi świerkami tylko drzewa posadziła przed i w równym zostawie na rabatach

Wiolka, czyli na ząbkach 10metrowych dałabyś po 3 drzewa i nie patrzyła na to że zasłaniam świerki?
Wiolka5_7 21:34, 15 mar 2020

karo11inka napisał(a)

Wiolka, czyli na ząbkach 10metrowych dałabyś po 3 drzewa i nie patrzyła na to że zasłaniam świerki?

Tak byłoby łatwiej bo wszystko komplikują te świerki...... bo jakoś nie widzę,aby na jednej rabacie dać większy rozstaw a na drugiej mniejszy...
a w ogole to jesteś przekonana do tylko i wyłącznie samych bordowych buków ?
może by 2 rodzaj i barwę dodać ?