Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

"W kolorze blue" 08:54, 23 cze 2015

Do góry
do wczoraj nie wiedziałam, że istnieje tyle odmian kopytnika, ale trzeba przyznać, że fajne są, uwielbiam takie rośliny zadarniające z błyszczącymi liśćmi - jak Ci się kiedyś rozrośnie i będziesz dzielić to ustawiam się do kolejki
W Gąszczu u Tess 08:48, 23 cze 2015

Do góry
gratulacje z okazji 600!
Tu ma być ogród :) 08:39, 23 cze 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Przekompostowana kore kupuje w Obi juz od zeszlego roku w cenie ktora podała Marzenka z LM jakosc na moje oko nowicjusza bardzo dobra ja takie zakupy po kilka sztuk w miesiacu i powoli sie zapelnia .

Jeśli zużycie liczyć tak jak podał Waldek to u mnie wejdzie około 250 worków, dlatego poszukuję tańszego źródła, ale jak to nie wypali to zostaje LM i wtedy rzeczywiście zakupy będę musiała robić na raty
Tu ma być ogród :) 08:32, 23 cze 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Hej,hej! Faje zakupy! Jak sprawdzisz tą korę, to też proszę o namiary

Nie ma sprawy, gdyby nie autko w warsztacie już bym tam była.

A przy okazji dla dziewczyn ze Śląska (i chłopaków, bo kilku stąd też jest na forum ) zostawię tu wiadomość - szukam Carex Elata Aurea - gdyby ktoś przypadkiem gdzieś widział to dawajcie znać - będę wdzięczna.
Tu ma być ogród :) 08:27, 23 cze 2015

Do góry
Magdalena25 napisał(a)
Witaj!
Zajrzałam i się zachwyciłam Pięknie u Ciebie, wszystko takie dopracowane i przemyślane. Bardzo podoba mi się Twoja rabata brzozowa. Jakie to są brzozy? Zapraszam Cię do mnie z dobrymi radami

Dziękuję Magda, na razie dopracowane kilka miejsc, resztę trzeba omijać aparatem, ale ciągle coś grzebię i zmieniam po kawałku.
Zajrzałam do Ciebie na pierwszą stronę i widzę, że mamy podobne rabaty na froncie.
Na przejrzenie wątku potrzebuję trochę dłuższą chwilkę wolnego czasu, o który teraz trudno, ale obiecuję zaglądać
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:24, 22 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
wczoraj na obejrzenie donic się już nie załapałam bo Ty zawsze późną porą zdjęcia wklejasz, ale dziś jestem i zostawiam ochy i achy - subtelnie, delikatnie - bardzo mi się podoba.
Ach ten Twój trawnik!

Późno wklejam bo pracuję w ogrodzie do nocy
Dziękuję Edytko Zdecydowałam się na okrągłe donice żeby dodać właśnie lekkości i subtelności na tarasie, przy którym mam te długie masywne donice
Buziaki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:01, 22 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
wow, trawnik świetny - tych niedoskonałości bedzie znacznie mniej, daj mu jeszcze troszkę czasu.

Pięknie teraz u Ciebie, ta zieleń trawnika robi bardzo dużą robotę!

Dziękuję bardzo Edytko
Cały czas powtarzam sobie, że musi być dobrze
A jeszcze ostatnio pogoda bardzo mi sprzyja ... i mojemu trawnikowi ... ciągle pada, jest wilgotno i w miarę ciepło
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:36, 22 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
fajnie się dzieje, roślinki rosną i nawet we wgłebniku już płyty obsadzone - lubię to
A co to za kwiatuszek, który podtrzymujesz szponami bo nieznaju?

Tawula japonska darts red przed zakwitnieciem
Moja codzienność - ogród Oli 22:28, 22 cze 2015

Do góry
Ola, ta podbudowa to pod przyszłą altanę?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:21, 22 cze 2015

Do góry
fajnie się dzieje, roślinki rosną i nawet we wgłebniku już płyty obsadzone - lubię to
A co to za kwiatuszek, który podtrzymujesz szponami bo nieznaju?
Moja codzienność - ogród Oli 22:04, 22 cze 2015

Do góry
Paulaa, lindsay80, noemi, Kasia, Malgosik, mateuszmichn, nawigatorka, ZielonaAnia75, Ola, Donia, Tusiala, malgorzata_s , malkul, Sebek, BaRa, beta, agam, DZIĘKUJĘ

Luki obawiałam się połączenia Danusiowych przodów z tyłami po swojemu ale nieskromnie powiem, że podoba mi się

Juzia zapraszam placyk już jest

nawigatorka to Cabaret który miał być Variegatusem

chojna mam Berry Smoothie i Palace Purple obie na patelni cały dzień

Pawlus limki ciełam po prostu bardzo nisko, nie patrzyłam na oczka zależało mi tylko na wyrównaniu szpaleru. Nie są płaskie tylko tak sztywno sterczą

Tosiu żywopłot tworzą dwudziestoletnie świerki pospolite

Bogda jeżówki posadzone po jednej sztuce pomiędzy ML czyli co metr, straszne potwory wyrosły

Marzenko lilie rosną w donicach w glinie z piaskiem, reszta roślin luzem na półkach na podłożu ziemia+piasek przysypane drobnym żwirkiem

siakowa ciekawa jestem co było jeszcze w tym śnie bo chyba całą noc nie śniłaś o płytach ?

Agawita w tym roku mało nawozów, wiosną troszkę azofoski, niedawno florowitu i gnojówki z wrotyczu

Iggia witaj sąsiadko

jolas z prostokątów jest zebra, placyk z kwadratów 50x50

Joaska corten uwielbiam poproś ładnie mężulka może Ci zrobi

Gosiu wiele nie namodzisz jeśli do dyspozycji są tylko soboty...
powoli, może do zimy coś wybudujemy na razie podbudowa

Tu ma być ogród :) 18:44, 22 cze 2015

Do góry
malkul napisał(a)
Ładne zakupki

dziękuję Gosia - już sobie wszystko przygotowałam, żeby je posadzić i lunęło tak konkretnie, że teraz ze dwa dni będzie trzeba czekać, żeby wleź w te rabaty i sadzić, że też akurat jak ja mam wolne....
Tu ma być ogród :) 18:39, 22 cze 2015

Do góry
Asia, Waldek - każde z Was ma trochę racji - bywają pazerni sprzedawcy, którzy windują ceny bez opamiętania i równie często można się na własnej skórze przekonać, że co tanie to drogie.
Tu ma być ogród :) 17:16, 22 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Waldek,
dziękuję Ci za tego posta - dużo cennych informacji tu zawarłeś, bardzo mi się przydadzą!

Jeszcze tylko pytanie, jeśli przy łodydze / pniu zostawię niepokrytą korą powierzchnię o średnicy 10 cm, a warstwa kory to będzie 6 - 8 cm, to czy przy tym pniu powinnam dosypać ziemi, żeby wyrównać poziomy?

Podstawa pnia i szyjka korzeniowa nie może być osłonięta czymś co długo utrzymuje wilgoć. W takich sytuacjach najczęściej dochodzi do zainfekowania rośliny patogennym grzybem i dochodzi do pierścieniowej zgnilizny podstawy pnia. Roślina obumiera w podobny sposób jak przy uszkodzonym systemie korzeniowym. Młodsze rośliny można jesienią delikatnie unieść szpadlem i podłożyć pod korzenie dobrej ziemi. Przy starszych roślinach tę przestrzeń można zniwelować grubym żwirem w kolorze podłoża.

Tu ma być ogród :) 12:36, 22 cze 2015

Do góry
inag napisał(a)
Szczęściara z Ciebie! Nie dość że dostałaś caradonę to jeszcze za tą cenę!
Trzmielinę oskrzydloną też mam. Jesienią ją pokochasz jeszcze bardziej jak się przebarwi

Ilonka, oczywiście o ile to jest ta Caradonna, jak dla mnie może ją nawet udawać

Trzmielinę kupiłam właśnie ze względu na te jesienne przebarwienia, choć na żywo nigdy nie widziałam.
Pokaż swoją aktualnie i jeśli masz fotkę jesienną to też.
Tu ma być ogród :) 12:33, 22 cze 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Edyto nie wiem czy juz zamówiłas róże ale pokaże Ci co stało się z moimi Artemis w pełni kwitnienia i po deszczach- dotychczasowe podpory nie wytrzymały ale mam juz plan zrobic takie półkola ze stalówki przytwierdzone do słupków. Mam nadzieje ze się to sprawdzi. Ale i tak jest piękna.Jak przeszkadzają Ci fotki - usune.

Ja się tak spodziewam, że nie przez cały czas rośliny będą wyglądać idealnie, a jeśli chodzi o róże to deszcze chyba w przypadku każdej odmiany robią większe lub mniejsze szkody.
Tak jak piszesz, mimo wszystko Artemis jest piękna.
Jeszcze nie zamówiłam, ale zdania już raczej nie zmienię.
Zdjęć nie usuwaj - jak najbardziej chcę je tu mieć
Tu ma być ogród :) 10:40, 22 cze 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
te kupione teraz tez maja te kwiatostany krotsze i liście wyzej sięgaja
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5043-malymi-krokami-bo-wlasnymi-recami?page=628

tamta wcześniej kupiona jak przyszła była bez kwiatostanów one się utworzyly u mnie i tak jakby się bardzo wyciagają w górę...to chyba kwestia warunkow w których rosną?

choc nie wiem jednak czy ta Twoja to jednak nie OMSZONA bo ma te kwiatostany takie jakby bardziej puchate..

dla mnie to się robi już chyba zbyt skomplikowane, niech się nazywa jak chce, byle tylko za rok się znowu pojawiła... choć nawet jeśli nie to za te pieniądze jej wybaczę

Uciekam, bo ja tu gadu gadu, a właśnie mi śmieci segregowane odjechały... wrrrr, jeszcze jeden worek został do wyniesienia, cóż za miesiąc pojedzie

Idę doprowadzać żurawki do porządku, bo przekwitłe kwiatostany już mnie wnerwiają.
Tu ma być ogród :) 10:11, 22 cze 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
wiesz mi to wygląda na caradonne ma czarną łodyge przy kwiatostanach, liście takie same i jest wysoka

lisci nie widac ale..
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5043-malymi-krokami-bo-wlasnymi-recami?page=623

jak tak patrzę u Ciebie i u siebie to niby podobne, choć ta Twoja purpurową część ma jakby dłuższą.
Zobaczymy jak się zachowa jak ją wsadzę na właściwe miejsce- bo już przeszło tydzień stoi w cieniu i to może też ma wpływ na jej wybarwienie.
Typografia ogrodu 09:58, 22 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

No taka tabliczka przechodząca z pokolenia na pokolenie to cenny przedmiot.
Fajnie to wymyśliliście - ja bym Cię Asiu wcześniej nie podejrzewała o taki sentymentalizm
A tą korę to koniecznie kupuj jak najszybciej, bo ile razy można plewić te same miejsca.
Na starość kręgosłup Ci o tym przypomni, a po co.

Sama się nad tym zastanawiam ale u mnie to raczej romantyzm niż sentymentalizm. Ale mój M tez taki trochę jest.nowoczesny dom i ogrod nie musi wykluczać widać zamiłowania do przeszłości. Eklektyzm tez mnie kręci Aktualnie poszukuje np starej kuchni (takiej z lat 60/70) takiej białej pamiętacie, macie. Ma stać w roboczej altanie w ogrodzie.

A pielę min raz na 2 tygodnie.
Tu ma być ogród :) 09:57, 22 cze 2015

Do góry
Czy moja szałwia kupiona za jedyne 3 zł/szt jako nn mogłaby się okazać Caradonną?

Może jakieś wprawne oko wychwyci na tych zdjęciach i prośba do Kasi (siakowej) - wrzuć zbliżenia swojej.
Czy u Caradonny łodygi są całe purpurowe, czy na dole zielone, a potem przechodzą z zieleni w lekką purpurę, by tam gdzie rozpoczyna kwitnąć być już całkiem w kolorze purpury?
Bo tak właśnie jest w przypadku tej mojej.

A tu jeszcze jedna nowość, której nie pokazywałam - trzmielina oskrzydlona

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies