Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

siakowa 10:20, 22 cze 2015

te kupione teraz tez maja te kwiatostany krotsze i liście wyzej sięgaja
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5043-malymi-krokami-bo-wlasnymi-recami?page=628

tamta wcześniej kupiona jak przyszła była bez kwiatostanów one się utworzyly u mnie i tak jakby się bardzo wyciagają w górę...to chyba kwestia warunkow w których rosną?

choc nie wiem jednak czy ta Twoja to jednak nie OMSZONA bo ma te kwiatostany takie jakby bardziej puchate..
lindsay80 10:40, 22 cze 2015

siakowa napisał(a)
te kupione teraz tez maja te kwiatostany krotsze i liście wyzej sięgaja
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5043-malymi-krokami-bo-wlasnymi-recami?page=628

tamta wcześniej kupiona jak przyszła była bez kwiatostanów one się utworzyly u mnie i tak jakby się bardzo wyciagają w górę...to chyba kwestia warunkow w których rosną?

choc nie wiem jednak czy ta Twoja to jednak nie OMSZONA bo ma te kwiatostany takie jakby bardziej puchate..

dla mnie to się robi już chyba zbyt skomplikowane, niech się nazywa jak chce, byle tylko za rok się znowu pojawiła... choć nawet jeśli nie to za te pieniądze jej wybaczę

Uciekam, bo ja tu gadu gadu, a właśnie mi śmieci segregowane odjechały... wrrrr, jeszcze jeden worek został do wyniesienia, cóż za miesiąc pojedzie

Idę doprowadzać żurawki do porządku, bo przekwitłe kwiatostany już mnie wnerwiają.
nawigatorka 11:06, 22 cze 2015

Edyto nie wiem czy juz zamówiłas róże ale pokaże Ci co stało się z moimi Artemis w pełni kwitnienia i po deszczach- dotychczasowe podpory nie wytrzymały ale mam juz plan zrobic takie półkola ze stalówki przytwierdzone do słupków. Mam nadzieje ze się to sprawdzi. Ale i tak jest piękna.Jak przeszkadzają Ci fotki - usune.

inag 12:09, 22 cze 2015

Szczęściara z Ciebie! Nie dość że dostałaś caradonę to jeszcze za tą cenę!
Trzmielinę oskrzydloną też mam. Jesienią ją pokochasz jeszcze bardziej jak się przebarwi
lindsay80 12:33, 22 cze 2015

nawigatorka napisał(a)
Edyto nie wiem czy juz zamówiłas róże ale pokaże Ci co stało się z moimi Artemis w pełni kwitnienia i po deszczach- dotychczasowe podpory nie wytrzymały ale mam juz plan zrobic takie półkola ze stalówki przytwierdzone do słupków. Mam nadzieje ze się to sprawdzi. Ale i tak jest piękna.Jak przeszkadzają Ci fotki - usune.

Ja się tak spodziewam, że nie przez cały czas rośliny będą wyglądać idealnie, a jeśli chodzi o róże to deszcze chyba w przypadku każdej odmiany robią większe lub mniejsze szkody.
Tak jak piszesz, mimo wszystko Artemis jest piękna.
Jeszcze nie zamówiłam, ale zdania już raczej nie zmienię.
Zdjęć nie usuwaj - jak najbardziej chcę je tu mieć
lindsay80 12:36, 22 cze 2015

inag napisał(a)
Szczęściara z Ciebie! Nie dość że dostałaś caradonę to jeszcze za tą cenę!
Trzmielinę oskrzydloną też mam. Jesienią ją pokochasz jeszcze bardziej jak się przebarwi

Ilonka, oczywiście o ile to jest ta Caradonna, jak dla mnie może ją nawet udawać

Trzmielinę kupiłam właśnie ze względu na te jesienne przebarwienia, choć na żywo nigdy nie widziałam.
Pokaż swoją aktualnie i jeśli masz fotkę jesienną to też.
inag 16:04, 22 cze 2015

Jutro cyknę jej portret W jesiennej szacie jej nie pokaże bo nie mam żadnego zdjęcia Do zeszłego roku rosła u mnie w miejscu zapomnianym nawet przez diabła.. Teraz ma miejscówkę bardziej na widoku, na większym słońcu.
To że ją mam to zasługa mojego M. Jak pojechaliśmy do szkółki jesienią, w której rosną piękne egzemplarze to powiedział, że mogę sobie kupować co tylko chcę ale on bierze trzmielinę oskrzydloną Ona aż świeciła z daleka na taki żarówiasty malinowo czerwony kolor. Jak się przebarwi to robi naprawde wrażenie
waldek727 17:16, 22 cze 2015

lindsay80 napisał(a)

Waldek,
dziękuję Ci za tego posta - dużo cennych informacji tu zawarłeś, bardzo mi się przydadzą!

Jeszcze tylko pytanie, jeśli przy łodydze / pniu zostawię niepokrytą korą powierzchnię o średnicy 10 cm, a warstwa kory to będzie 6 - 8 cm, to czy przy tym pniu powinnam dosypać ziemi, żeby wyrównać poziomy?

Podstawa pnia i szyjka korzeniowa nie może być osłonięta czymś co długo utrzymuje wilgoć. W takich sytuacjach najczęściej dochodzi do zainfekowania rośliny patogennym grzybem i dochodzi do pierścieniowej zgnilizny podstawy pnia. Roślina obumiera w podobny sposób jak przy uszkodzonym systemie korzeniowym. Młodsze rośliny można jesienią delikatnie unieść szpadlem i podłożyć pod korzenie dobrej ziemi. Przy starszych roślinach tę przestrzeń można zniwelować grubym żwirem w kolorze podłoża.

waldek727 17:20, 22 cze 2015

nawigatorka napisał(a)
Ja bym nawet nieprzekompostowana kupiła-byle tanio. Mam czas i miejsce na jej lezakowanie

Cena towaru jest zawsze wyznacznikiem jego jakości.
Jak ja to mówię, że: ,,jestem za biedny, aby kupować tanie produkty".
Bravo ja!
nawigatorka 17:59, 22 cze 2015

waldek727 napisał(a)

Cena towaru jest zawsze wyznacznikiem jego jakości.
Jak ja to mówię, że: ,,jestem za biedny, aby kupować tanie produkty".
Bravo ja!

Czasem jest wyznacznikiem pazerności sprzedającego.