Jesień i u mnie już się wkradła. Wcześniej w tym roku, bo susza była.
Miskanty niskie, rozplenice bez kwiatów... ale i tak pięknie wyglądają
Trzeba się cieszyć tym co jest
Elegantissima dobrze się sprawdza jako rozjaśniacz ciemniejszych zakątków.
Sibirica ma inna naturę. To raczej dereń dla miłośników jesieni i zimy w ogrodzie.
Przebarwienie liści jest cudowne, ale krótkotrwałe. Jego gałązki najintensywniej ze wszystkich dereni wybarwiają się zimą. Wiosną i latem to średnio atrakcyjny spory krzaczor. Nie jest to krzew do reprezentacyjnych miejsc.
Witam, szybkie pytanie czy jest co jeszcze ratować. Czym polecacie z tym walczyć A niestety nie mam czasu kopać w tak wielkiej liczbie odpowiedzi w tym temacie. Pozdrawiam
To rabata obsadzona różnościami. Chcę ją zmienić. Ponieważ jest przed domem głównie ma pełnić rolę dekoracyjną.
W ogrodzie hortensje, rododendrony, trawy, będą jeszcze brzozy i jakieś bordowe drzewa.
Rabata musi ładnie wyglądać z kilku stron i to dla mnie główna trudność jak rozmieścić rośliny (gdzie większe, gdzie mniejsze).
Wystawa południowa.
Będę wdzięczna za pomoc.
Co to jest? Igły zielone, od spodu srebrne, miękkie nie klujace? Rosło już na działce i nie wiem czy ciąć czy warto zachować. Najwyższe drzewo na działce, ma ok 7 m.
Przybiegłam do Ciebie Kochana, ślicznie masz, świetne pomysły na rabaty, układ, naprawdę brawo! Pergola z akebią to genialny pomysł, wart odgapiania Powiem Ci, że jak stłupy sa obrośnięte to wyglądają jak kolumnowe drzewa
Czy możesz obfocić palenisko z bliska? Będę niedługo robiła palenisko w żwirze i szukam inspiracji a Twoje bardzo mi się podoba.
Gracki obłędnę! One naprawdę idealnie wyglądają w kamyczkach
Dobrze wiedzieć, skłonności roślin do mączniaka nie lubię, bo właściwie nie robię oprysków, tym bardziej nie uśmiecha mi się to przy dużych drzewach. I stoi sobie taki dąb umączony ale już w pierwsze weekend października zaplanowałam jego wycinkę. Dla mnie decyzja o zakupie drzewa jest bardzo ważna, ponieważ nie lubię likwidować roślin i cenne są wszelkie sugestie. Niestety klony też mają takie skłonności z tego co czytam. Lubią też wodę, a u mnie piaski i dalej jestem w kropce ..Dzięki za odwiedziny i miłe słowa.
Nie wygląda to dekoracyjnie..poza tym te liście utrzymują się w tym stanie bardzo długo. Część wcale nie opada na zimę tylko zmienia kolor na rdzawy. Dąb jest ładny wiosną gdy jego liście są soczystozielone, ale trzeba na nie długo czekać, bo bardzo późno budzi się do życia. Ciężko walczy się też z siewkami, których jest mnóstwo i są mocno umocowane w ziemi.
Zmierzyłam obwód pnia dęba, żeby nie było wątpliwości, że mogę go wyciąć. Ma 24 czm. Przepisy prawa mówią, że nie ma potrzeby zgłaszania wycinki drzewa znajdującego się się na naszej posesji gdy obwód pnia drzewa mierzonego na wysokości 5 cm od ziemi przekracza:
• 80 cm – w przypadku topoli, wierzb, klonu jesionolistnego oraz klonu srebrzystego;
• 65 cm – w przypadku kasztanowca zwyczajnego, robinii akacjowej oraz platanu klonolistnego;
• 50 cm – w przypadku pozostałych gatunków drzew.