Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 21:19, 03 gru 2019

viva napisał(a)
Miro, życzmy sobie jeszcze długo dobrej pogody, bo i u mnie jeszcze wiele zadań zaplanowanych.
Czy gdzieś określiłaś cechy Twojego tego czegoś (zastrzegasz, że soliter to nazwa od Ewy ) co ma rosnąć przy tarasie? Nie mogę doczytać, może dorzuciłabym swoje trzy grosze
Zebrałaś może dla mnie nasionka? Wiesz czego

Tak życzymy sobie dobrej ogrodowej pogody choć ja na razie odpadłam bo znów mnie przeziębienie dopadło.
Ponadto dopadło mnie myślenie o świętach a to nie idzie mi w parze z ogrodem poza zdobieniem zwłaszcza tarasu i wejścia.
Nasionka zebrałam, miałam wczoraj ogarnąć ale przeleżałam...ups nic nie zrobiłam.

A to coś przy tarasie to było tak

Najpierw w maju byłam na wyprawie ogrodowej i w jednym holenderskim ogrodzie
http://www.tuindevilla.nl/
zobaczyłam po raz pierwszy kwitnącego na biało judaszowca - zapadł mi mocno

a że judaszowiec już mi siedział w głowie i nawet kupiłam wczesną wiosną i to u Kapisa malutką sadzonkę /była jakaś przemrożona/ to jak zobaczyłam w szkółce teraz spore 2 m drzewko w odmianie białej - no to wiesz dumałam kupić nie kupić

A że już od dłuższego czasu też dumałam co posadzić przy tarasie w rabacie bylinowej to na forum rozpoczęłam konsultacje
no i koleżanki dawały rady....a ja dalej dumałam
i ...znalazłam i miejsce przed domem i powód zakupu

a to drzewko do rabaty bylinowej blisko tarasu też kupiłam jest to świdośliwa - jeszcze nie wsadzona

jakbyś miałam jakiś pomysł to proszę

chodzi mi o to miejsce kant ściany w tym miejscu

mira 21:30, 03 gru 2019

sierika napisał(a)
A to dlatego z tym soliterem zamieszanie nie wiedziałam, że aż taki ważny, żeby tylko w korzeniach mu się nie pomieszało z wrażenia, hahaha.
No właśnie, nie bij.

sierika napisał(a)
Podlewanie wodą utlenioną niektórzy stosują gdy gleba w korzeniach jest mocno zbita, zamulona po ulewach, dotyczy to mocno gliniastych gleb, chodzi o dostęp tlenu do korzeni. Pamiętam, że Waldek 727 pisał coś na ten temat, dawno temu, sama nie jestem znawcą tematu.

Wysprzątałaś aż blask bije, ogrodnik tak naprawdę nigdy nie zasypia zimowym snem

sierika napisał(a)
Zawsze czekam na marzec niecierpliwie, teraz też ktoś tu sobie dworował?niedobry

Od tego waszego dworowania taki mi pomysł się pojawił i to prawie w ostatniej chwili

było dramatycznie przyjechałam do szkółki latam w te i z powrotem a judaszowców nie ma - myślę sobie jakieś jaja bo był cały szpaler
pytam a one już były schowane w namiocie wraz z innymi które tak przechowują
pani poradziła mi go całego okryć białą włókniną więc mam tez coś do okrywania

A jeśli chodzi o wodę utlenioną to masz rację, gdyby jakieś ulewy zamulenie to tak ale tak po prostu to nie będę

a jeśli chodzi o marzec to spokojnie luty ma 29 dni

no i mam rośnie hehe

Pszczelarnia 21:36, 03 gru 2019

Agrotkanina nie pomoże, trzeba mu zrobić chochoła albo wbić paliki, rozciągnąć agroszmatkę i nasypać suchych liści do środka. Pamiętasz, na lilakach u mnie tak Bogdzia i Viva mówiły.
mira 21:40, 03 gru 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Zaraz będzie odpoczynek przecież. Choć ogrodnik nie zasypia, odpocząć powinien.

Pszczelarnia napisał(a)
Miro, wierzyłam w Ciebie i cercisa. Uwielbim Maję. I czekam na marzec. Ì

Tak ogrodnik powinien odpocząć ale jak się ma ogród to wiesz - każda chwila może być wykorzystana i jest co robić.

Dziękuję za wiarę,cersis był już na straconym - miałam jakiś kiepski dzień i zastanawiałam się po co mi to było , co mi z tego zostanie no i strzał !
drzewo trzeba posadzić

teraz ja będę się stresować, ale co tam w marcu emisja będzie i przejdzie i od razu do roboty a będzie przecież full roboty
a jak będzie coś nie tak to cebulowe mają za zadanie ukoić mnie - nie posadziłam aż tyle co Ty ale jak na mnie dużo no i po raz pierwszy tyle do donic
a że mi kilka zostało i została też z nagrania doniczka to trzeba by to wykorzystać

to było przygotowanie do sceny lokowania produktu

mira 21:44, 03 gru 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Agrotkanina nie pomoże, trzeba mu zrobić chochoła albo wbić paliki, rozciągnąć agroszmatkę i nasypać suchych liści do środka. Pamiętasz, na lilakach u mnie tak Bogdzia i Viva mówiły.

Super że mi to piszesz - nie pamiętam, to dopytam Vivę
jestem w stanie przeżyć jak nie zakwitnie no ale lepiej by było bo pączki są - ma dobre stanowisko osłonięte ale to spore drzewko więc przez 3 lata będę osłaniać
poprawię bo już owinięte

spore pączki miało

mira 21:55, 03 gru 2019

kasiek napisał(a)
No właśnie - jak po wizycie?

Kasiu to była chyba ostatnia wizyta choć nic nie wiadomo, ale już jest na kolejny rok harmonogram odcinków do emisji i mam wyznaczony marzec.
Ja miałam w sumie 2 wizyty w pełnym składzie i raz z kamerą.
Będzie tylko jedna pora roku bo czerwiec i polowa lipca.
To były dni bez słońca pochmurne, choć na chwilkę wychodziło słońce.
Ja najbardziej lubię w moim ogrodzie wrzesień no i światło wrześniowe.
Ale wielkiego wpływu niestety nie miałam. Program ma swoje prawa.

Jakby nie było pamiątka będzie i już jest a ja mam wielką przyjemność że mogłam Maję wraz z ekipą gościć w ogrodzie - 15 lat temu kiedy program emitował pierwsze odcinki siedziałam z nosem przy szybie tv

Tak naprawdę ekipa była w ogrodzie jeden raz bo teraz kręciliśmy w domu
a ja choć wiedziałam że mogę sobie ogród odpuścić działam 2 torowo -
to co i tak muszę zrobić no i ogarniać ogród jakby co kto chciał popatrzeć

no i kto patrzył ?...hehe Maja ale po ciemku

mira 21:59, 03 gru 2019

ewsyg napisał(a)
Mira, fajna kryjówka dla jeża

Ewo doczytałam gdzieś na wątku że jeże hibernują już przy 10 stopniach czyli dość wcześnie - ja chciałam jeszcze teraz robić im domek z liści ...jak grabiłam liście to jednak sporo jest rożnych kupek gdzieś przy brzegach dla innych żyjątek
gadanie że się rozlecą liście po całym ogrodzie mnie irytuje bo i tak i tak liście stale jeszcze lecą

a ja uczę się nie sprzątać ogrodu dokładnie

26 listopad i nadal kalina ma liście

mira 22:04, 03 gru 2019

paniprzyroda napisał(a)
Wow, no to i ja czekam

paniprzyroda napisał(a)
Zaglądam, można już gratulować?

edytuję, bo zapomniałam napisać, że śliczny jeżyk Ci się w liściach schował

Mariolu ja tak szybka nie jestem z relacjami więc trzeba było trochę poczekać
wiem że zdjęcia mają dużą moc a ja ich nie robiłam za wiele

Teraz to się będę stresować jak w styczniu będą montować odcinek

przygotowania do sceny

mira 22:21, 03 gru 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Oświetlenie???
Super, będzie można w nocy też oglądaćNa pewno poszło świetnie, to fakt wizyta kamer mobilizuje na wszystkich frontach

Trzymam z całej siły i za pogode w tym dniu też

Obejrzymy na pewno rewelacyjny odcinek
Piękna pamiątka w ogrodzie będzie rosła
Ja judaszowce uwielbiam jako drzewka

Ej no i gdzie ta fotorelacja z sadzenia???

Sylwia ja chyba jestem już skazana na fakt przyjmowania gości po nocy bo i tym razem tez tak było. Oświetlenie naprawdę by się przydało .

Mój m. stale mi mówi że zainstaluje oświetlenie ale ja się sprzeciwiam. Wystarczy mi że domy w pobliżu są oświetlone po całości jasnym jaskrawym światłem - mi to jakoś nie leży.
Tak pamiątka będzie i z tego się bardzo cieszę - i nie wierzę że mi wymarznie a jak będzie zima jakaś straszna to oddam mu moją kołdrę

Sylwia u mnie fotorelacje coś nie wychodzą. Wiem, że jest oczekiwanie na zdjęcia ale ja tak nie potrafię i już. Tyle mam co mam i nie mam ładnego zdjęcia z Mają ani z całą ekipą - może więc jeszcze przyjadą

trudno było teraz robić zdjęcia bo wiele miejsca nie było a i tak mam z tego nagrania za wiele nie pokazywać
to może aż tyle

za to te po ciemku mogę do woli, jeszcze nie wiem co córka ma w telefonie
poza tym że na pewno swoje dzieci
bo miałam mój fan klub - siedzieli cichutko i chyba się nudzili

mira 22:26, 03 gru 2019

ElaS napisał(a)
Miro, dla mnie kojarzysz się z bratkami. Będą bratki?
Jesteś przecież Królową bratków

Elu bratki będą ale dopiero w marcu. Widziałam je w kompozycjach jesiennych ale dla mnie to wybitnie kwiatki wiosny i jesienią jakoś mi zgrzytają w kompozycjach tak jak hiacynty w dekoracjach bożonarodzeniowych czy inne wiosenne,

Królowa dziękuje coś jest na rzeczy z tą królową bo w zapowiedzi Mai tez się pojawia słowo królowa

Musze kupić sobie doniczkę z koroną , albo jakiś insygnia władzy