Przycięłam wczoraj hortensje, z 'You&Me' nie miałam problemu, obciełam suche kwiatostany i najcieńsze, uszkodzone gałązki.
Z bukietówką Confetti mam problem. Rośnie u mnie dopiero od kilku miesięcy i to było jej pierwsze cięcie. Krzaczek jest w miarę dobrze rozgałęziony ale gałązki są wiotkie. Zależy mi aby była w miarę wysoka bo rosną pod nią funkie i jarzmianki.
Powinnam ja mocniej przyciąć??
Wersja nr2
Na obu gracki i hortensję płocie tylko różnie poustawiane
Duże owalne zielone coś to poduchy z cisa
Limonkowe trawy to hakone hoc niekoniecznie limonkowe
Pomiędzy jakiś zimozielony Carex poprzeplatany bylinami i wiosennymi cebulowymi.
Choć bardzo podoba mi się użycie tracków to zastanawiam się czy one jednak nie potrzebują światła wiecej. Co prawda przy płocie latem będzie go pewnie więcej a nawet teraz pasek przy płocie jest rozświetlony.
A ja już sesleria na podokiennej zaplanowałam No dobra ,nie pierwszy nie ostatni raz
Generalnie lubię luz z widoczną korą na rabacie ale ta wyjątkowo nie trzyma proporcji. Tu potrzeba mi większej masy i wysokości.
Pierwotnie miałam dosadzić jeszcze 3 VF jak dziewczyny radziły, żeby nie rosły od linijki wzdłuż tujek. Wówczas na taki układ jak narysowałaś ( bardzo ładnie zresztą nie będzie miejsca.
Ale jest już dobrze bo rośliny wybrane teraz tylko poukładać ,żeby to miało ręce i nogi
Hej zgadzam się z Hanusią już wiosna pełną parą u ciebie i tyle się krząta ptaków i zwierzaków wesołoo
Tancerze pięknie ubrani i drewno na bazarkach zawsze będzie mi się podobać dzięki buziam
Basiu zobaczymy czy da sie wodospad zrobic hmm
Orzech nie ma grubych galezi wiec moze i korzeni tez nie
juz wstawiam fotki pogladowe
tu jest staw by bylo widac gdzie jest, to jest rog ogrody prawie, tam gdzie koniec jest juz laka wiec troche przez "granice" przeszlismy
tu widac orzech, on jest teraz jakies 1-1,5 metra od stawu
tu calkiem po prawej widac orzech no i ziemie ze stawu, woda stoi az do samej gory, wiec szansa na wodospad jest, trzeba chyba tylko ten brzeg folia zabezpieczyc.
Ostatnie chwile, kto by pomyślał, że za zimą będziemy tęsknić
cieszę się, że wiosna przed nami
Spotkałam kota sąsiada u nas..ledwo go odratowali został przytruty, psa nie udało im sie odratować
Jest niebezpiecznie, wiem, że druga sąsiadka skarżyła się na kretowiska,
pewnie wyłożyli trutki, boję się wypuszczać moje koty, a w domu już nie mogą usiedzieć
czują wiosnę, chyba zapytam czy wyrzucają truciznę,
bo nie wiem czy moje koty też nie padną ofiarą tego postępku
Luty też mnie rozczarowuje no nie chce być biało, za wysokie temperatury na śnieg,
w weekend ma być wiosennie, ciepło i słonecznie, jeśli tak będzie Tarciu to też będę ogrodowo się wyżywać
Trawy to już piorytet najwyższy, Twoje białaski w nasionach, a moje kociambry
już kleszcze zbierają, oj będzie tego dziadowstwa ble, koty zabezpieczyć muszę, a buksy lepinoxem potraktuję
Te ulubione tetrisy to jest to,to co tygryski lubią najbardziej...ja będę odnawiać
rabatę bylinową i kącik z widokiem na karaski wyszykuję
Perukowca też już wyszczupliłam
Mus dobrze sie zorganizować, bo przecież wnusia teraz nr 1 w naszym zyciu
Basem i nowe łazienki to najwyższy piorytet
Mech jest boski...sprawdzałam ostatnio czy rosną moje dwie paprotki, ale nie miałam pstrykacza...rosną
kamyki całe zielone i chyba chwaliłam się młoda stipą, ale sprawdzałam i rośnie jak burza
Kochani czy rozplenica hamlen to dobre towarzystwo dla hortensji Vanila frise ?
Posłucham Waszych rad i dołożę kilka egzemplarzy vanilek,żeby uzupełnić "wachlarz " i chciałabym ,żeby tak rabata nabrała masy.
Rozmiar roślin nie idzie w parze z rozmiarem rabaty. Na przykład sesleria która jest cudna ginie na tej rabacie. Mam 3 hamelny które mogę wykorzystać. Będą tu pasować ?: