Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z koniczynką 17:54, 01 gru 2019

Do góry
O tej porze rośnie jedynie mech na Gremlinie", oprócz rojników...

na trzewiku też porasta mech...

"Łan" miskantów powiązanych na zimę...
Długi i chudy 17:48, 01 gru 2019

Do góry
Ballerina to cała seria taneczna, np. Flamenco czy Walc One wszystkie są wąskie.

A Ty lubisz ogrody formalne?

Co do przenikających się trójkątów to narysowałam coś pod wpływem Twojego rysunku rabaty bambusowej. Taki spontan do dopracowania jeszcze, ale widzisz przykład tych przenikających trójkątów.

Długi i chudy 17:26, 01 gru 2019

Do góry
Tulasia napisał(a)
Tam w trawniku , gdzie narysowałaś rabatę rośnie jabłoń kolumnowa, latem ładnie wyglądała, myślałam czy nie dokupić jeszcze 2 obok

Gdybyś tam zrobiła rabatę, to z pewnością mogłabyś dosadzić tam jeszcze dwie jabłonki. Jaka to odmiana?

Długi i chudy 17:21, 01 gru 2019

Do góry
Tulasia napisał(a)
O klonie palmowym myślałam, bo jest piękny, ale czy nie zbyt delikatny na mrozy? Ale chyba nie bordowy, raczej zielony lub pomarańczowy. Myślałam też o wiązie geisha, albo brzozie youngi

Takie coś, szkielet na szybko

Wiesz, nie szłabym w sadzenie pod linijkę w tak małym ogrodzie. To wygląda bardzo sztucznie. Poszłabym raczej w przenikające się trójkąty
Ta formalność pod drzewkiem to jest to, co chciałabyś uzyskać? Lubisz ogrody formalne?
Długi i chudy 17:16, 01 gru 2019

Do góry
Tam w trawniku , gdzie narysowałaś rabatę rośnie jabłoń kolumnowa, latem ładnie wyglądała, myślałam czy nie dokupić jeszcze 2 obok
Długi i chudy 17:06, 01 gru 2019

Do góry
O klonie palmowym myślałam, bo jest piękny, ale czy nie zbyt delikatny na mrozy? Ale chyba nie bordowy, raczej zielony lub pomarańczowy. Myślałam też o wiązie geisha, albo brzozie youngi

Takie coś, szkielet na szybko
Długi i chudy 16:51, 01 gru 2019

Do góry
Mam propozycję na lekkie skrócenie "długości" ogródka.

Do bambusów bardzo dobrze pasują rododendrony i inne azjatyckie, japońskie i chińskie rośliny, ale masz tam chyba jednak za dużo słońca latem. Poza tym kule cisowe, Geranium o dużych liściach, funkie znoszące słońce. Byliny o dużych liściach.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 16:43, 01 gru 2019

Do góry
Podłogi na poddaszu som

Między domem a wiatą wąskie przejście

Ocieplenie i niesamowity bałagan

Góra styropianu czeka na jutrzejsze rozkładanie

Wiata powstaje powoli

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:28, 01 gru 2019

Do góry
Tawuła nippońska

Zakwitnie? Pod koniec lutego zetnę liście szafirków. Kwiaty będą bardziej widoczne.

Wiąz JH

Ścięłam trzcinniki Overdam. Za wiotkie są na znoszenie zimowych wahań pogody.

Gdyby strąki katalpy pomalować na biało, to mogłyby robić za świąteczną dekorację.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:20, 01 gru 2019

Do góry
roma2 napisał(a)
Powiem Ci Haniu, że osiągnęłaś mistrzostwo ogrodowe - dla mnie. Skrojone i uszyte
na wymiar. Możliwości i potrzeby. Potrzeby i możliwości. To nie jest łatwe. Tym głębszy ukłon!!!
Edytuję, bo nie napisałam o pięknie. Jest pięknie i to przez cały rok. Bardzo lubię, tę zmienność Twojego ogrodu. Super!

Zauważyłam coraz więcej wpisów na forum o konieczności uwzględnienia wieku przy planowaniu nasadzeń. Już nie mam poczucia osamotnienia. Nawet Danusia wspominała ostatnio, że trzeba znaleźć czas na cieszenie się odpoczynkiem w ogrodzie.

Zimozieloności wyłażą na pierwszy plan.

kosodrzewina Witergold

cyprysik nutkajski Jubilee i Filifera Aurea nana

Wykorzystałam trzy tuje Szmaragd jako strzeliste kolumny. O tej porze roku dobrze się sprawdzają.

Na kolumnowe cisy trzeba czekać dłużej. Kompromisy trzeba uskuteczniać.

Długi i chudy 16:13, 01 gru 2019

Do góry
Strony świata, blizej pola słonce jest do ok 15, po 16 od strony domku narzedziowego
link text

O perowski z trzcinnikami i różach pisałam jako pomysły na rabatę, nie jako żywopłot.
Jeśli żywopłot, to mi właściwie nie chodzi o to żeby się odgradzać, raczej, żeby, jakoś go obtycznie sktrócić, poprawić proporcje
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:06, 01 gru 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)

Jako poniekąd matka chrzestna karmniczka, wyrażam swoją pełną aprobatę.

Często zastygam w punkcie widokowym.

Żałuję, że nie mam lepszego sprzętu. Przylatują dzwońce, sikory bogatki i modre, mazurki, wróble, sierpówki, kosy. W zeszłym roku w styczniu pojawiły się szczygły.

Ubiegłoroczne owoce berberysów przetrwały na krzewach do wiosny. Teraz chyba tak nie będzie. Znikają.

A biała gaura udaje, że jest dereniem.

Prawie ten sam efekt.

Ogród bez reguł 16:02, 01 gru 2019

Do góry
Wiesz co, one wcale nie są takie bardzo płochliwe. Jeśli nie jest zapalone światło, to nawet przy podniesionych żaluzjach nie uciekają. One na tym balkonie teraz rządzą , buszują po wszystkich zakamarkach, skaczą po kratce z pnączami, kołyszą się na gałązkach plektrantusa… Jak wychodzę na balkon, to śmigają na lipę pod balkonem i zaraz wracają.
Generalnie sikory są trudne do zdjęcia, bo one mają jakieś ADHD . Jeśli mają sypki pokarm, to wlatują, chwytają ziarenko i fiuuu! już ich nie ma. Dłużej zabawią przy orzechach, które trzeba podziubać i przy tłuszczyku. Wtedy siedzą, jedzą i można je focić.

Długi i chudy 15:55, 01 gru 2019

Do góry
Dziękuję Asiu, a co byś proponowała do posadzenia na tle bambusów? Oczywiście płoteczek do wywalenia

One się bedą zagęszczać, wiem, że na tym forum nbambusy nie są popularne, ale naprawdę ładne są, ja mam fargesia Jiuzhaigou
W moim małym ogródeczku - Dorota 15:09, 01 gru 2019

Do góry
Bluszcze i barwinek od Sylwii ładnie się rozrosły. Na razie jest jeszcze na barierce, ale jak przyjdą mrozy schowam do budynku gospodarczego. Poprzednie miałam w doniczkach i one nie przeżyły mi zimy. U Sylwii zimują w gruncie, swoje wysadzę wiosną.

Jesienne koronki

Bawarka 15:05, 01 gru 2019

Do góry
Kasiek napisał(a)
Przez ostatnie kilka dni, sadzilam piwonie...W sumie, wszystkich razem, okolo 40 nowych odmian Te ostatnie, przyjechaly do mnie z Polski Posadzilam rowniez trawy Memory, ciekawa jestem, kiedy u mnie beda takie piekne I dzisiaj...

Wiercilam wiertarka dziury w ogrodzie. W ziemi, jezeli mowimy o szczegolach

Jestes normalnie geniuszem Kaska.
Zaraz to pokaze mamie bo co roku jest masakra z tymi cebulami do sadzenia.
W ogródku emerytki 14:44, 01 gru 2019

Do góry
Wacku, dziękuję
Z róż i skrzynek jestem mega zadowolona
To nie są funkie, wsadziłam tam dwie odmiany liliowców, orliki i irysy [takie rosnące w kępie jak trawa].
One rosły w miejscu skrzynek i bardzo słabo kwitły
To jest rozwiązanie na przezimowanie, bo nie mam pomysłu gdzie je posadzić docelowo.

A to zdjęcie pokazuje, że jeżykowi podoba się nowe miejsce, nawet się " plażuje " na daszku domku

A to inna pozycja odpoczynku po jedzeniu, to Tuptuś
Ogród bez reguł 14:31, 01 gru 2019

Do góry
Dorii napisał(a)
Super ta zielona trawka, właśnie takiej szukam. U mnie do tej pory ładnie się prezentuje kostrzewa sina w donicy ale ma chyba zbyt żyzną glebę bo jest zielona.

Ptaszory cudne masz.

No ja właśnie za kostrzewą nie przepadam - chociaż dałam jej szansę i zaprosiłam do siebie, ale nie zachwyciła mnie na tyle, żeby zostać. Bardziej lubię trawy o miękkim, swobodnym pokroju, a jeśli sztywne - to nie niskie jeżyki, ale wyższe miskanty i rozplenice (które później też swobodnie falują na wietrze).
Ptaki są niesamowite, można siedzieć i siedzieć, wgapiając się w okno.

Ogród bez reguł 14:24, 01 gru 2019

Do góry
Dziś od rana moje sikorki uczyły się jeść z nowego karmnika, ja zaś uczyłam się, jak je fotografować. Niestety, zdjęcia karmnika na tle nieba były zupełnie nieczytelne, trzeba takie zdjęcia robić na tle balkonu / tarasu / muru.
Muszę pochwalić moje podopieczne - ani jedna nie przywaliła łebkiem w szybę. Chwilę im zajęło zapoznanie się z instrukcją obsługi... A potem już robiły regularne naloty.

Przedziwny Ogród 14:17, 01 gru 2019

Do góry
AgataM napisał(a)
Jutro zaczynam pierwsze okrywanie roślin. Zacznę od róż. Dobrze, że w naszym lasku sosnowym mamy trochę dolnych gałęzi do odcięcia. Może starczy na kilka wianków. Dzisiaj zaczęłam pierwsze przygotówki do dekoracji świątecznecznych. Ma być mieniąco i błyszcząco.

No no sporo tych kuleczek już masz, nie mogę się doczekać końcowego efektu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies