Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 14:24, 01 gru 2019

Dziś od rana moje sikorki uczyły się jeść z nowego karmnika, ja zaś uczyłam się, jak je fotografować. Niestety, zdjęcia karmnika na tle nieba były zupełnie nieczytelne, trzeba takie zdjęcia robić na tle balkonu / tarasu / muru.
Muszę pochwalić moje podopieczne - ani jedna nie przywaliła łebkiem w szybę. Chwilę im zajęło zapoznanie się z instrukcją obsługi... A potem już robiły regularne naloty.

deszczowymaj 14:28, 01 gru 2019

Super pomysł z karmniczkiem na szybie można bezkarnie podglądać ptasiurki w jadłodajni
Koniecznie też muszę sobie taki sprawić..mój kot będzie miał darmową TV
galgAsia 14:31, 01 gru 2019

Dorii napisał(a)
Super ta zielona trawka, właśnie takiej szukam. U mnie do tej pory ładnie się prezentuje kostrzewa sina w donicy ale ma chyba zbyt żyzną glebę bo jest zielona.

Ptaszory cudne masz.

No ja właśnie za kostrzewą nie przepadam - chociaż dałam jej szansę i zaprosiłam do siebie, ale nie zachwyciła mnie na tyle, żeby zostać. Bardziej lubię trawy o miękkim, swobodnym pokroju, a jeśli sztywne - to nie niskie jeżyki, ale wyższe miskanty i rozplenice (które później też swobodnie falują na wietrze).
Ptaki są niesamowite, można siedzieć i siedzieć, wgapiając się w okno.

galgAsia 14:40, 01 gru 2019

deszczowymaj napisał(a)
Super pomysł z karmniczkiem na szybie można bezkarnie podglądać ptasiurki w jadłodajni
Koniecznie też muszę sobie taki sprawić..mój kot będzie miał darmową TV

O, mój kot jest wiernym fanem ptasiej tv, kładzie się na oparciu fotela i pilnuje "swojego" stadka.
Były obawy, czy ptaki nie będą się rozbijały o szybę, ale dzięki tym zielonym elementom widzą go lepiej (chyba...).
Znalazłam jeszcze taki karmnik, też wygląda ciekawie, do powieszenia na balustradzie balkonu.
deszczowymaj 15:03, 01 gru 2019

galgAsia napisał(a)

O, mój kot jest wiernym fanem ptasiej tv, kładzie się na oparciu fotela i pilnuje "swojego" stadka.
Były obawy, czy ptaki nie będą się rozbijały o szybę, ale dzięki tym zielonym elementom widzą go lepiej (chyba...).
Znalazłam jeszcze taki karmnik, też wygląda ciekawie, do powieszenia na balustradzie balkonu.

No właśnie czytam o tych karmnikach na szybę i są opinie ,że ptasiurki czasami rozbijają się o nią I tak myślę,że musiałby być bardziej (zabudowany) z wyraźnym kolorem ..tak jak Twój..bo są też przeźroczyste ale to już chyba kompletna porażka.I może gdybym przyczepiła go blisko (framugi) okna, z resztą okna mam niewielkie i mam firanki to może ptaszki zorientują się ,że tu nie ma przelotu
Gosiek33 15:42, 01 gru 2019

Ptaki i tak czasem rozbijają się o szyby. Za to na pewno trudniej zrobić im zdjęcia.... i ruszać się po pomieszczeniu bez straszenia skrzydlatych
galgAsia 16:02, 01 gru 2019

Wiesz co, one wcale nie są takie bardzo płochliwe. Jeśli nie jest zapalone światło, to nawet przy podniesionych żaluzjach nie uciekają. One na tym balkonie teraz rządzą , buszują po wszystkich zakamarkach, skaczą po kratce z pnączami, kołyszą się na gałązkach plektrantusa… Jak wychodzę na balkon, to śmigają na lipę pod balkonem i zaraz wracają.
Generalnie sikory są trudne do zdjęcia, bo one mają jakieś ADHD . Jeśli mają sypki pokarm, to wlatują, chwytają ziarenko i fiuuu! już ich nie ma. Dłużej zabawią przy orzechach, które trzeba podziubać i przy tłuszczyku. Wtedy siedzą, jedzą i można je focić.

Gruszka_na_w... 16:51, 01 gru 2019

Bogatki są egoistkami. Bezwzględnie odganiają, mniejsze od nich, sikory modre. Przy podskubywaniu orzeszków wolą być same, bez towarzystwa.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 18:40, 01 gru 2019

Ale wróble wcale nie lepsze - wręcz się wypychają nawzajem z karmnika, wyrzucają, a same włażą "z butami" do środka, żeby mieć jak najwięcej jedzenia i miejsca dla siebie.
Pieniek znalazłam, wiertła do drewna kupiłam - może w następny weekend zmajstruję karmnik dla dzięcioła
mrokasia 18:50, 01 gru 2019

Asiula, Ty normalnie po tej zimie to ornitologiem zostaniesz