Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:30, 20 maj 2024

Do góry
A dziś kilka w różu
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:12, 20 maj 2024

Do góry
Juzia napisał(a)
Wolę Twój ogród

A dziękuję za tak miłe stwierdzenie. Też go wolę, bo wciąż wracam stęskniona. Ale nie ukrywam, że możliwość powłóczenia się po innych zakątkach Europy daje mi wiele radości. Gdybym miała coś zmieniać, to wybrałabym Norwegię. Dobrze ze mną współgra na wielu płaszczyznach. Najbardziej ją lubię za niewielką gęstość zaludnienia.

Ciężko jest w ogrodzie zrobić dobre zdjęcia. Rabaty nie załapują się na tzw. złotą godzinę. Późnym południem spora część ogrodu jest już w cieniu, a wcześniej są za bardzo oświetlone.
Zielony chaos u Dawida 21:06, 20 maj 2024

Do góry
Śniegowiec wirginijski (Chionanthus virginicus)

Powojnik (Clematis) 'Hot Love'

Pałczycha kroplista (Sauromatum venosum)

Do góry

Bodziszek czerwony 'Max Frei'

Przetacznik 'Lapis Lazuli'

Do góry
Irys 'Ascent of Angels'

Irys syberyjski 'Shaker's Prayer'

Irys NN

Zielony chaos u Dawida 21:05, 20 maj 2024

Do góry
Dziś popadało. Może nie było tego deszczu za dużo, ale to zawsze deszcz i nieco odświeżył wszystko wkoło. Dziś jednak pokażę Wam zdjęcia z kilku ostatnich dni, ponieważ mimo suchej ziemi wszystko kwitnie. Lepiej lub gorzej, ale jednak.

Oczywiście pojawiają się kolejne irysy z grupy TB oraz syberyjskie. Niestety część z nowo kupionych irysów nie ma pąków lub ma je zasuszone po mrozach, które swego czasu mieliśmy. Kwitną też kolejne bodziszki, pierwsze kwiaty ma śniegowiec wirginijski (tylko trzy kwiatostany, ale zawsze to coś ). Jest to dla mnie o tyle przyjemne, że jest to roślina którą dostałem dawno temu od dziewczyn z Ogrodowiska, gdy odwiedziły mój ogród.

Powojnik, który był w paczce, którą w zeszłym roku wygrałem w programie "Rok w ogrodzie" również pokazuje kwiaty. A na koniec pałczycha wyhodowana przez moją mamę, i która co roku ma większy kwiat.

Bodziszek wspaniały

Irys 'Desert Echo'

Irys syberyjski 'Pink Parfait'

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 21:05, 20 maj 2024

Do góry

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 21:03, 20 maj 2024

Do góry

Derenie na rondzie też zaczynają

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:01, 20 maj 2024

Do góry
Judith napisał(a)
Ja bym mogła . Palmy wystarczą .
Haniu, świetne miałaś wakacje .
Ogród nic nie ucierpiał podczas Twojej nieobecności, widzę po soczystości, że padało . Szczęściara!

Nie wystarczą, niestety. Noce bez klimatyzacji są upiorne, a jej używanie budzi moje wewnętrzne wyrzuty sumienia. Załapaliśmy się jeszcze na końcówkę zieleni, ale widać było, że wegetacja traw miała się tam ku końcowi. Przeżyje tylko to, co podlewane lub to, co zniesie kilkunastotygodniowe susze i upały. Osobiście tęsknię do naszych typowych pór roku. Szkoda, że zanikają. Popadało dwukrotnie podczas naszej nieobecności, niedługo, ale nawilżyło solidnie tę najbardziej przesuszoną wierzchnią warstwę gleby. Trawnik wyraźnie odżył.

Kwitnienie piwonii wciąż jest u mnie losowe. Są miejsca, gdzie kwitną pięknie, ale są też takie, w których maja tylko mizerne listki. Wszystkie sadzone wg tego samego schematu.

Drobnica ogrodowa.

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 20:59, 20 maj 2024

Do góry
ryska napisał(a)
Bardzo ładnie
A szałwie, kukliki, róże jak się mają u Ciebie w tym roku?

Reniu kukliki już praktycznie przekwitły. Przez suszę chyba tak szybko. Jak trochę popada i będzie okazja to muszę je podzielić i odmłodzić bo już nie wyglądają. Szałwie i róże zaczynają.

Spełnione marzenia 20:49, 20 maj 2024

Do góry
W pełnym rozkwicie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:46, 20 maj 2024

Do góry
TAR napisał(a)
Cudne widoki i te greckie i te swojskie ogrodowe.
Ale ja bym chyba nie mogla mieszkac w miejscu bez drzew chocby nawet z lazurowa woda i biala plaza. Pojechac, zobaczyc skorzystac, odpoczac i do domku

We mnie jest olbrzymia tęsknota za posiadaniem dużych drzew w ogrodzie. Może dlatego, że zaczynałam od szczerego pola. Czasem warto doświadczyć zamieszkania w miejscu o odmiennych uwarunkowaniach. Bardziej się docenia to, co się ma.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:40, 20 maj 2024

Do góry
Mogę zrobic fote tak zeby bylo widac ze nierowno ale bede udawac ze tego nie widze a potem sie przyzwyczaje

Drewno na dach

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:36, 20 maj 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Wszędzie dobrze, ale w domciu najlepiej

Piękna ta plaża i głębokość wody akurat dla mnie

Widoki ogrodowe bardzo soczyste.

O tak! W domu najlepiej. Zwłaszcza jak jest co omiatać i nie jest to beton i asfalt.

Plaża Elafonissi to w zasadzie olbrzymia laguna; wielkości kilku boisk piłkarskich. Można się zmachać przy brodzeniu. Pływać też się da. Do otwartego morza jest dostęp z kilku stron. Woda jest tam jednak zdecydowanie chłodniejsza.

Działka prawie w Borach Tucholskich 20:32, 20 maj 2024

Do góry
codzienność i Warsaw by Night

i nareszcie deszczowa rzeczywistość

Zimowy Wysiew / Winter Sowing 20:25, 20 maj 2024

Do góry
Dopiero dziś wsadziłam do gruntu heliotrop

oraz melisę lekarską.

Do doniczki poszedł majeranek i rozmaryn.

Posadziłam też kilka innych roślin, ale niestety napisy wyblakły. Mam nadzieję je rozpoznać podczas kwitnienia.
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:23, 20 maj 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Deszcz mi podlał w nocy nowe nasadzenia ,krótko ale obficie cieszę się z każdej ilości

Bodziszki Rozanne zakwitają, szok!
To co będzie kwitło latem jak teraz lipcowe byliny ruszają ?

Ile seslerii... O matko, piękne! U mnie jakieś takie bidy, chyba za późno scięłam i zostały suche badylki, ale nie chce mi się skubać tego.
Ty to masz tam taki porządek, a same nasadzenia po prostu w 10! Można do jakiegoś czasopisma te Twoje zdjęcia wstawić
Niby ogródek pszczółki Majki 20:16, 20 maj 2024

Do góry
Tu najstarsza część. Czekam na lawendy.
Oczywiście pełno chwastów, ogarniam je w międzyczasie, ale długa droga jeszcze
Niby ogródek pszczółki Majki 20:15, 20 maj 2024

Do góry
Zdjęcie znowu z wieczora, ale inna część ogrodu. Po prawej "robi się" dalsza część rabaty, na razie mam śliwy Pissardi i kilka rozplenic, więc nie ma co pokazywać
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 19:58, 20 maj 2024

Do góry
Kasya napisał(a)

Wejście no innego wymiaru
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies