Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bawarka 19:20, 28 lis 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Poranna kawa i fotki u Ciebie to coś, co lubię Śliczne masz te cyklameny. Jak je posadziłaś, mają jakieś osobne miejsce pod krzewem, drzewem czy pomiędzy innymi roślinami? Ciekawa jestem Twoich bezobsługowych roślin poza trawami. Co się sprawdziło? Czekam na wiosnę u Ciebie, pamiętam te wiadra przebiśniegów i śnieżyc, będzie szał

Pani Przyrodo, alez niespodzianka Cyklameny sadzilam dosc plytko, na glebokosc jakos takos 3 cm, miedzy drzewkami, tam, gdzie widzialam ze jesienia jest pusto. Na tej glebokosci, nie rani sie korzeni drzew, a jak kwitna, pieknie to wyglada. Napewno kupie ich wiecej, sa piekne Bezobslugowe rosliny w moim ogrodzie...
-powojniki z grupy montana (kwitnie dwa razy, pozniej zdobi swoimi liscmi)

-powojnik Mond Memories (dzisiaj jeszcze ma kwiaty)

-wisnie ozdobne ( Taoflory i Amanogawy, kwitna wiosna a jesienia zachwycaja paleta barw jesiennych)

Ogród bez reguł 19:04, 28 lis 2019

Do góry
A ja sobie kupiłam skórzane rękawice do połowy przedramienia i kolcami się nie przejmuję
Dla Ciebie
Pamiętajcie o ogrodach 18:54, 28 lis 2019

Do góry
greg66 napisał(a)

u mnie też takie mieszkają...
Między brzozami 18:29, 28 lis 2019

Do góry
No i koniec sezonu w końcu i u mnie zawitał, czyli rozsypałam ostatnie worki kory pokusiłam się więc o małe podsumowanie sezonu Po przespanej wiośnie udało mi się jesienią nadrobić sporo prac. Posadziłam żywopłot bukowy i cisowy, przygotowałam glebę na rabacie między trawnikami i pod drzewka owocowe, przesadziłam krzaczki porzeczek i agrestu oraz berberysy, a także graby kolumnowe przed domem. Obsadziłam rabatę za domkiem chłopaków pod brzozami, szkielet na rabacie zachodniej i między trawnikami oraz Ambrowca przed domem. Przewaliłam cały kompostownik wyciągając 6 worków po korze kompostu do sadzenia na przyszły sezon oraz ułożyłam pryzmę ze zdjętej trawy na koleją rabatę Dzisiejsze wiązanie traw było już tylko przyjemnością

Mam też już plany na przyszły sezon drewutnia, roboczy placyk do rąbania drewna, oczko, przygotowanie kolejnych rabat: przy tarasie oraz oczku, uporządkowanie chwastowiska przed domem, obsadzenie bylinami i trawami obecnych rabat i posadzenie drzewek owocowych. Wszystkiego na pewno nie uda się zrobi, ale plany trzeba mieć ambitne A na razie odpoczynek przy wykańczaniu pokoi u góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:53, 28 lis 2019

Do góry
aniaod napisał(a)

Co to za cudo bordowe? Ktoś wie?

To Scabiosa atropurpurea. Jest jednoroczna. Jesli chcialabys bylinowego zamiennika, to podobna, jasniejsza jest Knautia macedonica.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:49, 28 lis 2019

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:22, 28 lis 2019

Do góry

Co to za cudo bordowe? Ktoś wie?
Proszę o pomoc/radę Thujie 15:56, 28 lis 2019

Do góry
Witam serdecznie
Jestem nowy na forum i proszę Was o radę.
Posadzilem 156st Thuji w ostatnim tygodniu września. Tuje zakupiłem w Polsce i przyjechały na palecie do Szwecji. Czas transportu wynosił tydzień czasu , zmartwilo mnie to że drzewka leżały na na sobie w palecie przez ten caly czas.
Szczyty niektórych drzewek powyginaly się, myślałem że wyprostuja się ale do dziś większość drzewek jest jaka była. Do tego kolor szczytów lekko brazowieje i martwi mnie co jest nie tak.
Pytanie moje do Was jest czy mam jakoś prostować szczyty ? Czy one same się wyprostuja na wiosnę.
I drogie pytanie czy to normalne że jesienią szczyty brazowieje czy może trzeba dodać jakiś nawóz? teraz nawóz czy na wiosnę.

Dziękuję za pomoc.

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 14:58, 28 lis 2019

Do góry
Nikita napisał(a)
Zostawiam fotkę na pamiątkę spotkania.

Dziekuje
Było bardzo miło !
Ogród bez reguł 14:06, 28 lis 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Dla wszystkich, którym jest dzisiaj szaro, buro i byle jak... A ciśnienie jest na poziomie podłogi... w piwnicy...

a ja myślałam,że tylko moja kawa dziś bezkofeinowa Na czworaka chodzę normalnie
Ogród bez reguł 13:52, 28 lis 2019

Do góry
Dla wszystkich, którym jest dzisiaj szaro, buro i byle jak... A ciśnienie jest na poziomie podłogi... w piwnicy...

Zakręcony ogród 11:32, 28 lis 2019

Do góry
Pytanie do tych,którzy mają żelazy zestaw Nigra + hortensja u siebie
Jak najlepiej wygląda hortensja ( u mnie vanilla frise ) w towarzystwie nigry ?

Ja aktualnie mam posadzone 4 sztuki pomiędzy 3 nigry i mi to nie gra.
Po pierwsze są za głęboko na rabacie a przez to nie mam z nimi kontaktu ( lubię pomiziać ich wielkie kwiaty ) Po drugie , wciśnięte na koniec rabaty w rządku sprawiają mi wielki kłopot w zaprojektowaniu tej rabaty tak,żeby mi sie podobała. W każdej wersji jest coś nie tak.

i z boku :

Gdyby tak posadzić te hortenje przed nigrami a za nimi wtedy np Variegatusy lub Gracimiliusty ? Wówczas wypełniłabym rabatę i zostałoby znacznie mniej do obsadzenia. Co myślicie ?

Malwowy ogród 08:45, 28 lis 2019

Do góry
Witam z rana Eluś; ) smacznej kawki życzę
A masz

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 08:27, 28 lis 2019

Do góry
No to proszę, zaznaczam, że mój ogród jest naturalny, nawet zielsko bywa, oczywiście, że plewię, ale bez przesady, ogród to ogród, nie plac przed zamkiem.Jesiennie.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:03, 28 lis 2019

Do góry

Czekam aż urośnie duży krzak nie wiem czy ją ścinać przed zimą czy na wiosnę ????
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 23:34, 27 lis 2019

Do góry

Wizytówka - moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 23:31, 27 lis 2019

Do góry

Pszczelarnia 23:31, 27 lis 2019

Do góry
ElaS napisał(a)

Cały szpaler to rugosy? Pewnikiem pachnie obłędnie. Ile mają lat?
Świetna inspiracja. Podobnie chcę posadzić u siebie przy ogrodzeniu.

Tak. Rosną od 2012 albo 2014. Na pierwszym planie jest wskazywana jako róża burbońska 'Gypsy Boy' (może być chyba pnącą) - cudowna. Poniżej:

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 23:24, 27 lis 2019

Do góry

Pszczelarnia 23:23, 27 lis 2019

Do góry
Poppy napisał(a)

Toz to kawal zycia I cierpliwosci. Moze sie odwaze

Te miniaturowe jablonki to z tych japonskich? Zapisze sobie, jak bede szukac, to sie wglebie w temat. Swojego czasu czytalam, ze u nas mozna kupic niby te zwykle, tylko na specjalnych podkladkach szczepione. Zobacze. To juz bedzie kolejny etap, dosmaczania

Tylko jak wybrac ten wlasciwy.

Lista prac zacna, ale na szczescie ta zeszloroczna byla b ambitna, w tym roku zmeczysz sie mniej,mam nadzieje.

Tak, japońskie i jakieś mieszańce.
Podkładki - pojawiają cię ciągle nowe i nowe eksperymenty.
Tek, może po cenie? Może po renomie producenta? U Was na pewno nie rynek jest solidniejszy, bo i podaż większa, jest tekowa konkurencyjnośc rynkowa.

Nie zmęczyłam się jeszcze. Jest jakiś spokój w pracach jesiennych, nie ma obawy, że zaraz stado chwastów własnych a perzu od sąsiada przejdzie albo szarańcza mszycowa obsiądzie wszystko dokoła. Zbiory zebrane. Ogród utulony.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies