Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Kiepski trawnik w drugim roku po siewie 21:40, 07 lip 2021

Do góry
Za mało wody (za małe dawki jednorazowe) i za krótko skoszona. POdnawozić, wywalić ten target kupić saletrę wapniową na jeden raz, podlać po nawożeniu obficie.
Kłopoty z trawnikiem zamkn. 21:24, 05 lip 2021

Do góry
Proszę zamieścić ten post w wątku już istniejącym pod tym samym tytułem
Plamy na trawniku 09:09, 05 lip 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Siewki za gęsto zgniją i same się wyeliminują, potem to wydrapiesz wertykulacją.
Teraz trzeba odczekać co będzie się działo dalej z trawnikiem. Doradzanie nawożenia jest ryzykowne.

dziękuję wiem już coraz więcej, ale co zrobić z tymi pojawiającymi się obrzeżami pleśni czy jakiegoś takiego nalotu? skosiłem trawę i następnego dnia rano coś takiego w tych miejscach zauważyłem, teraz niestety jest deszczowo więc to nie bardzo podeschnie.. coś z tym trzeba robić, czymś spryskać czy czekać?

Pompa głębinowa zamkn. 19:41, 04 lip 2021

Do góry
Odpowiedzi udzieliłam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/7727-pompa-do-nawadniania-ogrodu?page=1#post_5
Pompa do nawadniania ogrodu 19:40, 04 lip 2021

Do góry
rox1979 napisał(a)
Witam,
Proszę o poradę jaką zamontować pompę do studni wierconej.
Poziom wody na głębokości ~21m. Wielkość ogrodu ~1500mkw.
Na teraz chciałbym mieć możliwość podlewania całego ogrodu z węża natomiast w przyszłości chciałbym założyć system automatycznych zraszaczy i fajnie jakby ta pompa mi to wszystko uciągnęła.
Sprawdzałem u sąsiada, który ma podobną studnie. Zamontował pompę z wydajnością 90l/min - na papierze. Realnie ta jego pompa ma wydajność ~70l/min i podaje ciśnienie na górze 2,8bar.
Nadmienie tylko, że najdłuższa odległość od mojej studni do miejsca docelowego podlewania to ~50m.

Z góry dziękuję

Wejdż na pompy ESPA i znajdź sobie taką co ma wydajność ok. 90 l/min. Wysokość podnoszenia powyżej 70 m.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:48, 04 lip 2021

Do góry
MOżna nawozić po miesiącu, więcej sypnąć tu gdzie żółte, zakładam że tu nie jest spalona trawa z powodu nadmiaru nawozu?
Testowe dodawanie zdjęć 18:47, 04 lip 2021

Do góry
wybierz plik i kliknij na miniaturkę, gdy się już ukaże (wgra) po prawej stronie w okienku.
Problemy z tujami 18:46, 04 lip 2021

Do góry
Mogą mieć za mokro, mogą być za głęboko posadzone i system kozreniowy być może był przerośnięty, tzn. w szkólce stały w małych doniczkach, przez dno wypuściły korzenie które pobierają wodę i składniki pokarmowe, nie przesadzali ich bo szkoda było roboty i doniczek więc tak stały (to moje przypuszczenie - nie pewność że tak było i dalej gdy szły do sprzedazy, korzenie odcięto i to co zostało było brązowe nie białe (korzenie) i nie mogą nic pobierać bo nie ma korzeni włośnikowych.'
Czy masz tam szmatę? Jeśli jest to usuń bo one zgniją do końca.

Moim zdaniem przyczyna tkwi w warunkach glebowo-korzeniowych i być może w przenawożeniu i za mokro.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 16:57, 04 lip 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest niewątpliwie nieco nierówno rozsypany nawóz i część trawnika żółtawa jest zagłodzona. Wyrównaj przy następnym nawożeniu. Podłoże gliniaste nie jest dobre dla trawnika.

Pani Danusiu,
Bardzo dziękuję za informację
Chciałam jeszcze dopytać- czy jeśli nawoziłam miesiąc temu, to już mogę nawieźć drugi raz? Czy wyrównując powinnam sypnąć więcej w tych żołtych miejscach czy po prostu rozsypać równomiernie?

Wiem, że ziemia jest kiepska, dlatego zmieszaliśmy wierzchnią warstwę (jakieś 2-3 cm) z czarną ziemią opisaną jako "do trawników" i na to rozsypaliśmy jeszcze z 5-6 cm tej lepszej ziemi. Możliwości były ograniczone, bo nie ma możliwości dojścia do ogródka z "zewnątrz", jedynie przez dom.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:32, 03 lip 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kwadraty ładniejsze teraz

Śliczne krajobrazy, lekko dynamiczne
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:27, 03 lip 2021

Do góry
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:27, 03 lip 2021

Do góry
Kwadraty ładniejsze teraz

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:26, 03 lip 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:10, 03 lip 2021

Do góry
W pierwszych słowach pragnę podziekować za cudne spotkanie wszystkich grup Ogrodowiska Zdjęcia przecudne.

Co do trubuli jeśli uschła, to czy ma kwiatostan. Myślę że ona jest krótkotrawała ale się wysiewa i pokaże się w wielu miejsach. Wystarczy ją raz posadzić aby było jej coraz więcej. U mnie też przekiwtła, ale sa też egzemplarze któe mają tylko liscie. Zakwitną w przyszłym roku.
Mata przeciw chwastom 08:15, 03 lip 2021

Do góry
Fleszu, bardzo dobry sposób, pokazywałam to w artykule https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/553-sciolkowanie-skoszona-trawa-i-tektura

jednak moja rada jest taka, aby zrobić to estetyczniej, teraz jest nie zachęcająco i brzydko to wygląda a może być ładniej. Tektury nie powinno być widać i trawę wyrównaj aby było ładnie.
Plamy na trawniku 08:11, 03 lip 2021

Do góry
Siewki za gęsto zgniją i same się wyeliminują, potem to wydrapiesz wertykulacją.
Teraz trzeba odczekać co będzie się działo dalej z trawnikiem. Doradzanie nawożenia jest ryzykowne.
Zniszczony trawnik 08:08, 03 lip 2021

Do góry
Potrzebuję zdjęcia z góry z szerszego planu, nie spełniłeś tej prośby
Trawa zalana przez farbę 08:04, 03 lip 2021

Do góry
Wyciąć, wybrać ziemię aż do memntu że nie będzie tego cuchnącego i dosypać nową ziemię, dosiać lub położyć kawałek z rolki lub wycięty gdzieś, gdzie można wyciąć jakiś pasek i dosztukować.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 08:02, 03 lip 2021

Do góry
Jest niewątpliwie nieco nierówno rozsypany nawóz i część trawnika żółtawa jest zagłodzona. Wyrównaj przy następnym nawożeniu. Podłoże gliniaste nie jest dobre dla trawnika.
Plamy na trawniku 13:56, 30 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moim zdaniem jeszcze może dojść spalenie trawnika.
Nie mów hmmm... bo siewnik akurat taki jaki użyłeś, jest najgorszy do siania nawozu . Tu gdzie bardzo ciemny trawnik moim zdaniem jest za dużo nawozu i do tego gęste siewki - masakrę zrobiłeś z tego trawnika.

Teraz to niech przeschnie, co padnie wygrabić i czekać co będzie dalej. Pokazać za tydzień. Wtedy zobaczymy co robić.

a jeszcze dopytam odnośnie tego gęstego posiania, jak to teraz sobie z tym poradzić? przeczekać do przyszłego roku i zwertykulować czy można coś innego zrobić? te miejsca w którym powstały te plamy mnie bardzo zastanawiają bo tam w ogóle nie było nic dosiewane i przez jakieś 2,5 miesiąca była bardzo ładna trawa, jedynie nawożone tą YaraMia ale starałem się bardzo dokładnie, 5kg na 220m2 trawnika i jeszcze trochę do drzewek to dużo?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies