Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

W ogródku emerytki 21:14, 10 lip 2020

Do góry
Kasiu, trefne nie, ale może dane nie ze szczerego serca
Rośliny od innych rosną i kwitną, coś w tym chyba jest.
Może zrobię małe " oszustwo ", dosadzę z tyłu lilie
Po przekwitnięciu lilie nie są atrakcyjne, liście liliowców są długo ładne i je zasłonią do czasu zżółknięcia.
Przedogródek pod dębem 18:47, 10 lip 2020

Do góry
Wacławie bez ambicji i marzeń nie dążylibyśmy do niczego, więc trzeba je mieć!
Zawsze twierdzę, że trzeba brać przykład z tych co ciągną do góry, a nie z tych co spychają w dół. Jak wzorować się to tylko na najlepszych.
Nad stawem znów śliczne liliowce, a w przedogródku widzę, że lilie królują. Lubię jak jest kolorowo, ale Ty o tym wiesz.
Przedogródek pod dębem 16:29, 10 lip 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Wacuś, ale masz fantastyczną kolekcję liliowców. Najbardziej podoba mi się ten ciemno różowy. I lilie już u Ciebie kwitną, a moje jeszcze w pąkach. Czekam na ten zapach

Kasiu,
chociaż liliowcami mogę się pochwalić.
Czy chciałabyś w prezencie tego ciemno różowego? Może jeszcze inne?
Wczoraj całe popołudnie plewiłem łączkę. Zmasakrowałem ją mocno. Zdecydowałem się na to ponieważ więcej chwastów było niż kwiatów. Plewiłem - nie plewiłem. Nie chciałem uszkodzić systemów korzeniowych kwiatom więc to co się dało wyrwać z korzeniami to sukces. Dużo jednak zostało urwanych. Trudno. Zależało mi aby chwasty się nie wysiewały. Zaraz jadę tam z kosą spalinową aby obkosić skarpy. Mimo upału. Straszne chwaściory tam wyrosły ponieważ ze zwykłą kosiarką na skarpy nie wjeżdżam.
Za drzwiami do ogrodu... 15:21, 10 lip 2020

Do góry
Slicznie masz, i plotek, i roze i lilie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:39, 10 lip 2020

Do góry
Ciężki dzień. W cieniu 32 stopnie. Po niebie przewalają się chmury. Jutro ma być około 20 stopni. Oby do jutra.

Na zegarowej wszystkie rośliny osiągnęły swój docelowy rozmiar. Wkrótce pojawią się kwiatostany hortensji.

Miłe dla oka są nasadzenia z boku tarasu. Nie wiem skąd wzięły się tam białe lilie.

Świetnie sobie radzi lawenda pod okapem, wystawa wschodnia.

A to mnie z lekka zdumiało. Jesień? Trzmielina oskrzydlona też zmieniła barwę listków.

Dereń Sibirica najwcześniej się przebarwia, ale już?

Droga do spełnienia 14:29, 10 lip 2020

Do góry
Boszsz, jak Ty masz bujnie

A H.R. i lilie swietnie do siebie pasuja
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:46, 10 lip 2020

Do góry
Doranma napisał(a)

Co to za róża na drugim zdjęciu? Uwielbiam kwiatostany z tak wywiniętymi płatkami ☺ A tej wielkiej, którą wycięłaś żal mi - nie mogła rosnąć na ogrodzeniu? Była wspaniała!
Ta różyczka o którą pytasz to Garden of roses. Zdrowa, raczej z niskich róż i najważniejsze ona prawie cały czas kwitnie. W ubiegłym sezonie miała 2 tygodnie przerwy i znów obsypana była kwiatkami.
Tą ogromną różę ścięłam, ale nie wykopałam. Liczę, że odbije, ona zniszczyłaby swym ciężarem siatkę. Poza tym nie było dojścia do bukszpanów, a je trzeba co jakiś czas przyciąć. Pod nią były lilie, piwonie i inne róże, które nie miały dostępu światła. Ona kwitnie jeden raz w roku i po kwitnieniu ją ścięłam, żeby zdążyła wypuścić nowe pędy.

Garden of roses

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:26, 10 lip 2020

Do góry
zawitka napisał(a)
Dzięki za link o rózach --przyda się .Sliczna ta firletka chalcedońska bo niska ---Plisss o kilka nasionna jesieni.

Lilie w tym roku piękne bo słońce i sucho było .
Dlaczego myślisz, że moje firletki są niskie? Popatrz liliowce mają jakieś 40 cm wysokości, rudbekia 70- 80 cm, a firletka około 120 cm wysokości.
Ja na prawdę muszę wycinać wszystko co tylko przekwitnie, nie dopuszczam do zawiązywania nasion, bo mi ten gąszcz złapie choroby grzybowe. Muszę dać szansę trawom, które w tym gąszczu rosną, a ich nawet nie widać.

WIĘC PROSZĘ SIĘ NIE GNIEWAĆ, ŻE NIE WYSYŁAM NASION, poza tym jestem długotrwale( dożywotnio) chora, rzadko bywam w mieście, a jak już mnie mąż zawiezie to i tak nie mam sił załatwić wszystkiego z listy oczekującej.

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:03, 10 lip 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Dorotko, dziękuję za otwarta furtkę. To na razie w sferze moich marzeń.Kiedyś tam
Piękne kwitnienia. Bogactwo przeogromne. cudne
Rabaty, ech mozna sie gapić i gapić
Misternie wszystko dobrane
a liliowce, lilie masz piękne.
Dziękuję za tyle miłych słów o moich roślinkach.
Aniu ja jestem osobą bardzo kontaktową, lubię gości, ale zaznaczam że zapraszam tylko na kawę. Leczenie mojego raka złośliwego skutkuje wieloma skutkami ubocznymi. Teraz bardzo bolą mnie nogi, myślałam, że jak inne dolegliwości minie i to, ale to prawdopodobnie neuropatia i nie chce mnie to opuścić. Ogród nie jest tak dopracowany jak bym chciała, ale po prostu nie mam sił. Bazuję na tym co wypracowałam w poprzednie lata.

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 11:54, 10 lip 2020

Do góry
Dorii napisał(a)

W kółku będzie Klon 'Globosum' a w nóżkach chyba stipa z czymś tam, nie mogę się zdecydować. Chciałam szałwię 'Caradonna'
ale ona chyba za wysoka bo u mnie stipa jakąś wielka nie rośnie. Dałabym wtedy jeszcze lilie, te różowe co mam 'Easy Waltz'.
ja mam klony globosum i jezeli bede robic im rabate (bo myslę czy nie dać ich w kółeczkach na trawniku) to podsadze je albo rozplenicą, albo miskanetem adagio
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 11:41, 10 lip 2020

Do góry
kasia1 napisał(a)
Dorii, a co będzie w tym kółku?

Dominika11 napisał(a)
a co tutaj planujesz ???

W kółku będzie Klon 'Globosum' a w nóżkach chyba stipa z czymś tam, nie mogę się zdecydować. Chciałam szałwię 'Caradonna'
ale ona chyba za wysoka bo u mnie stipa jakąś wielka nie rośnie. Dałabym wtedy jeszcze lilie, te różowe co mam 'Easy Waltz'.
Ogród bez reguł 10:40, 10 lip 2020

Do góry
Śliczne jeżówki Lilie też piękne. U mnie w tym roku pojawiła się poskrzypka. Zobaczymy, jak będzie w przyszłym.

Koty
Sałatka pokrzywowa 09:07, 10 lip 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)

Ob...mam pod ręką
Czy to byłaby lilia Mapira?
Twoja na pewno pachnie? Bo te ciemne to raczej azjatyckie a one nie pachną?

Nie jest to taki zabójczy zapach jak mają niektóre lilie, ale na pewno pachnie Druga, którą mam, jaśniutka, podbarwiona żółtkiem nie pachnie wcale.
Dopiero jutro będę mogła poszukać opakowania, dam znać, bo zupełnie nie mam pamięci do nazw roślin, które nie są różami
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:19, 10 lip 2020

Do góry
Przy domku bardziej "trawiasto" niż "kwiatowo", te lilie rosną w donicy i obłędnie pachną

Ogród bez reguł 07:49, 10 lip 2020

Do góry
Wilczomlecz białobrzegi mnie czaruje, muszę go wysiać w przyszłym roku u siebie

Delicious Candy

Lilie dwie

Przedogródek pod dębem 07:41, 10 lip 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)

lilie wodne mam już trzeci rok ale słabo kwitną

Obecnie mają jedynie dwa żółte kwiaty

Piękne liliowce. Kilka widzę takich samych mamy.

A wiesz,ze ja też juz pół stawu obsadziłam liliowcami
Przedogródek pod dębem 07:20, 10 lip 2020

Do góry
Wacuś, ale masz fantastyczną kolekcję liliowców. Najbardziej podoba mi się ten ciemno różowy. I lilie już u Ciebie kwitną, a moje jeszcze w pąkach. Czekam na ten zapach
Ogród bez reguł 07:09, 10 lip 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)

Cudny , co to za odmina ??Mam ze 3 białe.Ale inne niż ten .
galgAsia napisał(a)
W ogrodzie się wyciszyło. Przekwitły róże - trzeba je nawieźć! - przekwitają lilie - trzeba je obciąć! Zaczynają jeżówy, hortki, zawilce. Miskanty też
Jak mówi Hania - uspokojenie przed jesiennym szaleństwem.

Piękne widoczki.Ładna jezówka.Wiesz może co to za odmiana ??
Już milin ci kwitnie.Szybki jakiś. Mój ma paki.
Ptasi gaj 00:28, 10 lip 2020

Do góry
Witam

Dzisiaj byłam u Anabell z "zywoplotkow cudownych" piękny ogród roślinności w bród. Przepiękne róże, anabelki kwitną,lilie różne kolorki i innego kwiecia. Człowiek nie jest w stanie ogarnąć tyle tego.

A Hania z oprzyrządowaniem ogrodniczym pieli, przerabia, sądzi i przesadza. Kanciki robi. Roboty tył, że nie do przerobienia sama się tym wszystkim zajmuje.
Szklarnia pełna dorodnych pomidorów już owocują nie zrobiłam foty a szkoda.

Teraz pierwsze skrzypce zaczynają grać jeżówki. Chyba się nie pomyłek tysiące sadzonek. Nawet swoje siewki ma.

Pokaże trochę fotek moim okiem

Ogród z wilkiem zamkn. 22:42, 09 lip 2020

Do góry
Magda, czy do Twoich bajorek wprowadziły się już żabki ? Kupiłam lilie wodna i ma pączka.

Zadbany Twój ogródeczek.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies