Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:58, 30 sty 2020

Do góry
Tu dla porównania - Kwiatek

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:57, 30 sty 2020

Do góry
W bukszpanowym o tyle się zmieniło, że mam czwartego pieska, z Pasłęka schronisko Psi Raj

NIK-o się zwie. A NIK w nazwie ma specjalnie

Po kąpieli i obcinaniu dredów

Bidulek

A tutaj się mości na kanapach

Wygląda jak Kwiatek, jest nieco mniejszy i bardziej puchaty
Ogród przy Jagodowej 15:42, 30 sty 2020

Do góry
Witajcie

Dom w trakcie budowy - pora pomyśleć nad ogrodem.

Na początek kilka słów o działce:
Teren o powierzchni ok. 1400m2, działka narożna przy lesie.
Gleba niezbyt żyzna, choć sąsiad mówi, że kiedyś były tu pola uprawne.
Występują tu piaski grube i drobne, glina na głębokości ok. 15m.
Teren jest obecnie mniej więcej wyrównany.
Poniżej wstawiam kilka fotek z początku przed czyszczeniem działki - 2018/2019r.

A tutaj w trakcie grodzenia:

Oczyściliśmy teren w gałęzi i kamieni, gleba została wzruszona bronowaniem:

Obecnie dom jest w stanie SSZ, zrobiona jest instalacja elektryczna i tynki, czekamy na instalatora.
Powoli zaczynam myśleć o ogrodzie. Naoglądałam się Waszych i już nie mogę się doczekać swojego

Z racji tego, że pracuję w branży projektowej zrobiłam wstępną koncepcję naszego ogrodu:

Głównie będzie to ogród z trawami ozdobnymi, brzozami, hortensjami, jeżówkami itp. Do tego koniecznie rabaty podwyższone na warzywa, a obok nich miejsce na krzaczki z malinami i borówkami. Na końcu działki mamy furtkę do lasu - myślę nad jakimś ładnym pnączem nad nią.
Chciałabym poradzić się Was jak oceniacie tą koncepcję, co byście zmieniły?
Czy żywopłot z grabu sprawdzi się u mnie? Na granicy z lasem chciałabym puścić winobluszcz pięciolistkowy, który jesienią przepięknie się przebarwia.
Nie mam tylko pomysłu na teren za domem... Mąż chciałby zasadzić kilka drzewek owocowych - może tam?
Wrzucam fotkę tego miejsca:
Jeżówkowe-Love 14:49, 30 sty 2020

Do góry
Dominika11 napisał(a)
a jakie masz te swoje sliwy ???

A takie chude łysole bo to młodzieniaszki jeszcze som
Widzisz te badylki ?
zdjęcie zeszłoroczne ..teraz ciut nabrały masy
Mój ogrodowy pamiętnik 14:19, 30 sty 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Asia, Dominika u mnie nawet wczoraj śnieg nie spadł. A dzisiaj pięknie słoneczko świeci.
I taki bajzel teraz jest a to jeszcze nie koniec cięcia śliw. Zastanawiam się tylko czy one to przeżyją bo eM trochę zaszalał a jeszcze sobie kupił wczoraj piłę, żeby dokończyć dzieła .

Pięknie prowadzone te drzewa
Mój ogrodowy pamiętnik 14:18, 30 sty 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Asia, Dominika u mnie nawet wczoraj śnieg nie spadł. A dzisiaj pięknie słoneczko świeci.
I taki bajzel teraz jest a to jeszcze nie koniec cięcia śliw. Zastanawiam się tylko czy one to przeżyją bo eM trochę zaszalał a jeszcze sobie kupił wczoraj piłę, żeby dokończyć dzieła .

achhh Ci mężczyźni dać im nowy sprzęt

Śliwom nic nie będzie ..odwdzięczą się masą śliweczek wiem , bo mój eM też jednego roku tak namiętnie pociachał i po tym jego cięciu śliwka pokazała na co ją stać
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 13:51, 30 sty 2020

Do góry
Poszły konie po betonie większość rabat zasilona konskim obornikiem, ale chyba jeszcze się skuszę i w przyszłym tygodniu dowioze

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:14, 30 sty 2020

Do góry

Migawki lipcowe

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:12, 30 sty 2020

Do góry
Egzotyczna

Warzywnik

Staw będzie wyglądał o wiele bujniej, bo to kolejny rok, byliny się rozrosną, ale czosnki przekwitną już, a posadziłam tam sporo ciekawa jestem efektu.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:07, 30 sty 2020

Do góry
Patrzyłam, że wtedy jest szansa na kwitnienie wszystkiego i floksów i dalii, i hortensji, i nawet niektóre astry już zakwitają, o jeżówkach nie wspomnę

Ale dostałam ciśnienia Tyle do zrobienia

Lipiec 2019

Podwórkowa rehabilitacja 12:59, 30 sty 2020

Do góry
ryska napisał(a)

Dziękuję, ta jemioła jest olbrzymia i pewnie dlatego kompozycja się obroniła.
Zresztą jeszcze jest
Ostrożeczki uwielbiam w przeciwieństwie do ostróżek. I nie tylko ja.

Ostróżeczki pojawiły mi się w zeszłym roku siane w warzywniku. Cięłam je do bukietów, nie żałowałam. ŚLiczne zdjęcie, u mnie fruczak atakował floksy.
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 12:04, 30 sty 2020

Do góry
eda napisał(a)

Ojej cuuudne! też takich chcę pięknie u Ciebie Sierotko pozdrawiam serdecznie buziam

Witaj Edytko miło Ciebie poznać
O tak kolorki beż retuszu takie dokładnie są kocham chyba ten swój nieuczesany ogródek
Dla Ciebie kolejne kolorki

Zieleń, drewno i antracyt 11:53, 30 sty 2020

Do góry
potrzebny żywopłot na czerwono opisałam

Zieleń, drewno i antracyt 11:29, 30 sty 2020

Do góry
Myślę o żywopłotach w nowej części. Planowałam wstępnie, że tui już nie dam, ale zaczęłam liczyć i wyszło mi, że lewa strona to ok 35mb dodatkowego żywopłotu do cięcia. W starej części z tej strony też mam tuje (jakaś ciągłość przy ogólnej różnorodności nie jest zła, wyciszy?). Początkowo myślałam o bukach, ale boję się ilości cięcia i tego, jak mi ono będzie szło od strony przyszłego/ewentualnego sąsiada jak się żywopłot rozrośnie. Cisy piękne, ale mam już 40mb żywopłotu cisowego na starej cześci(na razie w wersji mini, ale jak urośnie to będę cięła i cięła...). Tuje też się tnie, ale z tego co zaobserwowałam, to raz do roku im wystarczy. Myślałam o żywopłocie nieformowanym mieszanym, ale to chyba jednak nie w moim stylu... Do tego dylematu dochodzi pomysł na zamknięcie tyłu działki. Na początku myślałam o szpalerze z rosa rugosa, ale dowiedziałam się ostatnio, że po przekątnej drogi podzielono już działki budowlane i nawet zaczęto budowę bliźniaka(w oddali wprawdzie, ale będę go w osi widokowej miała). No i wpadłam na pomysł, aby jednak zamknąć sobie ogród(sad) fragmentem bukowego żywopłotu, tak na 1,5-2m wys. Tylko będzie on się wizualnie łączył z żywopłotem z tui. Wiem, wiem, nie pasują do siebie... ale gdyby je czymś wyrazistym oddzielić? (na rysunku zaznaczyłam to coś na żółto). Co o tym myślicie?
Wstawiłam rysunek fragmentu ogrodu. To po prawej na szaro, to parking z samochodami firmowymi i od nich też chciałabym się wizualnie odgrodzić tym bukowym żywopłotem.
W kamiennym kręgu od początku 10:45, 30 sty 2020

Do góry
GorAna napisał(a)
Ja już myślę o Wielkanocy

Pięknie Aniu podziwiam zdolne rączki
zimy nie ma w głowie się przewraca co to będzie
wiosenka już się pcha u ciebie u mnie i wszystkich haa a u mnie dziś wiatr deszcz i śnieg i z tego tylko więcej wody i ciapy woda potrzebna wiadomo ale więcej gałęzi zzieleniało nalotem grzybowym wiem ze nie wszystkie szkodzą ale za dużo tego i wiesz mam dziurawce i o tej porze nie miały liści gołe były a teraz mają liście i jeszcze puszczają nowe haa szok
buziam miłego
Ogród kwiatowy 10:37, 30 sty 2020

Do góry
rozchodnik Stardust

Kocimiętka Blue Dragon
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 10:31, 30 sty 2020

Do góry
sierotka napisał(a)
Takich widoków juz chcę

Ojej cuuudne! też takich chcę pięknie u Ciebie Sierotko pozdrawiam serdecznie buziam
Mój ogrodowy pamiętnik 10:04, 30 sty 2020

Do góry

Ja i mój ogródek, a może ogród 09:35, 30 sty 2020

Do góry
Liliowce chce wsadzić tutaj

A czy przy zakręcie na zdjęciu jest drugi wbity palik - będzie tam pasować karagana syberyjska????
Ptasi gaj 09:22, 30 sty 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Zawsze służę rada dogłębnie przemyślana i z doświadczenia co jest dobre dla rośliny jak choruje czy żre jakiś szkodnik.
Zdobniczka bukowa bo tak się nazywa ta mszyca to nie "przelewajki". Lepiej z nia walczyć jak się pokażę niż potem jak się rozszerzy po wszystkich krzakach.
Guzik prawda, że dały rady jeżeli miałaś te co na focie one w dalszym ciągu żerują tylko w innej postaci wiosna znowu się pojawia w większej ilości.

Zdobniczka bukowa zauważa się w kwie-maju. Na drugiej str liści. Mszyca hamuje wzrost, a na spadzi które wydzielają mogą pojawiać się infekcje grzybowe tzw sadzawki
Jaka zdobniczka zimują w korze. .
Trzebawczesna wiosna opryskać Promanalem 60 EC. W sezonie jak są liście zaatakowane to prysksmy Mospilanem.

ok Elu masz rację - to było chyba to. W takim razie zaopatrzę się w Promanal i zobaczę co i jak dziękuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies