Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Pszczelarnia 11:03, 02 mar 2020

Pozwól tym śnieżyczkom jeszcze się rozrosnąć, na razie nie ma co dzielić. Nie ma kępki.

DorKa 11:11, 02 mar 2020

U Ciebie już taka wiosna ? Pięknie Ja w weeknd dokonałam pierwszego w mojej karierze ogrodniczej podziału rozplenić ( 4 dorodne już podzieliłam )

Ciekawe czy operacja się udała a pacjenci przeżyją Udanego tygodnia!
makadamia 11:36, 02 mar 2020

TAR napisał(a)
Lamontem nie powinnas sie martwic, moze nawet na koncowce marca zakwitnac. u mnie jedna Lamont kwitnie druga nie. no chyba, ze zawieszki byly pomylone w ogrodniczym i ta co kwitnie to nie Lamont a Dawn (nabieram ku temu podejrzen)

a w ogole to pieknie u mnie po trawach zostaly tylko jeże irysy boskie, czemu ja ich nie mam? zawsze mi sie podobaly i po kwitnieniu zapominam by zamowic. a na skarpie przy tarasie pieknie by sie prezetowaly

i ja tam żadnej pilki nie widze, czepiasz sie zwyczajnie

irysy są świetne jak kwitną. do tego mają tą przewagę nad krokusami, że stale mają otwarte kwiaty, a nie tylko w słońcu.

Natomiast ich sterczące liście po kwitnieniu robią straszliwy bałagan na rabacie

wolałabym mieć tego lamonta, bo jest węższy niż dawn
makadamia 11:40, 02 mar 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Pozwól tym śnieżyczkom jeszcze się rozrosnąć, na razie nie ma co dzielić. Nie ma kępki.

no trudno. poczekam

DorKa napisał(a)
U Ciebie już taka wiosna ? Pięknie Ja w weeknd dokonałam pierwszego w mojej karierze ogrodniczej podziału rozplenić ( 4 dorodne już podzieliłam )

Ciekawe czy operacja się udała a pacjenci przeżyją Udanego tygodnia!

nie chcę straszyć, ale wg mnie na rozplenice za wcześnie. one u mnie dopiero na początku maja startują.
Dlatego jeszcze ich nie cięłam - zapowiadali przymrozki w pierwszej połowie maja.
Przycięłam natomiast śmiałki, molinie, trzcinniki (niektóre już całkiem zielone) oraz niektóre carexy.

Generalnie wiosnę widać tylko blisko ziemi
DorKa 12:15, 02 mar 2020

makadamia napisał(a)

no trudno. poczekam

nie chcę straszyć, ale wg mnie na rozplenice za wcześnie. one u mnie dopiero na początku maja startują.
Dlatego jeszcze ich nie cięłam - zapowiadali przymrozki w pierwszej połowie maja.
Przycięłam natomiast śmiałki, molinie, trzcinniki (niektóre już całkiem zielone) oraz niektóre carexy.

Generalnie wiosnę widać tylko blisko ziemi

Co ma być to będzie i tak nie jestem pewna ich aktualnej miejscówki więc natura sama zdecyduje
Ale na przymrozki jakby się nie zgadzam
TAR 12:17, 02 mar 2020

oj tam, wszystkie cebulowe po kwitnieniu robia bajzel na rabacie czy to krokusy, tulipany, hiacynty, szafirki taki urok. a co potem robisz z liscmi czekasz az wyschna czy na swiezo obcinasz? Fajnie by byly miedzy nimi kepki roslin, ktore zaslonia te kikutki i pewnie wlasnie tak masz
makadamia 12:31, 02 mar 2020

DorKa napisał(a)

Ale na przymrozki jakby się nie zgadzam

ja też. Ale co z tego?
makadamia 12:35, 02 mar 2020

TAR napisał(a)
oj tam, wszystkie cebulowe po kwitnieniu robia bajzel na rabacie czy to krokusy, tulipany, hiacynty, szafirki taki urok. a co potem robisz z liscmi czekasz az wyschna czy na swiezo obcinasz? Fajnie by byly miedzy nimi kepki roslin, ktore zaslonia te kikutki i pewnie wlasnie tak masz

Ale większości tych cebulowych po prostu opadają na ziemię, gdzie nawet kiełkujące byliny mogą je zasłonić. A te sterczą w niebo.
A dodatkowo - posadziłam je na frocie rabaty, pomiędzy niskimi roślinami...

zdjęcie z zeszłego roku:

Anda 12:36, 02 mar 2020

Szczypiorek
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 12:36, 02 mar 2020

makadamia napisał(a)

Serio chcesz czekać z cięciem rozplenic do maja?

Fajnie, że się przekonałaś do zapachu kaliny . A zdjęcia bardzo ładne (no, to inspiracyjne jakby bardziej ). Ja mam wszystkie rozplenice powiązanie w snopki i znacznie bardziej podobało mi się, gdy były puszczone wolno. Tyle, że wtedy po cięciu cała byłam w nasionach i cała okolica również. W tym roku pierwszy raz będę cięła snopki, zobaczymy czy będzie łatwiej.