Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ania -Spełnione marzenie 16:22, 15 lis 2019

Do góry
Mam już dość swojej zachodniej rabaty i przyszłam do Ciebie zająć głowę

Wyszło mi coś takiego:

Przesunęłam garaże tak jak mówiłaś żeby było więcej miejsca na manewry, ale wzdłuż boku zrobiłam rabatę aby trochę "schować" garaże. Wejście i wyjście z placyku ułożyłabym z belek w rabacie, takiej imitacji deski albo z płyt, w rogach posadziłabym 4 takie same drzewa a na środku zrobiłabym placyk z miejscem na ognisko albo coś w rodzaju jadalni ogrodowej, albo po prostu żwirowy placyk z hamakiem

ognisko
ognisko 2
ognisko 3
jadalnia
jadalnia 2

Chyba popłynęłam
Hortensjowo 15:57, 15 lis 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Helen - uwierz mi, że nie musisz.

Narysowałaś sadzonkę takiej wielkości, jaką kupisz w sklepie.

Po paru latach dereń (w obu odmianach) będzie wyglądał tak:

Jesteś pewna, że tego chcesz?
Dodam, że ta hortensja z prawej strony też będzie ze dwa, trzy razy większa niż teraz

Asia, ok. Miejsca tam jest około 1 m. Dereń faktycznie będzie za szeroki.
Ale pęcherznicę diabolo chyba upchnę. A przed nią jaką trawkę.

A te zielone pęcherznice to mają rosnąc tylko w linii prostej czy jedną posadzić przy drugiej ścianie - wtedy - całość w kształcie litery L (no, trochę odwrócone L)?
Ogród z wilkiem zamkn. 15:21, 15 lis 2019

Do góry
Kasiek napisał(a)
Madziu kochana...Madzialenko...Przytulam cieplutko do serca...

Kasiu

dziękuję Kochana …..a ta fotka niesamowita ....nie mogę się napatrzeć na nią
Ogród z wilkiem zamkn. 15:20, 15 lis 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Madziu,

tulam i widoczek zostawiam :*

Asiu dziękuję widoczek świetny
buziaki
Małymi krokami-Ogród Wioli 14:42, 15 lis 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Małe porównanie...znalazłam fotkę trochę urosła
wiśnia Kiku- shidare - zakura wiosna 2013 r.

Dziś listopad 2019 r.

troszkę świetna zmiana i ogrodzenia i rabatki jest moc!
Ania -Spełnione marzenie 14:06, 15 lis 2019

Do góry
Jeszcze jeden pomysł

Czerwona kreska to kształt rabaty
Wtedy zmieści się więcej roślin
A na ścianie od garażu mam zamiar posadzić drzewa lub powojniki na kratce
Tego jeszcze nie wiem
Jak więcej błędów nie popełnić...... 13:50, 15 lis 2019

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Witam.
Dopiero odkryłam Twój ogród. Klasa i elegancja w pełnym wymiarze. Piękny jest. Najbardziej "zazdroszczę" bukszpanów wszelkich kształtów. Ja nie mam ręki, więc co najwyżej żywopłocik mogę zrobić. Będę przychodzić do Ciebie, by powzdychać.

Czy może powiedzieć jeszcze, czym jest podsadzony świerk?
Pozdrawiam serdecznie i będę odwiedzać.

Witaj Kasiu bardzo nam miło, że Ci się u nas podoba
Buksy bardzo lubię ale sama pewnie wiesz, że sadzenie ich teraz mocno ryzykowne. Przyjdzie nam pewnie o nie walczyć.
Na tym zdjęciu mam cisa a w nóżkach ma Carex montana.
Między brzozami 13:47, 15 lis 2019

Do góry
Misia napisał(a)
poleciałam i zrobiłam mu kilka fotek może toś rozpozna co to za jegomość

Ma dwie gałązki jedna bardziej czerwona druga mniej

Ja się na klonach nie znam ,
ale oba śliczne
Między brzozami 13:34, 15 lis 2019

Do góry
poleciałam i zrobiłam mu kilka fotek może toś rozpozna co to za jegomość

Ma dwie gałązki jedna bardziej czerwona druga mniej

Między brzozami 13:21, 15 lis 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Misia, a ten palmowy to docelowo wysoki jest?

Asiu z tym palmowym to standardowa historia czyli miłość od pierwszego wejrzenia, niestety nie miał żadnej kartki i pani w szkółce mówiła że to jakiś palmowy ale trudno jej powiedzieć czy to odmiana. Nie mam lepszego zdjęcia

Po przyrostach było widać że to raczej coś szybko rosnącego bo młody pęd miał około 70 cm.
W cieniu - zacieniona 12:28, 15 lis 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)
Piękne kolory jesieni, ale wciąż u Ciebie kwitnąco...podziwiam.

Już obcięłam kwiaty hortensji,pozostawiłam tylko Prim White i Diamant Rouge...ładnie pozasychały.Kwiatów brak...tylko trawy jeszcze czarują.
Jak więcej błędów nie popełnić...... 12:28, 15 lis 2019

Do góry
Witam.
Dopiero odkryłam Twój ogród. Klasa i elegancja w pełnym wymiarze. Piękny jest. Najbardziej "zazdroszczę" bukszpanów wszelkich kształtów. Ja nie mam ręki, więc co najwyżej żywopłocik mogę zrobić. Będę przychodzić do Ciebie, by powzdychać.

Czy może powiedzieć jeszcze, czym jest podsadzony świerk?
Pozdrawiam serdecznie i będę odwiedzać.

Między brzozami 12:23, 15 lis 2019

Do góry
Misia napisał(a)
No i mam problem obkopałam moją sosnę i chyba boję się ją dalej ruszać

niby zaczęła się bujać ale mocno trzyma od dołu chyba będę musiała ja tam zostawić, bo szkoda mi drzewa

Aurelia ,
decyzja należy do Ciebie ,
Możesz zerknąć u mnie ,
Moja chyba większa i się udało ,
Obkopałam i nie ukrywam ,
część korzeni poprostu została ,
Ale mimo to została przesadzona
I teraz mam się dobrze

powodzenia

Między brzozami 12:19, 15 lis 2019

Do góry
Misia napisał(a)

niby zaczęła się bujać ale mocno trzyma od dołu chyba będę musiała ja tam zostawić, bo szkoda mi drzewa

Misiu, bo sosny mają palowy system korzeniowy i on sięga głęboko dlatego masz problem z jej wykopaniem Ja kiedyś przesadzałam taką małą sosnę, ale zwyczajną i wiesz co bym Ci poradziła - zasypać to co próbowałaś wykopać, łopatą ponacinać wokół korzenie - taki okrąg i poczekac do wiosny z wykopaniem. Przez zimę ona będzie się starała odbudowac swój system korzeniowy i wypuści dużo korzeni bocznych i dzięki temu stworzy bryłę korzeniową, którą będzie można wyjąć i wtedy nie będzie obawy o przecięcie korzenia palowego, bo będzie miała te boczne korzenie z których potem system palowy odbuduje

Ja tak zrobiłam rok temu na jesieni z kasztanowcem. Chciałam go wykopać już jesienią, ale zobaczyłam, że głęboko korzenie sięgają, więc ponacinałam korzenie wokół niego na taką średnicę jaką chciałam go wykopać i poczekałam do wiosny i na wiosnę ładnie go wykopałam z bryłą
Ania -Spełnione marzenie 12:13, 15 lis 2019

Do góry
Asie i nie tylko

Naszkicowałam ,

1,2 podwójny garaż 6x7
3 placyk ( jeszcze nie wiem z czego , kostka lub kamień, trawa też fajna
Na pałacyku stanie pawilon
Zima konstrukcja
Latem z firankami

I teraz te trójkąty co mi wyszły
To będą rabaty
4 rabata 3x3x3,5
5 rabata 6x5x3,5
6 rabata 6x5,5x2,5
7 rabata 5x5,5x2,5

Na jakiejś rabacie może jakiś murek żeby ja podwyższyć
Może na rabacie 6 ?

Aż się boję waszej opinii
Między brzozami 12:12, 15 lis 2019

Do góry
Asiu berberysy mam czerwone

one są bardziej bordo niż czerwone i cały rok są takie. Tam są 3 sztuki ale nie mam pojęcia co to za odmiana chciałabym jakoś "schować" ten bordo kolor a na pewno nie dodawać nic żółtego bo wydaję mi się że żółty jeszcze bardziej podbije kolor bordo

Nowe nabytki a owszem były ale poszły na rabatę dzielącą trawniki, tam jest na razie : klon ściętolistny, dereń cousa "beny fuji" i parocja.
Między brzozami 12:07, 15 lis 2019

Do góry

Więc plan awaryjny taki:

1 - jodła
2 - klon ginnala
3 - jarząb granatnaja
4 - sosna czarna ( ale w tej sytuacji na pewno będę ją jeszcze bardziej uszczykiwać i nie dam jej wyrosnąć na wielkie drzewo o ile pozbiera się w ogóle po tym moim kopaniu )
5 - klon palmowy
6 - berberysy czerwone
7 - rabata na przyszły rok jeszcze nie mam pomysłu na dalszą część
8 - oczko też w planach, zaznaczyłam że mniej więcej w tym miejscu jakaś woda się pojawi

w tej sytuacji zostaje mi jeszcze większa dziura pod klonem palmowym, nawet jeśli go wysunę to nie wiem co w ten narożnik dać może te derenie nie będą złym pomysłem jako wypełniacz ??
Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 12:00, 15 lis 2019

Do góry
jesli chodzi o tyl, to podjelam samozwancza decyzje, ze stawiam plotek przy garazu. czyli dreniane slupy w metalowych cosiach od dolu, a gora wlasnie takie deseczki. Chcialabym powtorzyc to na murze obok, zeby byla to jednolita calosc, i mysle, ze wiosna pogadam z sasiadem na temat tego jego muru, czy cos z nim bedzie robil, czy nie, i kiedy. Przy plotku przygarazowym posadze zimozielony jasmin, on chyba nawet jest na zdjeciu ponizej, dalej pewnie bedzie jakis stachyrus prowadzony na plasko, za nim byc moze itea illicfolia, tez na plasko. Moze bedzie rosla na rusztowaniu szopy, ktora wtedy calkowicie zsloni. To wyjdzie w praniu

Edit
Stachyrus kwitnie zima, i traci liscie jesienia, itea jest zimozielona, co sie ew przuda do zaslonienicia szopy, przez caly rok I generalnie wole taka ilosc zimozielonego dalej od domu Itea kwitnie lipiec wrzesnie,wiec te sopelki lodu beda sie pojawiac w odstepach polrocznych, a nie razem. Z zimozielonych krzewow kwitnacych soplami do formowania na plasko jest jeszcze garrya eliptica, ale nie do konca odpowiada mi jej zimozielonosc, tzn odcien lisci.
NIe jestem jeszcze pewna, ile dokladnie tam bedzie miejsca. na razie powoli pozbywamy stosu dziwnosci, ale pewnie dopiero wiosna bedzie czyste pole Jakby co, jasminu juz troche podchodowanego mam pod dostatkiem.

Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 11:51, 15 lis 2019

Do góry
Dziewczyny, przedogrodek dostanie drzewko. Myslicie, ze w tym miejscy moze byc?
Padlo na judaszowca pom pom. Rodzina chce tego i juz.
Chcialabym, by mial pozniej dosc wysoko uformowana korone, by dolem mogly rosnac rosliny. One b wolno rosna, na gorze mam kable odchodzace od slupa od ulicy, wiec troche ograniczaja one potencjalna wysokosc, ale mysle, ze spokojnie te 4-5 metrow bedzie mogl urosnac.Szerokosc chyba tez powinna byc ok, bedzie mial ponad 2 metry od zywoplotu, a z drugiej strony moze wejsc na podjazd, nie bedzie to niczemu przeszkadzac.

Hortensjowo 11:24, 15 lis 2019

Do góry
Helen napisał(a)

Tylko muszę jeszcze wsadzić coś obok katalpy - czy lepiej derenia elegantissima czy flaviramea?
O, tu:

Helen - uwierz mi, że nie musisz.

Narysowałaś sadzonkę takiej wielkości, jaką kupisz w sklepie.

Po paru latach dereń (w obu odmianach) będzie wyglądał tak:

Jesteś pewna, że tego chcesz?
Dodam, że ta hortensja z prawej strony też będzie ze dwa, trzy razy większa niż teraz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies