Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Między brzozami

Między brzozami

Misia 13:42, 15 lis 2019

galgAsia napisał(a)
To jak szybko rośnie i dużo rośnie, to może mógłby być w kącie... I tak będzie go widać . Obawiam się jednak, że musisz to sama oszacować w realu, bo przy okazji planowania u mnie widzę, że każdy papierowy plan musisz przyłożyć do ogrodu. Tylko Ty będziesz wiedziała, czy tak się da...

Powiem Ci Asiu szczerze że miotam się strasznie z ta zachodnią rabatą już od dawna Tak jak są miejsca które mam w głowie i wiem jak bym chciała żeby wyglądały tak z tą mam problem, kompletnie jej nie widzę a bardzo bym chciała żeby coś tam już rosło bo tylko chodzę tam i chwasty piele, a jest to rabata która ma od wiatrów ochronić a czas leci i wiatr hula dalej
Ania111 13:47, 15 lis 2019

Misia napisał(a)
poleciałam i zrobiłam mu kilka fotek może toś rozpozna co to za jegomość

Ma dwie gałązki jedna bardziej czerwona druga mniej

Ja się na klonach nie znam ,
ale oba śliczne
Misia 13:50, 15 lis 2019

Ania111 napisał(a)

Ja się na klonach nie znam ,
ale oba śliczne

To jest jeden tylko ma dwie gałązki ta bardziej pomarańczowa później zaczęła się przebarwiać i chyba słońca już mniej dostała
galgAsia 13:50, 15 lis 2019

To może zadołuj te rośliny, które masz w doniczkach, w takim ustawieniu jak planujesz. Wcześniej możesz je przesadzić w większe donice, żeby korzenie sobie swobodnie rosły przez zimę. Jak będziesz widziała je codziennie, szybciej wyłapiesz, czy coś nie zgrzyta. Chyba lepiej tak niż gdybyś miała na wiosnę przesadzać...
Ja tak zrobiłam z dwiema rabatami i to był dobry pomysł - z jednej strony utwierdziłam się w przekonaniu, że plan był dobry, ale zrobiłam też parę drobnych korekt - i też na plus
Ania111 13:55, 15 lis 2019

Misia napisał(a)

To jest jeden tylko ma dwie gałązki ta bardziej pomarańczowa później zaczęła się przebarwiać i chyba słońca już mniej dostała

hihihi
ale ze mnie ogrodniczka
Misia 13:57, 15 lis 2019

To jest bardzo rozsądne co mówisz i coś czuję że tak będę musiała zrobić. Oby tylko te zadołowane doniczki na kilka lat nie zostały przy moim niezdecydowaniu
Misia 13:59, 15 lis 2019

Ania111 napisał(a)

hihihi
ale ze mnie ogrodniczka

To może ja tak nieudolnie zdjęcie zrobiłam, ale nie szło obu uchwycić na raz
galgAsia 16:31, 15 lis 2019

Misia napisał(a)
To jest bardzo rozsądne co mówisz i coś czuję że tak będę musiała zrobić. Oby tylko te zadołowane doniczki na kilka lat nie zostały przy moim niezdecydowaniu

Dlatego lepiej, żeby były o kilka numerów za duże
sylwia_slomc... 20:32, 15 lis 2019

Toszka napisał(a)
Ognik w Polsce przemarza (sorrki Aśka), jedyna szansa w terenie zabudowanym mocny zachód Polski. Ma okropne kolce. Strzyżenie tego dobre dla masochistów.

Ja osobiście bym zrobiła żywopłot. Tylko patrzeć jak sąsiadów przybędzie.

Przyczepię cię do gleby i sadzenia roślin w takich dołkach-misach (dojrzałam na zdjęciach). Korzenie się rozrosną i co zastaną za dołkiem?

Proponuję użyźnić całą glebę tam gdzie będą rabaty - obornik, kompost, kora, mączka bazaltowa w zastraszających ilościach.

Plan:
papier przyjmie wszystko (staram się być szczera). Na planie wszystko świetnie wychodzi. Jednak plan trzeba dostosować do stylu ogrodu, do roslin jakie mają w nim rosnąć.
Misia, napisz coś o tych planach - co ci się podoba, jakie masz wizje, marzenia, co byś chciała mieć. Uprzedzam od razu - życie pokazuje, że po roku aktywnej bytności na Ogrodowisku gust i wizje dopiero zaczynają się klarować.

Iwonko mam kilka ogników w ogrodzie, dwa od samego początku prawie czyli od pola startowego i nie przemarzły mi ani razu na razie, a bywało i -20 przez 3 tygodnie ciegiem

Edit. teraz się zorientowałam, ze to na Kaszubach ogród, to faktycznie może być problem z wymarzaniem, a i temat chyba już nie aktualny
sylwia_slomc... 21:07, 15 lis 2019

A zacząć powinnam od przywitania sie z Misią Co czynię niniejszym
Fajnie działasz, plan bardzo ładny, teraz tylko sie go trzymac, ale już widzę i wiem z autopsjji, że niełatwo
Mam pytanie czemu ten żywopłot sadzony w dwóch rzędach???
Mam taki grabowo bykowy, jeden rządek sadzony w odległościach jakieś 20-30cm rosliny. Obecnie gęściutki już, szerokości ok pół metra aktualnieJak się często przycina, nie musi być dwóch rzędów, jeden starczy