Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Pszczelarnia 09:03, 05 cze 2012

Do góry
a czy w tamte okolice dojeżdża jakiś pociąg? Bo samochodem trochę się boję dalszych tras odkąd kiedyś przysnełam za kierownicą w dzień
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:59, 05 cze 2012

Do góry
Tak, na półkolu.
Nie myj, zostaw takie.
Ja bym je postawiła razem, tzn 30-40 cm od siebie, tak żeby je ogarniać wzrokiem jako jedno, ale żeby trawki je obrosły i wlazły między te kule. Znów mieszam, ale Ty pojętna jesteś, są szanse że rozumiesz. Tak?
Pszczelarnia 08:55, 05 cze 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Ewa, weszłam, zachwyciłam się jak wszyscy, miałam coś napisać, ale wpadło mi do głowy, że może bym wpadała do Ciebie 23 czerwca.
Można by było?
Nie na pewno, bo M pewnie będzie marudził, że przecież tyle roboty, że gości mieliśmy zaprosić...ale mam wielką ochotę. Pomyślę i ponegocjuję

Koniecznie!!! Pomyślnych negocjacji
Pszczelarnia 08:47, 05 cze 2012

Do góry
Ewa, weszłam, zachwyciłam się jak wszyscy, miałam coś napisać, ale wpadło mi do głowy, że może bym wpadała do Ciebie 23 czerwca.
Można by było?
Nie na pewno, bo M pewnie będzie marudził, że przecież tyle roboty, że gości mieliśmy zaprosić...ale mam wielką ochotę. Pomyślę i ponegocjuję
Ogród u stóp klasztoru 08:30, 05 cze 2012

Do góry
ślicznie u Ciebie. Bujnie i dynamicznie.
Widzę że molinie nabrały tempa i pędzą w górę- to w nich lubię, są niezawodne.
A czy ostnice Pony Tails zimują u Ciebie bez kłopotów? Kupiłam ich sobie ostatnio, nie mogłam się oprzeć.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:19, 05 cze 2012

Do góry
śliczne te kule. W trawach im będzie ślicznie.
Mała działka, duży dom-brak miejsca i pomysłu na ogród:( 22:11, 04 cze 2012

Do góry
No niestety nie będę mieć pięknego dużego ogrodu Moja działka ma 644 metry gdzie w większości stoi na niej dom.Do działki prowadzi dość długi wjazd bo ma aż 70 metrów do wejścia na działkę a do domu praktycznie coś około 100 metrów.Odległości od domu do ogrodzenia są następujące.od strony południa coś około 7 może 8 metrów,od zachodu 6-7 metrów,od północy i wschodu po 4 metry.Wjazd obsadzony jest tujami po dwóch stronach.Są to tuje 10 letnie dwa rodzaje po prawej stronie od działki oraz tuje 1,5 roczne po lewej sa to tuje brabant.Droga jest wysypana szlaką oraz skrobanką to jest wersja na teraz w przyszłości chcemy miec dwa pasy kostki oraz oświetlenie.Obecnie przygotowujemy się do zrobienia bramy z prawdziwego zdarzenia bo tą co mamy obecnie jest tylko prowizoryczne nazwane bramą.
Działka natomiast posiada nasadzenia:Tuje szmaragd w sumie jest ich 5 reszta to te szare których wprost nienawidzę oraz żółto-zielone,2 x świerki,1 jodła,2xsosny,dąb,lengroda,śliwka węgierka(oba drzewa do wycięcia rosną za blisko domu)brzoskwinia,jesion,tuje brabant(z tyłu domu miały być wyrzucone ale wsadziliśmy je na farta i sie przyjęły),oraz dochodzą do tego młode nowe nasadzenia sadzone w tym roku np.jaśminowiec,magnolia,cyprysik,wierzba koreańska,jeżyna jadalna( w tym roku wymarzła, jeszcze nie jest wycięta łudzę sie że odbije) do tego jest jeszcze agrest,maliny,konwalie na odcinku 2 metrów pod płotem,berberys,lilie,bukszpan i inne których nie wymieniam bo nie znam ich nazw.
Mam problem bo nie mam pojęcia jak zaprojektować ta tak małą przestrzeń.Mamy zmiar jeszcze zrobić taras na północnej stronie domu,drewutnie,altankę tez na północnej stronie działki dokłądnie na północnym-zachodzie,Do tego maży mi się winogron,skalniak,rabaty ale nie mam wcale pomysłu gdzie to wszystko zmieścić.Nie mamy jeszcze kostki i stąd chyba ten brak pomysłu.Czy pomoze mi ktoś i podpowie co gdzie sadzić gdzie zrobić skalniak,rabaty bo spędza mi to sen z powiek przyznam sie szczerze.
Oto zdjęcia mojego teraźniejszego ogroduNie jest wyjątkowy jest byle jaki i wiem o tym ale nie stać mnie na to aby go powiększyć.

Zdjęcia przedstawiają mój niby ogród ale niestety
Aż 50 m do ogarnięcia :) pomożecie? 16:07, 04 cze 2012

Do góry

proszę również o podpowiedź gdzie najlepiej byłoby umieścić takie drzewko?
po lewej stronie jest rynna, więc przy deszczach jest wilgotno...

jak wilgotno, to dobrze, ale czy nie bagiennie, czy woda tam nie stoi, bo będzie gniło i chorowało.
Jeśli tak nie jest to podobałoby mi się tu po lewej.
Drugi mój typ - po prawej, blisko najdalszego zanku zapytania, ale jakieś 4-5 kropek bliżej tarasu ( kropki którymi zaznaczyłas brzeg rabaty)- żeby ono zaczynało ten 'język'.
Wiśnia 'Umbraculifera' jest mała- długo poczekasz na to żeby miała 3 m srednicy. Ja bym się nawet zastanowiła czy w obu miejscach jej nie dać.
Moim zdaniem nie potrzebujesz jeszcze mniejszych drzew, jednak musi byś je widać wyraźnie.
Catalpa - jest catalpa Nana- tez kulka, choć ciut bardziej szeroka- do 4-5 m szer.
jest ładna, gęsta, ale nie kwitnie, i późno się budzi. No i może podmarznąć.

Ewa pisała jeszcze o koloumnowych formach- zgadzam się- np Grujecznik Rotfuchs, grab 'Frans Fountain',
- to tez ładne formy.
Ogródkowe perypetie:) 15:49, 04 cze 2012

Do góry
ja jak zwykle nie mogę znaleźć zdjęcia tego miejsca na Pissardi czy buka, a warto by było zerknąć.
Tak na pamięć to wydaje mi się że może być buk.

Jak masz sucho i jałowo to Pissardii, ale chyba nie masz tak z tego co pamiętam.
Tylko coś tam planowałyśmy z berberysami Atrop. Nana chyba- to by warto pomyśleć jak to teraz by z bukiem było
Aż 50 m do ogarnięcia :) pomożecie? 14:26, 04 cze 2012

Do góry
dziekuję za odpowiedź Ewa!

chciałabym obsadzić w sumie całą siatkę na końcu działki.. tak piętrowo...
pomyślę o tych żywotnikach lub cisie, bo fajnie by wyglądały przez cały rok.. tylko wolałabym chyba pojedyncze okazy, żeby nie było to jednolite...będzie to jakoś wyglądało, jeśli zrobiłabym większe i mniejsze iglaki? pasowałoby drzewko liściaste? jest jakiś buk, który nie rośnie duży?

zastanawiałam sie nad tym co napisałyście z Magnolią o tym drzewku... widziałam ostatnio catalpy..
czy one wszystkie rosną duże czy są jakieś mniejsze, do takich małych ogródków?
magnolia proponowała m.in. wisnię Umabraculifera i robinię Umbraculifera.. czy są jeszcze jakieś mniejsze drzewka, na słoneczne stanowiska, które by pasowały do mojego ogródka i tych iglaków ( poza wierzbą, bo nie bardzo mi się podoba)? gleba jest przeciętna...

proszę również o podpowiedź gdzie najlepiej byłoby umieścić takie drzewko?
po lewej stronie jest rynna, więc przy deszczach jest wilgotno...

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:35, 04 cze 2012

Do góry
ale tam jest chyba 50-60 cm? Tyle chyba wystarczy, Rozplenica będzie szersza ale tak jak fontanna- u dołu węższa, szersza na górze, więc da się wokół podkaszać trawę.Tak mi się wydaje, choć jakoś cięźko dziś mi idzie myślenie.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:44, 04 cze 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
PADA DESZCZ!!!!! Huraaaaa...

Dziś do południa wykroiłam jeszcze kawałek trawnika. Praktyczne to nie będzie, ale za to ładne Ciekawe czy ta rabatka ma szansę na przetrwanie. Zmieściły się 4 krzaczki rudbekii jednorocznej (sama mi się co roku wysiewa) i 3 ledwo widoczne rozplenice.

i to mi się bardzo podoba. Jak będą łazić po rabacie Twoi to najpierw na nich nakrzycz mocno, a potem postaw im jakiś płaski kamień w 1 miejscu- niech maja 'kładkę'
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:42, 04 cze 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Magnolio proszę skontroluj nasadzenia carex montana. Sadzę co 40 cm na przemian, tzn.
jeden rząd leci x x x x x
to drugi pomiędzy x x x x

Dopisuję bo edytuję, że nie mogę ustawić tych X. Jak wysyłam wiadomość, to one inaczej się ustawiają niż podczas pisania wiadomości.

Tak będzie dobrze czy za regularnie to robię, może trzeba bardziej naturalnie? Chociaż jak patrzę na całość, to ten rytm się gubi. Nie sadziłam więcej, bo nie wiem czy dobrze.
Bez kancika to fatalnie wygląda.
Aha i jak widać przycięłam bukszpany, trochę mniej straszą
Podsypałam przekompostowanymi trocinami zmieszanymi z korą. Okazuje się, że to już niezła próchnica. Te są od teścia, ma jeszcze trochę, jeszcze u wujka poszperam w okolicy cięcia drzewa i może się nazbiera.

ślicznie!
super że sadzisz je równolegle do brzegu rabaty- czyli podkreślasz jej kształt półkolisty. Bardzo ładnie
Dlaczego zniknął miesięcznik Ogrody????!!!! 09:01, 03 cze 2012

Do góry
justi napisał(a)
Sebek ma rację Magnolia łączy Ogrody i Kwietnik. Nawet niektóre zdjęcia z artykułem się powtórzyły, a może wręcz jest to samo "kropka w kropkę" co było w Kwietniku kilka lat temu, a tego nie lubię. Mogli uaktualnić trochę, chcąc pokazać ten sam ogród (artykuł ze zdjęciami ogrodu p. Kamińskego).
Mimo wszystko pierwsze wydanie pisma mi się podoba.

ps. mi też się rozleciało

A ja nawet nie wiedziałam, że Ogrody nie są już wydawane ((( myślałam, że nie udaje mi się trafić na nie w kiosku.

Co do Magnolii, to mi osobiście bardzo się podoba )) mimo iż w zasadzie mam podobne zdanie jak Justi, że nie za bardzo lubię gdy są powtórki, ale myślałam, że to tylko tak pierwszy raz, na początek, takie połączenie czegoś, co bylo z czymś nowym, aby można było od czegoś wyjść...

Z niecierpliwościa czekam na więcej

P.S.
Niestety okładka mi też odpadła

pozdrawiam ))))
kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 19:30, 01 cze 2012

Do góry
Źelazne drzewa ogrodowiskowe; wiśnia umbra cos tam jak ją nazywam , wiśnia pissardi lub nigra, magnolia soulangina, buk czerwony najlepiej pendula, ja polecam graby fastigata do strzyźenia lub puszczenia swobodnie, klony globulosum.
Za chwilę inni pewne teź polecą.

Dziękuję, ale mam pytanie czy wsszystkie drzewa, które wymieniłaś dzadzą sobie radę na takiej patelni, czy któreś z nich może to źle znieść?
kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 19:13, 01 cze 2012

Do góry
seliza napisał(a)
Witam serdecznie u siebie
O jakiegos czasu śledzę kilka wątków na Ogrodowisku, gdzie zazwyczaj sladu nie zostawiam, ale PODZIWIAM i wzdycham...ach cudne ogrody macie..
A ja.. no cóż - jestem na poczatku drogi i pomału staram się działać cosik, aby za kilka lat mieć ten swój wymarzony..
Tymczasem potrzebuję pomocy. Może ktoś zechciałby mi pomóc w kwestii pomysłu zagospodarowanie południowo zachodniej części mojego ogródka..
W zasadzie to jakiś pomysł zrodził się w mojej głowie juz jakiś czas temu ale nie zabardzo wiem jakie mogłabym wykorzystać rośliny..
Najpierw może fotka, aby mieć pogląd na sytuację..

a tu od przecinej strony

W zwiazku z tym, że jest to południowo -zachodnia stona ogrody i nie ma żadnego cienia to latem mam po prostu patelnię
Pomyslałam, żeby posadzić tam jakieś 2-4 drzewek, aby trochę to miejsce zacienić coby mi trawa "normalnie" rosła bo mam same gołe placki. Zależy mi jednak aby te drzewka urosły max 4-5 m i miały szerokość korony ok. 2-4 m
jeśli posadziłabym 4 szt to między środkowymi chciałabym postawić ławeczkę, a przy niej posadzić bukszpany (oczywiście kulki - bo jakby inaczej ) i może cosik jeszcze ...
Chciałbym aby to wszystko zrobić w formie alejki obsypanej zwirkiem lub kruszywem dolomitowym o drobnej frakcji..
Nie mam na razie za bardzo pomysłu jak to tez pogodzić z tujkami, króre są obsypane korą (zresztą jeszcze nie do końca )

Będę wdzięczna za porady

No i oczywiście zapraszam ... mam nadzieję, że z czasem będę miała co pokazać, coby się nik u mnie nie zanudził

Źelazne drzewa ogrodowiskowe; wiśnia umbra cos tam jak ją nazywam , wiśnia pissardi lub nigra, magnolia soulangina, buk czerwony najlepiej pendula, ja polecam graby fastigata do strzyźenia lub puszczenia swobodnie, klony globulosum.
Za chwilę inni pewne teź polecą.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:07, 30 maj 2012

Do góry
Waska bodziszki są świetne,nie pożałujesz. Tylko do cienia/pólcienia wybierz jasne barwy, ładnie rozjaśnią ciemne tło, a do słońca ciemniejsze- wtedy barwy będą widoczne.
ogladaj listki, sposób wzrostu ( np korzeniasty jest dobry na większe powierzchnie bo szybko się rozłazi), także długość kwitnienia- czerwony super długo kwitnie, dalmatyński dość krótko.
Ja mam słabość do czerwonego ( choć kwiatki ma różowe), Pani wykonawca która robi czasem moje ogrody narzeka że mało kto w tym roku je 'robi'

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:03, 30 maj 2012

Do góry
chociaż 'przyklejony' placyk do szpaleru też może być. Tylko przyklej go nie za wąsko, tak szerokościa co najmniej metr ( wtedy lekko zetniesz kształt koła)
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:01, 30 maj 2012

Do góry
hej
Od wczorajszego południa biegam po ogrodach. Jeszcze jutro i w piątek tak będzie.
Wszystkie gnaty mnie bolą po 7 godzinach ciecia krzewów ( usługa 'specjalisty'- chlastanie na krótko).
Po jałowcach mam straszną wysypkę, nigdy tak nie miałam. Delikatna się robię.

ja bym postawiła basen tam gdzie go chcesz postawić, wewnątrz okręgu z tsug, ale bez podłączania go do szpaleru. Niech będzie sobie takie koło=placyk niezależnie od tego, tak 1 czy 2 metry od tego.
Ogródkowe perypetie:) 19:19, 30 maj 2012

Do góry
ja unikam trudnych zestawień, ale tu mi nie przeszkadza berberys z bodziszkami różowymi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies