Rozrysowałam co mam na rabacie którą chcę zagospodarować.
Rabata (wystawa południowo - wschodnia) ma w chwili obecnej 10 metrów długości chciałabym ją powiększyć do 15 metrów a docelowo ma być poprowodzona aż do następnego narożnika działki. No ale to kiedyś

Opis tego co jest
1 jałowiec kolumnowy gold cone
2. cyprysik
3 cyprysik
4 cyprysik - nie znam ich nazw, mogę zrobić zdjęcia może ktoś je zidentyfikuje...
5 śliwa wiśniowa Pissardi - nie szczepiona
6 krzewuszka wariegata
7 wierzba iwa
krzyżykami zaznaczone sa tuje kórnik
Na tej rabacie rosną też byliny takie jak irysy, tojad, ostróżka niebieska, przywrotnik. Jeśli nie znajdzie się dla nich miejsce to mam gdzie je przesadzić.
Myślałam żeby zamiast śliwy Pissardi posadzić wiąz camprdownii a między cyprysikami hortensje limelight na przemian z miskantami. Tam gdzie znak zapytania chciałam posadzić drzewko z ciemnymi listkami dla kontrastu np. śliwę Pisssardi ale formę szczepioną albo może magnolię Susan. Co proponujecie dać na niższe piętro?
Za wierzbą iwą rosną trzy kulki z bukszpanu planuję tam jeszcze dosadzić jakiś stożek, drzewko i hortensje vaniilla farise na przemian z trawami. Ta rabata znajduje się mniej wiecej na przeciwko tarasu.
Bardzo proszę o wasze uwagi, propozycje. Cokolwiek...byleby ruszyć trochę z miejsca. Lada moment pojawią się u nas hortesje i chciałabym je już posadzić tylko nie wiem jak to skomponować