Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w remoncie 19:26, 11 lis 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
A tu obecny plac boju, powolutku idzie ale coś tam już zrobiliśmy.

Pomijając tę malowniczą kupę kamieni na pierwszym planie (współczuję usuwania) to jakie tu kolory!!!!
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:18, 11 lis 2019

Do góry
Hej!

Urwał mi się film i już nie wiem od czego zacząć.

Na pewno były dwa wątki tulipany i ogród japoński.
O ile tulipany mamy opanowane to temat ogrodów japońskich warto zgłębiać.

U mnie ogrodowy spektakl trwa i nie ma mowy o zakończeniu sezonu.
O ile inne obowiązki i pogoda mi nie przeszkodzą mam co robić.
Moja lista stale puchnie i prawdę powiedziawszy wolałabym by była chudziutka.

W ostatnim czasie /w ub tygodniu/ wreszcie zabrałam się za sadzenie tulipanów.
O ile sadzenie do donic to pikuś to sadzenie na rabacie łatwe nie było.
Tulipany jeszcze są do wsadzenia.
O ile inne cebulowe posadziłam już dawno nawet we wrześniu z tulipanami czekałam świadomie na chłodniejsze dni. Październik był upalny jak na ten miesiąc.

Scenariusz z cebulowymi jest u mnie taki sam - sadzę klnę i zarzekam się że to już ostatni sezon - tak podnoszę wartość gruntu.Na wiosnę myślę sobie och jak dobrze - szukam nowych miejsc i obmyślam kolorystykę kolejnych - a jak przyjdzie wrzesień tracę rozum kropka.

Posadziłam krokusy,narcyzy,szachownice kostkowe,puszkinie,hiacynty,śnieżniki i tulipany wszelkich odmian głównie w mocnych kolorach.

Wreszcie oplewiłam skrzynie i ciut dosypałam ziemi. Ogarniam ogród z licznych doniczek i donic no i poupychałam znaczną część zdobyczy z całego sezonu.

Już się cieszę na to co w tym roku posadziłam a było tego sporo.
Sadziłam byliny - astry,persikarię,floksy,irysy,kłosowce,laki, kaliny,azalie.
Jeszcze akcja piwonie.Czekam na dostawę.
Dwa ogrody 19:16, 11 lis 2019

Do góry
mira napisał(a)

O rany ale się tu dzieje. Donica na placyku baja czym była obsadzona.Ilośc cebul mnie powala choć i tak jak na mnie rekordowe ilości posadziłam/sadzę.
Wykopałam masę tulipanów kielkujących ukorzenionych ale malutkie cebulki chyba nic z tego by nie było.

Cudną masz ławeczkę, no i fotka sadzeniowa ekstra.Dlaczego już ścinasz hortensje. Czytam o drzewach krzakach - szukam co posadzić pod świerki bo mi brakuje piętra - tam sucho - bukietowe wytrzymają?

Miro, w donicy w tym roku po wiosennych pierwiosnkach lokum znalazła róża, ale nie był to najlepszy pomysł, bo szybko wysychała ziemia w donicy, liście słońce parzyło. W przyszłym roku muszę zaplanować coś innego.
Przycięłam tylko część hortek, tam, gdzie mam posadzonych dużo przebiśniegów, w przyszłym roku już powinno być je widać, jeśli coś ich nie zjadło. Nie chcę potem ich deptać, gdy będzie trzeba ciąć Vanilki. Limkom obcięłam kwiatostany, nie lubię ich fruwających zimą w każdym kącie ogrodu. Wykorzystałam suchą porę.

Pod świerkiem to raczej żadna hortensja nie wytrzyma, a ten szybko jej wodę wypije. U mnie pomiędzy sosną a dwoma świerkami rośnie bez problemu ciemnolistna krzewuszka, jaśmin, raczej ich nigdy nie podlewam. Czekają na inną miejscówkę, ale to jeszcze potrwa.
zostawiam Ci fotkę jaśminu

Ania -Spełnione marzenie 19:07, 11 lis 2019

Do góry
Tak wyglądały latem.

A teraz wygląd obecny

A tak po formowaniu .
Może przeżyje i wiosną będzie miał chociaż listki .
Ten jest biały .

Małymi krokami-Ogród Wioli 19:05, 11 lis 2019

Do góry
Małe porównanie...znalazłam fotkę trochę urosła
wiśnia Kiku- shidare - zakura wiosna 2013 r.

Dziś listopad 2019 r.

Ania -Spełnione marzenie 18:58, 11 lis 2019

Do góry
waldek727 napisał(a)

Aniu.
A czym ja Ciebie tak zainspirowałem?
Sam się nie mogę doczekać tej niespodzianki którą dla nas szykujesz.
Spodobały Ci się białe powojniki?
To niespodzianka ode mnie dla Ciebie.
Powojnik pełny ,,Isago".

Waldku ,

Inspiracje znalazłam na stronie 167
poszperałam troszkę i już jakśs zarys mam
jedyny minus to to że muszę przeorganizować swój ogród z tyłu
Ogród w remoncie 18:55, 11 lis 2019

Do góry

To pewnie głupi pomysł, bo nie znam dokładnie twoich planów, ale tak sobie pomyślałam, że...najprostsze podziały działek są najbardziej sensowne. Na twojej działce czerwona linia to jakiś żywopłot rozgraniczający działki, np. derenie albo coś innego. To szare to podjazd do garażu i miejsce na parking. Pomarańczowe to jakoś tak poprowadzona wejściowa ścieżka do domu. Zielone to rabaty - bliżej domu jakieś kwiaty, krzewinki, a przy dereniach granicznych np. grupa brzóz Dorenboos? To tylko taka luźna myśl, nie bierz tego pomysłu na poważnie, ale może podsunie ci to jakieś inne jeszcze rozwiązania?
Osiedlowy ogródek 18:50, 11 lis 2019

Do góry
Miałam sadzić tulipany...
Ale przerośnięta podagrycznikiem, truskawkami i miętą rabata mnie pokonała

Na szczęście eM przyszedł z odsieczą i przetrzebił to całe towarzystwo
I zaczęliśmy tetris

Chwila wahania, czy wywalać czarną porzeczkę z pod płota...ale na razie została.
Przed nimi posadziliśmy cztery hortensje z pod kasztanowca, bo już się tam nie mieściły, zawilce Wirlwind i lilie Eyeliner w plecy.

Za obwódkę robią ciemierniki w konwalniku z szafirkami i białymi narcyzami Mount hood i te same nazcyze w liliowcu Stella d oro

Przybył czwarty cis elegantissima z rabaty słonecznej...
Czy przed hortensjsmj będą pasować różowe wrzośce?

I na rabacie narożnej pod kompostownikem udało mi się posadzić
Czosnek atropurpureum
Tulipany City of Vancouver, Queen of the night, Yokohama, Cristal star, Ronaldo, Exotic emperor, Spring Green i białe papuzie.
Narcyze Tete a tete, Martinette

Rabata wiosenna będzie biało-żółto-bordowa
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:48, 11 lis 2019

Do góry
Helen napisał(a)

Wiolka, czy ta monstera też rośnie szybko?

Też podrosła ładnie....taka była malutka po zakupie luty 2019

Listopad
Sezon 2017 u Hanusi 18:44, 11 lis 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)
Spóźniłam się z życzeniami, ponieważ doczytałam dopiero dziś...Haneczko kochana życzę Ci samych cudownych słonecznych dni, dużo zdrowia, pogody ducha, wspaniałego samopoczucia i owocnego ogrodniczkowania...

Dziękuję serdecznie, Elisko!

Ogród w remoncie 18:33, 11 lis 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Aaaa, już rozumiem! Teraz to ma sens.
Faktycznie, żeby ten przyszły trójkąt dało się jakoś wykorzystać, to najlepiej, żeby żywopłot szedł prostopadle do tylnej granicy działki.
Wszelkie inne propozycje albo za bardzo zmniejszą tamtą działkę, albo powodują konieczność robienia uskoków, dziwnie wcinających się w trójkąt.

Czyli jednak po prostej ten żywopłot. Czyli wracamy do pierwotnego planu. Szkoda, że nie da się tak jak proponowałaś bo wizualnie bardzo by mi pasowało. Dziś się jeszcze rozejrzałam w tamtym miejscu i kompletnie zapomniałam, że jest tam jeszcze szambo. I to akurat tam gdzie chciałabym posadzić iglaki zasłaniające trochę placyk z perspektywy wjazdu. To czerwone kółko

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:33, 11 lis 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Monstera

Koniec

Wiolka, czy ta monstera też rośnie szybko?
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:29, 11 lis 2019

Do góry
kasiek napisał(a)

W słonecznym miejscu:
Ognik daje radę, irga, jałowce, pięciorniki, liguster, krzewuszki, karagana, bzy, leszczyny, forsycja.
U mnie tu jest najbardziej sucho

W cieniu gorzej - u mnie dają radę cienioluby (azalie japońskie zwłaszcza, irgi, trzmieliny, cisy,) ale mocno leje, nawoże, dosypuje ziemi i ściółkuje liśćmi.

Dzięki Kasiu że się pochyliłaś nad moim problemem.

Tak dumam że przecież mam pięciorniki,krzewuszki i forsycję i nigdy ich nie podlewałam nawet w susze no może pięciornikom się przypadkiem dostało ale fakt że susza im nie straszna - będę się wkoło nich kręcić - już wiem pasuje mi biała krzewuszka i biała forsycja - mam! dzięki

Do cienia to bym u mnie cisy wybrała i pewnie tak zrobię - irytuje mnie prześwit do sąsiada i czyms muszę podsadzić.

Czytam że będziesz wodę łapać - nie ma lepszej wody jak opadowa - ja mam wszystkie dachy podpięte - to jest super. Mam tez taki zbiornik przy mojej "pracowni" nazwijmy to ale tam wodę wybieram konewkami.

Podziwiam jesień u Ciebie - jak fajnie że jeszcze nie goło.

pozdrawiam
Hortensjowo 18:28, 11 lis 2019

Do góry
Magnolia Elizabeth wreszcie posadzona. Oby urosła tak szybko jak u Izy.

No i postanowienie na kolejny rok - posadzić więcej roślin, bo wszędzie pusto
Hortensjowo 18:24, 11 lis 2019

Do góry
Amanogawa posadzona (małe drzewko z resztką pomarańczowych liści). Dziewczyny, wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi

Trawy powiązane

Dębolistna czaruje a reszta ogrodu szarobura

Życie w wiejskim ogrodzie 18:07, 11 lis 2019

Do góry
Psze Ślicznie Psze Pana

A teraz 100 pytań do

Co to za limonkowa trawka?

Gardener27 napisał(a)

To Ice dance? tniesz ją na wiosnę?
Ta od Ciebie jest dość wysoka, ładnie mi przezimowała, więc nic nie robiłam na wiosnę ale dziewczyny piszą, że ścinają na jeża

A ta pod tujami?
I jakie to tuje?

To chyba ta sama?

I te jeszcze, pod rozplenicami?

I jeszcze bergenia Ci kwitnie...a moja/Twoja nie kwitła tylko wiosną)
Masz ją w słońcu?

Koniec

Zielony zakątek z Antonówką 17:56, 11 lis 2019

Do góry
Posadziłam Miskanty 'Memory' przy dwóch słupkach oświetleniowych w miejscach starych, zdrewniałych Pięciorników krzewiastych na biało kwitnących - kwiaty pojedyncze, krzaczory nie zachwycały, choć były co roku przycinane, więc nastąpiła zamiana. Trawka jeszcze malutka ale ważne że już rośnie

Tak było - widok ogólny

-słupek pierwszy - z Pięciornikiem i bez

Ciężko porównać oba zdjęcia, bo są różne pory roku i trawka jeszcze mała, na plus - widać kulki bukszpanowe

- słupek drugi - z Pięciornikiem i bez

Troszkę przejrzyściej, trawy się połączą, obok, pod Magnolią parasolowatą stanie ławka, przy słupku oświetleniowym parawan z buka ... Powinno być ładnie
Ogród w remoncie 17:51, 11 lis 2019

Do góry
Aaaa, już rozumiem! Teraz to ma sens.
Faktycznie, żeby ten przyszły trójkąt dało się jakoś wykorzystać, to najlepiej, żeby żywopłot szedł prostopadle do tylnej granicy działki.
Wszelkie inne propozycje albo za bardzo zmniejszą tamtą działkę, albo powodują konieczność robienia uskoków, dziwnie wcinających się w trójkąt.
Mój ogrodowy pamiętnik 17:36, 11 lis 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Dawno nic nie wrzucałam (jak nie ja ) więc wrzucam.

Agata, mogłabyś podpisać wszystkie rośliny?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:35, 11 lis 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Miałam nie cytować, bo dziewczyny już to zrobiły, ale pomyślałam, że dlaczego nie? Skoro mnie też zachwycił ten widok. O ile dobrze pamiętam, podobny masz z okna kuchennego, prawda?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies