Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:33, 11 lis 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Monstera

Koniec

Wiolka, czy ta monstera też rośnie szybko?
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:29, 11 lis 2019

Do góry
kasiek napisał(a)

W słonecznym miejscu:
Ognik daje radę, irga, jałowce, pięciorniki, liguster, krzewuszki, karagana, bzy, leszczyny, forsycja.
U mnie tu jest najbardziej sucho

W cieniu gorzej - u mnie dają radę cienioluby (azalie japońskie zwłaszcza, irgi, trzmieliny, cisy,) ale mocno leje, nawoże, dosypuje ziemi i ściółkuje liśćmi.

Dzięki Kasiu że się pochyliłaś nad moim problemem.

Tak dumam że przecież mam pięciorniki,krzewuszki i forsycję i nigdy ich nie podlewałam nawet w susze no może pięciornikom się przypadkiem dostało ale fakt że susza im nie straszna - będę się wkoło nich kręcić - już wiem pasuje mi biała krzewuszka i biała forsycja - mam! dzięki

Do cienia to bym u mnie cisy wybrała i pewnie tak zrobię - irytuje mnie prześwit do sąsiada i czyms muszę podsadzić.

Czytam że będziesz wodę łapać - nie ma lepszej wody jak opadowa - ja mam wszystkie dachy podpięte - to jest super. Mam tez taki zbiornik przy mojej "pracowni" nazwijmy to ale tam wodę wybieram konewkami.

Podziwiam jesień u Ciebie - jak fajnie że jeszcze nie goło.

pozdrawiam
Hortensjowo 18:28, 11 lis 2019

Do góry
Magnolia Elizabeth wreszcie posadzona. Oby urosła tak szybko jak u Izy.

No i postanowienie na kolejny rok - posadzić więcej roślin, bo wszędzie pusto
Hortensjowo 18:24, 11 lis 2019

Do góry
Amanogawa posadzona (małe drzewko z resztką pomarańczowych liści). Dziewczyny, wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi

Trawy powiązane

Dębolistna czaruje a reszta ogrodu szarobura

Życie w wiejskim ogrodzie 18:07, 11 lis 2019

Do góry
Psze Ślicznie Psze Pana

A teraz 100 pytań do

Co to za limonkowa trawka?

Gardener27 napisał(a)

To Ice dance? tniesz ją na wiosnę?
Ta od Ciebie jest dość wysoka, ładnie mi przezimowała, więc nic nie robiłam na wiosnę ale dziewczyny piszą, że ścinają na jeża

A ta pod tujami?
I jakie to tuje?

To chyba ta sama?

I te jeszcze, pod rozplenicami?

I jeszcze bergenia Ci kwitnie...a moja/Twoja nie kwitła tylko wiosną)
Masz ją w słońcu?

Koniec

Zielony zakątek z Antonówką 17:56, 11 lis 2019

Do góry
Posadziłam Miskanty 'Memory' przy dwóch słupkach oświetleniowych w miejscach starych, zdrewniałych Pięciorników krzewiastych na biało kwitnących - kwiaty pojedyncze, krzaczory nie zachwycały, choć były co roku przycinane, więc nastąpiła zamiana. Trawka jeszcze malutka ale ważne że już rośnie

Tak było - widok ogólny

-słupek pierwszy - z Pięciornikiem i bez

Ciężko porównać oba zdjęcia, bo są różne pory roku i trawka jeszcze mała, na plus - widać kulki bukszpanowe

- słupek drugi - z Pięciornikiem i bez

Troszkę przejrzyściej, trawy się połączą, obok, pod Magnolią parasolowatą stanie ławka, przy słupku oświetleniowym parawan z buka ... Powinno być ładnie
Ogród w remoncie 17:51, 11 lis 2019

Do góry
Aaaa, już rozumiem! Teraz to ma sens.
Faktycznie, żeby ten przyszły trójkąt dało się jakoś wykorzystać, to najlepiej, żeby żywopłot szedł prostopadle do tylnej granicy działki.
Wszelkie inne propozycje albo za bardzo zmniejszą tamtą działkę, albo powodują konieczność robienia uskoków, dziwnie wcinających się w trójkąt.
Mój ogrodowy pamiętnik 17:36, 11 lis 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Dawno nic nie wrzucałam (jak nie ja ) więc wrzucam.

Agata, mogłabyś podpisać wszystkie rośliny?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:35, 11 lis 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Miałam nie cytować, bo dziewczyny już to zrobiły, ale pomyślałam, że dlaczego nie? Skoro mnie też zachwycił ten widok. O ile dobrze pamiętam, podobny masz z okna kuchennego, prawda?
W moim małym ogródeczku - Dorota 17:35, 11 lis 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziękuję, u mnie jeden pomysł goni drugi, nie nadążam z realizacją. W głowie kłębi mi się tyle pomysłów, czasu mam sporo to i coś tam zmajstruje. Ciągle chodzi za mną kawałek brzozowego płotka jako dekoracja. Może jutro zrobię. Dziś robię rogaliki.

Już jestem ciekawa Twojego pomysłu Napewno będzie niebanalny i wyjątkowy.
Ogród bez reguł 17:29, 11 lis 2019

Do góry
A jak patrzę na takie brzozy, to zaczynam intensywnie główkować, gdzie by tu chociaż jedną dopchnąć kolanem...

Ogród bez reguł 17:25, 11 lis 2019

Do góry
Ogród bez reguł 17:23, 11 lis 2019

Do góry
Takie ostatnie uśmiechy jesieni

A to dla niedowiarków - magnolia jesienią też może być ciekawa

W moim małym ogródeczku - Dorota 17:17, 11 lis 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
No proszę Cię ciasto w kształcie warowni z wieżami!!! Prawdziwy skarb taka babcia. Jak ja kiedyś podołam Tobie i Małej Mi dorównać.....chyba nie dam rady.
Miło mi, że masz o mnie takie zdanie. Kiedyś wymyślił sobie, żebym upiekła mu torta z dinozaurem, Odpowiedziałam, że do tego potrzebna jest prawdziwa piekarka, ja sobie z tym nie poradzę. Wnuk tak bardzo we mnie wierzył i powiedział," przecież masz tyle wykrawaczek w kuchni , na pewno ci się uda." Bałam się takiego wyzwania tym bardziej, że urodziny były robione w takiej sali zabaw. Gdyby mu się nie spodobały moje wypieki na pewno by to wykrzyczał. Dzieci są szczere do bólu.
Jak będziesz miała wnuki, zobaczysz, że nawet z niepełnosprawnością trzeba sobie poradzić. Dzieci nie znoszą nudy.

Ogród bez reguł 17:13, 11 lis 2019

Do góry
Dziś był kolejny dzień bez deszczu , więc udałam się znów do ogródeczka. Ziiimno było okropnie, bo wiatr sobie nie żałował, +5C tylko, i mimo że cały czas się uwijałam, to doopka zmarzła
Wzięłam się za porządki przedzimowe - zbieranie "do kupy", układanie, chowanie... Nudy na pudy i (chyba) nikt tego nie lubi, ale zrobić trzeba. Podlałam drzewa i krzewy florowitem pk. Wsadziłam oczary i parę innych do dużych donic i ustawiłam w zacisznym miejscu. Przy okazji sprawdziłam, czy w donicach z cebulami (hiacynty i narcyzy) tli się życie - bo po tych suszach miałam obawy... Niepotrzebnie - znalazłam zielone kiełki, jest nadzieja . Muszę tylko sprawdzić, kiedy sypnąć im coś dobrego na wiosnę - pewnie azofoskę przed kwitnieniem, ale na pewno to nie pamiętam...

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 17:07, 11 lis 2019

Do góry
Park przy domu

W moim małym ogródeczku - Dorota 17:07, 11 lis 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Trochę róż przyciełam, mrozek był, ale te liście dalej na brzozach są.
Jak nie będzie padać to jutro jadę dokończyć pracę. Teraz pada ale taki większy kapuśniak.

Byłam na spacerze i tak się zlazilam i teraz kości prostuje w łóżku. Mózg dotleniony i spać się chce.
Dorotka trawa teraz od pogody dostała drugie życie zielona jak nigdy. U mnie też zielona i bardzo gesta.
Byle do wiosny.

Pizdrawiam
Ja mam przygotowany ogródek do zimowania, robię to po troszku, ale co dzień i do przodu. Nawet Miskanty przy altance wycięłam i związałam w snopki. Czekają na zabezpieczenie róż. Wszystkiego na raz nie dała bym rady zrobić. U nas też padało i wszystko mokre, planowałam, że wytnę jeszcze duże rozplenice od południowej strony. Dziś było wszystko mokre, więc tylko zgrabiłam liście z gruszki. W tle na zdjęciu jest lasek brzozowy i też jeszcze trzymają się liście. Mnie to cieszy bo mam śliczny widok z kuchennego okna. Mam dwie brzózki, które same mi się wysiały w rojnikach i planuję je posadzić w pobliżu altany, a przed świerkami. Na pewno będę się złościć na spadające liście, ale bardzo lubię kolor kory na pniu tych drzew.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 17:06, 11 lis 2019

Do góry
Tak się cieszę tymi promykami słońca
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 17:05, 11 lis 2019

Do góry
Różowości, niebieskości i kolory dziecinstwa.... było jeszcze parę innych inspiracji,ale i tak dużo fotek tam narobiłam.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 17:00, 11 lis 2019

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies