Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 17:05, 16 wrz 2019

Do góry
Dzis mam armagiedon u siebie...

Lipa została przysypana na wysokość ok 1 m, będzie musiała tak zostać przez jakiś czas.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 15:17, 16 wrz 2019

Do góry
Witam, proszę o pomoc w rozszyfrowaniu drzew i krzewów z tej wizualizacji o ile to możliwe. chodzi o te w narożnikach po prawej stronie. Dziękuję
Podmiejski ogródek 14:34, 16 wrz 2019

Do góry
a tu z kolei - zmian niewiele. nuda, można powiedzieć

27.07

10.08

15.09
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:19, 16 wrz 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
I odrobinkę szerzej:

jak tu pięknie i tak tajemniczo

Podmiejski ogródek 14:16, 16 wrz 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Haha, to już wiem, po kogo dzwonić, jak będą drzewa do cięcia na wysokościach No niezła Jesteś, naprawdę. Ja jak Łucja, wejść bym weszła, ale zejść...

Widzę, że nisza na rynku się pojawiła

tulucy napisał(a)
Wejść to może bym i weszła, ale do zejścia pewnie nikt by mnie nie namówił

Ależ to jest bardzo proste: nie myślisz o tym, co by się stało, jakbyś spadła, tylko o tym, gdzie masz najbliższe oparcie dla nogi. Bułka z masłem

galgAsia napisał(a)
A to mów od razu, żeś spidermenka

Hmmm, mąż mnie porównywał do małpy i chciał bananami karmić....

inka74 napisał(a)
Powiem tak, nikt, nigdy by mnie nie namówił, abym weszła aż tak wysoko na takie drzewo. Pomijając różnicę między moją i twoją wagą i piłę (chyba trzymaną w zębach) to na 4 metrach wysokości już mam dyskomfort a ty weszłaś znacznie wyżej.

Piłę założyłam na ramię, jak plecak.

Naprawdę, nie uważałabym tego za jakiś wielki wyczyn, gdyby nie Wasze zdumienie
Napiszcie lepiej, czy odchudzać dalej tą tuję czy sobie darować.

Z mniej drastycznych zmian:
wsadziłam w końcu tą kalinę, która w doniczce czekała biedula od początku lipca. Przy okazji wyleciał kłosowiec (i to był powód, dla którego wsadzanie tej kaliny tyle trwało).

Zamiast kłosowca miał być aster (z polecenia Kwartecika), ale jak pojechałam szukać astra, to żaden mi się nie podobał, za to za serce złapała mnie ta barbula. Szarawe liście świetnie się komponują z overdamem, a kwiaty - z kwiatami bodziszka rozanne. I zapylacze też ją uwielbiają.

Projektowanie rabat - co to za drzewa i krzewy? 14:02, 16 wrz 2019

Do góry
Witam wszystkich forumowiczów, jestem na etapie projektowania rabat w moim ogrodzie. Mam już wszystko wytyczone i szukam pewnych roślin. Potrzebuje pomocy w sprawie nazw krzewów i drzew na załączonym zdjęciu, chodzi o te w narożnikach p prawej stronie.
Dziękuję za pomoc
Migawki z ogródka 13:44, 16 wrz 2019

Do góry
Dzwoneczki

Jesień jak nic...

A temu się coś pomyliło
Migawki z ogródka 13:41, 16 wrz 2019

Do góry
Jeszcze różyczki (Aspirin i przedpłocie)

Adirondack i Calocarpa

Moje barbule
Migawki z ogródka 13:31, 16 wrz 2019

Do góry
Wschodzi trawka siana tydzień temu

Black Beauty??? Coś za jasna... ale na karteczce jak wół tak mam podpisaną

Dalijki

Różyczki (Pomponella, Ascot, Teasing G., Voyage)
Migawki z ogródka 13:20, 16 wrz 2019

Do góry
Ruszyłam ciężki sprzęt

Miskant w całej krasie chętnie go posadzę tam, gdzie chce m, tylko - jak zasłonić mu dół, żeby gołej ziemi nie było widać... jakieś inne trawy - żeby się wykładały na kostkę? a może zupełnie coś innego (= mam w nadmiarze przywrotnik, ino nie wiem, czy spasują razem)
edit. Widzialam na zdjęciach podsadzony rozplenicą... też by mi pasowało...

Podmiejski ogródek 13:10, 16 wrz 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Joanno, ja Cię przywołuję do porządku! Nie szalej aż tak...

Joanno, zapewne nie wiesz, bo to było trzy lata temu, ale zdarzało mi się wchodzić wyżej, jak czyściłam świerki z suszu. Swoją drogą, trzeba powtórzyć ten zabieg

tulucy napisał(a)
Asia a Ty masz te takie coś do łażenia po drzewach? czy jednak podejrzałaś synów i wlazłaś bez wspomagania?????

mój m ma sosnę do wycięcia, muszę mu sposób zapodać

A jest jakieś coś do łażenia po drzewach? Nie wiedziałam
Nie wiem, czy ten sposób sprawdzi się na sośnie.

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ty Asia, to szalona Kobieta jesteś! Mój M. jak przycinał w ten sposób sosny przed domem, to zleciał z czubkiem w objęciach Od tamtej pory jestem zwolenniczką drzew o naturalnym pokroju

. Kondolencje dla męża. Najwyraźniej ja się lepiej trzymałam (pod miejscem cięcia, a nie nad)

Kasya napisał(a)

O mamo...a ty masz jakieś pazurki ? Tak po prostu wlazlas ?
Przyjeżdżaj, nam brzozy do skrócenia
A nie jest to jakiś zywotnikowiec olbrzymi ?

O nie! O ile przed łażeniem po drzewach nie mam żadnych oporów, o tyle po tym cięciu mam takie zakwasy jak nie wiem co. W różnych zaskakujących miejscach.
Od nowa ... na przekór wszystkim 12:59, 16 wrz 2019

Do góry

Od nowa ... na przekór wszystkim 12:58, 16 wrz 2019

Do góry

Do góry

Do góry
Dziewczyny, nie mam wiele zdjęć, czasami coś tam cyknę. Wstawię kilka ostatnich

Ogród bez reguł 12:48, 16 wrz 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Spokojnie pod dereniem dadzą radę rośliny do półcienia, to bliziutko pnia a troszkę dalej nawet takie na słoneczne stanowiska. Co prawda derenie naturalnie mają pokrój krzaczasty bardziej ale ja swoje wyprowadzam na drzewka. Kilka fotek

Sobie skopiowałam derenia Asi, żeby mi nie zginęło w czeluściach O.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:12, 16 wrz 2019

Do góry
Dziewczyny kochane, dziękuję za pilnowanie mojego kręgosłupa ale przy kopaniu jakoś trudno o tym pamiętać... same wiecie jak jest...
Obkopujemy tuje, dobrze że mam pomoc:
Ogród w remoncie 11:52, 16 wrz 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Asiaaa, pytanie mam . Wydaje mi się, że posiadasz na stanie derenia kousa. Szukałam fotek, ale tak na szybko nie znalazłam. Pytanie brzmi: czy on jest na tyle ażurowy w pokroju, by można pod nim sadzić rośliny niekoniecznie do cienia ? Planuję posadzić dereń kousa odm. chińska i chciałabym mieć pod nim rabate nie tylko cebulową .

Spokojnie pod dereniem dadzą radę rośliny do półcienia, to bliziutko pnia a troszkę dalej nawet takie na słoneczne stanowiska. Co prawda derenie naturalnie mają pokrój krzaczasty bardziej ale ja swoje wyprowadzam na drzewka. Kilka fotek

Podmiejski ogródek 11:33, 16 wrz 2019

Do góry
Po takiej przerwie wypadałoby pokazać jakieś zmiany w ogródku, co?
W takim razie porównanie pt.: znajdź jedną różnicę

Wiem, że teraz gorzej wygląda ta tuja, bo całkiem straciła swój naturalny kształt, ale ta końcówka nawet w środku lata zacieniała mi rabaty pod domem i mnie wkurzała.
Pomogłoby, gdybym ją odchudziła i skróciła wszystkie gałęzie, ale do tego potrzebna by była albo maszyna z wysięgnikiem (możliwości drabiny już dawno wyczerpałam) albo uprząż, żebym się mogła bardziej wychylić stojąc przy pniu.
Ewentualnie, przyszedł mi jeszcze do głowy odpowiednik operacji zmniejszania żołądka, czyli przycięcie wszystkich gałęzi od góry do dołu 1-1,5m od pnia. Zostałby w zasadzie kikut. Ale ta tuje (Toszka orzekła że to brabant) dobrze odbija, więc po paru latach byłaby smuklejsza i gęstsza.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:29, 16 wrz 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie też już brak miejsca.

No, Haniu, z tą ławeczką to możemy sobie ręce podać, klimacik podobny, bo fajki z Tobą tam nie lę Też Cię smyrają te kwiatostany po szyi, nie? Pięknie masz!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies