Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja próba - stworzenia mini Japonii na Śląsku 19:29, 09 lis 2019

Do góry
Następnie czas na konstrukcję

I tu w celu oszczędności znowu przydał się strona internetowa na trzy litery O.. .pl
Drewno można kupić naprawdę tanio. Mi się udało kupić kantówkę 10x15 cm w firmie handlującej stalą (gdzie były przekładką pomiędzy konstrukcją stalową).
Natomiast na dach 6x18cm kupiłem z rozbiórki hali więc drewno było suche i sezonowane z 20 lat więc nie powinno już pękać.
Ogród bez reguł 19:20, 09 lis 2019

Do góry
Helen napisał(a)

Asia, zupełnie się z Tobą zgadzam. U nas 3 tygodnie przed 1.11. były już gwiazdorki w sprzedaży. To dopiero przegięcie. Nie pamiętam jeszcze takiego roku, żeby tak przyspieszyli z okresem świątecznym, ehhh.

A kolor chryzantemki cudny.
No i zaczynam się zastanawiać nad jarząbkiem. On ma żółte owoce?

Tak, to jest przegięcie. Pełna komercha, szkoda... No ale na chłodno - czy ja sobie kupię choinkę 1,5 m-ca przed Świętami? Po co?

Jarząbki - miodzio Jestem baaardzo zadowolona, że je kupiłam. Owocki mają takie żółtokremowe, żółtobeżowe - taka żółć złamana, nie cytrynka i nie kurczaczek

Ptasi gaj 19:15, 09 lis 2019

Do góry
Madziu ja tutaj rządzę. Pewnie bym postawiła na swoim, ale nie staram się aby na moim stanęło. EM dużo pracy ledwo dyszy a ja zajmuję sie tym co mi przynosi ukojenie. Bez oszklonego czy drewnianego można żyć. Kiedyś tam powstanie coś.

Byłam przed chwilą wróciła trochę padało więc praca z przerwami. Pozbierałam liście klonów czerwonych nie lada wezwanie przed domem w jukach i cisach. Usunęłam przekwitłe rozety juk trzeba było użyć siekierki.
No i przycielam nie wszystkie róże. Odkurzania nie było bo liście wilgotne.
Jutro odpoczywam w poniedziałek resztę zrobię.

Może często pokazuje, ale bardzo lubię ten widoczek z brzozsmi a pod nimi liście. Rosną tam 3 szt derembosy. Jak je kupiłam później sądziłam nie mając pojęcia że takie piekne. Rosną w cieniu i się wyciągają do slonca. Zebrałam nasiona zasieje wiosna może się doczekam własnych sadzonek.

nie
Ogród Małej Mi 2017 19:14, 09 lis 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Wreszcie pada deszcz.. zapomniałam jak to wygląda... dla mnie bardzo źle..dal roślinek super..

U mnie też przez parę ostanich dni popadał deszcz.I to samo miałam odczucie..
Niedobory jeszcze s a du że.Ale ciesz sie , ze i tak go trochę popadało.

Świetne zbliżenia. Piękne fotki. Brawo!!
Grzecznie pozują.
Wciąż mi się one marzą.
Ogród Małej Mi 2017 19:11, 09 lis 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
U nas susza.

Ogłoszenie drobne: szukam niedrogiej spedycji na trasie Rzeszów - Kotlina Kłodzka albo Wrocław.

Może ktoś z zaglądających do Ani wie i poleci?

I co? Dobra wysokość ?

My grandzimy... czyli liścimy i mamy ogromną stertę z gałęzi i liści dla jeży

Wszytko robione w locie ..

Wzgórze chaosu 18:51, 09 lis 2019

Do góry

Wiąz wredei wciąż w letniej szacie. Nadal dużo liści ma pissardi, brzozy, buki i kilka klonów. Glediczja, buk tricolor, magnolie, kalina i nowe doorenbosy już nagie. Brązy mocno kontrastują z zielenią igliwia.

Wzgórze chaosu 18:51, 09 lis 2019

Do góry
Listopadowe mgły coraz częściej otulają ogród. Uwielbiam ten nastrój tajemnicy. I spokój, gdy wiatr nie wieje.
Trochę liści już poleciało, jeszcze nic nie porządkowałam, jest ładnie tak jak jest
Wizytówka - Ogrodowe kreacje 18:36, 09 lis 2019

Do góry
Wiosna 2019:

Powstała druga część rabaty z bylinami i krzewami:

Przy rabacie został posadzony żywopłot z żywotnika:

Została dosiana nowa trawa:

Lato 2019:

Jesień 2019

Została powiększona rabata z iglakami:

Ogród wśród pól i wiatrów 18:23, 09 lis 2019

Do góry
A u nas dziś pogoda pozwoliła co nieco w ogrodzie podziałać Trochę wiało, ale w sumie nie było najgorzej. Korzystając z wolnego dnia, wycięłam wszystkie irgi na skarpie, które wchodziły na kosodrzewiny. Ścięłam ostatnie liście piwonii, zawilców, trochę rozchodników, które zasiliły kompost No i poczyniłam ostatnie "obrządki" w ulach (tj ostatnie dymienie apiwarolem na warozę i zmniejszenie gniazd przed zimą). Mam nadzieję, że te moje pszczoły przetrwają zimę!!

Zdjęcia tzw. "gospodarskie"

Tak się zastanawiam czy w ogóle będę odbudowywać szklarnię... Nie wiem..nie wiem ... Z jednej strony ....zasłoniłaby mi widok na ule.. Z drugiej ... mielibyśmy pyszne pomidorki o jakiś miesiąc wcześniej i z miesiąc dłużej ... No nic, czas pokaże

Mój ogrodowy pamiętnik 18:22, 09 lis 2019

Do góry
Miałam już nic nie kupować. Dopiero wiosną. Ale...
Szukałam drzewka z kulistą koroną. Miał być klon Purple Globe ale zniechęciły mnie wypuszczane przez niego badyle. Ambrowca Gumball wsadziłam gdzie indziej. Stanęło więc na dębie Green Dwarf. Takiego miałam kupić na wiosnę.
Stanęło do dzisiaj . Bo dzisiaj kupiłam brzozę Magical Globe.
A tak się brzozom opierałam. Wiem, że to taka trochę pseudo brzózka ale jednak .

Tylko kiedy ja ją posadzę jak ciągle pada . Jutro też ma lać.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:11, 09 lis 2019

Do góry
Poppy napisał(a)

Haniu, moge Cie prosic o zblizenie tej chryzantemy, przy kolejnym foceniu?
Wlasciwej pewnie nie znajde, ale jakis substytut moze sie uda

Na tej stronie wątku były zdjęcia z bliższej odległości. Jeśli się jutro uda, to zrobię jeszcze bliższe.

Zrobiłam.

Moja próba - stworzenia mini Japonii na Śląsku 18:09, 09 lis 2019

Do góry
Następnie przyszła kolej na budowę altany.

Fundamenty pod słupy nośne zrobiłem wiertłem fi250 na głębokość 70 cm, mam nadzieję że wystarczy.
Wiem, że podłoga najlepiej jakby była drewniana ale wybrałem kostkę z trzech powodów: po pierwsze zostało mi trochę po robieniu dojazdu do garażu, jest tańsza od deski tarasowej i później mniej z nią roboty (nie trzeba malować)
Ogród wśród pól i wiatrów 18:09, 09 lis 2019

Do góry
veva napisał(a)
Jolu, piękny ogród. Jeżówki cudne
Bardzo się cieszę, że wróciłaś na forum

Dziękuję za miłe słowa Ja się też cieszę, że się w końcu zmobilizowałam, by wrócić na O.
Pewnie że ogród robi się dla siebie, ale to bardzo miłe i mobilizujące, gdy jeszcze komuś oprócz nas się podoba. No i te wszystkie cudne ogrody, które tu można oglądać, stanowią niewyczerpane źródło inspiracji

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam zawsze

Moja działka na Dębowym Lesie 18:02, 09 lis 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Oj było czyściutko, już znowu kolejne liście opadły i czas je wygrabić.Ju nawet liści coraz mniej .
A nawet nie wiele zostało na drzewach , czy krzewach.
Chryzantemy to cudne roślinki.
Tak mamy listopad.Pogoda jak w pażdzierniku.Deszcze wreszcie popadały.
Trawa rośnie.Zastanawiam się,czy jeszcze raz jej nie wykosić ?

Właśnie chciałam Dziękuję bardzo
Pozdrawiam i idę dalej sprzątać
Moja próba - stworzenia mini Japonii na Śląsku 17:58, 09 lis 2019

Do góry
Ten rok rozpocząłem od budowy z dzieckiem budek dla ptaków
Moja próba - stworzenia mini Japonii na Śląsku 17:57, 09 lis 2019

Do góry
Do oświetlenia wykorzystałem takie lampki solarne

Koszt kilkanaście złotych.
Ale wiadomo jak to świeci (prawie nic) więc dodałem do każdej po 5 diód świecących i doprowadziłem stałe zasilanie 12V z transformatora.
Ogród wśród pól i wiatrów 17:56, 09 lis 2019

Do góry
I jeszcze trochę zieleni Choiny kanadyjskie i miskanty w różach
Róż już prawie nie ma, ale kępy ML przyciągają wzrok

Moja działka na Dębowym Lesie 17:56, 09 lis 2019

Do góry
Ostatnie kolory
Moja działka na Dębowym Lesie 17:54, 09 lis 2019

Do góry
AgataM napisał(a)
Nie tylko nam jest dobrze przebywać w Twoim pięknym ogrodzie, ale sikoreczkom też Ależ u Ciebie czysciutko.... Hryzantemy cudne, zdrowe i dorodne. Ta bordowa jest śliczniutka. Mamy listopad, a u Ciebie jak we wrześniu.
Pozdrawiam

Oj było czyściutko, już znowu kolejne liście opadły i czas je wygrabić.Ju nawet liści coraz mniej .
A nawet nie wiele zostało na drzewach , czy krzewach.
Chryzantemy to cudne roślinki.
Tak mamy listopad.Pogoda jak w pażdzierniku.Deszcze wreszcie popadały.
Trawa rośnie.Zastanawiam się,czy jeszcze raz jej nie wykosić ?

Moja próba - stworzenia mini Japonii na Śląsku 17:52, 09 lis 2019

Do góry
A tak wyglądało to zimą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies