Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Typografia ogrodu 23:35, 25 maj 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Asia, świetne zdjęcia ogrodu, spodobały mi się te Twoje tawuły.
widac reklama działa
Typografia ogrodu 22:35, 25 maj 2018

Do góry
Asia, świetne zdjęcia ogrodu, spodobały mi się te Twoje tawuły.
Ogródkowe rewolucje 20:04, 25 maj 2018

Do góry
Dziewczyny jak myślicie pasowałby tu białe pełne jeżówki? Przesadziłam bliżej trawnika ambrowca, i mam tam dziurę. Z przodu jest rozchodnik, a za nim dałabym te jeżówki? Obok są ML i tawuły.

Typografia ogrodu 09:33, 25 maj 2018

Do góry
effka napisał(a)

Mam pytanko, jaka to odmiana tawuły?
brzizolistna Tor
Ogród do odnowy 09:13, 25 maj 2018

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Liczę że ożyją i za kwitną. Jedną moją kępę zlikwidowałam odrywając sadzonki jak mówiłaś. Będzie tego trochę jeśli się ukorzenią. Na tawuły miejsce wymyśliłam zdzwonimy się

Swoje te co mam 3 ci rok żółte też odsadziłam rosną
Typografia ogrodu 08:52, 25 maj 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
ale mi dałaś zadanie kupulam ja zupełnie gola u podstawy. Na tej fitce stoją wszystkie czyli jakieś 15-17 sztuk chyba

Kiedy urosły sama nie wiem skoro jedna ma teraz Ok 1,2 M średnicy
Na wiosne

I przebarwiona na jesień

Ogolnie jedyna roslina z która nie robimy zupełnie nic

Mam pytanko, jaka to odmiana tawuły?
Ogród do odnowy 20:10, 24 maj 2018

Do góry
zawitka napisał(a)
Gosia odpisała mi Pani Teresa żeby wsadzić je do ziemi bo to gruntowe chryzantemy więc pójdą do ziemi i będę na nie chuchać i dmuchać żeby miały odnóżki .posiedzą u mnie do jesieni a potem transport do Ciebie.A żeby czsami kotom nie przyszło na nich leżeć to nakryję drucianymi koszami ha ha to może odżyją kwiaty nie koty .Przyjedż na kawę i weżmiesz tawuły ;d;d

Liczę że ożyją i za kwitną. Jedną moją kępę zlikwidowałam odrywając sadzonki jak mówiłaś. Będzie tego trochę jeśli się ukorzenią. Na tawuły miejsce wymyśliłam zdzwonimy się
Tawuła japońska - Spiraea japonica 14:11, 24 maj 2018

Do góry
Przyznam, że samosiejek żadnych po zeszłorocznym kwitnieniu nie odnotowałam. kwiatostany po przekwitnięciu sukcesywnie ścinałam. A kwitnienie cieszy mnie tym bardziej, że ogród jest już zagospodarowany (poprzedni właściciele) i mało w nim roślin kwitnących (2 szt. azalie wielkokwiatowe, magnolia, która przemroziła pąki i nie kwitła i te nieszczęsne chore 2 tawuły), które tak bardzo oko cieszą . Zostało mi niewiele miejsca na jakieś roślinne szaleństwa. Udało mi się po północnej stronie domu założyć ogród bylinowy z ławką - jak będzie gotowy to na pewno wrzucę zdjęcia. Z roślin kwitnących posadziłam 3 hortensje (przysmak ślimaków)i dziką różę (przysmak mszycy - szkodnik chyba wpisany na stałe w ten gatunek). Podsumowując obecnie walczę ze szkodnikami i próbuję ratować moje krzewinki

Co by tu posadzic.....? 11:55, 24 maj 2018

Do góry
Toszka napisał(a)

I jesli są żółte tawuły to ja bym bardziej na żółty postawiła, z minimalnym dodatkiem różu w ogrodzie.

Bardzo ładna jest tawuła japońska goldmound- ma ładny żółto-limonkowy odcień i wiosną wypuszcza szybko listki. Jest u mnie na skarpie i ładnie rośnie w oczach.
Pozdrawiam
Ogród wśród pól i wiatrów 10:16, 24 maj 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
ja za żółtym nie przepadam, ale takie żółto-limonkowy kolor liści czy berberysu, czy trzemieliny czy klonów albo hakone jest super - bardzo rozjaśnia zielen. Polecam Kup więcej

Właśnie ja za żótymi kwiatkami też tak średnio. Ale mam tawuły, które lubię. Mam te berberysy, które powiedziałabym bardzo lubię Tak, że raczej będzie ich więcej

Buziam trawowo

Danusia uczyła że mają być piętra w ogrodzie, no to u mnie się pięć pięter zrobiło

Tawuła japońska - Spiraea japonica 09:04, 24 maj 2018

Do góry
O tej porze pędy tawuły ścina się w celu zagęszczenia. Czekaj cierpliwie , podlewaj, i za tydzień zobaczysz nowe przyrosty.
Co by tu posadzic.....? 08:41, 24 maj 2018

Do góry
Ostrokrzew Golden Gem nie tylko u mnie był porażką - wolno rośnie, drogi, bardzo kruchy i lubi przemarzać. Potrzebuje też lekko kwaśnej,wilgotnej gleby i preferuje półcień.
I jesli są żółte tawuły to ja bym bardziej na żółty postawiła, z minimalnym dodatkiem różu w ogrodzie.

Jesli grujecznik, to tylko w osłoniętym od zimowych wiatrów miejscu. Przynajmniej pień musi być osłonięty.
Berberys Maria (i większość jasnych) przypalane są przez słońce i atakowane przez grzyby. Poza tym zwracam uwagę, że dawanie dużo berberysów łączy się z bardzo przykrymi doznaniami przy cięciu. Ciąć trzeba, ale sprzątanie tego jest gorsze od...no, ja nie wiem co może być gorsze z prac w ogrodzie...

Ja bym stawiała na rosliny tzw. żelazne, atrakcyjne cały rok.
Tawuła japońska - Spiraea japonica 08:37, 24 maj 2018

Do góry
Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie. Mam na imię Marta. Od jesieni zeszłego roku jesteśmy z mężem szczęśliwymi posiadaczami domu z niewielkim ogródkiem i co za tym idzie spadł na mnie niejako obowiązek pielęgnacji roślin. W ogrodzie rosną dwie tawuły japońskie (złote jak mi się wydaje). Ostatnio pojawił się problem, ponieważ na liściach zauważyłam biały nalot - trochę poczytałam i doszłam do wniosku, że to mączniak . Wycięłam ze łzami w oczach pędy chore (czyli niestety wszystkie) i zrobiłam oprysk fungicydem. Czy jeszcze w tym roku zobaczę jakieś pędy i liście na roślince czy już pozamiatane? Proszę o poradę. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:19, 24 maj 2018

Do góry
zawitka napisał(a)
Chcesz tawuły niskie to przyjedz !!!!!!

Halinko, przyjade ale chyba nic nie zmieszcze
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:18, 24 maj 2018

Do góry
natka098 napisał(a)
Bardzo ładnie u Ciebie, przedogródek fajny, tawuły robią dobrą robotę na rabatach, fajnie rozjaśniają, uwielbiam ich kolorystkę młodych listków. Ogólnie mam zajawkę na limonkowy kolor. A już szałwia plus limonka ehh.

Fajnie, że Ci się podoba .
Rzeczywiście limonka z niebieskim i fioletowym jest super.
Co by tu posadzic.....? 07:39, 24 maj 2018

Do góry
Jacek, mnie wyszło coś takiego:

To trzecie drzewo, za bzem, chyba dobrze by było żeby to też był grujecznik.
Berberysy dałam kolumnowe, żeby było jakiejś urozmaicenie od tych kulek. Zdaje się, że erecta ma w sezonie taki jasnozielony, limonkowy kolor, powinna ładnie wyglądać.
Zresztą, o ile dobrze pamiętam, to Ty masz u siebie ziemię gliniastą, więc zapewne dość wilgotną. Zamiast tego berberysu (który jest dobry na suche, piaszczyste gleby), można by dać coś innego. Może ten ostrokrzew, o którym wspomniałeś, strzyżony w ekranik?
Pasowałoby mi taka zamiana, bo chciałabym dać na brzeg rabaty rozplenice, żeby rozbić trochę te sztywne ciągi krzewów, a berberys z trawami nie za bardzo, bo przenosi rdzę traw.

Hortensje mogłyby być, tylko mi kolorem trochę nie pasują, można je zamienić np.: na trzmielinę oskrzydloną, przycinaną w kule - bardzo ładnie się przebarwia jesienią, tylko wolno rośnie; mogłyby też być derenie elegantissima.

Trzymałam się zestawu kolorystycznego, który wyznaczyłeś, chociaż dla mnie osobiście zestawienie bordo z różem jest za mocne.
Jakbym miała coś dopasować do tego bzu i pissardi, to wolałabym biel i jasny róż.
Wtedy tawuły nie żółte, tylko np.: anthony waterer, te hortensje mogłyby być, albo derenie Ivory Halo lub sibirica variegata.

Dopóki krzewy nie urosną - bylinowe wypełniacze.
Typografia ogrodu 07:38, 24 maj 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Dziękuję za informację,dużo mi pomogła. Miałam jeszcze wątpliwości czy te tawuły nie za wysokie przed annabelki ale chyba nie a jak coś można ciąć chyba.
nie wiem jak jest zbitym cięciem bo ona kwitnie na pędach zeszłorocznych i jeśli ja obetniesz to nie wiem czy znaczy zawiązać nowe paki. Za wysoka raczej nie jest - dlatego jest u mnie odmiana mniejsza. Poza tym to Magnolia zaproponowala ten zestaw roślin a jej ufam w ciemno
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 07:36, 24 maj 2018

Do góry
Chcesz tawuły niskie to przyjedz !!!!!!
Ogród do odnowy 07:35, 24 maj 2018

Do góry
Gosia odpisała mi Pani Teresa żeby wsadzić je do ziemi bo to gruntowe chryzantemy więc pójdą do ziemi i będę na nie chuchać i dmuchać żeby miały odnóżki .posiedzą u mnie do jesieni a potem transport do Ciebie.A żeby czsami kotom nie przyszło na nich leżeć to nakryję drucianymi koszami ha ha to może odżyją kwiaty nie koty .Przyjedż na kawę i weżmiesz tawuły ;d;d
Ogrodowe marzenie Mrokasi 07:20, 24 maj 2018

Do góry
Bardzo ładnie u Ciebie, przedogródek fajny, tawuły robią dobrą robotę na rabatach, fajnie rozjaśniają, uwielbiam ich kolorystkę młodych listków. Ogólnie mam zajawkę na limonkowy kolor. A już szałwia plus limonka ehh.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies