Dzięki za wiadomość a pokażesz ta Rozplenice? M ma mieć wolne we wtorek, a wtedy ma być chłodno, a chciałabym posadzić resztę roślin i przygotować kolejną rabatę,żeby tawuły posadzić. Ten miesiąc widze jest ciężki, nie sądzę bym się wyrobiła z tym plus posadzeniem cebulowych :/
Widzę jak czasem jadę na cmentarz... przed ogrodzeniem rozłożona ordynarna, jasno zielona, gruba, błyszcząca, plastikowa mata. W tym powycinane dziury i powsadzane irgi. Jeszcze rok temu wyglądało koszmarnie. Dziś plastikowej maty prawie nie widać, irga gęsto ją pokrywa. Chwastów nie ma, i jestem przekonana że nikt tam nie plewi.. Jak będę to pstryknę fotkę telefonem. Zobaczymy jak to dalej będzie, póki co na ile mogę plewię, czasem się wkurzam, ale ogólnie skarpa coraz bardziej zarośnięta.. w sensie, że irgą Tak czy inaczej - ja już nad czymś innym myśleć nie będę, zostanie to co jest Ogólnie zadowolona jestem z tawuły na skarpie, daje ładny kolorystyczny akcent od wczesnej wiosny do teraz, nie miałam z nią problemów. Nawet myślę, że chyba chciałabym jej więcej w ogrodzie.
Dziś trochę popracowałeam.przekopakdm co nie było ,dsksm korę itd. odcięliśmy pod ziemią kawał korzenia brzozy, trawę tam jedną dam w to miejsce.
Posadziłam 4-5 hirtensji, wykonałam dwie jaszczurki ( nie wiedziałam,że one pod ziemią siedzą). Posadziłam dwie tuje Danica na tej rabacie hortensjowej. Jutro jeszcze jedna posadzę i zobaczę czy się czwarta zmieści.
Nie wiem kiedy posadzę żurawki.
Jak tuje wyprowadzę to będzie można skończyć obrzeża i dać ziemię i posadzić tam tawuły. Chyba jedna Danice tam zostawię- na środku może dam.
hej. Przy dzieciach to nie śpię o różnych porach nocy
No właśnie, jakaś trawa co do 1,5 m dorasta byłaby ok.
Ponoc ma być parę dni cieplej to skończę przesadzać hortensje,tuje. Jak się uda to tawuły bym też przesadziła. No i żurawki posadziła Aniu-obe są do podziału, będzie ich na pewno więcej
No i posadzę tak: 5xLimelight-2xML-4xAnabelle-2xML-5Limelight. Miało być każdej po 5 ,ale ta ostatnia by była zaraz blisko brzozy,a nie wiem czy to dobry pomysł bo ona chyba wypija bardzo wodę.
Plany są, teraz tylko oby m był w domu, dziećmi się zajął to ja mogę działać
Tulipany i czosnki posadzę pewnie najwcześniej w połowie października
Między innymi żeby żywopłotu nie sadzić, bo u sąsiadów ładny płot i szkoda zasłaniać. I żeby zamiast kolejnych bezużytecznych roślin posadzić warzywa .
Dzień dobry!
Proszę o poradę w kwestii zagospodarowania kawałka przestrzeni przed domem, która stworzyła mi się po likwidacji przydomowej oczyszczalni. Działka jest duża otoczona młodymi świerkami. Na tym placyku rosną z boku aktualnie trzy sosny kosodrzewiny - posadzone 2 lata temu bez pomysły w trawniku - i jedna sosna chyba bośniacka satelit - teraz przesadzona w to miejsce, po niwelacji terenu. Nie mam pomysły co dalej zrobić z tą przestrzenią...Zostały mi też do wsadzenia gdzieś jeszcze dwie małe kosodrzewinki i trzy tawuły japońskie. Nie wiem czy one wkomponowałyby się jakoś w tę przestrzeń. Doradźcie coś proszę...
Dzięki to już końcówka urządzania ogrodu na nowo, od wiosny będą już tylko dosadzania i przesadzania
Jako kolejną ciekawostkę powiem wam, że dzisiaj brat mi przekazał, że znajomy ogrodnik powiedział mu, że obornikiem spaliłam tawuły na przedpłociu. One są trochę podsuszone, bo stały dwa tygodnie w.malutkich doniczkach w słońcu i czekały na wsadzenie. Ładnie młode listki odbijają więc wszystko z nimi ok a ten mi mówi, że spaliłam... ehh
A napisz jakie fajne teksty usłyszałaś, pocieszę się.
Czekamy na zdjęcie. Niezłe to "przemeblowanie" na rabatach Swojej tawuły pozbyłam się dawno temu, nie pasowała mi jakoś, choć u innych mi się podoba U mnie sąsiadki sadzą tawułę jako obwódki rabat, ale potrzeba na to więcej niż 3 sztuk Również wykopuję ze skarpy kamyczkowej rośliny, bo mam busz taki i "przemieszanie z poplątanym" z gatunkami
Obiecane foty przedpłocia. Jeszcze brakuje kory, kratek z pnączami po obu stronach pojemników na odpady no i przede wszystkim wszystko malutkie, więc efektu jeszcze nie ma.
Druga strona
Tawuły Golden Princess i miskanty Kleine Fontanne.
si Jak miło,że ktoś ma podobne problemy Choć myślałam,że Ty bardziej porządki poremontowe niż ogród ogarniasz chyba wsadzę je tymczasem na frontową . Do wiosny, potem sie zobaczy Bo tam jak pamiętasz bardziej zimozielono miało być. Choć kulek też tam było sporo. Muszę wrócić do Twoich planów mojej frontowej ....