Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Małymi krokami-Ogród Wioli 11:39, 01 lip 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Czym tniecie tawuły? Moje po cięciu zawsze słabo wyglądają przez jakiś czas...
A co do jeżówek to pluję sobie w brodę bo miałam w ręku Green Jewel i głupia nie wzięłam bo wydawało mi się, że nie mam gdzie posadzić. Jakieś zaćmienie miałam... .

ja tnę sekatorem małym, jakoś mi tak wygodniej... łapię po kilka gałązek i ścinam... jak coś wystaje to poprawiam...
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:17, 01 lip 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
A co do jeżówek to pluję sobie w brodę bo miałam w ręku Green Jewel i głupia nie wzięłam bo wydawało mi się, że nie mam gdzie posadzić. Jakieś zaćmienie miałam... .

Ja wszystko tnę dużym sekatorem
Ja też myślałam, że już nie mam miejsca, a jednak znalazłam
Jeszcze może kupisz
Małymi krokami-Ogród Wioli 10:52, 01 lip 2018

Do góry
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:37, 30 cze 2018

Do góry
effka napisał(a)
Bardzo ładne zestawienie, potwierdzam tawuły cięte w kulki jak u Ciebie są mega ozdobne, nie lubię puszczonych wolno.

Tawuły sadziłam przed Ogrodowiskiem i nadal mi się podobają....właśnie muszę je znowu przyciąć...i myślę,że ID i jeżówki fajnie pasują
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:28, 30 cze 2018

Do góry
Bardzo ładne zestawienie, potwierdzam tawuły cięte w kulki jak u Ciebie są mega ozdobne, nie lubię puszczonych wolno.
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:15, 29 cze 2018

Do góry
Rejzi napisał(a)

Wiolu co masz posadzone pomiedzy tymi jezowkami, to kuliste? Czy to tuwalki?
Podoba mi sie te zestawienie

To są tawuły Golden Princess
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:34, 27 cze 2018

Do góry
kasiek napisał(a)

No co Ty przecież dopiero lato idzie!

Kasia trzmieliny oskrzydlone zaczynają łapać czerwienie, tawuły też w barwach jesiennych. Część traw kwitnie.
Zobacz sama
trzmielina

machonia

grzyby

trawy
Ogród Orion-od projektu 11:09, 25 cze 2018

Do góry
Wrzuciłem roślinki na plan rabaty 1R.

Nie zdecydowałem czy będzie perukowiec czy klon- muszę zobaczyć na żywo gdzieś w szkółce.

Na pewno gdzieś w ogrodzie będą bukszpany, więc pasowało by aby w tej rabacie również się znalazły. Może zamienić je z cyprysikami (przynajmniej częściowo)?

Wstępnie wybrałem tawułę, ale nie wiem jaka odmiana będzie dobra.
Podoba mi się też dereń Ivory Halo, może będzie odpowiedni zamiast tawuły?
On chyba nie rośnie taki duży więc można posadzić w grupie 2-3 szt.

Patrząc na ten kawałek planu w górnej części mam taki pusty trójkąt, może tam również powtórzyć tego derenia?

Po prawej stronie chodnika ma być mała rabatka 2R.
Pasowałoby wciągnąć podobne rośliny jak w 1R.
I widzę tam również turzyce Ice Dance, przynajmniej jako pasek przy samym chodniku, ale mam wątpliwości czy ona tam sobie poradzi. To jest dość słoneczne i suche miejsce.

Brązowienie iglaków 09:02, 25 cze 2018

Do góry
Mazan napisał(a)
Brzydula

Zdrowych nie opryskuj teraz. Zrobisz to jesienią jeśli zajdzie taka potrzeba. Środków nie mieszaj, a jeżeli potrzebne są też inne środki zastosuj później.
Nawożenie ma to do siebie, że zwiększa wrażliwość roślin na infekcje, szczególnie nawożenie azotowe /pokrzywa/ oraz u iglaków zwiększa wydzielanie żywicy lub innych płynów, które przetchlinkami wydostają się na zewnątrz i sugerują atak choroby bądź szkodników. Na Forum jest kilka takich przykładów - nie dołączaj do nich. Dla liściastych wystarczy nawożenie jesienne, nawożenie iglaków powoduje wczesną wiosną brązowienie. Na nawożenie możesz sobie pozwolić jeśli nie nawiozłaś roślin przed kwitnieniem,uzupełnisz tym braki roślin kwitnących wieloletnich.

Pozdrawiam

Dziękuje jesteś niezastąpiony. Cieszę się że tak piszesz ja zawsze miałam wyrzuty ze brakuje mi czasu żeby dokarmić rośliny. Oczytałam się że trzeba nawozić roślinki i czasem po uszach się dostaje że zaniedbane, za mało tego czy tamtego. Wyjątkowo w tym roku zrobiłam sporo zapasu właśnie florowitu i wspomnianej gnojówki zużyje co mam i pasujw .
Podsumowując, bukszpany, cisy, serby pozostawić w spokoju nie dokarmiać
Róże, wrzosowate i hortensje nawozić
Jeszcze zapytam. Jeżeli bukszpany i tawuły po przycięciu wyglądają słabo opryskanie florowitem lub gnojówką może pomóc czy zaszkodzi ? Czy w ogóle stosować takie zabiegi powierzchowne ?
Tu narazie jest ściernisko... 19:13, 24 cze 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

Witaj BasiuCzym Ty podlewasz tawuły, że są takie piękne? Ja dwoję się i troję a mam takie mizeroty, Po pewnym czasie i tak wypadają.
Pozdrawiam

Agatko podlewam je tylko wodą. W tym roku przesadzone spod hortensji które je zaduszały. Teraz mają "oddech" to może dlatego tak się odwdzięczają.
Tu narazie jest ściernisko... 18:56, 24 cze 2018

Do góry

Witaj BasiuCzym Ty podlewasz tawuły, że są takie piękne? Ja dwoję się i troję a mam takie mizeroty, Po pewnym czasie i tak wypadają.
Pozdrawiam
Ogród wśród pól i wiatrów 13:11, 24 cze 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
ooo widzę że skarpa się robi i wypielona jak ładnie
Joluś niesamowicie pięknie masz uwielbiam Ciebie i twój ogród

Kamiś.. buziak Skarpa owszem się robi... kosodrzewiny posadziłam, już planuję małe przeszeregowanie (!!), hehe. Dobrze, że się jeszcze ukorzenić nie zdążyły Wypielona była tydzień temu, dziś już tawuły zarośnięte. Syzyfowe prace z tymi chwastami.

Różyczkę Ci zostawiam z życzeniami miłej niedzieli

W roli głównej wystąpiła larrisa
Ogród w dolinie 10:22, 24 cze 2018

Do góry
Kopiuję sobie z wątku jak to wszytko ogarnąć wpis Gruszki Hani
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Hmm... mam u siebie żywopłot nieformowany.
Bardzo go lubię. Sadziłam krzewy liściaste i niewielkie drzewka i przetykałam iglastymi. Wielkie krzewy sadziłam jako pojedyncze egzemplarze, a mniejsze w grupach. Z iglaków mam świerki serbskie i daglezje (w narożnikach), choinę kanadyjską, jodłę koreańską punktowo, ogniki, pęcherznice czerwonolistne i żółtolistne,derenie w odmianach, lilaki węgierskie, irgi błyszczące i omszone, tawuły wczesne i nippońskie, krzewuszki Purpurea nana, forsycje, kaliny roseum i hordowinę, bzy czarne Black lace i Aurea, hortensje, klony Ginnala, śliwy wiśniowe,jarząby pospolite, klony strzępiastokore, berberys Ottawski, Erecta, Green carpet, bzy palibin. W tym wszystkim rosną astry marcinki, funkie, irysy syberyjskie, kosaćce, jeżówki, rudbekie, rozplenice, miskanty. Na rabatach z tymi nasadzeniami mam robote tylko wiosną, kiedy ścinam byliny i trawy. Jesienią mam tam orgię kolorów.
Na stronach związku szkółkarzy polskich możesz znaleźć informacje o wielkości roślin.
Osobiście mam dziwne zboczenie i zawsze szukam związku ogrodu z okolicą. Żywopłoty z cisa mi u Ciebie nie grają. To w końcu dom w szczerym polu. Ale to moja opinia i nie trzeba się z nią zgadzać.
Na przegrody wewnątrz tak, w granicach działki nie.
Cisy wyglądają dobrze tylko pod warunkiem, że kupi się okazałe egzemplarze. Tak samo jest z bukszpanami. Czekanie na efekt w strategicznym miejscu kilku lat, moim zdaniem mija się z celem. (Sprawdziłam to osobiście

Małymi kroczkami do celu... 08:56, 23 cze 2018

Do góry
sarenka napisał(a)
Paulina,masz tawuły? Szukam kto ma żeby zoabczyc ile je przyciąć

Megi chodzi Ci o te?

Jak tak ja je formuje w kulki, nie lubię jak kwitną.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:34, 22 cze 2018

Do góry
Hmm, próbowałam napisać coś krytycznego do Twoich obrazów na zdjęciach...I nie da rady, niestety Jeżówki, do których straciłaś serce - urzekają, rudbekie z wisienkami wyglądają świetnie, choć upieram się, że to nie moja kolorystyka, tawuły komponują się same ze sobą super. A rododendronowa otoczona runianką mogłaby znaleźć się u mnie w ogrodzie. Tak więc może mi się uda jakiś głos krytyki zamieścić następnym razem. Będę się starać Ściskam ciepło.
Małymi kroczkami do celu... 18:41, 22 cze 2018

Do góry
Paulina,masz tawuły? Szukam kto ma żeby zoabczyc ile je przyciąć
Kwiaty we włosach 20:25, 21 cze 2018

Do góry
Greg u nas zlało, a może jeszcze popada, bo chmury wiszą nad nami, wierszyk letni, na teraz, podoba mi się.

Elu u mnie bylin mnóstwo, bo jak nie byliny to co jeszcze? Iglaki są, róże też , krzewy liściaste i wypełnieniem są byliny. Cały czas jest kolorowo, uzupełniają się i wymieniają.Teraz królują róże, tawuły, powojniki i lawendy.Byliny coraz modniejsze,a jest ich tyle, niektórych nawet nie znam, albo nie widziałam w ogóle.

Blaski i cienie nowego życia 17:50, 20 cze 2018

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Aleś tego naprodukowała ,mnie wszystkie patyki z hor. uschły

W tym roku pierwszy raz mi się udało zastosowałam zasadę: głęboka donica ( ja mam jedną w drugiej), ziemia kwiatowa i głęboko wsadzone patyczki a wystaje tylko kilka cm u góry.

Ale byś widziała ile mam sadzonek z patyczków! Bukszpany, lawenda,tawuły,trzmielina.

A hortensje na rabacie już pokazują pąki kwiatowe

Z południa Polski - ogród Marzeny 08:29, 20 cze 2018

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Tawuły trzeci raz cięte w tym sezonie

Perfekcyjne cięcie. Moje tawułki przypalone przez słońce. Odważę się je przyciąć dopiero jak się pogoda zmieni.
Ogród Basi 16:16, 18 cze 2018

Do góry
I znowu tawuły. Clematisy od frontu. Uporządkowana ścieżka od frontu.

Przycięty wiąz na wrzosowisku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies