Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 22:16, 13 lip 2018

Krys napisał(a)

WOW !!! Ula mega widoki widzę kanciki piękne równiutkie,tuje pięknie idealnie równe a hortensje to juz prawie moje przegoniłaś podziwiaa Ula Twoją pracę i wytrwałość.
Też działam dzisiaj w kuchni

Dzięki dawno nie byłaś to dlatego. W tym roku hortensje oszalały, nigdy takie nie były.
Przy tych pracach domowych tak mnie bolą ręce jak przy ogrodowych. Chyba ostatnio je przemęczyłam na maksa.

U mnie sok z wiśni na topie czekam na ogórki ale jakaś kicha. Kwitną jak szalone a ogórków narazie brak. 180 sadzonek miałam i co, kilka w polu widzenia??
W zeszłym roku 70 sadzonek i ani jednego ogórka- coś mi je zżerało i zostawiało kikutki
Urszulla 20:21, 14 lip 2018

Nie przypuszczałam nawet że dziś taki obrót u mnie w ogrodzie będzie. Miałam tylko pojechać po obornik kompostowany. I rzeczywiście w 3 kursach przywiozłam 12 wiader. Rozsypałam i przekopałam z tą lichą ziemią. Zaplanowałam że jak sie ziemia ułoży to za miesiąc między klone Garnet z lewej strony a magnolią z prawej posadzę buka kolumnowego bo się męczy w aktualnym miejscu i jeszcze obok zmieści się wysoka hortensja.

Tak więc było przed południem.

Potem sobie poszłam plewić warzywnik gdzie narazie spędzam mało czasu. Wygonił mnie do domu przelotny deszcz i myślałam że to koniec prac na dziś. Nawet zagrzałam wodę do kąpieli

Ale o 17 zrobiło się tak fajnie że postanowiłam narysować plan rabaty w jakimś ogólnym zarysie. I zaczęło się.... Od Red Barona, potem dalej....i w efekcie końcowym rozsadziłam niższe piętro roślin.

I tak na teraz to wygląda

A w zbliżeniach może lepiej

Red Baron pod jednym żywotnikiem z żurawką Marmolade

Turzyca palmowa dalej. Tam jest też cis a za nim sadzonki tawuły która ma utworzyć półokrąg i będzie rozświetlać.

Urszulla 20:28, 14 lip 2018

Pod bukszpanami narazie aranżacja z kamieni bo mi pies podsikuje te miejsca

Zostało mi przesadzenie buka, jakiś 2 miskantów i nowo ukorzenionej hortensji oraz rozplenic. Jak trochę przekwitną jeżówki to też tam pójdą. Niestety na trawy przyjdzie czekać do jesieni a potem byle dotrwać do wiosennej metamorfozy tego miejsca

I właściwie to będzie szkielet rabaty. Przydałoby się jakieś kwiecie bo z kwitnących roślin jest tylko magnolia, żurawki i potem hortensja z jeżówką.a wśród trawek mogłoby jeszcze coś niskiego kwitnąć. To dość słoneczna część, popołudniu dopiero cień.

boguslawa_ma... 18:44, 15 lip 2018

Urszulla napisał(a)

Dzięki dawno nie byłaś to dlatego. W tym roku hortensje oszalały, nigdy takie nie były.
Przy tych pracach domowych tak mnie bolą ręce jak przy ogrodowych. Chyba ostatnio je przemęczyłam na maksa.

U mnie sok z wiśni na topie czekam na ogórki ale jakaś kicha. Kwitną jak szalone a ogórków narazie brak. 180 sadzonek miałam i co, kilka w polu widzenia??
W zeszłym roku 70 sadzonek i ani jednego ogórka- coś mi je zżerało i zostawiało kikutki

Ula jeśli ogórki kwitną a nie ma ogórków to marny widok żebyś je miała,po prostu kwitną na pusto ,taką odmianę kupiłaś ;(
Urszulla 19:08, 15 lip 2018

boguslawa_madejska napisał(a)

Ula jeśli ogórki kwitną a nie ma ogórków to marny widok żebyś je miała,po prostu kwitną na pusto ,taką odmianę kupiłaś ;(

Nasiona ogórków mam od sąsiadki. Na widoku 2 ogórki, może jeszcze będą.
boguslawa_ma... 19:29, 15 lip 2018

Urszulla napisał(a)

Nasiona ogórków mam od sąsiadki. Na widoku 2 ogórki, może jeszcze będą.

A nie robiła ona swoich nasion ?
Urszulla 20:52, 15 lip 2018

boguslawa_madejska napisał(a)

A nie robiła ona swoich nasion ?

Tak to jej własne z zeszłego roku, był urodzaj.
Urszulla 21:38, 15 lip 2018

I jeszcze na kamykach doszły dekoracje

Na jednych niebieskie

A na drugich tymczasowo takie

Renii 22:16, 15 lip 2018

Turkusowe dekoracje śliczne.
A propo ogórków to poprostu nie są zapylone. Tak mam z niektórą cukinią
Urszulla 23:30, 15 lip 2018

Renii napisał(a)
Turkusowe dekoracje śliczne.
A propo ogórków to poprostu nie są zapylone. Tak mam z niektórą cukinią

Za dużo mam kwiatków w ogrodzie i do warzywnika nie chcą owady latać?