Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:05, 22 sie 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:04, 22 sie 2019

Do góry
Też uważam, że to to miejsce stanowi serce tego ogrodu

CD fotorelacji z ogrodu ze stawem

Jak feniks z popiołów 16:58, 22 sie 2019

Do góry
wiklasia napisał(a)
Agatko - especially dla "Cię" jedna fotka. Nieśmiertelny i zawsze na czasie zestaw ogrodowy.
Różowa jeżówa jednak na podmiankę idzie (bo i tak przez przypadek na tej rabacie wylądowała).

A dziękuję, dziękuję Podoba mi się bardzo! Co to za jasne jeżówki? Bardzo fajne. Chyba nie green jewel, prawda? A ta różowa fajny punkcik robi. Teraz trochę za wysoka, ale rozplenice w przyszłym roku będą ze dwa razy większe, wierz mi
I w tle piękne trawy przy tarasie widać
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 16:49, 22 sie 2019

Do góry
Przy wejściu posadzono i podpisano poszczególne odmiany lawendy.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 16:44, 22 sie 2019

Do góry
Mieć taki widok z okna

Albo taki domek
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 16:42, 22 sie 2019

Do góry
Gdzie nie sięgnąć wzrokiem pasy lawendy. Niektóre jeszcze nie kwitły, cześć dopiero zaczynała.

W tym miejscu zrozumiałam dlaczego takie odstępy pomiędzy rzędami były zachowane

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 16:36, 22 sie 2019

Do góry
Są sadzonki różnych odmian i wielkości.

Zdziwiła mnie odległość pomiędzy rzędami.

Farma jest ładnie położona wśród pół ze zbożami i łąkami. W lecie łany zbóż przybierają złocistą barwę i niesamowicie kontrastują z fioletem lawendy.

Widać, że po pewnym czasie folia jest usuwana.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 16:28, 22 sie 2019

Do góry
Najbardziej co mnie zdziwiło to jak sadzi się młode sadzonki. Szok.
Co tam nasza mata-szmata. Tam zobaczyłam rozciągnięte pasy czarnej foli, w których nacina się otwory i sadzi małe sadzonki lawendy.

Z czasem chyba otwory się powiększa.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 16:20, 22 sie 2019

Do góry
Ja odpoczywam od ogrodu a ogród odpoczywa również. Koniec suszy. Jest za to akcja rozkręcania, szlifowania i malowania balkonów, bramek i przęseł na przodzie ogrodzenia. Mam nadzieje, że do pory opadających liści się wyrobimy. Jest dobrze, bo eMuś już papier ścierny może podnieść, ba nawet ostatnio ze szlifierką w czasie moich przerw poszalał

Ten rok mocno wyjazdowy, wiele kilometrów pokonanych, wiele spotkań ogordowiskowych i prywatnych. Setki zdjęć nam do pokazania. Zaległości jeszcze z czerwca.

Wracamy do czerwcowego wypadu da Anglii

To miejsce nie jest spektakularne, nie było nawet zaplanowane, bo jeszcze nie pora odpowiednia była. Ale przejeżdżaliśmy, patrzymy parking, stoją samochody, ludzie idą

Widzimy tablicę. EM pyta chcesz, widzi błysk w oczach, więc idziemy

A co kryje się pod tą nazwą na tablicy. Rodzinna farma lawendy w Broadway w Anglii.
Dla zainteresowanych link do farmy:
https://www.cotswoldlavender.co.uk/

Byłam w zeszłym roku z dziewczynami pod Krakowem na takiej farmie, więc kusiło zobaczyć jak to wygląda w Anglii, która z lawendą się nie kojarzy.

Uprawa lawendy rozpoczęła się tutaj w 1999 roku z zaledwie kilkoma roślinami.
Co roku sadzi się jej coraz więcej. Obecnie jest tam ponad 40 różnych odmian, około 140 mil rzędów i łącznie ponad 500 000 roślin. Uprawia się również rumianek.

W szczycie letniego sezonu lawendę zbiera się i destyluje tradycyjnymi metodami, a następnie starzeje przez rok przed użyciem. Na miejscu jest też sklepik, gdzie można kupić różnorodne produkty z lawendy. Są też sadzonki różnych odmian.

Było jeszcze za wcześnie do pełni rozkwitu. Myślę, że w pełni sezonu jest tam obłędnie. Można było to sobie wyobrazić oglądając fotografie farmy w różnych porach roku. Destylarnia też był dostępna do oglądania.
Sadzenie.

Rozwój.

Zbiory.

W kamiennym kręgu od początku 16:02, 22 sie 2019

Do góry
GorAna napisał(a)
Dla tych którzy tutaj jeszcze zaglądają zostawiam bukiety żniwne.
Za ogrodem już jesienne prace.

To zawsze miły widok.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:31, 22 sie 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)
Wspaniały ogród, masz cudowne sukulenty, zdjęcia z wycieczki mnie pochłonęły, pięknie Anitko.

Mam jeszcze sporo zdjęć z moich tegorocznych wycieczek. A aktualnych z ogrodu brak.
Taki sobie odpoczynek od swojego ogrodu zafundowałam. W czasie wolnym korzystam z niego i nic sobie nie robię z tego, że pewne rzeczy są do zrobienia jeszcze

I powiem, że się świetnie z tym czuje. Chyba przeszłam na jakiś kolejny poziom "ogrodowania"

Lawenda nie przycięta zaczyna drugie kwitnienie. Mam jeszcze przekwitnięte czosnki na rabatach I długo by wymieniać. I zero wyrzutów

Przerabianie ogródka pod swój gust 15:26, 22 sie 2019

Do góry

A tak jest co rano- to my musimy psa budzic, by wyjsc z nim na spacer- nie odwrotnie

Przerwa na kawę... 15:25, 22 sie 2019

Do góry
Z moich nowych nabytków na rabatę, której jeszcze nie ma i nie wiem kiedy będzie. Brzoza Gracilis i kombinacje gdzie by ją posadzić w przyszłości bo na razie wyląduje zadołowana za płotem.

I jarząb, hhhmmm... no biały a właściwie o białych owocach, nisko szczepiony
Przerabianie ogródka pod swój gust 15:20, 22 sie 2019

Do góry
Dziwne dzis swiatlo w ogrodzie. Ciezko o ladne zdjecie. Wszystko przeswietlone.Duzo motyli, pszczol, koliberkow, bakow. Dzis 2,5 godziny strzyglam psa. Moja maszynka sie zbuntowala, nasadka sie co chwile zapychala. Jutro musze poprawic, nie chcialam juz dluzej meczyc Eddiego.

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 15:01, 22 sie 2019

Do góry
Potrzebuję szybkiej porady jestem w trakcie sadzenia

Gdzie dać Dąbka ,te doniczki odwrócone to miskanty ML

Hortensjowo 15:01, 22 sie 2019

Do góry
Dziewczyny, nie przewidziałam warunków technicznych w ziemi, tzn. od ulicy do domu idzie za kwietnikiem światłowód - na głębokości ok. 70-80 cm.
Nie mogę tam posadzić cisów. Może być tylko tak, ale to raczej bez sensu.

Co radzicie? Tylko hakonki i hosty czy coś jeszcze się nadaje?
Strona zachodnia, słońce od 15.00.
Ogrodowy spektakl trwa ... 14:55, 22 sie 2019

Do góry
mira napisał(a)

Kto siał heliotrop? z powodzeniem bardzo proszę o info

zakochałam się na umór

to nie mój, spotkany na szlaku podróży ogrodowej

Ja sieję z powodzeniem
Zrobię zdjęcia w wolnym czasie.
Rośnie akurat od północy i kilka od południa. I tu i tu ma się dobrze.
Moje nasiona nazywały się heliotrop peruwiański.
Twoje dalie boskie.
Przerwa na kawę... 14:19, 22 sie 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Morwę alba pendula mam. Ona u mnie przy tarasie jest. Mocno cięta musi być. Tylko zielona ale ładna. To ta

O faktycznie, zapomniałam że się przecież ciebie o nią pytałam ładna jest ale jeżeli mam ciąć to już mi się nie chce.
Zobacz jak oceniamy miejsce na drzewa. Ja mam 2,5 metra rabaty i zastanawiam się czy nie za duża, Ty sadzisz przy samym przejściu
Przerwa na kawę... 14:12, 22 sie 2019

Do góry
Morwę alba pendula mam. Ona u mnie przy tarasie jest. Mocno cięta musi być. Tylko zielona ale ładna. To ta
Ogród w mieście-ogrodzie 14:05, 22 sie 2019

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies