A na ulicy sodoma i "gomoria" Moja rabata nieco uszkodzona a nawet nie ma czegoś, za to jest wielka dziura jakiś podkop. Nie wiem co tam rosło i czy żyje.
Na tak wielkiej rabacie narobiłaś strasznego chaosu, którego nie sposób ogarnąć dlatego trzeba poprzesuwać. Nie rób tak wielkich rabat bo źle to się projektuje.
2 cis Elegentissima, ekran
3. tuje Danica lub inne zielone kuliste ale nie bukszpan, nie pasuje do wrzosowiska
4. Kolumnowe żółte cisy lub tuja wschodnia Aurea Nana
5. Łuk podwójny z berberysów ładnych
6. Wrozsy o ciemnokarminowych kwiatach lub lepiej wrzośce
7. Wrzosy o różowych kwiatach
8. Wrzosy o ciemnoróżowych kwiatach
9. Andromeda\
10. Wrzosiec 'Golden Starlet
Niebieskie to Andromeda. A koła niebieskie duże to przesunięte brzozy.
Męczy mnie terminarz. Męczą mnie przepisy. Męczy mnie pamiętanie co gdzie kiedy i z czym. Męczy mnie wszystko z tym związane. Wolę radosne korzystanie z ogrodu.
Jeśli mówisz o kąciku, to w rogu jedno drzewo wyższe np. jodła. Srebrzysta? Nie ma takiej odmiany. Jest jodła kalifornijska 'Concolor' ale to wielkie drzewo, ogromne. Pod nim świerk biały to jak mrówka pod słoniem, więc wielkości mi się wydają nieprawidłowo dobrane.
No i żywotnik wschodni, ale czy odmianowy 'Aurea Nana', czy zwykły? Tak trójka to zły pomysł. Wykluczam jodłę w każdym razie.
W kąciku posadź świerk biały 'Conica do tego kulistą tuję Danica i płożący jałowiec np 'Mint Julep'. I to tyle kącika moim zdaniem.
Albo zamiast Mint Julep inny, żółty.
Nie, nie stosuję. Stosuję domki dla owadów pożytecznych, Larvanem na opuchlaki, wywary, odwary, gnojówki z pokrzyw, żywokostu. Innych nie stosowałam.
Ja wierzę w obornik spróchniały i kompost. Wierzę, że roślina na dobrej glebie sama się obroni, a jak nie to trudno. Nie mam ciśnienia na ładny każdy listek. Bo by człowiek zwariował. Może kiedyś wgryzę się w ten temat.
Mam 4 różne czyli więcej buków
Jeden przy bramie, jeden przy ławce, następnie za garażem i przy tarasie. Dwa kolumnowe, jeden Rohan Weeping i jeden formowany Riversii.