Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

ren133 17:49, 08 lis 2016

Gardenarium napisał(a)

Należało włożyć styrodur. Jeśli chodzi o przemarzanie to loteria. Ja swoje wsadzałam z donicami do garażu, to rosły, chorowały, nie warto. Przechowywałam w szklarni to nie ogrzewali i zmarzły

Więc teraz nic nie robię, nie ocieplam, nie okrywam - albo przezimują albo nie. Wtedy wymieniam.

Jeśli zima bardzo mroźna to nic nie pomoże nawet 20 cm styroduru.

Tak głośno myślę ... a jakby pianką poliuretanową obłożyć od zewnątrz ... nie będzie wyglądalo ale jak się sprawdzi to można w przyszłym sezonie jakieś ładne pokrowce uszyć? I jeszcze jedno bo chyba usytuowanie jest tez ważne? czy na ścianie wschodniej jest większa szansa na przetrwanie?
Marta 21:02, 08 lis 2016

Fajnie się buki przebarwiły, a miłorzęby po prostu są cudowne. Wciąż jestem zachwycona Twoimi lustrami
Madzenka 06:31, 09 lis 2016

Ren nie sprawdzi się jeżeli będzie tak jak pisał Danusia -20. Trzeba sie z tym pogodzic. Styropiany, agrowłókniny, maty z traw, wszytsko testowałam. Przy mrozie -20 nie dadzą rady.
Dzieki Danusi nauczyłam się z tym źyć
Pozdrawiam Danusiu i dziękuję za inspirację i buki w moim ogrodzie coś jednak wolno u mnie rosną, muszę z nimi przeprowadzić rozmowę dyscyplinującą
Gardenarium 07:32, 09 lis 2016

Ren, nie warto okrywać, gdybyś miała szklarnię z temp. +2 stopnie - byłoby idealnie je przenieść, a tak, nie warto nic robić, bo nic nie pomoże. Przemarznie bryła korzeniowa. Jedyne wyjście - zakopać w ogrodzie razem z donicami.

Podlać bryły przed zimą, bo nie zaczerpną wody z ziemi.

Marzenko - buki chyba nie lubią zbyt mokrej gliny. Może powinnaś je nieco unieść do góry i podsypać?

Instagram Ogrodowiska
Borbetka 09:22, 09 lis 2016

Tak zrobiłam z dwiema różami w donicach. Róże rosną w zwykłych doniczkach, które wstawiam w te dekoracyjne. Na zimę zwykłe zakopuję w ziemi, dekoracyjne donice wypełniam gałązkami, jesiennymi kompozycjami itp. Stoją cały rok. Nie przestawiam ich, bo za ciężkie. Rośliny zakopane zimują. Tylko wtedy jest gwarancja przezimowania. Danusiu, te porady są bezcenne .
ogrodomaniaczka 10:04, 09 lis 2016

A czy cis w donicy też przemarznie?
mira 10:19, 09 lis 2016

Gardenarium napisał(a)
A na ulicy sodoma i "gomoria" Moja rabata nieco uszkodzona a nawet nie ma czegoś, za to jest wielka dziura jakiś podkop. Nie wiem co tam rosło i czy żyje.

Aj jak czytam to mnie skręca - u mnie 2 lata temu pod samiutkim płotem kładli kable i wszystko wyleciało z przedpłocia, nawet moje klony z Rogowa.

Potem wsadziłam bo przedpłocie to miejsce wyjątkowe i jak Poziomka gada najczęściej oglądane miejsce w ogrodzie.
U Ciebie Twoje przedpłocie jest dodatkowym ogrodem jakże pięknym.

A za szerzenie potrzeby miłości / czytaj uwagi, pielęgnacji itp./ do takiego miejsca - Danusiu - kocham Cię i całuję. ! cmok.

pozdrawiam

/Napisz art. o przedpłociach - najlepiej całą masę art./
ren133 10:23, 09 lis 2016

Gardenarium napisał(a)
Ren, nie warto okrywać, gdybyś miała szklarnię z temp. +2 stopnie - byłoby idealnie je przenieść, a tak, nie warto nic robić, bo nic nie pomoże. Przemarznie bryła korzeniowa. Jedyne wyjście - zakopać w ogrodzie razem z donicami.

Podlać bryły przed zimą, bo nie zaczerpną wody z ziemi.

Marzenko - buki chyba nie lubią zbyt mokrej gliny. Może powinnaś je nieco unieść do góry i podsypać?

No to ładna ze mnie gapa ... zmarnują mi się a jeden jest taki większy fajniutki ... takich dużych donic nie zadoluję ... a teraz przesadzać w mniejsze zwykłe to chyba nie ten czas?
boguslaw_r_ 13:46, 09 lis 2016

Zawsze jak nie miałem gdzie schować danej rośliny drzewa to na zimą dołowałem przysypywałem liśćmi czasami kompostem i jakoś przetrwały najniższą temperaturę jaką odnotowałem 10 lat temu to minus 32oC większym problemem jest maj drzewka puszczają nowe pędy listki przychodzi - 7 i jak mówią po ptokach, - 3, -3 jeszcze można osłonić ale - 7 straciłem w ten sposób wiele roślin ostatnio piękny czerwony klon atropurpureum miał ok 7 lat pozostały same patyki i zwisające przemarznięte młode pędy z czarnymi listkami, były przed przymrozkiem okryte i nic klon był w gruncie 3 lata poprzednio co roku w donicy do dołka.
bywa i tak drzewek szkoda człowiek uczy się całe życie wszystkiego nie jest w stanie ogarnąć,
pozdrawiam.
Gardenarium 23:24, 09 lis 2016

ogrodomaniaczka napisał(a)
A czy cis w donicy też przemarznie?

50 na 50 szansa, albo to, albo to.
Zależy jaka zima będzie. Też przemarznie tak jak bukszpan. Większa szansa że przemarznie niż, że nie przemarznie.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies