Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wzgórze chaosu 13:17, 14 sie 2019

Do góry
Effcia to ten fragment rabaty, gdzie pasowałyby mi beatlesy

To zdjęcia z lipca, teraz evergoldy są już bardziej rozrośnięte, ale i tak mam dużo miejsca między nimi. Ten fragment rabaty doskonale odzwierciedla to, co napisałam po twoim wpisie u Asi z Podmiejskiego ogródka No upośledzenie w komponowaniu rabat jak nic, wszystko musi być symetryczne jakieś W asymetrii bez chaosu zdolności brak
Ale jest postęp, moja głowa powoli akceptuje pozbywanie się kamieni jako obwódek - tych ze zdjęcia już brak Mam też nieco więcej ziemi między roślinkami i zdecydowanie lepiej to wygląda.

No i moja wielopniowa piękność - kosodrzewina
Ustrzykiwanie jej to dobrych kilka godzin, ale bardzo mnie to relaksuje i efekt lepszy niż po pile Na zdjęciu nawet nie widać, że tego ustrzykiwania jest tak dużo, ale chociaż proces został udokumentowany

Hosta, która rośnie od zeszłego roku w jej nogach jest przepiękna, liście cudnie zielone, kwiat biały o obłędnym zapachu. Kupiłam wtedy 1 sadzonkę, rozdzieliłam na kilka i już w tym roku mam zgrabne kępki. Dosadziłam im białe tawułki, które rosły w słońcu. Tu mają lepiej i kompozycja jest spójniejsza.
Podmiejski ogródek 13:13, 14 sie 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Będziesz mniej wychodziła z wiadrem - mniejszy będzie. Myślisz trochę co będzie za 3-4 lata a do tej pory to ty tego miskanta ze 2 razy podzielisz i dzięki temu zmniejszysz Wejść wejdzie spokojnie. I bluszcz też. I jakaś trawka mniejsza lub ten liliowiec tylko bardziej na środku (o ile to liliowiec, sorry nie widzę). Limkę można "podformować" opierając o ścianę i może się z tej rabaty lekko wylewać.
Coś w ten deseń

Mistrzyni upychania

Mam pomysł kompromisowy - wywalę te irysy (nie liliowce - ale brzydkie o tej porze dokładnie tak samo i z tego samego powodu) i wsadzę miskanta, ale variegatusa - bo tego mam od zeszłego roku w donicy i chcę oddać. Wytrzyma- dobrze. Nie wytrzyma - też dobrze

Tylko chciałam zauważyć, że mój ogród ma być z założenia dużo mniej obsługowy niż Twój. Tak intensywnego przycinania i dzielenia jak odchodzi u Ciebie nigdy nie miałam w planach
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 13:05, 14 sie 2019

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
jukkowa rabata, którą zmieniłam na różaną... mimo wydłubania wszystkich korzeni juk z jakiegoś małego wyrasta tam całe stado mini sadzonek, nie wiem co z tym zrobić, dobijające to jest, a jeszcze pojawiły się już szafirki na które trzeba uważać...

Ale ta rabatka piękna. Muszę u siebie wprowadzić jakieś bardziej zgrane kolorystycznie duety. Mimo remontu w domu ogród radzi sobie sam świetnie
Mój ogrodowy pamiętnik 12:44, 14 sie 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Ładniutkie te twoje rabatki,każda roślinka osobno się pięknie eksponuje.U mnie to już totalny busz wychodzi.
Jeżówki masz w takich pokaźnych kępkach.Super!A jeszcze w takiej ilości...zazdraszczam
Podmiejski ogródek 12:39, 14 sie 2019

Do góry
Będziesz mniej wychodziła z wiadrem - mniejszy będzie. Myślisz trochę co będzie za 3-4 lata a do tej pory to ty tego miskanta ze 2 razy podzielisz i dzięki temu zmniejszysz Wejść wejdzie spokojnie. I bluszcz też. I jakaś trawka mniejsza lub ten liliowiec tylko bardziej na środku (o ile to liliowiec, sorry nie widzę). Limkę można "podformować" opierając o ścianę i może się z tej rabaty lekko wylewać.
Coś w ten deseń
Podmiejski ogródek 12:38, 14 sie 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Wiem, wiem - durna jestem jak stołowa noga.
Jak wrzucam zdjęcie takie wykadrowane i podświetlone, to mam wyrzuty sumienia że Was oszukuję. Jak wrzucam takie "normalne" - to się z kolei irytuję, że zdjęcie nie oddaje sprawiedliwości tej rabacie, bo na żywo ona jest bardzo przyjemna i coraz to szukam pretekstu, żeby koło niej przejść

Żeby było śmieszniej - jak pokazuję zdjęcia z innych ogrodów, to nie mam żadnych tego typu skrupułów

Asiu trafione w sedno, też mam takie obserwacje u siebie Podobnie jak ostatnio Mała Mi skomentowała, że jak snob pisze tylko u siebie - bo oczywiście na resztę nie starcza już czasu. Też tak mam. Trafione w punkt

makadamia napisał(a)
Zawilce splendens też zaczynają. ogólnie widzę, że mój ulubiony honorine jobert kwitnie najpóźniej

ten majtkowy floks naprawdę daje czadu

Asiu jakiś dobry duszek kazał mi dziś kliknąć w twój wątek Masz problem kochana bo dupska stąd nie ruszę, góra prasowania niech sobie czeka.
Jakie ty dziewczyno rabaty tworzysz!!!! Zdolniacha Majtkowy floks - tez wszystkie moje różowe w tym odcieniu majtkowymi nazywam

effka napisał(a)

Asia, rzadko u Ciebie piszę ale jak ja dobrze pamiętam planowanie tej rabaty i jaki misz masz miałaś w głowie przez nią
A teraz jest mega, hiper, extra bylinówka! Baardzo mi się podoba i zazdroszczę umiejęstności asymetrycznych nasadzeń. Ja mam upośledzenie jakies chyba bo potrafię tylko symetryczne sadzić
Powinnaś tą kompozycję opatentowac

No właśnie Effcia, ja też tylko symetrycznie a gdy zacznę asymetrycznie to jakiś misz masz mi wychodzi, no upośledzenie jak nic

Podmiejski ogródek 12:33, 14 sie 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Asia czy Ty tu masz upchana kruszyne?
Mokradło... i mój ogród 12:32, 14 sie 2019

Do góry
MalgosiaW napisał(a)
Jednak wolę nisko tnąć hortensje. Przynajmniej mi ich nie położyło i o dziwo wielkie takie

No w końcu jesteś! To limki? Ale gigantyczne kwiaty!!! Ślicznie
Mokradło... i mój ogród 12:30, 14 sie 2019

Do góry
Jednak wolę nisko tnąć hortensje. Przynajmniej mi ich nie położyło i o dziwo wielkie takie
Jeżówka - Echinacea 12:25, 14 sie 2019

Do góry
Tegoroczny zakup Cherry Fluff.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:21, 14 sie 2019

Do góry
effka napisał(a)
Zapowiedziałam, że cd następi, to zanudzam i spamuję

A Carex Froste Curls obdarzyły mnie setkami maluszków
Podobnie jak Stipy
Wielka budleja wabi setki motyli

Spamuj, spamuj, wszystko tak dorodne, że grzechem nie pokazać Budleja jest cudna, przepiękny potfffór Godziny stania z wężem procentują!!! Trawy obłędnie rosną. Miałam kiedyś 3 Frosted curls ale mi wymarzły. Bardzo mi się ten carex podoba, podobnie jak zestawienie The Beatles z Evergoldem - chyba skopiuję bo ślicznie ta zieleń gasi żółć.
Magnolię fajnie podcięłaś i tak jak Wiola pisze już ją zostaw, niech teraz nabiera masy Cieszy mnie moda na drzewa wielopniowe, moje stare egzemplarze nieświadomie zupełnie dostają nowe fashion życie

effka napisał(a)
Groszek pachnie cudnie!

Rozczula mnie ten obrazek... Matko zapomniałam jak pachnie groszek, ale wygląda obłędnie na tle klona i całej zielonej reszty załogi

Podmiejski ogródek 12:18, 14 sie 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Uprzejmie informuję, że dąbek green dwarf pojawił się u mnie w ogródku i bardzo mi się podoba

Wiesz co, ja to blondi rasowa jestem, dzis dopiero zajarzylam jak dąbek (piekny okaz) sie pojawil, ze ta trojkatna hortensjowa od zewnatrz jest. Widzialam dzis u siebie podobne dąbki ale ja akurat upolowalam ambrowca i buka. Tam gdzie posadze buka dęby ma za pleckami, za ogrodzeniem. I ciagle zrzuca zołędzie a ja wiosna mlode sadzonki wyrywam. Kurka ale jak one mocno w ziemi siedza jak przyspawane.
Za drzwiami do ogrodu... 12:16, 14 sie 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)

Świetnie zrobiony ziołownik inspirujące

Ziołownik powstał właśnie w drodze inspiracji ,dobrze że dalej inspiruje

Coś mi zakwitło...,pewnie a jakichś wysianych niepodpisanych nasionek które dostałam od kogoś z forum,chyba że chwast...?Znasz może?

Rudbekia (Rudbeckia L.) 12:15, 14 sie 2019

Do góry
Żadna nie przeżyła zimy, ale jest tak ładna, że ponownie wysiałam.

Mireczko dla Ciebie.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:14, 14 sie 2019

Do góry
nie no Ewa za duzo roboty wymysliłam, nie ma sensu. chodziło mi o przytwierdzenie tych pomalowanych kratek na krańcach dachu żeby zakryły conieco. tylko raczej pomalowane na kolor ścian...

Przedogródek pod dębem 12:13, 14 sie 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Wacku Ty byłeś w niedzielę a ja wczoraj

Mam takie liczydełko
Za drzwiami do ogrodu... 12:07, 14 sie 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Tak jak mi sie wydawało u mnie tak utwierdzam się w przekonaniu u Ciebie , ze świetny duet szarłaty z daliami, super razem grają

Tak...dobrze się razem komponują...czyli w przyszłym roku -powtórka!
Do lilii szarłaty też pasują...

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:02, 14 sie 2019

Do góry

Że jak? Dawaj Anka, jesteś matką moich okiennic, masz fajne pomysły a nóż a widelec znów coś fajnego mi wykombinujesz hehe
Rozpoznawanie chorób i szkodników 12:00, 14 sie 2019

Do góry
Dzień dobry, serdecznie proszę o pomoc w identyfikacji choroby jodły (20 lat i 15 metrów wysokości). Chciałbym jakoś uratować drzewo, bo usycha w zastraszającym tempie.

Dodam, że drzewo jest zakażone na całej wysokości.

Obszary objęte chorobą pojawiły się w czasie jednego miesiąca. Jakie mam zakupić preparaty do podlewania i opryskiwania? Załączam zdjęcia. Dziękuję z góry za pomoc.

Za drzwiami do ogrodu... 11:57, 14 sie 2019

Do góry
Katte napisał(a)
Zachwycam się twoimi jeżówkami ! Moje faworyty , mogę tak patrzyć bez końca

Tak...jeżówek nigdy dość!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies