Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:03, 13 lut 2020

Gosiek33 napisał(a)
Ależ porządki już zrobiłaś. Też jeszcze ze dwa tygodnie poczekać muszę. Ani jednego krokusa nie widzę

Gosiu, zauważyłam, że krokusiki potrzebują odrobiny ciepła i światła.
Miałam na przedpłociu krokusowa rzeczkę. Podczas porządkowania trochę się zmartwiłam, bo wyszło ich z ziemi kilka. Po ścięciu turzyc i wpuszczeniu tam promieni słonecznych wystarczyły dwa dni, aby rzeczka wyłoniła się z niebytu.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:05, 13 lut 2020

TAR napisał(a)
tez sie spiesze z porzadkami, bo w marcu juz mam poplanowane inne prace, w pierwszej kolejnosci przesadzenie jarzabow i posadzenie zywoplotu. A zeby to zrobic musze wyeksmitować kilka krzakow posadzonych ub. wiosny. głupiego robota, jestem na siebie zla, ze nie posłuchałam instynktu i dalam sie przekonac mezatemu.

W ogrodzie decyzję z reguły podejmuję samodzielnie. W razie pomyłki żal mam tylko do siebie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 18:09, 13 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Specjalnie dla GalgAsi

Aaa, no chyba sobie kupię Chyba raczej na pewno Jest zajefajna
U mnie Inka też wstawiła swoją - no czaderskie czapeczki
Gruszka_na_w... 18:09, 13 lut 2020

Gosiek33 napisał(a)

Są tylko dłuuuuuugie liście, które muszę przyciąć ale nawet jednego pączka nie widać. Tulipany na razie bardzo nieśmiało liście pokazują. Znaczy nie zjedzone... jeszcze

Musiałam u siebie zredukować liście szafirkom. Czyściłam rabaty wokół budynku.

Docięłam rozplenice na podokiennej.

Rabata eksperymentalna pod okapem. Trawa nie chciała tam rosnąć. Lawendy przycięłam w sierpniu. dzisiaj ścinałam kostrzewy, listki szafirków i imperatę.

galgAsia 18:12, 13 lut 2020

Czyli znów dziś buszowałaś w ogrodzie Oj, ciężko będzie Ciebie dogonić
Gruszka_na_w... 18:18, 13 lut 2020

Ścięłam wszystkie trawy przy tarasie. Z ziemi wyłazi już sporo roślin. Serduszka, liliowce, multum cebulowych, powojniki maja młode listki.
Trochę pusto się zrobiło. Dobrze, że są zimozieloności. Nie ścięłam tylko gaury.

Przed zachodem słońca udało się jeszcze przyciąć trawy i hortensje na rabacie wzdłuż krótszego boku budynku.
Gruszka_na_w... 18:21, 13 lut 2020

galgAsia napisał(a)
Czyli znów dziś buszowałaś w ogrodzie Oj, ciężko będzie Ciebie dogonić

Zawsze zaczynałam od cięcia drzew i krzewów. W tym sezonie musiałam się zająć drobnicą, bo za kilka dni już nie da się wejść na bylinowo- trawiaste rabaty. Za dużo mam tam cebulowych.
A do ogarnięcia jeszcze ogrom.
Helen 19:33, 13 lut 2020

Haniu, jak dobrze śledzić Twoje poczynania i dobrze, że piszesz co już przycięłaś a co opuszczasz (jak gaurę). Taka ściągawka u Ciebie
Agania 07:48, 14 lut 2020

Haniu jak piękny masz już ogród...Ty to jesteś prawdziwą mróweczką,
możesz już kawkowanie na ławeczce uskuteczniać i doglądać wzrost cebulowych

Mój warzywnik jest jeszcze nie ruszony, najpierw sarny sobie wyjadają co tam zostało

Czekam na wolny bezdeszczowy weekend u mnie zostały jeszcze miskanty do wycięcia, a IC się pozbyłam na przed kuchennej
pozdrawiam miłego piąteczku Ci życzę
TAR 08:58, 14 lut 2020

a w moim warzywniku tylko jedna skrzynia jest zajeta przez truskawki, 3 pozostałe robia za rozsadnik i przechowalnie zimowa tego co nie udalo mi sie posadzic. I musze zaczynac to powoli eksmitowac. Za niedlugo przyjada nowe sadzonki truskawek, chce posiac buraki, marchewke i fasolke. Musze troche miejsca dac na szczypiorek i pietruszke, bez tego nie ma gotowania. a tu dzis w nocy przymrozki byly. Ledwo -3 ale jak widze traw nie ruszylo. dalej w planie mam jutrzejsze ciecie hortek i tawuł.