Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Przedogródek Agniechy973 09:41, 24 kwi 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
OK, rozumiem.
Czyli do tarasu dojechać każdą rośliną tak jak lecą pasy?

Tego nie łapię
Donice widziałam gdzieś na innym forum . Ale tu na forum jest właścicielka tych mieczyków i zdjęcia- madlen. Spytaj ją, może Ci pokaże.
Nie były to wysokie donice, tylko z szeroką podstawą. Fajne było to właśnie że donica była dużo niższa niż jej zawartość.
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 09:38, 24 kwi 2012

Do góry
Śliczne bratki
A jaką ładną krzaczastą masz magnolię! Teściowej chcę taką kupić, ale jakoś nie mogę trafić - wszędzie takie wyciągnięte 1-2 pędowe prowadzone na drzewka...
brusznica wymaga kwaśnej ziemi? Magnolia też? Nie mam żadnych i nie wiem

Wiesz chyba nie przyjęły mi się ani bluszcze ani te płożące na żółto kwitnące nic nie ma po zimie, bluszcze uschnięte patyczki. Buu, chyba się zapłaczę. Nie wiem może coś źle zrobiłam, może powinnam przykryć??

pozdrówka!!
Przedogródek Agniechy973 09:31, 24 kwi 2012

Do góry
ładnie.
Granicę miedzy lawenda a kłosówką zmiękczyłabym jakąś nierównością- np 3 lawendy do przodu w jakimś 1-2 punktach.
Przedogródek Agniechy973 09:19, 24 kwi 2012

Do góry
Magnolio, jak ja Ci zazdroszczę tego, że tak wszystko widzisz w ogrodzie. Ech...
Narysowałam pośpiesznie schemacik (proszę się nie śmiać na głos, najwyżej cichutko pod nosem), ale zupełnie bez skali, tak tylko, żeby sprawdzić czy dobrze rozumiem co Magnolia napisała.
Pod ścianę poszły rozplenice (R), w nich mieczyki (M), zielone (K) to kosodrzewina i fioletowe (L) to lawenda. Lilie mi tu nie pasują, bo mam mix kolorów, a mieczyki kupiłam w kremie, wrzosie i różu.Mnie najbardziej interesuje jak tam zakręcić pod oknem wykuszu i przy tarasie, czy tak jak narysowałam, czy robić zakręt jeszcze dalej. Aha i raczej nie będę miałą tyle lawendy, ale posiałam lewkonię też w odcieniach kremu, fioletu, różu, więc nią pouzupełniam. Da się na to patrzeć? Wtedy ten mak będzie świecił na czerwono, ale on krótko kwitnie, jeśli w ogóle zdąży zakwitnąć w tym roku z siewu.

Znikam zaraz siać ogród, ziemniaki w końcu posadzone wczoraj wieczorem, rządki na ogród czekają.

Mój ogród :) 09:16, 24 kwi 2012

Do góry
właśnie, popieram Sylwię- coś na brzeg. Może by się dało na brzegu w żwirze zrobić takie kieszenie, albo donice bez dna z ziemią, żeby posadzić tam kępy irysów, albo traw ozdobnych. Żeby te linię brzegową zrobic bardziej zieloną, naturalna, nie taką sterylną.
Pogaduchy skowronków 09:00, 24 kwi 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

Witajcie skowronki U mnie od rana świeci słoneczko i zapowiada się ładny dzień czego Wam wszystkim życzę

Witajcie, w związku z tym zdjęciem powiem Wam, że jadę do Powsina fotografować magnolie

Danusiu pięknych ujęć życzę. Moja magnolia stoi jak zaczarowana. Chyba 30 stopni mrozu zrobiło swoje.

Zbyszku, życzę, żeby skończyło się jak ze śpiącą królewną
Moja wisteria tez jeszcze śpi, mam nadzieję, ze w ogóle się obudzi ...

Przesyłam Wam słoneczko i świergot wróbli za oknem
Pogaduchy skowronków 08:51, 24 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Witajcie skowronki U mnie od rana świeci słoneczko i zapowiada się ładny dzień czego Wam wszystkim życzę

Witajcie, w związku z tym zdjęciem powiem Wam, że jadę do Powsina fotografować magnolie

Danusiu pięknych ujęć życzę. Moja magnolia stoi jak zaczarowana. Chyba 30 stopni mrozu zrobiło swoje.
Przedogródek Agniechy973 08:07, 24 kwi 2012

Do góry
Oj Magnolia współczuję Tobie i Tymkowi Chyba im dziecko strasze, tym gorzej przechodzi, ale Twój Tymek wyjątkowo mocno wysypany z tego co piszesz My mamy Komunię w tym samym terminie. Zdróóóóóóóóóówka!!!!!!!
Przedogródek Agniechy973 07:50, 24 kwi 2012

Do góry
kurcze, mam jakiś okropny niefart w tym sezonie- Tymek dostał ospy. Chłopaki tej wiosny płynnie przechodzą z 1 choroby w drugą. Ma taki rzut że krosty są na języku, w śluzówce oczu , na siusiaku. Narzeka na gardło- być może że i tam mu wlazły. Strasznie jest 'zdechły'.
Mam nadzieję, że wyliże się do 1 komunii św ( 13-tego maja)
Przedogródek Agniechy973 07:46, 24 kwi 2012

Do góry
z tyłu daj coś wyższego rzędem- jak masz sporo rozplenic, to je . Jak mało to kępami po 1-3 ale też niech w sumie tworzą rząd. Tu tez gdzieś lilie, mieczyki.
Potem kosówki- plamą jak więcej ich masz i nie masz co zrobić.Taką plamą od strony rozplenic z bokiem równoległym do nich. Lawedny obok nich lub przed nimi, też plamą- te plamy mogą się zazębiać, jednak wchodzić lekko w drugą ( czyli dzielić ją na 2 mniejsze). A kłosówki z makami gdzieś z przodu. \
Traktuję to jako kompozycje tymczasową,tak? Bo teraz nie ma co planować docelowo pod róże.

Co do mieczyków- widziałam u kogoś zdjęcie 3 donic z mieczykami. To było piękne!
Jak masz więcej cebulek możesz spróbować. Strasznie mi się podobały nawet jak nie kwitły- miały taki mocny kształt liści. Tam były chyba 2 donice takie same w kolorze i 1 inna.
Ogród Magdalenka 22:21, 23 kwi 2012

Do góry
Moja magnolia zaczyna kwitnąć o to ona ...

i zdążyłam posadzić trzy trzmieliny, ( ta z prawej i w środku się uparła i nie chce się trzymać prosto ) ale zdjęcie mało wyraźne,za ciemno już było , jutro poprawie ...
Danusia mi tak doradziła i wygląda super, już rozumiem o co chodzi z tym trójwymiarem, żeby ogród nie był za płaski ... teraz cały czas myślę o drugiej stronie, gdzie są żurawki, żeby tam też coś posadzić wyższego ...

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:05, 23 kwi 2012

Do góry
noemi napisał(a)

Aga jak chcesz przed serbami rh to może nie sadź tam magnolii , żeby nie mieszać ... chociaż magnolia ma kwiaty szybciej chyba niż rh, później zdobią ją liście, to już nie będzie konkurować z rh... a miałaś na projekcie, który udoskonalasz magnolie?

Miałam w projekcie magnolie, ale w innym miejscu - a tam jest zbyt wietrznie. I z tego względu łatwiej znajdę miejsce dla rh, a magnolia chyba zostanie przy serbach...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:59, 23 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
A ja dzisiaj latałam z doniczkami po ogrodzie i kombinowałam, gdzie piękne prezenty posadzić, żeby po pierwsze nie zmarnować na mojej wichurze, a po drugie ładnie wyeksponować.
Efekt "latania" jest taki, że mi jedno miejsce na obie rośliny pasuje - w narożniku przed serbami
dla magnolii będzie tam zacisznie, tylko rano dąb daje cień (nie wiem, czy nie za dużo cienia jak dla niej)

dla rh też dobre miejsce, bo właśnie zazna choć rankiem trochę cienia, a obok niego w półkolu planowałam więcej rh, więc miałby dobre towarzystwo:

Obydwu roślin na raz nie mogę tam posadzić - choć miejsca dość, bo rh bedzie miał żółte kwiaty, a magnolia bladoróżowe... Hmmmm.........
Aha, po przymiarkach opakowania foliowe z doniczek zdjęłam

Aga jak chcesz przed serbami rh to może nie sadź tam magnolii , żeby nie mieszać ... chociaż magnolia ma kwiaty szybciej chyba niż rh, później zdobią ją liście, to już nie będzie konkurować z rh... a miałaś na projekcie, który udoskonalasz magnolie?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:44, 23 kwi 2012

Do góry
A ja dzisiaj latałam z doniczkami po ogrodzie i kombinowałam, gdzie piękne prezenty posadzić, żeby po pierwsze nie zmarnować na mojej wichurze, a po drugie ładnie wyeksponować.
Efekt "latania" jest taki, że mi jedno miejsce na obie rośliny pasuje - w narożniku przed serbami
dla magnolii będzie tam zacisznie, tylko rano dąb daje cień (nie wiem, czy nie za dużo cienia jak dla niej)

dla rh też dobre miejsce, bo właśnie zazna choć rankiem trochę cienia, a obok niego w półkolu planowałam więcej rh, więc miałby dobre towarzystwo:

Obydwu roślin na raz nie mogę tam posadzić - choć miejsca dość, bo rh bedzie miał żółte kwiaty, a magnolia bladoróżowe... Hmmmm.........
Aha, po przymiarkach opakowania foliowe z doniczek zdjęłam
Ogródkowy chaos u monitki 21:11, 23 kwi 2012

Do góry
Aniu, Maju, Moniko dzięki za odwiedziny i głos w sprawie Pana Platana Coraz bardziej bardziej go pragnę (czywiście na rabacie ) i się zastanawiam gdzie go posadzić. Chyba wyląduje w innym miejscu (tam gdzie chciałam dać brzozy) na stronie południowo zachodniej. Kusi mnie obok magnolia i grujecznik tak jak w realizacji Danusi tylko że grujecznik to też duże drzewo i zastanawiam się czy zapanuję nad nimi ...

Nikuś pluskaliśmy się w Gryfinie a fotki uczę się robić, roślinki to wdzięczne obiekty bo nie marudzą że długo to trwa
Ogród w Alei Lipowej... 20:25, 23 kwi 2012

Do góry
Teraz mnie mało jest Plewię, wyrywam badylka, przekopuję itd.....
Moja magnolia niestety po raz kolejny nie zakwitnie na wiosnę, a tak o nią dbałam i owijałam
Ogród zmyślony 19:46, 23 kwi 2012

Do góry
a teraz kawałek tyłów.

pokazuję stipę zeszłoroczną-ciągle pięknie zdobi

magnolia-trochę deszcze ją zlały, ale ma jeszcze sporo zdrowych pąków. Tu będzie kącik warzywny, choć kształt ulegnie zmianie. Znikneły pobudowlane cegły i belki skrzętnie gromadzone przez mojego m, teraz permanentnie usunięte z działki

doszły 3 wiśnie przy tarasie i w tle takie białe patyki to brzozy.Wszystko rozparpane, ale już względnie poczyszczone ze śmieci

I to wszystko. Trawa zwertykulowana, nawieziona i już skoszona bo sie pokładać zaczynała. Co jak co, ale ona u mnie rośnie zabójczo szybko. Projekt pokażę, jeśli Szefowa nie widzi przeciwskazań

Bajkowy ogród Weroniki 19:28, 23 kwi 2012

Do góry
Aniu, Irenko, Andziulko, Maju i Sebku w imieniu Kajtka, dziękuję za komplementy, bardzo się ucieszył, że jest taki słodki.
Bożenko, ja u Ciebie jestem stałym bywalcem, muszę oglądać Twoje piękne zdjęcia z ogrodu i spoza.
Niedługo przybędę na oględziny w naturze.
U mnie dzisiaj troszkę deszczu, troszkę słonka, i nie za ciepło, a niebo tęczowe. Magnolia zrzuca bereciki z kwiatów.

Tęcza

Magnolia lada chwila zakwitnie.
Przedogródek Agniechy973 11:54, 23 kwi 2012

Do góry
Aga, lecę, nie dam rady dziś. może wieczorem.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:26, 23 kwi 2012

Do góry
i tu Madzie pięknie wyszła

jeden z synków gospodarzy słodziaki, jak pisałam wcześniej

i roślinki, jakie gospodarze posadzą miałyśmy pomóc, a skończyło się na gadaniu i jedzeniu

magnolia, wybór padł na taką, bo chciałyśmy aby pasowała do ogólnej konwencji ogrodu

i to zdjęcie też lubię Madzia i Agnieszka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies