Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

Martek 23:35, 20 maj 2012

Pięknie
alinak 23:41, 20 maj 2012

monteverde napisał(a)
to może zastosuj taki żagiel jak Dana pokazywała u Kasi zaczepisz go o wiąz i będzie super

Aniu to jest myśl . i szybko będzie cień
alinak 23:47, 20 maj 2012

Beka napisał(a)
Witaj Alino
Piękny masz ogród. Bardzo ciekawie wykorzystane rośliny w połączeniu z kamieniem. Chętnie bym skorzystała z Twojego doświadczenia jeżeli pozwolisz. Modernizuję obecnie ogród ale chcę uniknąć wrażenia, że to jest coś tak zupełnie na nowo ( myślę, że się nie wyrażam zbyt precyzyjnie, ale inaczej nie umiem tego opisać). Zakładam rabatę z różanecznikami. Czy Twoja Fothergilla rośnie razem z różanecznikami? czy ma takie same potrzeby? Jaki odmiany różaneczników polecałabyś na rabatę o szerokości 3m na 2 m. Jest częściowo nasłoneczniona. Ogrodnik proponuje mi aby wysypać tę rabatę żwirem a moja intuicja podpowiada, że raczej kora, Jakie roślinki sprawdziły Ci się w połączeniu z różanecznikami. Widzisz jaki ze mnie początkujący ogrodnik. Pozdrawiam Beata

Beatko fotergilla rośnie w towzrystwie kosodrzewin i rodgersji , jutro ci cyknę fotkę , ale nie wiem czy możesz ze mnie brać przykład . u mnie straszny bałagan .

rabata z RH - nie polecam żwiru...wg. mnie nie służy to tym roślinom. a co do polecanych gatunków Rh , to ja jestem kompletnym laikiem . raczej skocz do Bodzi lub odpowiednich wątków . ja nawet nie bardzo wiem jakie odmiany u mnie rosną.
Beka 00:36, 21 maj 2012

alinak napisał(a)

Witaj Alino
Piękny masz ogród. Bardzo ciekawie wykorzystane rośliny w połączeniu z kamieniem. Chętnie bym skorzystała z Twojego doświadczenia jeżeli pozwolisz. Modernizuję obecnie ogród ale chcę uniknąć wrażenia, że to jest coś tak zupełnie na nowo ( myślę, że się nie wyrażam zbyt precyzyjnie, ale inaczej nie umiem tego opisać). Zakładam rabatę z różanecznikami. Czy Twoja Fothergilla rośnie razem z różanecznikami? czy ma takie same potrzeby? Jaki odmiany różaneczników polecałabyś na rabatę o szerokości 3m na 2 m. Jest częściowo nasłoneczniona. Ogrodnik proponuje mi aby wysypać tę rabatę żwirem a moja intuicja podpowiada, że raczej kora, Jakie roślinki sprawdziły Ci się w połączeniu z różanecznikami. Widzisz jaki ze mnie początkujący ogrodnik. Pozdrawiam Beata

Beatko fotergilla rośnie w towzrystwie kosodrzewin i rodgersji , jutro ci cyknę fotkę , ale nie wiem czy możesz ze mnie brać przykład . u mnie straszny bałagan .

rabata z RH - nie polecam żwiru...wg. mnie nie służy to tym roślinom. a co do polecanych gatunków Rh , to ja jestem kompletnym laikiem . raczej skocz do Bodzi lub odpowiednich wątków . ja nawet nie bardzo wiem jakie odmiany u mnie rosną.

Czekam na fotkę.
W sumie mnie podtrzymałaś na duchu. Kiedy patrzę na zdjęcia ogrodów w różnych czasopismach to trochę się czuję jakby patrzyła na piękne i zgrabne modelki. Okazuje się, że tak naprawdę można stworzyć piękny, urokliwy ogród (Twój) i nie znać nazw odmian i robić to intuicyjnie. Ja postanowiłam skorzystać z pomocy ogrodnika, ale jak mi będzie takie babole wciskał jak źwirek do Rh to chyba ... no właśnie co chyba. Ktoś musi zrobić tą całą ciężką robotę. A ja muszę wiedzieć swoje i dlatego tu jestem. Jeszcze raz dziękuję i czekam na zdjątko. I jeszcze proszę link do Bodzi.Beata
monteverde 01:31, 21 maj 2012

cieszę się,że mogłam pomóc
magnolia 08:48, 21 maj 2012

witaj Alinko.
Dorzucę swoje trzy grosze- może grujecznik zamiast wiązu ?
Tylko nie widzę kontekstu, więc wrzucam co mi przyszło do głowy. Na cięższych glebach rośnie szybko- mam możliwość obserwacji u mamy. Wiosna ma czerwone unerwienie, a jesienią przebarwia się na czerwowo- żółto, ładnie. Jest dośc spory ale lekki, delikatny w wyglądzie.
Kiedy obudziły się twoje tojeści?
U mnie 1 żyje, ma na korzeniach kiełki, ale do dziś jeszcze nie wylazły z ziemi, dopiero musiałam ją rozkopach żeby się przekonać. Reszta padła. Trzymam się nadziei, że jednak wylezie i uda mi się.
widziałam Twoja listę strat- u mnie podobnie kiepsko. Jeszcze nigdy az tak nie oberwał mój ogród.
Za to przytulia wonna kwitnie i kwitnie. Już ja widzę w duużej ilości, jako dywan. Ach!

Molinia żyje?- obudziła się?
Celina 09:26, 21 maj 2012

alinak napisał(a)
praca w ogrodzie kompletnie koliduje z pogaduszkami na ogrodowisku . jednak nie odmówiłam sobie przyjemności przedstawienia wam naszego pupila , który kompletnie nie przejmuje się naszą obecnością . uwił gniazdo w thuji na wysokości 1,5 i chyba zapomniał że 5 kotów sąsiadów przychodzi do naszego ogrodu .

Alinko co to za ptaszyna?
alinak 20:32, 21 maj 2012

magnolia napisał(a)
witaj Alinko.
Dorzucę swoje trzy grosze- może grujecznik zamiast wiązu ?
Tylko nie widzę kontekstu, więc wrzucam co mi przyszło do głowy. Na cięższych glebach rośnie szybko- mam możliwość obserwacji u mamy. Wiosna ma czerwone unerwienie, a jesienią przebarwia się na czerwowo- żółto, ładnie. Jest dośc spory ale lekki, delikatny w wyglądzie.
Kiedy obudziły się twoje tojeści?
U mnie 1 żyje, ma na korzeniach kiełki, ale do dziś jeszcze nie wylazły z ziemi, dopiero musiałam ją rozkopach żeby się przekonać. Reszta padła. Trzymam się nadziei, że jednak wylezie i uda mi się.
widziałam Twoja listę strat- u mnie podobnie kiepsko. Jeszcze nigdy az tak nie oberwał mój ogród.
Za to przytulia wonna kwitnie i kwitnie. Już ja widzę w duużej ilości, jako dywan. Ach!

Molinia żyje?- obudziła się?

Magnolio właśnie oglądałam dzisiaj w szkółce grujeczniki i zbaraniałam , bo było chyba z 5 odmian a ja też u znajomej zachwyciłam się jego pokrojem . nie miałam za dużo czasu czekać na panią od pytania i muszę sprawę przemyśleć , a czy ty może orientujesz się czy te gatunki maja podobny pokrój . u znajomej to forma zwisająca i taka szeroka .

tojeści u mnie już dość spore , ale ten czwartkowy mróz znowu poczynił raban w ogrodzie . nie mam już siły . katalpa , magnolia , rodgersje, klon palmowy - wszystko ma klapnięte i obmarzłe listki. w tym roku jakaś masakra . mróz w zimie , na wiosnę zamiast deszczu to upał 33 st. a potem zaraz przymrozek do - 2 . można oszaleć . jak tojeśc nie chwyci to powtórzymy wysyłkę . molinia już ma gdzieś 10 cm. , ale tez lekko pomrożona w czwartek
alinak 20:33, 21 maj 2012

Celinko co do ptaszka to nie mam zielonego pojęcia. , ale jest pocieszny i tyle
marzena 22:29, 21 maj 2012

Alinko, pieknie kwitną Ci azalie
a Twój wgłębnik ( nie wiedziałam dotąd, ze tak się nazywa taka architektoniczna konstrukcja) bardzo mi sie podoba