Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Lena 07:11, 22 maj 2012

Super czosnki - wpadłaś widzę po uszy
Ja też się nastawiam na jesienne zakupy czosnkowe -
Piękną masz kalinę
popcorn 08:11, 22 maj 2012

Lenko - jak widać wpadłam Nie sądziłam że będą takie ładne i tak długo kwitły Na jesieni planuję minimum 20 szt
Kalina wielka rośnie, wątpię żeby udało mi się ją utrzymać na kijku... mogłaby taka zostać
Celina 09:22, 22 maj 2012

Witak Karolinko
Dawno nie zagladałam ,ale powoli nadrabiam
magnolia 10:19, 22 maj 2012

popcarol napisał(a)
No, paski i paski, do tego różne... więc nie pasuje... zostawię tył pusty i będę myśleć Jak znajde Karla Foerstera to kupie, a jak nie dokupie prosa... chyba ze zobacze cos ladnego wysokiego to tam wcisne?
A co powiesz na 2 krzaki hortensji, np limelight albo innej bukietowej (chyba)? Bo coś wysokiego by sie przydalo - moze byc nie trawa?

Najważniejsze żeby posadzić co mam, miejscami łyse może zostać
Dzięki serdeczne za pomoc

Odpuść hortensje, znajdziesz im na pewno inne, eksponowane miejsce. tu nuż sporo domaga się dominacji /zauważenia. Niskie krzewy z trawami i bylinami będą lekkie, fajne.
Hortensjami zagrasz gdzieś spektakularnie, mocno plamą, co?

Zawilec śliczne, sama mam takie i wciąż dosadzam. One lubią ziemię odkwaszona, podrzuć im czasem garstkę popiołu z kominka czy dolomitu ( ale nie przesadź, raz na sezon dolomit). Acha- jak nie zetniesz to Ci się wysieją, więc uważnie czyść przy nich latem. Tylko małe rosną wolno początkowo. To zawilec wielkokwiatowy, nawet rośnie dziko u nas, tylko jest chroniony ( chyba)
popcorn 10:26, 22 maj 2012

Celinko witaj, zapraszam!!!

Magnolio! Hortensje odpuszczam wiec Tam jest w ogole sporo miejsca na gorze tej rabaty, bo ta z tawulami nizej sie zaczyna - jest taras z wejsciem do kotlowni nad tawulowa rabata. Wiec sporo miejsca jest.

Zawilce uwielbiam, nie bede scinac, niech sie wysiewaja Dzieki za info nt popiolu/dolomitu!
DZIEKI za pomoc!

Dzisiaj moze popchne te rabate do przodu, ale kolejny wielki worek ziemi musze kupic. Wczoraj zuzylam caly wielki do sadzenia 5 bukszpanow - zeby rosly wsypalam im do dolkow dobrej kompostowej ziemi

Dzisiaj na ulicy tna nam drzewa, zeby na drutach nie wisialy. Od razu je rozdrabniaja. Wiec wystartowalam do panow i mam kilka workow rozdrobnionych galezi Troche lisci tam jest tez, ale sie rozloza mam nadzieje. Bede po pracy sciolkowac nimi tyly rabaty - z wierzchu nadsypie kora i nie bedzie widac, a role swoja spelni
EPODLAS 11:25, 22 maj 2012

Zawilce, to moje ulubione kwiaty. Jeżeli chcesz zobaczyć łanik zawilców to zapraszam do siebie na stronie 74. Zawilce japońskie mi wymarzły, chociaż dobrze okryłam, ale na szczęście w jednym miejscu wyszły. A była ich już taka fajna kępa. One się szybko rozrastają, może uda się odtworzyć poprzedni stan.
popcorn 11:34, 22 maj 2012

witaj Bozenko! Zaraz sobie obejrze Twoje zawilce! Uwielbiam i musze dosadzic koniecznie
Japonskie mi pomarzly pozdrawiam serdecznie!!
ell 12:09, 22 maj 2012

Zaglądam co wydumałyście z tymi rabatkami.

Jak się da to zrób Karola zdjęcie tych dwóch rabatek na jednym zdjęciu i na 100% Magnolii będzie łatwiej podpowiadać - wszystkim się rozjaśni i łatwiej będzie coś rysować

Ja to zawsze dam Ci zajęcia do wykonania - okropna jestem.
popcorn 12:24, 22 maj 2012

Elu na pewno nie okropna! No i masz rację, ale nie miałam wczoraj czasu robić i wgrywać fotki i dlatego wrzuciłam na szybko stare zjdęcie tej rabatki z lewej (tawułowej). Ale już wiem co mam robić, co gdzie posadzić Tylko czasu na to brak, no i dobrej ziemi - kolejny worek albo i ze 3 musze kupic - wyrzucam te beznadziejna i daje dobrej
Moze dzisiaj - jak Młode pozwoli - będzie ciąg dalszy, pogoda piękna No i miejsce na trawy do dokupienia zostawilam

Mariusz sie nie odezwal Dzisiaj wtorek, dzisiaj mial wstapic wieczorem... skoro nie odpisal na moje maile to z traw nici pewnie? a moze by mial tego trzcinnika Karl Foerster...

Mam za to dużo zrębków drewnianych w workach - porozkłądam wieczorem pod roślinki, z wierzchu przysypię korą i piknie będzie
Milka 12:36, 22 maj 2012

Karola, ale się dzieje
ja się cieszę, ze spotkania i namówienia Roberta takie hosty dał, że mi wstyd, że moje giganty takie ciupkie; ale one potem tak wala po oczach na 60 cm