Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Rozpoznawanie chorób i szkodników 10:20, 31 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Promanal zwalcza formy zimujące, nie zwalcza owadów dorosłych i nie wolno go stosować w pełni wegetacji, ba zapycha szparki oddechowa roślin. Termin stosowania wczesna wiosna przed rozpoczęciem wegetacji. Temp. powyżej zera od plus 5 ale mniej niż 12 stopni.

Nie optuję za wersją pryskania jesiennego.

Danusiu to co teraz radzisz zrobić? Już jestem całkowicie skolowana. Tego polysectu nie mam w domu. Może być mospilan albo kohinor? Chciałabym jak najszybciej jakoś im pomoc, bo Marnieja mi w oczach.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:11, 31 paź 2016

Do góry
Zadołować z doniczkami w ziemi i przykryć gałązkami iglastymi gdy temp. znacznie się obniży. Suche liście mogą być.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 08:05, 31 paź 2016

Do góry
Promanal zwalcza formy zimujące, nie zwalcza owadów dorosłych i nie wolno go stosować w pełni wegetacji, ba zapycha szparki oddechowa roślin. Termin stosowania wczesna wiosna przed rozpoczęciem wegetacji. Temp. powyżej zera od plus 5 ale mniej niż 12 stopni.

Nie optuję za wersją pryskania jesiennego.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:58, 31 paź 2016

Do góry
Hortensjo, z całego serca gratuluję A tulipany wróżę, że będą mega wypasione
Ogródek Ewy 07:55, 31 paź 2016

Do góry
Nallar napisał(a)

Kurcze dopiero na zdjęciach widać jaki mam bałagan, sorki.

Tak to widzę:

Antenę i ścianę łagodzi kuliste drzewko.
Część balustrady zasłania do jej wysokości strzyzony ekranik-kostka z cisa np. Farmen. ŻÓłte to cięty jaśminowiec o żółtych liściach lub żółty cis.
Po lewej balustradę oplata róża w burgundowym kolorze. Pod nią Carex 'Ice Dance" z masą tulipanów...

Na brzegu inne turzyce, niskie np. Evergold z fioletowymi krokusami.
Pod drzewkiem cięte w kulę berberysy. Na brzegu czarny konwalnik.

Żółte to trzemiliki na pniu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:11, 30 paź 2016

Do góry
Dzisiejszy dzień minął na odwiedzaniu grobów bliskich, żeby podzielić na dwa dni.
Ruch jest duży.

Zapraszam do lektury i komentowania jak zwykle pod artykułem, uwielbiam jak coś napiszecie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/488-zawilce-czyli-anemony-nieocenione-byliny-poznego-lata-i-jesieni

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:44, 30 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

O kurcze, słów brak, za to natchnienia cała masa... Obłędne te szmaragdy...
Na chandrę zapraszam na kolorowa jesień do mnie... Zawsze miło mi Cię gościć
Ogród z lustrem 21:26, 29 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, czy w tle to grujecznik?
Ogród Tosi 21:06, 29 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ogród z klasą i kolorem. Przepięknie.

Danusiu, dziękuję za odwiedziny.
To dzięki Tobie jest taki poukładany - zawsze podkreślam, że to Twój projekt dał mu początek

Ponadto to tu na Twoim Forum zaraziłam się pasją, a teraz uczę się dbać o moje rośliny.
Często wracam do Twoich artykułów, porad i zawsze co mi potrzeba znajduję, czy to jak przyciąć bukszpan, czy jak dbać o trawnik albo jak walczyć z opuchlakami.

Bardzo dziękuję.Buziaki wielkie.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:45, 28 paź 2016

Do góry
Na razie nie wiadomo. Kopara stoi pod moją furtką Patrzę na nią
Gunnera - parzeplin 07:31, 28 paź 2016

Do góry
Super łupy)
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:19, 28 paź 2016

Do góry
Zdrowe liście nie są szkodliwe. Możesz je zgrabić do worków i przetrzymać do wiosny. Podziurawić worki i liście podlać wodą. Powstanie próchnica liściowa.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 06:55, 28 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Teraz mieszać głęboko z piaskiem i kompostem czy inną materią organiczną a przynajmniej zwykłą nie gliniastą ziemią z pola uprawnego.

Weekend więc zagospodarowany
1. Mam w okolicy spory park, a co za tym idzie, teraz sporo opadłych liści - czy dobrym pomysłem byłoby je również przemieszać z moją ziemią? Czy z takimi liśćmi mogę "coś nieproszonego" przywlec na działkę?
2. Zauważyłam, że na ziemi pojawił się mech (póki co kilka placków) - czy zadziałać coś już teraz przed lub przy "wielkim mieszaniu" czy zostawić go, przemieszać wszystko i zobaczyć co wyjdzie na wiosnę?
Taras z desek sosnowych 22:59, 27 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ewa, ja nie kwestionuję Twojego wyboru, mnie jedynie się ten materiał nie podoba Co nie oznacza ze jet brzydki, czy zły. Ja mam swoje doświadczenia i tym się kieruję.,

Och to słowo pisane.... Wiem Danusiu o co Ci chodziło i nie odebrałam Twojego postu źle
Świat byłby nudny gdybyśmy wszyscy byli tacy sami i gdyby podobały nam się te same rzeczy.
Jeśli znajdziesz czas, zajrzyj proszę. Ocenisz, może doradzisz... co tam mogłoby pasować.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4256-ogrodek-ewy?page=626#post_6
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:37, 27 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mogą być ale będą szerokie i luźne, świerki widzę "lepiej"

Ok. Jesteś dla mnie autryteretem
Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:50, 27 paź 2016

Do góry
Zebranie odbyło się w burzliwej atmosferze wzajemnego porozumienia w 100% między mieszkańcami naszej ulicy, ale bez możliwości porozumienia z "władzami". Władza za nas zdecydowała, jak nam będzie najlepiej.

A z władzą nikt się nie zgodził i złożyliśmy wniosek o spotkanie z wójtem.

Albo inwestycja zostanie wstrzymana, albo zmienią projekt. W każdym razie nikt nie chce asfaltu, nikt nie chce ronda, wszyscy chcą kostkę, a na projekcie jest i asfalt i rondo. No i mamy...

No i jeszcze odwodnienie ulicy, będziemy mieli jezioro

Taras z desek sosnowych 20:45, 27 paź 2016

Do góry
Ewa, ja nie kwestionuję Twojego wyboru, mnie jedynie się ten materiał nie podoba Co nie oznacza ze jet brzydki, czy zły. Ja mam swoje doświadczenia i tym się kieruję.,
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:41, 27 paź 2016

Do góry
maciej napisał(a)

magnolia soul lennei?

Ta magnolia ma piękne kwiaty, ale na soliter w takim miejscu na środku trawnika, nie nadaje się. Zbyt krótko jest ozdobna. Kilka dni, a nawet może nie, gdyby zdarzyły się przymrozki. Kwiaty będą w noc brązowe i opadną.Ja nigdy nie ryzykuje na takie miejsce z magnolią. Także jej pokrój jako poczochranego, krzywego drzewa jest wątpliwy, Musi być idealny, a znając życie, kupuje się krzaczory nie uformowane, cudne drzewo o wysokim pniu.

Poza tym magnolia lubi chorować na choroby grzybowe i taki widok na wyspowej rabacie bym niestety kwestionowała.

Ja wiem, że na wszystko co wymyślisz mówię nie, ale tak się akurat złożyło, nie jestem złośliwa, ale wiem co mówię.

Magolię wsadź wśród iglastych zywopłotów, żeby miała zacisznie, białe kwiaty na ciemnozielonym tle będą pięknie wyaksponowane, pod nią posadź karłowe różaneczniki lub azalie, plus wrzośce na brzegu z krokusami i trawkami.

Na wyspę wybierz okaz spektakularny w wyglądzie, okazały i nie chorujący. magnolia jest zbyt delikatna.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:32, 27 paź 2016

Do góry
frezja napisał(a)
Czytam o lawendzie. Danusiu, czy białą lawendę świeżo kupioną, którą zadołowałam mogę lekko przyciąć ? zazdroszczę tych kulek

Nie, teraz za późno. Na wiosnę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies