Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Evergold"

Początki w Kruklandii 19:06, 07 wrz 2012

Do góry
Wolę chyba wersję z tojeścią
Zal mi wywalać tych traw.....fajnie na żywo wyglądają!!!!

Albo z przodu te Evergold spróbuję.
Początki w Kruklandii 18:45, 07 wrz 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
No i miskanty.
Bokiem rabata prezentuje się ładnie

Myślę żeby przesunąć Cyprysika na lewo (tu gdzie stoi doniczka) a w jego miejsce dać jeszcze jedną kulę bukszpanową...???

koniecznie przesadz cyprysika i dodaj kule, faktycznie cośblada ta rabata, trzeba jej koloru, może zamiast kostrzew daj albo carexa evergold , albo zurawki marmelade.

Edit:
Albo jak Megi radzi daj kule w miejsce doniczki a cyprysika zostaw ...
Moje zmagania ogrodowe 14:21, 04 wrz 2012

Do góry
Myszki

Amber Waves

Pasychandra w ciapki, rozchodnik Star Dust (kwitnie na biało), turzyce evergold

turzyce, żurawka autumn leaves
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:31, 04 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No to Carex "Evergold" tego miałam w zeszłym roku.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/954-kompozycje-z-wrzosami-w-pojemnikach

Danusiu, moja trawka podobna bardzo do tych c.oshimensis "Everest White" z "Zimozielonego", tylko obrzeże bardziej kremowe niż białe
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:58, 04 wrz 2012

Do góry
Paskowanie ma odwrotne niż Evergold - jest jasnoobrzeżona (tak to się pisze? ) i dużo wyższa. Wieczorem dam fotkę. Zresztą nieważne - ładna jest i tyle A skoro w punkcie stała na słońcu, to i u mnie przeżyje
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:52, 04 wrz 2012

Do góry
No to Carex "Evergold" tego miałam w zeszłym roku.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/954-kompozycje-z-wrzosami-w-pojemnikach
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 22:30, 03 wrz 2012

Do góry
Odpowiadam,więc tak, wrzosy nie wymarzają, miernota słońca ma nadmiar , ale to na razie, jak drzewko jest małe, potem jak się dobrze ukorzeni to strzela. Wzdłuż płotu są posadzone serby ( 6 sztuk), następnie szmaragdy do zakola grupy iglaków. w tym roku uporządkowałm tę częśc ogrodu, zasiałam trawę i posadziłam rośliny na przeczekanie , mam tam
1.ładne trawy- Variegatus, Zebrinus i rozplenice, carex Evergold, carex -" kurze łapki" w innym miejscu mam miskanta Kleine Silberspinne, oraz Gracillimus
2. berberys Orange Rocket
3. żurawki -wg koloru-śliwkowa, korzenna,czerwona, brzoskwiniowa, czarna
4.rośnie tam od 15 lat biały bez który chcę zostawić, niski krzew ( 1,80), bardzo długo kwitnie, ma młode odłogi , mogę wysłać zainteresowanym,
5. wyprowadziłam na bambusie splecione 2 kolory pęcherznicy,
6. na pniu szczepiony lilak Palibin
7. krzewuszka na pniu czerwona NN ,kwitnie nieprzerwanie od wiosny
8. Red Baron
9.cisowe 2 kule zakopane w donicach, nad którymi pracuję
18. dereń biały elegantsima
19. hortensje annabel incredibal , które chcę posadzić przed dużym jałowcem rozesłanym ,jest tam jakby taka lekka wnęka między iglakami, za hortensjami derenie,
20.jeżówka alba (biała)
pod sliwkę:
21. hortensje - pink annabel,
22. białe zawilce japońskie,
23. kule cisowe
Myslę, że dokupię thuja -Aurea Nana, tawuła Golden Princes plus albo szałwia albo perowskia, albo przetacznik, kule Danica lub na pniu lub wyselekcjonowana przez szkółkarza z okolicy tuja Kraków.
Uf dużo tego? chyba nie,
Pięknie się usmiecham i proszę o pomoc w projekcie, macie takie fajne pomysły, a ja bardzo chcę mieć ładnie zagospodarowaną tę część ogrodu, niby przedogródka, plis .

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 16:51, 31 sie 2012

Do góry
Asia...plany ze strumykiem....nie będzie strumyka....ale chodzi nam aktualnie po glowie...ściana wodna
Na wrzosowej jednak nie murek a takie jakby wzmocnienie z łupka będzie (kamienie na sztorc), względy finansowe i czasowe zadecydowaly. dziś może uda mi się dosadzić carexy bronze form i wysypać kamyk przy tarasie

Aniu - Ty mnie kochana nie strasz!!! Muszą mi te carexy przeżyć zimę i koniec Będę ję wiązać i okrywać chyba...do tej pory miałam tylko kostrzewy i ostnice i miały się ok, a i carexy evergold też łasdnie przezimowały już 2 sezony...może się uda, co?

A co do turnee ogrodowego, to ja bardziej w przyszłym tygodniu dopiero - po 9-tym

Jedziecie z Dianą do Kapiasow?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 08:03, 31 sie 2012

Do góry
Ania - to ja też się piszę na objazd po ogrodniczych od września

Kamyk zwieziony (ja pokaleczona i podrapana bo mi całkiem pokaźny stosik łupka spadł na nogę), a z rarytasików kupiłam WERBENĘ PATAGOŃSKĄ!!! Wielką, piękną, wytargałam ją prawie że panu z samochodu, bo wlaśnie przyjechała dostawa I tak mi się miło z szefem fajnie gadało o niej, o angielskich ogrodach, o nowościach, o sianiu, o modzie, o zimie....tylko mnie wzrok M ściągnął na ziemię

Moje przemyslenia to: Kamyk i byliny i kwiaty TYLKO w Rajkowie, krzewy i drzewa - Smętowice. no i oczywiście Makarewicz u nas kwiaty i byliny, bo widzę, że coraz więcej ma nowości i roślinki zawsze zdrowe
Mielismy jechać jeszcze do Smętowic po thuje, ale że w samochodzie było pół tony kamienia niemal i wielka werbena na tylnym siedzeniu to sobie darowaliśmy

Monitko - te małe między thujami a kostką to prawdopodobnie evergold i to je kupiłam w casto - kupiłam dwie mocno rozrośnięte donice i każdą podzieliłam na 3
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 11:51, 30 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Te bukszpany dobre są na kule. Bardzo ładne. Teraz już się z cięciem wstrzymaj do wiosny. Możesz dodać tutaj żółtych żurawek lub Carex Evergold. Rozjaśni.

Łatanie zrób też na wiosnę, podsadź małymi tam, gdzie masz luki, potem dotnij i zrosną się.

Zobacz na moich ostatnich stronach w wątku II. kompozycje z kulkami trawki.

Nieco z boku, ale pomiędzy bukszpanami może miskanty?

Danisu,

Dziękuję za odpowiedź własnie myślałam nad żółtymi żurawkami- ale czy one wytrzymają taką patelnię cały dzień? czyli te duże też nadają się na kulki? to będzie wyzwanie na wiosnę miskanty mam posadzone za tujami na nóżkach- widac na 2 zdjęciu, narazie 5 szt, bo 1 mi brakło i przy drgiej tujce też chcę tak posadzić, a przed nimi? no właśnie- co? może te żurawki, albo Carex Evergold, jak mi radzisz lub myślałam też o runiance, wymieszać ją z żurawkami
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 11:42, 30 sie 2012

Do góry
Te bukszpany dobre są na kule. Bardzo ładne. Teraz już się z cięciem wstrzymaj do wiosny. Możesz dodać tutaj żółtych żurawek lub Carex Evergold. Rozjaśni.

Łatanie zrób też na wiosnę, podsadź małymi tam, gdzie masz luki, potem dotnij i zrosną się.

Zobacz na moich ostatnich stronach w wątku II. kompozycje z kulkami trawki.

Nieco z boku, ale pomiędzy bukszpanami może miskanty?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 21:46, 29 sie 2012

Do góry
Sebciu - zanim Rh podrosną to wrzosy skończą pewnie żywot, bo czytałam, że one po paru latach są coraz słabsze...a są już trzeci sezon u mnie teraz...

Madziu, Aniu, Moniko - dziękuję:*:* to też dzięki Wam tak leca stronki

Skończyłam nasadzenia na wrzosowisku dziś...pozostał "murek" z łupka do zrobienia, posadzenie duuużej ilości krokusów za miesąc-dwa i potem wysypanie żwirku...uffff....

posadziłam trawki: carex evergold (chyba), carex bronze form, bordowe żurawki Melting Fire i cyprysika tępołuskowego gracilis...nad karmnikiem dumam, ale raczej go tu nie dam bo będzie za dużo już....zdjęcia raniutko
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 14:53, 29 sie 2012

Do góry
Pojechałam do castoramy i kupiłam sliczne trawki - podobne do carex evergold, ale trochę większe...oczywiście NN, bo na donicy tylko "trawy mix"...ech....ale podzielę je na kilka kęp i chyba mam już wszystko na rabatkę przy wrzosowisku Popołudniu sadzenie
Kondziowy Ogród :) 23:50, 28 sie 2012

Do góry
Carex Evergold.
A ja sobie dziś zafundowałam coś extra, zobaczycie w sobotę
Początki w Kruklandii 22:15, 27 sie 2012

Do góry
a może turzyce evergold, ładne, nie wymagające i fajne czuprynki mają.
Ogród Magdalenka 11:43, 26 sie 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Carexy evergold przed żurawkami ....

Przepiękne rojniki!!! Uwielbiam je... Twoje z ptaszkami są niesamowite
Ogród Magdalenka 00:53, 26 sie 2012

Do góry
Carexy evergold przed żurawkami ....
Marzenia Ewy o rajskim ogrodzie ;) 22:51, 14 sie 2012

Do góry
Ślicznie u Ciebie bardzo elegancko i z klasa popatrzylam ze Danusia Ci Carex Evergold radzi do słońca i ja z tego skorzystam, i taka sobie posadzę pozdrawiam M
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:25, 12 sie 2012

Do góry
Najnowsze nasadzenia: carex "Ice dance"

Początki nowej rabatki - tyły do zagospodarowania... ale początek jakiś już jest

carex "evergold", żuraweczka "solar power", żurawka bordowa "no name", widoczne w tle "gracillimusy" do przesadzenia
W Gąszczu u Tess 12:34, 07 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danuś a ta trawa Hakonechloa macra 'All Gold', to ekspansywna? bardzo mi sie podoba

Hakonechloa jest fontannowa i nie rozłazi się, ja mam

Tu biała to Cerex Evergold

A tu Carex elata Aurea

Wszystkie pasują do bukszpanów - topiarów.W swoim ogrodzie sadze wyłącznie trawy fontannowe, Holcus mollis już nie mam właśnie dlatego, że się rozłaziła

ta trawa jest poprostu przepiękna

szczególnie w tych zestawianiach

podoba mi sie jak mało co w życiu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies