Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 21:25, 22 cze 2021

Do góry
Wika12 napisał(a)
Czy to niedobór jakichś składników czy choroba ? Co można z tym zrobić?

Moim zdaniem przyczyna tkwi w pielęgnacji, może mieć za mokro, może być za głęboko posadzony, lub może mieć za sucho (lub dwa powody naraz)

Może mieć też szmatę pod korą. Poczytaj ten wątek, zrozum co on potzrebuje nie opatulaj go tak mocno.

Zajrzyj pod krzew, rozgarnij tę grubą korę. Wyłam kwiatostany.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 21:22, 22 cze 2021

Do góry
Ta sama mieszanka powinna być.
Dziwne białe nitki na trawie, jak makaron sojowy. 21:19, 22 cze 2021

Do góry
ceikam podał, więc dlaczego piszesz że nikt nie wie?
Plamy na trawniku 21:18, 22 cze 2021

Do góry
Tutaj chyba spaliłeś, za dużo nawozu, za mało wody, upał. Lej wodę.
Sosna fastigiata opadają gałęzie przeniesiony 21:17, 22 cze 2021

Do góry
odp tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/1011-choroby-i-szkodniki-sosen-sosna-pinus?page=40#post_1
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 21:17, 22 cze 2021

Do góry
zyga00 napisał(a)
Czy ktoś może zdiagnozować co się dzieje?

U sosen gubienie starych igieł oraz całych gałęzi jest objawem normalnym, igły nie żyją tyle ile żyjke sosna, obumierają chyba 3 letnie igły.
Plamy na trawniku 17:55, 22 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Za nisko kosisz i trawa ta blada jest zagłodzona. Sypnij nawóz do trawników równomiernie bo tutaj masz niestety braki, jak się nauczysz rozsypywać (ćwiczenie czyni mistrza) to będzie cudownie.
Oczywiście po nawozie podlej obficie aby nawóz się rozpuścił, odczekaj aż trawa się "bujnie) i skoś wyżej. Najpierw ustaw na najwyższe, zobacz jak wygląda kawałek po skoszeniu, a potem opuszczaj po jednym stopniu, ale na pewno zobacz teraz na jaki stopień kosiłeś. Musi być wyżej, trawa nie ma siły odrastać, bo jest zagłodzona i za nisko koszona.

Bardzo dziękuję, tak właśnie zrobiłem, zastosowałem nawóz kosiłem wyżej i trawa pięknie się zazieleniła.
Ostatnio zauważyłem jednak że pojawił się inny problem i w 2 miejscach trawa zaczęła wysychać. Stopniowo źdźbła robiły się cieńsze i jaśniejsze, aż stałą się zupełnie szara/żółta. Czym to może być spowodowane ? Czy to jakaś choroba, czy może jest to związanego coś z nawozem? ale dziwne, że wystąpiło by to po ok 3 tygodnia po nawożeniu
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:16, 22 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie, moje zdanie jest jak powyżej.

Rozumiem. Dziękuję za opinię. W miejscach najbardziej zacienionych zrobię rabaty z roślinami, które powinny dobrze się czuć w takim miejscu. Część trawnika pewnie i tak znajdzie się w miejscach z cieniem, ale jasnych, pod liściastymi koronami drzew. Dam znać w przyszłym sezonie jak się udało
Ptasi gaj 23:29, 21 cze 2021

Do góry
Fajne fotki, ja nie robiłam bo byłam zajęta Gośćmi
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:28, 21 cze 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:27, 21 cze 2021

Do góry
Elu, jakie panoramiczne zdjęcia ci wyszły super mi się podobają. Zacytuję z wątku Ptasi Gaj.

ElzbietaFranka napisał(a)
Fotki z Ogrodowiska

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:55, 21 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Grupa dolnośląska z Elą (z W-wy) nie zawiodła Przybyła pociągiem Fajnie było się zobaczyć dziewczyny Buziaki ogromne.

Dziękuję i frochę fotek

Rutewka po prawej wysoka i gęsta tych kęp jest bardzo dużo nad stawem kąpielowym

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:38, 20 cze 2021

Do góry
Grupa dolnośląska z Elą (z W-wy) nie zawiodła Przybyła pociągiem Fajnie było się zobaczyć dziewczyny Buziaki ogromne.
Staw z częścią kąpielową 20:35, 20 cze 2021

Do góry
I taki można wykonać i taki, tylko koszty będą wyższe , bo muszą pracować pompy stale i wypompowywać wodę. Jeśli staw będzie kąpielowy wyściełany (izolowany), trzeba dokopać się do warstwy nośnej (nie na torfie bo torf się ugnie).. Muszą gyć jakieś łupy itp. żeby było na czym się oprzeć. Pytanie:

Czy warto ponosić takie koszty upierając się, że staw musi być?

Szukać części działki z glebą bardziej nośną, żeby nie była luźna, a wytrzymała obciążenie stawu. Bez znajomości szczegółów nie sposób doradzić.

Pytanie zadane trochę niejasno. Przeczytaj je, czy można na nie odpowiedzieć /

Jaki staw chcesz mieć??? Naturalny, wykopany niczym nie wyściełąny?
Naturalny kąpielowy izolowany ze strefą hydrobotaniczną i komorą filtracyjną

inny?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:27, 20 cze 2021

Do góry
nunka napisał(a)
Witam forumowiczow.

Developer po raz drugi polozyl trawe z rolki. Po 3 dniach wyglada tak jak na zdjeciu. Co sie dzieje ze jeden rog mi zesechl? Podlewam 2 razy dziennie. Jak podnosze trawe to widac biale kielki. Jak moge pomoc tej trawie zeschinietej sie przyjac?

Dziekuje za pomoc i porade.

Karolina

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/223/2230247/thumb_original.jpg

Lewy róg to górka, szybko woda odpływa i robi się sucho. MOże też jest bardziej nasłonecznione. Tamte miejsca podlewaj krótko ale często, nawet 6 razy dziennie. Jak się ukorzeni zacznie rosnąć.
Brzydki trawnik zamkn. 20:23, 20 cze 2021

Do góry
Odp. tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3513-chwasty-w-trawniku?page=170#post_1
Chwasty w trawniku 20:22, 20 cze 2021

Do góry
Darcio napisał(a)
Witam wszystkich forumowiczów.

Mam trzy letni trawnik, regularnie koszony z system automatycznego nawadniania pracujący od maja dwa razy w tygodniu o godzinie 4:00 do 4:20.
Po ziemie w trawniku było mnóstwo mchu z chwastami, który pod koniec kwietnia dokładne wygrabiłem i przy pomocy anty mchu większości go usunąłem. Trawa słabi się ukorzeniła więc bałem się zrobić wertykulację i aerację.
Po wygrabieniu filcu i mchu zrobiłem dosiewka trawy oraz pierwsze nawożenie nawozem z anty mchem a drugie pod koniec maja. Niestety mech i chwasty wrócił bardzo szybko i jak widać trawnik nie wygląda dobrze.
Oprysk Chwastoxem dał mizerny skutek.

Proszę o jakieś wskazówki.

Darciu, przeniosłam tego posta, bop brzydki trwanik to nietrafiony tytuł nowego wątku, nie mówi jaka przyczyna ...

1. Za krótko kosisz, trawa nie ma przy pomocy czego odrastać
2. Zacienione, mech rośnie w cieniu
3. Wątrobowce- wilgoci dużo i trudno to zwalczyć, trzeba wertykulować i wydrapać je
4. Na dwuliścienne zastosować oprysk Chwatsoxem
5. Kosić wyżej
6. Po zniknięciu chwastów nawozić i podlać.
Chwasty w trawniku 20:20, 20 cze 2021

Do góry
Starzec pierwszy raz widzę w trawniku, trzeba zastosować chwastox czy podziała...? powiniem, wszak starzec jest dwuliścienny. Ale jeśli chcesz wszystko wiedzieć przed...poczytaj w opisie każdego herbicydu selektywnego jakie chwasty są wrażliwe, jakie średnio wrażliwe, a na jakie nie działa dany herbicyd. Wtdey dojdziesz jaki zastosować aby w 100% zniszczył starca.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:14, 20 cze 2021

Do góry
Nie, moje zdanie jest jak powyżej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies