Bardzo dziękuję, tak właśnie zrobiłem, zastosowałem nawóz kosiłem wyżej i trawa pięknie się zazieleniła.
Ostatnio zauważyłem jednak że pojawił się inny problem i w 2 miejscach trawa zaczęła wysychać. Stopniowo źdźbła robiły się cieńsze i jaśniejsze, aż stałą się zupełnie szara/żółta. Czym to może być spowodowane ? Czy to jakaś choroba, czy może jest to związanego coś z nawozem? ale dziwne, że wystąpiło by to po ok 3 tygodnia po nawożeniu
Rozumiem. Dziękuję za opinię. W miejscach najbardziej zacienionych zrobię rabaty z roślinami, które powinny dobrze się czuć w takim miejscu. Część trawnika pewnie i tak znajdzie się w miejscach z cieniem, ale jasnych, pod liściastymi koronami drzew. Dam znać w przyszłym sezonie jak się udało
I taki można wykonać i taki, tylko koszty będą wyższe , bo muszą pracować pompy stale i wypompowywać wodę. Jeśli staw będzie kąpielowy wyściełany (izolowany), trzeba dokopać się do warstwy nośnej (nie na torfie bo torf się ugnie).. Muszą gyć jakieś łupy itp. żeby było na czym się oprzeć. Pytanie:
Czy warto ponosić takie koszty upierając się, że staw musi być?
Szukać części działki z glebą bardziej nośną, żeby nie była luźna, a wytrzymała obciążenie stawu. Bez znajomości szczegółów nie sposób doradzić.
Pytanie zadane trochę niejasno. Przeczytaj je, czy można na nie odpowiedzieć /
Jaki staw chcesz mieć??? Naturalny, wykopany niczym nie wyściełąny?
Naturalny kąpielowy izolowany ze strefą hydrobotaniczną i komorą filtracyjną
Lewy róg to górka, szybko woda odpływa i robi się sucho. MOże też jest bardziej nasłonecznione. Tamte miejsca podlewaj krótko ale często, nawet 6 razy dziennie. Jak się ukorzeni zacznie rosnąć.
Darciu, przeniosłam tego posta, bop brzydki trwanik to nietrafiony tytuł nowego wątku, nie mówi jaka przyczyna ...
1. Za krótko kosisz, trawa nie ma przy pomocy czego odrastać
2. Zacienione, mech rośnie w cieniu
3. Wątrobowce- wilgoci dużo i trudno to zwalczyć, trzeba wertykulować i wydrapać je
4. Na dwuliścienne zastosować oprysk Chwatsoxem
5. Kosić wyżej
6. Po zniknięciu chwastów nawozić i podlać.
Starzec pierwszy raz widzę w trawniku, trzeba zastosować chwastox czy podziała...? powiniem, wszak starzec jest dwuliścienny. Ale jeśli chcesz wszystko wiedzieć przed...poczytaj w opisie każdego herbicydu selektywnego jakie chwasty są wrażliwe, jakie średnio wrażliwe, a na jakie nie działa dany herbicyd. Wtdey dojdziesz jaki zastosować aby w 100% zniszczył starca.