Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Polecane drzewa i krzewy liściaste 22:14, 27 sie 2021

Do góry
Witam chodzi mi po głowie pomysł posadzenia przed domem brzozy szczepionej gracilis...rośnie tam niedawno posadzony jarząb pendula,gleba raczej słaba i piaszczysta zastanawia mnie tylko czy nie będzie korzeniami ingerować w drenaż oczyszczalni przydomowej?
Ogród w dolinie 19:46, 26 sie 2021

Do góry
Narożnica zbrojkówka jak podpowiada google. Kolejny szkodnik brzozy Doorenbos. Opitalaja liście aż furczy...

I wystawiłam 2 seslerię przed hortensje. Mąż mi zrobił fotkę ale się wstydzę

Wzgórze chaosu 07:25, 26 sie 2021

Do góry
Urszulla napisał(a)
Iwonko,piękny busz kwitnące są ślicznym dodatkiem do Twojej zieleni. Z moją pracą w ogrodzie tak jak u Ciebie wczoraj podziałałam to dziś śpię i leżę...prace przesunęłam na następny tydzień

Ula jak ruszyłam tego mojego staruszka, to widzę, że coraz bardziej zmierzam w kierunku przeróbki prawie całego ogrodu.
A startowałam na forum 4 lata temu z myślą, że w sumie to mam ogród wymagający już tylko pielęgnacji.
O ja naiwna

I tak sobie dłubię, w tym roku w Twoim tempie.
Bo jak nie zdrówko a raczej jego brak, to za gorąco, albo za mokro, albo zwyczajnie poza ogrodowe życie ważniejsze : :

A busz faktycznie w niektórych miejscach się robi. I są już takie, które lubię
Ta ogromna rabata, totalnie bez koncepcji poza trzema brzozami, wyszła super. Wiadomo drobiazgi zgrzytają, ale to byliny więc szybciutkie tetrisy mogą być.

Najśmieszniejsze jest to, że szkielet czyli brzozy wylatują stąd z wiosną.
Będą same byliny plus żywopłot i kule cisowe na zimę. Waham się nad 3 wykrzyknikami cisów fastigata zamiast brzóz, całą zimę mam na myślenie

Jak będę miała więcej czasu pokażę metamorfozę tej rabaty, jetem zadowolona z roślin, które wybrałam.
Na razie mała zajawka...

W Kruklandii 17:51, 23 sie 2021

Do góry
Juzia napisał(a)

Bagatelle też poszły pod brzozę, ale Youngii Tam mniej miejsca to i mniejsze berberysy pasują. Pod duże brzozy będą większe berberysy

Tak podlewa.... mąż

Ja dziś piżamuję cały dzień i walczę z dwudniową migreną.

Fajnie,że eM podlewa

Współczuję migreny.
W Kruklandii 17:00, 23 sie 2021

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Fajne tetrisy zrobiłaś moje ostatnie dziś pięknie podlewa
Ja mam Bagatelle z brzozami
u Ciebie też dziś podlewa ?

Bagatelle też poszły pod brzozę, ale Youngii Tam mniej miejsca to i mniejsze berberysy pasują. Pod duże brzozy będą większe berberysy

Tak podlewa.... mąż

Ja dziś piżamuję cały dzień i walczę z dwudniową migreną.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 05:52, 20 sie 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Johanko, dolna i brzozowa to dwie różne rabaty, zgadza się? Ale obie z brzozami? Trochę się w tych bujnościach zagubiłam ale to oznacza, że ogród bardzo spójny Stipa i gaury to jedno z piękniejszych połączeń. U Ciebie mega.
Gdyby rozplenice nie kwitły, byłyby dla mnie trawami idealnymi a tak oglądam u Was

Martek, brzozowa to brzozowa

Rosną na niej brzozy zwyczajne

A rabata dolna to inaczej rabata wokół placyku (wglebnika) w dole ogrodu.
Tu też mam brzozy, ale Doorenboos i jedną starą Youngii

Zdjęcie robione kilka tygodni temu w trakcie walki z chwastnicą w placyku

U mnie rozplenice to akurat trawy, których kotki kompletnie mi nie przeszkadzają.
Za to miskantowe już niestety tak…
Ale dziś mamy w Polsce taki klimat, że i ML i gracki kwitną nawet we wrześniu…
Ogród do odnowy 09:49, 16 sie 2021

Do góry
to chyba orszelina tylko jaka?

Gosia piekne portrety, widac ze wody u Was nie zabraklo. Moj ogrod taki wyplowialy, w tym roku brakuje mu wody. Susza potworna. Brzozy sie sypia, trzmieliny juz przebarwiaja a ja bym jeszcze lata chciala, tylko niech podleje kilka dni.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:51, 15 sie 2021

Do góry
April napisał(a)
Stipa z gaurą mnie zachwyciła. Piękne, zwiewne zestawienie.
Brzozy tworzą już niezłą zasłonę. Świetnie z hakonkami. Aż przydałaby się jeszcze jedna brzoza po lewej dla zasłony.

Jola zależy z której strony się patrzy

A tak serio, to kolejne drzewo wymaga kolejnego poszerzenia rabaty. Teraz jest tak, żeby liście nie leciały na trawnik, większość leci na rabatę. I mi taki układ brzóz pasuje.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:27, 15 sie 2021

Do góry
Stipa z gaurą mnie zachwyciła. Piękne, zwiewne zestawienie.
Brzozy tworzą już niezłą zasłonę. Świetnie z hakonkami. Aż przydałaby się jeszcze jedna brzoza po lewej dla zasłony.
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 21:01, 14 sie 2021

Do góry
alamakota napisał(a)
Witam , przejrzałam wszystkie wpisy na tym wątku i niestety ja też potrzebuję pomocy .Moje brzozy rosną u mnie 2 lata , byłam zachwycona gdy udało mi sie kupić 14 szt. odmiany jacquemontii , spore drzewka . Pnieważ były mocno powiązane uznałam , że zgrubienia i przebarwienia są tego wynikiem , niestety w tym roku w złamanej gałązce znalazłam robala . Nie wszystko pasuje , ale mniej wiecej wiem co to i tu zaczyna się wiekszy problem - wycofano wiekszosc środków na to działających. Udało m sie dostać PYRIFOS 480 EC.Bardzo unikam chemii a człowiek kazał mi podlać drzewo roztworem 1 do 100 czyli 1 l preparatu na 100 l wody i podlać ok 8 l na roślinę . Proszę mi pomóc - czy to nie zniszczy drzew i przede wszystkim ma sens .

Rozumiem, ze ten robal znajdował się wewnątrz gałązki, czyli potrzebujesz środka , który zadziała systemicznie w roślinie, tzn. roślina wypije korzeniem i z sokami będzie w niej krążył ten preparat i je wytruje. Tego preparatu nie znam, ale w tym przypadku na pewno bez chemii się nie obejdzie jeśli chcesz uratować drzewka. W ulotce na pewno jest napisane ile preparatu na jaką ilość wody i trzeba na ilość jaką potrzebujesz obliczyć proporcje ile wlać do baniaka na opryski czy do konewki.
Obawiam się też, że czynność podlania trzeba będzie za jakiś czas powtórzyć jeszcze raz.
Małymi krokami-Ogród Wioli 15:37, 14 sie 2021

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Brzozy będą miały 2 rok w październiku a już pięknie urosły

ALe chyba drugi rok u ciebie, a nie ogólnie drugi rok?

Po tych twoich fotkach teraz żałuję, że się pozbyłam dereni z ogrodu...
Małymi krokami-Ogród Wioli 13:01, 14 sie 2021

Do góry

Brzozy będą miały 2 rok w październiku a już pięknie urosły

Zielone drzwi w Kruklandii 21:32, 13 sie 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
Juzia ile trzeba czekać aż te brzozy urosną ?
Myślę nad zakupem takich maluchów

Myślę z cztery sezony.... i będzie widać, że to drzewa
Zielone drzwi w Kruklandii 21:27, 13 sie 2021

Do góry
Juzia ile trzeba czekać aż te brzozy urosną ?
Myślę nad zakupem takich maluchów
Zielone drzwi w Kruklandii 21:25, 13 sie 2021

Do góry
Juzia napisał(a)
Miałam wymienić ten telefon i dalej jakoś nie mogę się przełamać. No nie lubię takich cegieł...
Sorry za jakoś zdjęć

Nic tu nie widać....

Tu coś widać, ale nie wiadomo co

4 brzozy i 3 miskanty

Teraz muszę wypełniać luki między tym co posadziłam dzisiaj, bo kupka z czarnoziemem mocno się nie zmniejszyła i zawadza w dalszym sadzeniu.
A ja tak nie lubię sadzić po kawałku bez rozplanowania całości

Juzia puknę Cię zaraz, jaki telefon, aparat sę kup
Zielone drzwi w Kruklandii 21:16, 13 sie 2021

Do góry
Miałam wymienić ten telefon i dalej jakoś nie mogę się przełamać. No nie lubię takich cegieł...
Sorry za jakoś zdjęć

Nic tu nie widać....

Tu coś widać, ale nie wiadomo co

4 brzozy i 3 miskanty

Teraz muszę wypełniać luki między tym co posadziłam dzisiaj, bo kupka z czarnoziemem mocno się nie zmniejszyła i zawadza w dalszym sadzeniu.
A ja tak nie lubię sadzić po kawałku bez rozplanowania całości
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:23, 13 sie 2021

Do góry
Co ty mówisz? Jesieni w ogrodzie nie lubisz? Serio?
Ja uwielbiam. Trawska kwitną, rozchodniki się kolorują. Wiśnie i ambrowce piękne jesienią. No i brzozy zresztą też

Ale soczystą zieleń też uwielbiam U ciebie jest mega soczyście jeszcze.
U mnie bladawo się zrobiło.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 16:13, 13 sie 2021

Do góry
effka napisał(a)
Dorii, mam nadzieję, że stipy sie przyjmą, moje po przesadzeniu ładnie rosną jedna tylko tak sobie, najwyżej ja wymienię.

Czytam o kłopotach zdrowotnych, trzymam kciuki mocno za Twoje zdrówko. To skośne cholerstwo nieźle namieszało ludzkości na całej kuli ziemskiej i w zdrowiu i w życiu codziennym...

Niesamowite foty chmurzaste i te kolorowe i te burzowe, magia!

Uwielbiam brzozy, maja w sobie taki spokój...

Buziaki kochana!!!

Ja też ma taką nadzieję, zielonego mają sporo więc jest szansa Tyle że na tej rabacie mam kiepską ziemię mimo dodania dużej ilości dobroci to mocno zbita jest. chyba za szybko obsadziłam. Trzeba było poczekać aż się przegryzie. I jeszcze raz przekopać choć wierzchnia warstwę i napowietrzyć.
Resztą pójdzie w lepsze dla stip miejsce na razie te w donicach zielone.
Dziękuję za kciuki, przydadzą się
Chmury w tym roku dają popis a wczoraj oglądaliśmy spadające perseidy.
Brzozy bardzo lubię tylko czemu one takie wielkie rosną, troszeczkę się ich obawiam.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 14:28, 13 sie 2021

Do góry
Dorii, mam nadzieję, że stipy sie przyjmą, moje po przesadzeniu ładnie rosną jedna tylko tak sobie, najwyżej ja wymienię.

Czytam o kłopotach zdrowotnych, trzymam kciuki mocno za Twoje zdrówko. To skośne cholerstwo nieźle namieszało ludzkości na całej kuli ziemskiej i w zdrowiu i w życiu codziennym...

Niesamowite foty chmurzaste i te kolorowe i te burzowe, magia!

Uwielbiam brzozy, maja w sobie taki spokój...

Buziaki kochana!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies