Witam,
Chciałem podpytać o jedną rzecz, bo nigdzie niestety nie znalazłem takiej informacji wprost. Wiem już, że brzoza brodawkowata to dość mocno pylący 'śmieciuch', a w dodatku z płytkim systemem korzeniowym i mocno pijąca i wyjaławiająca glebę - tyle wyczytałem z relacji forumowiczów
No a do tego docelowo urośnie naprawdę spora. A czy inne odmiany wierzby, jak np. 'Long trunk', charakteryzują się podobnymi cechami?
Na wiosnę posadziłem blisko domu (5-6 metrów od ściany) kilka brzóz brodawkowatych do zacienienia tarasu i już wiem, że był to błąd - brzózki dostaną wylot w narożnik działki (25m od domu, więc już chyba będzie można się cieszyć ich widokiem bez doznawania uciążliwości z nimi związanych), gdzie w spokoju będą mogły sobie rosnąć, nie wiem tylko co dokładnie posadzić na ich miejsce. Delikatny cień oferowany przez brzozy bardzo mi odpowiada, dlatego też pytanie czy wszystkie brzozy charakteryzują się taką uciążliwością, czy też tylko brodawkowata, a szlachetniejsze odmiany jak najbardziej się nadają do sadzenia przy domu i przy rynnach.
Z góry dziękuję za pomoc