Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostrzewa"

Leśne Wzgórze 09:07, 18 sie 2013

Do góry
Tojeść wejdzie na trawnik i wszędzie.... nie upilnujesz Ja parę szczepek przeniosłam na skalniak.. i już mam w ciągu roku powieszone i zadarnione... z 100 razy tyle..... jest koszmarna.

Z trawek poradzi sobie tu kostrzewa, rozplenice Irenka z Miłkowa niskie rozplenice posadziła pomiędzy sosnami Fajni to wygląda

Dziewczyny maja takie dwa "programy" w których szukają inspiracji Może z tego skorzystać

O jak dobrze, że ja już nie muszę walczyć jak z robić ogród.. a tak posadziłam i rośnie.. tylko poprawki.. niezliczone poprawki

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 10:25, 17 sie 2013

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Iza...twoja kostrzewa faktycznie piękna,ja swoją wczoraj znowu dzieliłam,na wiosnę będzie fajna

ja też będę dzielić ... szkoda mi jej ruszać ale rabata ma przejść lifting absolutny ... ... mam nadzieję, że ukorzeni się szybko bo tej to trochę zajeło
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 19:17, 16 sie 2013

Do góry
Byłam na Raczkowskiej - rośliny pomieszane, uschnięte, poprzerastane chwastami. Tam właśnie była ta kostrzewa za 10 zł. Na Rajgrodzkiej niewielki wybór i tak jak piszesz drogo.
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 18:51, 16 sie 2013

Do góry
Ha ha ha z prawego czy z lewego łoża to nie ważne Liczy się efekt końcowy - widać, że ładne. Na moje oko to kostrzewa, ale jak to nie mam pojęcia. U mnie w lesie sporo jej rośnie.
Co do szkółek miałaś rację. Porażka.
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 22:30, 15 sie 2013

Do góry
kachat napisał(a)
Toszka, to ja zaraz idę rzucać lawendą A robi różnicę, czy będzie na słońcu czy w cieniu..? W sensie, że na czas kiełkowania - po ewentualnym wyrośnięciu od razu bym ją przesadziła.

Czy ktoś wie, co to za trawki i czy się do czegoś nadają? Jakoś w tym roku wysiały się mocno nie wiem skąd... Myślałam, że to moja kostrzewa sina się rozsiała, ale jednak "dzieci" wyglądają inaczej (chyba, że od innego ojca, np. dzikiego z lasu )

Ładna ta trawa, to co Ty się w ogóle zastanawiasz, czy z prawego łoża?
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:10, 15 sie 2013

Do góry
Iza...twoja kostrzewa faktycznie piękna,ja swoją wczoraj znowu dzieliłam,na wiosnę będzie fajna
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 16:27, 15 sie 2013

Do góry
Toszka, to ja zaraz idę rzucać lawendą A robi różnicę, czy będzie na słońcu czy w cieniu..? W sensie, że na czas kiełkowania - po ewentualnym wyrośnięciu od razu bym ją przesadziła.

Czy ktoś wie, co to za trawki i czy się do czegoś nadają? Jakoś w tym roku wysiały się mocno nie wiem skąd... Myślałam, że to moja kostrzewa sina się rozsiała, ale jednak "dzieci" wyglądają inaczej (chyba, że od innego ojca, np. dzikiego z lasu )

in progress... w podlubelskiej wsi 13:06, 15 sie 2013

Do góry
Witam serdecznie raz jeszcze - czy ktoś mógłby mi pomóc zaplanować rapatę kwiatową (widoczną na zdjęciu nr 8) z roślin, które już mam - nie trzeba wszystkiego wykorzystać. Rabata znajduje się w pełnym słońcu (wystawa południowo-wschodnia.

Posiadam:
Jeżówki
Krwawniki
łubiny
mieczyki
frezje i inne drobne cebulowe
lilie
3 rododendrony
irysy (2 rodzaje - drobne i grubsze)
2 dzwonki (małe)
kilka rodzajów rozzchodników
bodziszek
Kostrzewa popielata - kilka sztuk
fiołki
bratki
malwy i stróżki
lawenda
orliki
liatrie białe
goździki
Kłosowiec fenkułowy
rudbekia
Tojeść kropkowana
kocimiętka
Odętka wirginijska
Chelone obliqua
serduszka okazała

Z grubsza tyle - ktoś pomoże?
Ogród Sylwii od początku cz.II 11:45, 15 sie 2013

Do góry
jeżówki green envy jeszcze kwitną

hakonechloa all gold lekko przypalona ale tam .... nie jest źle

kostrzewa ze świerkiem glauca globosa szczepionym na pniu ..... Do Izusi kostrzew moje się umywają ale postaram się bardziej o nie zadbać w przyszłości
CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 23:47, 13 sie 2013

Do góry
AgaAga napisał(a)
tj niedźwiedzie futro kostrzewa miotlasta

Aaaaa, to to, ok, nie poznałam Właśnie doczytałam, że ta trawka super się nadaje na suche gleby do półcienia i dobrze rośnie pod drzewami Tylko nie wiem, jakie pH lubi... Czy kwaśne będzie ok..? Ale super wygląda A ty gdzie będziesz ją sadziła..?
CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 20:13, 13 sie 2013

Do góry
tj niedźwiedzie futro kostrzewa miotlasta
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:26, 11 sie 2013

Do góry
Izuniu - ja tylko całuję ogromnie tu.
Bo się muszem cofnąć i wszystko doczytać, co to nie doczytałam jeszcze.
Kostrzewa emejzing!!
Ogródeczek na skarpie 21:54, 11 sie 2013

Do góry
JoannA napisał(a)
Lawenda i róże to dobre zestawienie.
Nie widziałam lawendy z żurawkami, bardziej trawki mi tu pasują
Berberys bagatella i kostrzewa sina, glauca globosa szczepiona na pniu na te rabaty przed domem. Co o tym sądzisz? Idealny zestaw na słoneczną rabatę.

Już wiem i powiem ze mi się bardzo spodobało!! bo do kostki też mi pasują takie szarości a berberys pod okna, i by mi to ładnie zagrało wszystko ale co z tymi bukszpanami... raczej do tego zestawu nie będą pasowały. ale twoja propozycja jest naprawdę niesamowita!! Ty działasz ekspresem!
Ogródeczek na skarpie 21:50, 11 sie 2013

Do góry
JoannA napisał(a)
Berberys bagatella i kostrzewa sina, glauca globosa szczepiona na pniu na te rabaty przed domem. Co o tym sądzisz?

momencik muszę wygooglować bo niestety z nazwam słabiutko u mnie
Ogródeczek na skarpie 21:38, 11 sie 2013

Do góry
Berberys bagatella i kostrzewa sina, glauca globosa szczepiona na pniu na te rabaty przed domem. Co o tym sądzisz? Idealny zestaw na słoneczną rabatę.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:43, 11 sie 2013

Do góry
No to jestes usprawiedliwiona. Bo i siem wytlumaczylas, grzeczna dziefczynka. I skrot zrobilas. Nom.

Kostrzewa jest Twoja zajeeeeeee.....fajna Dziel i rzadz. Siakas wybitna odmiana Potwierdzam, ze Ankowe podarki rosnom jak gooopie.

A roze, sproboj im przetlumaczyc na razie po dobroci, ze tak nie wypada, ze to wstyd i takie tam, no sama wiesz, te pedagogiczne rodzicielskie gadki szmatki

I potwierdzam smuklosc. Tez mi siem Madzen okropniasto podoba w tych suwaczkach Laska jest jak nie wiem co...

Buziam Ciem siarczyscie Uklony dla Adamo
Boćkowe perypetie ogrodkowe 12:32, 11 sie 2013

Do góry
bociek napisał(a)

Jak maja jakies suche patyki to obetnij, ale tylko suche I na wiosne podziel. Miotlaste to niedzwiedzie futro, tak? Ostatnio Debra pokazywala, jak dzielic, zajrzyj do niej, doskonala instrukcja krok po kroku
Niedzwiedzie futro szybko sie starzeje i wlasnie podsycha od srodka. Ja osobiscie tej kostrzewy nie lubie - mialam kilka lat, ale ja wyciepalam. U mnie w polach chwasty dosc mocno sie panosza, a wyrywanie ich z kep niedzwiedziego futra konczylo sie kiepsciutko. Dlatego pozbylam sie jej, ale w sumie to fajna trawka

Kasiu, dziękuję za reklamę ))
Co do Kostrzewy miotlastej, Festuca scoparia, zwanej niedźwiedzim futrem, to masz rację.
To nie jest trawa, że tak powiem bezobsługowa. Są trawy znacznie bardziej efektowne i wymagające niemal zero pracy. Nawet Kostrzewa sina.
Ale - jeśli Futro rośnie w cieniu, to nie żółknie, a te jego wielkie zielone kule są jednak bardzo dekoracyjne.

Przy okazji - czy T się wybierasz do na spotkanie wrześniowe? Blisko masz, zapraszam bardzo!
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 13:04, 10 sie 2013

Do góry
Beatko to jest kostrzewa

Anek ... tak ... ona od Ciebie jest ... po spotkaniu w zeszłym roku niedbale łopatką jak to Ty ukopałaś ... przywiozłam ... nie wiedziałam co z tym począć bo wtedy jeszcze Madżenkowych inspirancji nie widziałam i wsadziłam od czapy ... na chwilę ... urosła sama ... ja jej nic nie robiłam ... i może dlatego urosła ??? ... potem podzieliłam z chytrości by ich było więcej ... wiosną na wniosek Madżen uciachałam bo zaczynała mieć wyobrażenie, że zakwitnie ... nie zakwitła i w tym widzę jedyne źródło jej urody ))) ... już pisałam ... siedzi w miejscu lekko ocienionym ... jednak na brak słoneczka (o ile jest ) nie narzeka ... niebawem znów ja podzielę by z posiadanych sztuk 9 zrobić razy tsssszy ... i połać uzyskać ...
od Ciebie Anek ... fszystko co mam od Ciebie rośnie jak goopie ... róże sobie kupiłam sama to .... nic nie powiem o tych moich okrywowych ))) ... dobrze, ze pozostałe Adam w OBI kupił ... to siem zachowują )))

Irenko ... w deszczu bo on sobie pada ... lekko ... niespiesznie jak na kapusniaczek przystało ... przejasnia się ... jak się rozjaśni to cyknę ... pierwszy pąk się w kwiat rozwinął ...
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 12:25, 10 sie 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
godzinę temu ... mniej więcej spadł deszcz .. jest chłodno ... ciut za chłodno nie pasi ... tak jak o 15 nie pasił ukrop choć łaskawszy był niż ten z 15 w dniu wczorajszym ... wczoraj też nie pasił ... żeby było jasne, ze mam foch na fszystko ))))))

ulew nie ma i nie było ... ukrop u nas ze zjawisk atmosferycznych na "u" ... no może po dzisiejszym deszczyku ukrop zmieni się w zwyczajne polskie lato ... bez hiszpańskiej patelni i sjesty ...

no bo mnie nie ma dlatego że ... ponieważ iż ... przychodzę z pracy i cokolwiek bym nie pragnęła zrobić ... zasypiam ...

całkiem na jawie natomiast zauwazyłam kolejne lafiryndy zielone ... na moich różach ... nie ... tym razem z samego rana dostaną confidor i oby to było to ... bo jestem poza cienką czrwoną linią ... róże te okrywowe nie okrywają nawet moich mikro rabat ... ja nie fiem jakim cudem innym rosną ... co się nie ucieszę, że toto jest na dobrej drodze do różanego szaleństwa to ciach ... i po radości ...

dobrze, ze choć austinka na dobre idzie z drugim tłoczeniem ! ... ma przynajmniej 20 paków a kupiona niepoprawnie w OBI i Joaska prorokowała "dziadostwo" ... no to madam pokazuje a ja pacze ... non stop w nią pacze ...
boski Leo wysuwa się z nowymi listkami a New Dawn śpi niczym ja i chyba nie wie jeszcze co z tym zyciem począć bo jeden nowy listek to żadna mi tam samośwaidomość ... nawet jak na kfiatek ...

taras czeka na beton ... ja na taras ... to też temat zza czerwonej linii mojej tolerancji ...

wstąpiłam gdzieniegdzie na forum ...

i Irena ... co siem tam u Ciebie wyrabia ! ... no proszę zielona rewolucja ...
Madżen ... u mnie za tydzień Dymarki i mocna dawka świata bez prądu ... gazu i tego wszystkiego co przyniosła cywilizancja ... to takie wystepy i atrakcja ... mówiłam przyjedź zobacz ... ale nie Ty musisz organoleptycznie ... po co ? ... a tak serio to zastanawiam się co za krasnal gdzieś siedzi i zsyła takie atrakcje ... bo mów sobie co kcesz ale to musi być jakiś goopi krasnal ...
Anek ... ja normalnie nie jestem na czasie ... 30 postów temu moczyłam doopkę w Twoim basenie ... musze zaraz uaktualnić dane ...
Gabisia ... szkoda tego świerka ... zrobisz drenaż ... żon przytarga nowe drzewko i znów będze pieknie ...
Magda dzieki naszej szwędaczej tradycji ogrodowiskowej zobaczyłam innymi oczami ten Twój zielony świat ... świetny ... zmień avatarka ... na spotkaniowy ... macie tam takie sliczne zdjęcia ...
Pszczółka ćwiczy kolano i moczy roślinki ...

sobie zapisałam ... to czego nie zostawiłam u Was ... bo choć odwiedzam to czasami obezwładniona temperaturą nie mam siły wyklikać tego co chcę

buziaki

i wszystko wiem
a twoja kostrzewa oszałamia!!
dawaj fotki z drugiego tłoczenia
dziś idealnie..po deszczu
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 00:33, 10 sie 2013

Do góry
Iza... ja też mam czasami cienką czerwona linię (książka była super)..... i napisz i czy ta kostrzewa to aby na pewno ode mnie... bo to niemożłiwe... albo coś nie doczytałam, albo co....... pisałaś że ci dałam ja k napisałaś to tak było... nie mam powodów do nie wierzenia...... ale to niemożliwe..
Jak możliwe i nic nie pokręciłam.. bo ja ciągle mam Kamasutrę w głowie... to masz mnie wyjaśnić jakim cudem... bo takich chabezi mam sporo i też tak kcem mieć...... idę spac.....
Jutro jakby co to mogę jeszcze uszczknać kawałek tego co to ma być trawnikiem ,a nie jest z powodu upału.... bez sensu sypać nasionka... i posadzić te niebieskie cudo... tylko jak z tego zrobić cudo????

I zauważ, że już mnie uczysz a nie ja ciebie........ zapamiętaj to
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies