Rozplenica Moundry jest duża. Ogólnie rozplenice mają konkretną/regularną formę. Trzeba starannie zaplanować odmianę/wysokość i rozplanować miejsce.
Napisałaś o "wypełniaczu". Wydaje mi się, że stipa lepiej się sprawdzi w tej roli.
Basiu, przepięknie i kolorowo w Twoim ogrodzie. Stipa tez ładnie wygląda ale faktycznie panoszy się wszędzie.
Ja ją w zeszłym roku wyeksmitowałam z mojego małego ogródka. Rozsiała mi się wszędzie. Oj dużo pracy miałam żeby ją usunąć. Ale już jej nie ma.
Pozdrawiam.
Ula, Haniu, Gosiu - stipa wyczesana wczoraj zaczęłam męskim grzebykiem, ale szybko przerzuciłam się na duży, rzadszy grzebień. Trochę ząbki mu powyginałam Prawdę mówiąc, nie zwracałam uwagi na źdźbła, tylko na efekt pracy. Jutro muszę ich kilka z innego miejsca wykopać zupełnie, może posadzę do doniczek albo pójdą na kompost.
Pisałam niedawno, że rozmawialiśmy z eMem, ze jak tak dalej pójdzie trzeba będzie ogród przerobić - juki, lawenda, perowskia, stipa i rozchodniki. Mam wszystko oprócz stipy .
U mnie chwilę pada i przestaje i tak w koło macieju. A ja nie wiem - podlewać czy nie...
Zastanawiam się co lepsze. Glina czy piach? Tak czy inaczej wszyscy w tym roku mamy pod górkę.
U Ciebie przynajmniej cień w ogrodzie to roślinom łatwiej znieść te palące słońce.
Eccentric kupuj i się nie zastanawiaj nawet chwilę. Jak gdzieś spotkam tę odmianę to parę sztuk zgarnę do siebie.
Perovskia, jeżówki i stipa i byłby szał
Mam całą rabatę pomarańczowych jeżówek, i kilka widzę, że przegapiłam w innych miejscach - muszę jesienią przesadzić
krwawniki kilka lat temu mnie zawiodły, wypadły wszystkie za to w trawniku teraz wysiewa mi się nieustannie wersja pierwotna - biała, bardzo trudna do usunięcia
Stipy w ogrodzie nie wysiewam. Wsadziłam 3 czy 4 lata temu kilka siewek wyprodukowanych w domu z zakupionych nasion. To, co teraz rośnie, to samosiew. Czasem młode siewki przemycam w nowe miejsca. Ona świetnie znosi upały.
przetacznik Christa
Stipa i czosnki główkowate to tak piękny duet, że nie mogę przestać się nim zachwycać. Wyczesuję stipy, bo nasionka mocno obciążają źdźbła i roślinka traci na zwiewności, a w razie deszczu mocno się pokłada.
Jak fale...
Końcówki są ciężkie od nasion. Grzebień z grubymi zębami łatwo wyczesuje te kołtuny.Te wyczesane są lżejsze.
Mary- stipa lubi sucho, a co myślisz o którejś z rozplenic wieloletnich? Myślałam o takiej co szerszej rośnie, np. Moudry lub innej...
Dzięki za propozycję,