Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 12:26, 01 lip 2019

Poppy napisał(a)

my mielismy chlodny czerwiec wiec to dlatego Probke upalow mielismy wczoraj i dzisiaj, to nei dla mnie, 25st o polnocy
Musisz o siebie dbac, ogrod poczeka

Z zadbywaniem o siebie nie mam problemów. Wczoraj słupek rtęci przekroczył 35 stopni w cieniu. Nadrobiłam zaległości filmowe. Wreszcie miałam czas na obejrzenie serialu Czarnobyl. Ciężki, ale wart obejrzenia. W momencie katastrofy byłam mamą trzytygodniowego dziecka. Powrót do przeszłości sobie zafundowałam. Czasem trzeba.

Przegorzan się niebieszczy.

Do 15 tu jest najchłodniej.
Souvenir du dr Jamain pod Olą, trzcinnik Overdam

Za ławeczką hortensje, miskanty, funkie i jarzmianki.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:31, 01 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)

chwastnicę można nawet nożem wyciąć, ziemię dosypać dosiewkę zrobić, za to turzycy siedzącej w trawniku nie da się niczym wyplenić ani wyciągnąć, korzeni się na głębokość 20-25 cm

zdjęcia w moim wątku na str. 573

O chwastnicy nic nie pisałam. Doriichyba pomyliła wątki.

Mam naprzeciw działki ugór. czasem wyrzucam tam ścięte byliny, żeby zagłuszyć chwasty. W nagrodę od matki natury dostałam łączkę kwietną. Urokliwie wygląda.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Dominika11 12:39, 01 lip 2019

pieknie wszystko wygląda
stipa obłędna
Gruszka_na_w... 12:47, 01 lip 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ha, tego samego dnia dostaję Gardenersa! Dziewanna z farbownikiem to połączenie wprost do Twojego cudnego buszu! Podzieliłam sobie przyjemność na pół, dziś wieczorem kończę czytać

Na dziewannę brak już miejsca. Dla dzieciatych ogrodniczek sporo było porad.
Spodobał mi się artykuł Monty'ego Dona o ogrodniczych wycieczkach.
"Zwiedzanie ogrodów może być inspirujące, ale może też doprowadzić do ruiny".

"Zwiedzanie ogrodów jest szkodliwe. Nie tylko zachęca do zjadania nadmiernych ilości ciastek(...), ale tworzy też mnóstwo fałszywych wyobrażeń, które fatalnie wpływają na nasze własne ogrody".

I piękne podsumowanie:

"To, co naprawdę ma znaczenie, gdy odwiedzamy jakiś ogród- a o ile bardziej, gdy sami go tworzymy- to nie to, jak on wygląda w danym momencie, ale jakie budzi w nas uczucia". Czy nasze życie jest dzięki niemu lepsze?
Przypłaciłam przepukliną przesuwanie tego kamienia. Ale wrażenia estetyczne mi to rekompensują.

Gosiek33 12:54, 01 lip 2019

też za płot wywalam ale tam rosną tylko nawłocie, pokrzywy i podgarycznik wrrrr
Gruszka_na_w... 13:54, 01 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)
też za płot wywalam ale tam rosną tylko nawłocie, pokrzywy i podgarycznik wrrrr

Pokrzywy też tam rosną, co bardzo sobie chwalę.
Gruszka_na_w... 13:54, 01 lip 2019

Dominiko, niewątpliwie warto stipę mieć.
mikina34 14:06, 01 lip 2019

Haniu nie podziękowałam za rady dot. truskawek, co niniejszym czynię
Ten bordowy liliowiec jest fajnym akcentem w zieleni
Bywam u Ciebie regularnie chociaż się nie odzywam, nastrój u mnie mało optymistyczny, weny brak, chociaż widać światełko w tunelu (oby nie lokomotywa ).
Gruszka_na_w... 14:32, 01 lip 2019

mikina34 napisał(a)
Haniu nie podziękowałam za rady dot. truskawek, co niniejszym czynię
Ten bordowy liliowiec jest fajnym akcentem w zieleni
Bywam u Ciebie regularnie chociaż się nie odzywam, nastrój u mnie mało optymistyczny, weny brak, chociaż widać światełko w tunelu (oby nie lokomotywa ).

Dobrze, że dałaś znak życia. Martwiłam się, że coś poważnego się stało. Ale skoro widać światełko, to będzie dobrze. (lokomotywa stoi na stacji!)
Brzozowadzie... 14:39, 01 lip 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Na dziewannę brak już miejsca. Dla dzieciatych ogrodniczek sporo było porad.
Spodobał mi się artykuł Monty'ego Dona o ogrodniczych wycieczkach.
"Zwiedzanie ogrodów może być inspirujące, ale może też doprowadzić do ruiny".

"Zwiedzanie ogrodów jest szkodliwe. Nie tylko zachęca do zjadania nadmiernych ilości ciastek(...), ale tworzy też mnóstwo fałszywych wyobrażeń, które fatalnie wpływają na nasze własne ogrody".

I piękne podsumowanie:

"To, co naprawdę ma znaczenie, gdy odwiedzamy jakiś ogród- a o ile bardziej, gdy sami go tworzymy- to nie to, jak on wygląda w danym momencie, ale jakie budzi w nas uczucia". Czy nasze życie jest dzięki niemu lepsze?
Przypłaciłam przpukliną przesuwanie tego kamienia. Ale wrażenia estetyczne mi to rekompensują.

Czytałam ten artykuł uśmiechając się pod nosem
Wniosek wysnułam taki, że nie powinnam oglądać cudzych ogrodów, bo najczęściej łapię po takiej wizycie doła, haha I oczywiście te ciasteczka...
Różę sobie zostawiłam na pociechę, jak się zwie ta piękność?
P.S. Kilka dni temu słuchałam Gershwina na cześć pewnej róży, która raczyła wreszcie zakwitnąć... U Ciebie też tak szybko opadają jej płatki, czy to oznaka procesu aklimatyzacji?