Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 10:04, 06 gru 2019

Do góry
popcorn napisał(a)

Od strony ogrodu i drugiej działki. Z zamontowaną bramą i furtką.

Karola, a ta brama i furtka to do środka się otwiera co nie? przypilnuj od razu niech koparkowy Ci ładnie zniweluje, bo to wygląda jakbyś miała w stronę domu mocno pod górkę. Otwiera Ci się ta brama bez przeszkód? śledzę cały czas i pozdrawiam
Podmiejski ogródek 09:27, 06 gru 2019

Do góry
Do szarej elewacji i do ceglanego kominka nie pasują mi takie żywe kolory, które mi się zresztą bardzo podobają. Na rabacie, wśród roślin dobrze by jednak wyglądały:

(inna sprawa, że chyba kiepska jakość jest tych donic)

takie kosze fajnie by wyglądały na tarasie

Mogę iść w kierunku bardziej nowoczesnym, albo bardziej tradycyjnym i nie wiem na jaki się zdecydować.

Pomożecie?
Podmiejski ogródek 09:15, 06 gru 2019

Do góry
Dziewczyny, skoro tak już sobie rozmawiamy, to może pomożecie mi w rozwiązaniu dylematu?

Zaczęłam pomału szukać donic do ogrodu i nie bardzo wiem, na jakie się zdecydować.

Donice docelowo miałyby stać w różnych miejscach:
- przed kominkiem
- na tarasie
- w rabatach

No i problem jest taki, że w każde miejsce pasowałyby mi inne.

Na rabaty, między rośliny, pasowałyby mi takie jak ma Zana; wysokie szkliwione. Ale takie nie pasują mi do kominka.
Przy tarasie mogłyby być bardziej nowoczesne, kwadratowe ale takie z kolei będą źle wyglądały na rabacie (chyba).

Do tego muszą być porządne, duże, bo planuję w nich posadzić rośliny całoroczne, może zimozielone, tylko uzupełniane sezonowymi kwiatkami, i wolałabym nie musieć chować ich na zimę.

Żeby jeszcze utrudnić sobie zadanie, to nie jestem pewna, czy po zrobieniu tarasu nie będę chciała gdzieś ustawić takich naprawdę dużych donic na małe drzewka typu świdośliwa czy klon palmowy.

Donice oczywiście nie muszą być wszystkie takie same, ale powinny do siebie pasować, a nie za bardzo mi pasują okrągłe szkliwione, w jakimś żywym kolorze, i kwadratowe nowoczesne.

Kilka sztuk które mi wpadły w oko:

Pszczelarnia 08:59, 06 gru 2019

Do góry

Oczekiwanie na takie widoki pozwala łatwiej przetrwać ten zimny czas
I czemu zawsze zapomnę wysiać naparstnice . Nigdy ich u siebie nie miałam.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:28, 06 gru 2019

Do góry
Haniu ---

Aniu-----Jeszcze kwitną dziś myślałam że zmarzną a one stoją .Nie tak ochoczo ale są

Te najładniej jeszcze wyglądają jakieś nie do zdarcia .
Tajemniczy Ogród 08:17, 06 gru 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Jeszcze raz wielkie dzięki,za zdjęcia. To istatnie zdjęcie najlepiej dla mnie obrazuje o co kaman Pomijając fakt, że jest przeuroczo ( uwielbiam ten klimat ) to zaczynam rozumieć swoje błędy.
Przede wszystkim ograniczyć ilość roślin i znaleźć łącznik spinający rabaty. Jak u Ciebie kulki bukszpanowe , które łączą pięknie całość. Kontrastowa kolorystyka do bordowo-różowych wiśni i hortensji i zmienna faktura.
Dobra teorię znam teraz musze przejść do praktyki. U mnie niestety kształt tej rabaty nie ułatwia sprawy bo musi wyglądać dobrze i spójnie z 2 stron. Ale mam czas do namysłu .

p.s kącik kulkowo rozplenicowy boski
Ogród do odnowy 07:37, 06 gru 2019

Do góry
Tadam...

zimno ale słoneczko w końcu czasem świeci

W ogródku emerytki 02:24, 06 gru 2019

Do góry

Mamy też niespodziankę, Czarnuszek okazał się być kotką
Ma na imię Czarnulka
Tu z Pysią, która ma gustowne ubranko [konieczne, bo po reakcji alergicznej na zastrzyki w dwóch miejscach straciła sierść, a materiał chroni przed drapaniem się].
Ale Pysia jest już zdrowa, z czego się bardzo cieszymy

W ogródku emerytki 02:16, 06 gru 2019

Do góry
I dziś Mały odpoczywał na daszku domku [kiepskie zdjęcie przez siatkę].

A to szalejąca Nutka, ciężko zrobić zdjęcie

W ogródku emerytki 02:03, 06 gru 2019

Do góry
W tym roku są dwa, pierwszy to sierota nazywamy go Mały [trafił 26 września].
Następnego przywieźliśmy 13 listopada i nazywamy Drugi.
Wczoraj dostały ostatnią dawkę pasty i zastrzyki, za 5 dni badanie kontrolne.
Jeśli są zdrowe, pójdą do zimnej izolatki do hibernacji.
To będą ich domki, przygotowane na ten czas.

A to fotki Małego, widać, że się nie zwija i patrzy ciekawie na świat

A to jest Drugi, nie chciał się całkiem rozwinąć.

W ogródku emerytki 01:39, 06 gru 2019

Do góry
Witajcie, bardzo Wam dziękuję za tyle miłych słów, aż się zarumieniłam
Sorry, że dopiero teraz odpowiadam na pytania, już się poprawiam

Elu, zdjęcia jeży zaraz wstawię

Basiu, za chęć ozłocenia dziękuję, wcale nie zasługujemy na to

Danko, to jest 3 rok opiekowania się jeżami.
Najpierw trafił do nas Tuptuś [we wrześniu 2017], w październiku przyszły dwa i te jako pierwsze szczęśliwie hibernowały.
Wiosną poszły w bezpieczne miejsce z domkami, wiemy, że jeden z jeży to była samiczka i urodziła i wychowała małe w domku.
Domki dla przypomnienia.

W 2018 jeży było 10, dwa po odkarmieniu wypuściliśmy, 8 hibernowało i wiosną też poszły w świat z domkami.

Sezon 2017 u Hanusi 23:21, 05 gru 2019

Do góry
Basiu, Irenko, dziękuję, mózg trzeba pobudzać i do śmiechu, i do sarkazmu, i do ironii. Czasami z siebie lepiej się pośmiać niż z sąsiada. A śmiejąc się z siebie nikomu krzywdy się nie czyni, przynajmniej to jest bezpieczne.

16-te urodziny wnuka odtrąbiłam, a tak niedawno leżał w łóżeczku i majtał nóżkami. Szybko dzieci rosną, nie da się ukryć tego faktu. smutne tylko to, że za bardzo już babcia brykać z takimi wyrośniętymi nie może. Ale są i się garną, to budujące.

Na dobranoc dla zaglądających coś z wiosennej nadziei

Grudnik uratowany w biedrze za 1 zł i kalanchoe niechcący ułamana gałązka czeka na aktualne zadoniczkowanie.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:10, 05 gru 2019

Do góry

Maj

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:08, 05 gru 2019

Do góry
Luty

Marzec

Kwiecień

Metamorfoza- nowy ze starego 22:08, 05 gru 2019

Do góry
Rejzi napisał(a)

No i po długim namyśle, decyzja zapadła. Oto on buk Dawyck Gold. Zamówiłam przez Internet, trochę się obawiałam, że kupuję kota w worku. Ale przyjechało do mnie śliczne drzewko, nawet o wiele wyższe niż oczekiwałam.

Bardzo ładne drzewko wybrałaś
Długi i chudy 22:08, 05 gru 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Ballerina to cała seria taneczna, np. Flamenco czy Walc One wszystkie są wąskie.

A Ty lubisz ogrody formalne?

Co do przenikających się trójkątów to narysowałam coś pod wpływem Twojego rysunku rabaty bambusowej. Taki spontan do dopracowania jeszcze, ale widzisz przykład tych przenikających trójkątów.

Hej Asia, przyszłam do Ciebie zajrzeć a tu same mądre głowy radzą
Aż musiałam zacytować Ewę, bo mi się spodobało to trójkątne przenikanie Lecę dalej z wątkiem
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:04, 05 gru 2019

Do góry
Czekam lutego, 16.02 cięliśmy wszystko, a w marcu już kwitło w donicach

To styczeń

Metamorfoza- nowy ze starego 22:01, 05 gru 2019

Do góry
Rejzi napisał(a)

Nie mogę znaleźć, co to za piękność na 1 zdjęciu, nie umuem rozpoznać, zmiany spektakularne, pięknieje w oczach i rh sliczne
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:56, 05 gru 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ciemierniki

Droga z doniczkami tulipanów się wydłuża. Dzisiaj ostatnia zagubiona w garażu paczka cebul.

Ciemierniki cudne, kolejka świetna aż się gęba śmieje no a drzewo wiadomo sadzić trzeba drzewa.

Pogody życzę na czas realizacji planu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:50, 05 gru 2019

Do góry
Marzy mi się maj I tulipany nowe zobaczyć

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies