Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Tajemniczy Ogród 15:23, 05 gru 2019

Do góry
To z września. To tegoroczne przesadzanie, więc niektóre hortensje jeszcze niemal niewidoczne, mam nadzieję, że w przyszłym roku już będą się wylewać.

I od drugiej strony:

I z dalszej perspektywy:
Długi i chudy 15:14, 05 gru 2019

Do góry
Moje przemyślenia są takie:
wersja 1

Brzozę przesunąć dalej od płotu. Rabata przy polu lepiej żeby miała 2m głębokości. Te boczne rabaty mogą mieć po 1,5m. Możesz ten pokój ogrodowy otulić żywopłotkami cisowymi. Wtedy pod brzozą sadziłabym jedynie mniejsze krzewy i byliny. Z jednej strony dosadziłabym dla równowagi jakieś drzewa, pomyślałam o ambrowcu Gum Ball.

Jabłonce dodałabym do towarzystwa jeszcze dwie takie same. Seria Ballerina jest wąska, więc możesz posadzić i trzy. Rabata w najwęższym miejscu miałaby 1m szerokości. To mało, ale może wystarczy

Wejście żywopłotkowe ma kształt nieregularny, ale uporządkowany. To również powiększa optycznie ogród i jest ciekawsze, niż równoległe żywopłoty.

Wersja 2,
zamiast żywopłotu z cisa przy polu posadzić po prostu krzewy, np. Spiraea vanhouttei. Ma ładny kształt, a cięcie też znosi bardzo dobrze.

Jeśli podobają Ci się te propozycje, to napisz. Szczegóły trzeba jednak dopracować. To takie ogólne plany tylko.
Ogród bez reguł 15:09, 05 gru 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Iwonka, jednak znalazłam . U nas jest już 4 lata. Może mieć 2 metry, może ciut więcej.

Magnolie piękne, ale jak Twoja Mama/ na czym wyczarowała taką kulkę bluszczową?? Genialny pomysł!
Ja w tym roku wsadziłam 5 magnolii I teraz się głowię, czym to wszystko zabezpieczyć, czy może podjąć ryzyko
B&B czyli betonowa Bawaria 14:50, 05 gru 2019

Do góry
Tak wyglada z przodu ogrod i taki jest dom. Zdazylismy zalozyc panele na slonce i powycinac 70 procent tego co bylo. Posadzilismy thuja zeby taras z boku zaslonic bo pod panelami jest taras i tez do remontu . O pozostalosciach bede myslec co dalej.
Wizytówka- uDany ogród 14:04, 05 gru 2019

Do góry
Po mało kolorowym lecie nadeszła przepiękna jesień

Zaczyna bielić, ale na prawdziwą zimę przyjdzie poczekać
...uDany ogród 13:42, 05 gru 2019

Do góry
Niestety ostatnio nie mam ani czasu, ani nawet chęci jechać do ogrodu. Skupiłam się na sprzątaniu i domu i głowy. Musze uporządkować i poukładać sobie wszystko od nowa. Daliśmy sobie czas do końca roku na podjęcie ostatecznej decyzji, bo ja już dłużej nie wytrzymam. Muszę mieć gdzie wracać i ma mnie to cieszyć, a zaraz minie trzy lata jak mieszkam u Mamy jak w hotelu...
W domu na osłodę zakwitł mi zygokaktus lub grudnik jak ktoś woli.

W ogrodzie nie wiem, ale tutaj zaczęliśmy dokarmiać ptaki. Gwarno się zrobiło

Ostatnie zdjęcie z ogrodu mam z niedzieli, wtedy spadł pierwszy śnieg i skuło lodem staw. Pięknie to wyglądało

Pozdrawiam Was serdecznie i wracam do tortu, bo mój M ma dzisiaj urodzinki, a w niedziele Duży,po drodze Mikołaj zatem dzieje się
Buziaki!!
Ogród bez reguł 12:54, 05 gru 2019

Do góry
Kasiek napisał(a)
Przynioslam Ci ten bialy mur, zdjecie z daaawien dawnaI ten czarny z teraz

masz pięknego tego klonika i brzozy, czy to są doorenbosy? A identyczny fotel chcę kupić do siebie, praktyczny?
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 12:33, 05 gru 2019

Do góry
Witam. Wasze hortensje pięknie rosną. A moja? Liście po przymrozku opadły ale puszczają nowe. Co mam z nią zrobić? Okryć jakoś czy zostawiać tak na zimę?
Ogród bez reguł 12:31, 05 gru 2019

Do góry
Wczoraj byłam w Szklarskiej Porębie. Nie miałam przy sobie aparatu, ale zdjęcia gór z telefonu też niczego sobie

Ogród bez reguł 12:25, 05 gru 2019

Do góry
ryska napisał(a)
Piękne magnolie i kolaże. Wiosno przybywaj

Reniu, dziękuję bardzo . "Kolażowanie" to taka moja zabawka - robię kolorowe obrazki.
Ale z tą wiosną to spokojnie - zima też potrafi być piękna Ja osobiście potrzebuję przerwy i odpoczynku - życie pozaogrodowe znacznie mnie w tym roku wyczerpało. Muszę przez chwilę potrwać w bezruchu . No i taką zimę lubię

Ogród Basi 12:14, 05 gru 2019

Do góry
Spóźnione, ale bardzo serdeczne życzenia imieninowe Wszystkiego najlepszego i dużo, dużo zdrówka

Za drzwiami do ogrodu... 11:32, 05 gru 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Chryzantemy przy murku już przymrożone,kłaniają się nisko,ale nie wycinam,niech okrywają sąsiednie roslinki

Jak z bajki i w innym wymiarze.

U mnie mięta w cienu, znakomicie się ma.

To hosty z naparstnicami.
Za drzwiami do ogrodu... 11:24, 05 gru 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Jak na późną miłość do host, masz ich całkiem sporo
Ja je bardzo lubię. Śnieg już zdobi ogród, czyżby święta miały być białe?

Sporo host,jako sztuki ,ale odmian jeszcze nie wiele.Po prostu dzieliłam na maksa te co kupiłam bądź dostałam.I tu oczywiście dziękuję za swój wkład Ani Anabuko Nazw nawet nie starałam się zapamiętać.Tylko te co ostatnio kupiłam mam oznaczone.
A moja chęć nabywania host wzrosła jak zobaczyłam takie cudne, wielkie(kępy i liście ze względu na odmianę) u Ani MS.I pomyślałam ,że im szybciej kupię,tym szybciej mi się rozrosną ,do takich wielkich kęp
Ale więcej mam tych o mniejszych liściach, bo u mnie mało miejsca ,a jeszcze w cieniu...
Jeżówkowe-Love 10:46, 05 gru 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Asiaaa…

1. Strony świata! bez tego kicha! Na mapach googla zawsze są zaznaczone. Sprawdź też w telefonie - ja mam kompas w narzędziach.

Asiu Ty moja najdroższa paczaj

ta strzałka w prawym dolnym rogu mówi wszystko
Czyli miałam rację strzelając że to strona południowa
Długi i chudy 10:31, 05 gru 2019

Do góry

Brzoza na nodze z jedną taką boczną gałązką

A może kulki hakuro nishiki, wiem ze nielubiana na forum
Jak feniks z popiołów 10:10, 05 gru 2019

Do góry
wiklasia napisał(a)
Odpaliłam i ja nowe odcinki "Epoki Lodowcowej". Na ekranie z okna kuchennego śledzę rozwój akcji.
Aktorzy tymczasowo rozpierzchli się po dalszym planie.

I
Grunt, że jest klientela.

Epoka lodowcowa z Olafem wygląda fantastycznie! Czekamy na kolejne odcinki
Też próbowałam upolować orzeszka ale nie znalazłam już niestety.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:18, 05 gru 2019

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:16, 05 gru 2019

Do góry
Ptasi gaj 07:22, 05 gru 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Mam santoline 2 czy 3 sezon wiosna mocno scinam. Mam ok 10 krzaków posadzonych po całym ogrodzie nie narzekam nie może zakwitnąć bo traci na wyglądzie.
Trawy wiąże bo wiatr roznosi i wiosenne cięcie lżejsze.
EM.pomogl przede wszystkim z liśćmi traktorkiem przejedzie wyrzuci przy kompoście ja obrabiam i po robocie. W tym roku wyjątkowo długo liście się trzymały więc okres sprzątania się wydłużył.

Santolina po cięciu początek maja. Druga początek czerwca

Ładna jest, kwitnienie akurat u niej najmniej pożądane
Jak mi starczy wolnych chwil, może jeszcze zwiążę trawy.
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:09, 05 gru 2019

Do góry
tu już też wycinam rozchodniki i chyba hakonki zwiążę, bo psy wszędzie je rozciągną

ogrodowe różne odmiany, różne jesienne barwy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies