Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 22:46, 16 kwi 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Magnolia gwiaździsta za mną chodzi, ach .

Ania, z czystym sumieniem polecam, mimo że kwitnie najkrócej, jest nieprzeciętnej urody

Tak, właśnie jej uroda mnie wabi.
Jest piękna i naprawdę kojarzy mi się z gwiazdami .
Ogród w Tarnowie 22:21, 16 kwi 2012

Do góry
Magnolia w pełnej krasie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 21:41, 16 kwi 2012

Do góry
arcobaleno napisał(a)
O raju - już Ci magnolie kwitną Piękne są !
Ja robiłam magnoliowe podejścia, ale coś im się u mnie nie podobało - jedna malutka tylko się ostała i to jeszcze taki kikut dosłownie, ale chyba będzie miała z jednego kwiatka

Moja też na początku miała 1 kwiatka!!! a po 2 latach ruszyła i teraz ma bardzo dużo; magnolia może odchorować, ale potem z reguły daje radę

kuszę cię Marta
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 21:31, 16 kwi 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Ania, z czystym sumieniem polecam, mimo że kwitnie najkrócej, jest nieprzeciętnej urody

ja też, warto, mam w starym ogrodzie

Jak się cieszę, że już obie jej polecamy uwielbiam te magnolię, chociaż tyle jest piękniejszych ta niezawodna!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 21:29, 16 kwi 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

ja też, warto, mam w starym ogrodzie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 21:20, 16 kwi 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 19:46, 16 kwi 2012

Do góry
Ogród Ewy :) 17:16, 16 kwi 2012

Do góry
Ale u ciebie porządek!!! a trawa wprost idealna widzę, że magnolia kwitnie, a bratki cudownie się rozrosły
u ciebie już można siedzieć na pogaduchach
Cały rok w ogrodzie 11:19, 16 kwi 2012

Do góry
Kwitnąca wiśnia i magnolia, sama radość wiosną.
Cały rok w ogrodzie 10:30, 16 kwi 2012

Do góry
Trochę mnie tu nie było,przede wszystkim dzięki za życzenia świąteczne ,tymczasem trwa niby wiosna ,liczę straty w ogrodzie i ogólnie jestem zniechęcona ,ale jest kilka jasnych punktów

wiśnia wczesna kojou-no mai

zawilce,które same przywędrowały pod świerk i znalazły sobie azyl

kwitnący dereń jadalny

Magnolia stellata

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:57, 16 kwi 2012

Do góry
A zakupił już ktoś może nową gazetkę Magnolia? Jest już w sprzedaży?
Pozdrowienia dla Ciebie Danusiu
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:23, 14 kwi 2012

Do góry
Pola napisał(a)

Nie wiem co robić z trawnikiem , normalnie o tej porze to już byłby nawozony a tak to jest taczka zajeżdzony, chyba będę go musiala na nowo zakladać po zakończeniu prac nad ścianą ...
Dla poprawy humoru kupiłam sobie kolejna hortensję
Ale mam kryzys emocjonalny bo ostatni mroz wymroził mi bambusy, nie wiem czy odżyją, wszystkie liście zważone, wszystkie świeżo posadzone budleje chyba teź podmrożone i nie wiem czy odbiją, nowe róże okrywowe też ucierpiały.

Marzenko kiedy u was był mróz przecież zawsze u was cieplej niż u mnie buuuuuuu

Pola był wtedy co w calej Polsce w wielkanoc -6 stopni gorsze szkody poczynił niż zima. Wszystkie młode przyrosty w roślinach wrażliwszych wymarzły, a magnolia wygląda brzydko.
Ogrodnik mimo woli 20:53, 14 kwi 2012

Do góry
Bożenko.....kupiłam jakimś cudem 15 rh.....swoich mam też kilka.... do teg oazalie..normalnie to bym miała gdzie posadzić, ale sypanie tych wałów z ziemi....jest męczące i zajmuje dużo miejsca.... poza tym te co mam podwójne ...bo w ostatnim momencie zamówiłam te duże.....a zapomniałam odjać tych małych No i wyszło tego trochę.
Dziś robiłam moją rózankę........ Miała mi pomóc zaprojektowac Magnolia, ale do tej pory nie miałam czasu na pomierzenie mojego terenu, i na inwentaryzcję co mam. Poza tym patrząc ile teraz jest pracy w ogrodzie nie mam sumienia prosić Magnolii o pomoc....... Zrobię więc jak zwykle po swojemu.....a potem będzei łopata w użyciu
Ale miło jest wiedzieć, że są tacy co chą pomóc
Posadziłam 23 róże.. została się jeszcze jedna ....mam dla niej dwa potencjalne miejsca.... muszę przemyśleć.
Sadzenie było na wariackich papierach.....czyli wycinałam darń pod róże, wybierałam ziemię, mieszałam w taczce z piaskiem i odrobiną ziemi dla róż i srrrrrrrrrrrrru do doła...... Teraz będę walczyć z zielskiem w otoczeniu róż...... jak zwykle robię nie od tego końca co trzeba...... zamiast łatwo i przyjemnie, będę walczyć....
Wyrzuciłam dwa berberysy..te to dopiero mnie pokłóły!!!!!!!!!!!!!!!!!! Od dawna chciaął mto zrobić, ale M nie pozwalał, wykorzystałam jego niebyt na ogrodzie i wykopałam......
Przesadziłam jedną trawę Zebrinusa, ledwo to niosłam...kręgosłup chciał wyskoczyć z dysków.... przesadziłam kępę rudbekii, i tym sposobem wygospodarwowałam miejsce na dwie niższe różę we wsiowym ogródku
Na koniec dnia razem z M posadziliśmy jednego dużego rh......robiąc mu piedestał jak na pomniku Było trochęzabawy z przygotowaniem tego pomnika, ale najgorsze i tak było na koniec ...jak go przenieść, a potem jak go wyjąć z donicy??????????????? Położyć na boku się nie da, bo się połamie (i tak jedna duża gałąż się ułamała) a podnieść do góry i wyjąc z donicy masakra... ...... to waży ponad 80kg.... ufffffff
Skąd zdobyć kasę na kamyki...jakbym w ten sposób zrobiła caly duży rabatek z rh....ale było by miodzio
A teraz mój popmnik przyrody Cału dół idzie do zmiany...wiec tylko fragment pokazuję Kalinę zostawiłam, w książce spr. że jest do cienia...i albo niech rośnie, albo niech padnie.... W innym miescu i tak nie będzei rosłą bo ona jest do strefy 7B..i tak dziw, że jeszcze nie umarzła..kwitnąć nie kwitła, bo pomarzły jej zawsze pąki, ale w tym roku chyba mnie zdziwi.bo na rzie wyglada na taką co zakwitnie.. A chciałam ją już w zeszłym roku wyrzucić
Wiosenne rewolucje w "Paulinowym ogrodzie" 16:35, 14 kwi 2012

Do góry
Wczoraj wyplantowalysmy tzn. Justi to zrobila ziemie pod magnolia,poniewaz jak 6 lat temu ją przesadzilismy bo przyszla z nami ze starego miejsca zamieszkania, to zakopcowalismy ja na zimę zeby przezyla bo w grudniu byla przesadzana i jakos jak przyszla wiosna zapomnielismy jej odgrzebac i przestala nam kwitnac, chyba sie dusiła bo strasznie to odchorowala widac to na korze drzewka. Teraz zakwasiliśmy jej glebę i elegancko wyplantowalismy od razu widać poprawę ma piekne pączki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:16, 12 kwi 2012

Do góry

Araucaria

Były też kamelie kwitnące i Magnolia grandiflora

Ciekawa sosna

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:14, 12 kwi 2012

Do góry
Jeszcze magnolia, były nawet takie o niebieskich kwiatach

Różne okrągłości

Rysio mówi: "wszystkie moje" i obejmuje je czule

Przedogródek Agniechy973 11:08, 12 kwi 2012

Do góry
Hej Gosiu-stwierdziłam że się odezwę zanim polecę dalej.
Przedogródek Agniechy973 11:07, 12 kwi 2012

Do góry
hej.
Ja tez ostatnio zrobiłam zakupy , dla odmiany dla siebie.
Kupiłam w Auchanie 21 sześciopaków lawendy po 19.90 za opakowanie. I tak wydałam kupę forsy, ale przy ilości jakiej mi potrzeba wyszło tanio. Do tego ta lawenda jest super- zwykła, z Holandii, ale mam ją z przed roku i z wcześniej- nie wymarza, ma długie, dorodne liście które nie karleją, kwitnie na drugi rok, jednak w pierwszym pięknie się rozrasta.
Także wszystkim zainteresowanym okazjami polecam Auchan i jego lawendę.
Ogród w Tarnowie 21:44, 11 kwi 2012

Do góry
Ruszyła magnolia...

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:13, 11 kwi 2012

Do góry
ola napisał(a)
Danusiu, proszę Cię bardzo o poradę. Mam półcieniste wolne miejsce między świerkami srebrnymi, a że mało u mnie wiosennych, kwitnących drzew to pomyślałam o wiśni Amonogawa lub o jakiejś niedużej magnoli (marzyłaby się Genie) np. Susan.
Nie wiem na co się zdecydować i które z nich dłużej kwitnie. Proszę poradźcie.

Długość kwitnienia magnolii zależy w dużym stopniu od pogody. Jak ciepło "wybucha" nagle to magnolia kwitnie bardzo krótko i odmiana nie ma tu dużego znaczenia.
Magnolie o mniejszych kwiatach np. M. stellata (m. gwiaździsta) kwitnie dłużej bo ma więcej kwiatów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies