Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Great Dixter - Anglia 08:33, 21 lis 2019

Do góry
Oglądam jako całość.

Ale również "rozkładam na czynniki pierwsze" i analizuje poszczególne połączenia.

Great Dixter - Anglia 08:25, 21 lis 2019

Do góry

Great Dixter - Anglia 08:21, 21 lis 2019

Do góry
Tu zatrzymuje się na dłużej. Eksplozja kształtów, faktur i kolorów. Połączenie krzewów i bylin.

Katalpa - Catalpa 08:16, 21 lis 2019

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Gregx zostaw tak ja u siebie zrobiłem (na czerwono) tylko jedna "czuprynkę" oczywiście mocno przerzedzoną do 4-6 pędów(skróconych)

jak widać bardzo jej się to spodobało
w kolejnym sezonie oczywiście skracanie i przerzedzanie obowiązkowe ale po takim przycięciu to już łatwizna

Wow ale zmiana! Wygląda jak nana. Dzięki za te zdjęcia Ja miałam moją na wiosnę przyciąć bo mi na szmaragdy zaczęła wchodzić i nawet nie pomyślałam,że można z nią tak ostro postąpić

Great Dixter - Anglia 08:14, 21 lis 2019

Do góry
Tu tlko zerkam przez chwilkę.

Ale mój wzrok kieruje się na lewo i podążam dalej ścieżką wzdłuż Long Border.
Great Dixter - Anglia 08:09, 21 lis 2019

Do góry
Wracam z kolejną porcją zdjęć.
Urocze schodki.

Na prawo łąka z krzewami i drzewami.

Metamorfozy ogrodowe 06:58, 21 lis 2019

Do góry
Kto podpowie jak przyciąć te róże ? Jeśli obypać je na zimę to w jaki sposób??
Ogród w Tarnowie 03:57, 21 lis 2019

Do góry
Richie napisał(a)

Waldek, bardzo dziękuję za tego mistrza ale to gruba przesada a Twój dobry humor sprawił że Irenka ma problemy z utrzymaniem równowagi

Ryszard.
Jak to nie jest ogród prowadzony mistrzowską ręką, to pewnie ja się nie znam na ogrodach.

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:42, 20 lis 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)

Pustynniki sadziłam dokładnie z instrukcją, wykopywałam dół tak jak kazali.
Miały być ileś cm pod powierzchnią, już nie pamiętam ile, ale dość głęboko.
A Ty jak głęboko je zakopałaś, pytam o to serce, nie korzenie. Może jeszcze raz podejmę próbę ??

Sukulenty chyba teraz mają wielkie szanse w naszym klimacie, susza i upały letnie im sprzyjają. Eonium jest piękne, co Ci nie wychodziło w jego pielęgnacji?

Mirka, jak kładę dłonie na rozecie pustynnika, teraz jesienią, to czuję pod palcami owo serce. Na zimę przykrywam je 10-centymetrową warstwą liści. U mnie rosną płytko.

Sukulenty. Nie miałam dla nich dobrych stanowisk na zimę. Męczyły się z powodu braku światła. A i ja nie miałam lekko, bo te czerwonolistne nic a nic nie chciały się rozgałęziać. Rosły tylko w górę. 80-centymertowe łodygi z jedną rozetką! W końcu rozdałam. Tymczasem Aeoniu arboreum (jedyne, którego żal było mi wyrzucić) pozostawione same sobie, takie coś mi wypuściło w październiku. Na wielu pędach, no tylko sadzonkować.

Mój ogród - moja duma 22:37, 20 lis 2019

Do góry
Od kilku lat tworzę swój ogród. Początkowo było 25 arów trawnika. Potem pojawiły się sosny, żeby zapewnić trochę cienia, drzewka owocowe. Kiedy posadziłam obok tarasu trzy rododendrony i kilka rojników, poczułam nieznaną mi dotąd przyjemność. I od tego czasu stale coś dosadzam, przesadzam. Dobieram rośliny spontanicznie, ale czytam informacje na ich temat, by zapewnić im najlepsze warunki. Mój ogród jest młody, więc nie wygląda jeszcze tak okazale, jak bym chciała. Mimo to dostarcza mi mnóstwo radości. Lubię zmęczenie po całodziennej pracy w nim. Kocham światło zachodzącego słońca, które przenika przez liście traw i berberysów, pomarańczową korę sosen. I jestem dumna, że go założyłam.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:29, 20 lis 2019

Do góry

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:24, 20 lis 2019

Do góry
Poranne światło uchwyciłam

Od wiosny nowy dach w perspektywie (lewy górny róg).

Za drzwiami do ogrodu... 22:14, 20 lis 2019

Do góry
Ania111 napisał(a)
Aniu ,

Jaki masz dojrzały i przemyślany ogród.
Widzę, że wiesz czego chcesz
( przeciwieństwo mnie )
Te kolory i architektura ....
Te dodatki z metalu
Jestem pod wielkim wrażeniem

Pozdrawiam

Aniu,dojrzałe to nim są chyba tylko świerki i stara jabłonka
W ogród tak naprawdę zaczęłam bawić się ok.2015r.ale najwięcej powstało i zmieniło się w 2018 i 2019,czyli od czasu założenia wątku w O.Mój ogród jest jednak nadal złożony z "chciejstw" ,bez szczegółowego planowania nasadzeń ,inaczej: składa się z roślin,które jak to mówicie "wołają weź mnie..." Potem latam z doniczkami po całym ogrodzie i przymierzam,sadzę a potem przesadzam Mam wprawdzie kilka niewielkich " zainspirowanych "zestawień roślin,ale większość to moja swobodna twórczość. Przemyślany...?....no tak ...dużo o nim myślę...!
Bardzo mi miło słyszeć więc takie komplementy,bo mi wydaje się być trochę chaotyczny,choć "uładzony" ,ale taki mi się podoba,jest taki... MÓJ!
Uwielbiam oglądać grzeczne ,eleganckie ogrody,nasadzenia po kilka ,czy kilkanaście takich samych roślin,ograniczone w gatunku roślin i kolorystyce.Ale na co dzień chyba byłby nie dla mnie...a może kiedyś mi się zmieni...?

Porównanie pewnego widoczku ,2014:

2015:

2019:

Przedogródek pod dębem 21:39, 20 lis 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)

Widzę ,że podróze mniejsze i większe dalej są w twoim życiu i żywiole.
Piękne miejsca.Roślinności, kwituchów innych i pięknych na zywo widzieć trochę zadraszczam
Pozdrówki zostawiam
Ogród z koniczynką 21:33, 20 lis 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)
Specjalnie dla Basi3012 obiecana listopadowa koniczynka...

Nie tylko koniczynka ale cały ogród prezentuje się rewelacjyjnie
wielkie brawa. !
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:31, 20 lis 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Śliczna psinka Chyba coś smacznego wypatrzył

Na zdjęciu zacytowanym wypatrzyłam że masz przy berberysach trawy Asia makadamia, przestrzegła mnie przed takim połączeniem ze względu na rdze, ale widzę że u Ciebie trawy pięknie rosną możesz zdradzić jakie masz tam trawy ? na tyłach widzę miskanta ale ta trawa z prawej strony berberys to nie wiem co to ?? Robisz jakieś specjalne zabiegi aby nie było rdzy??
Za drzwiami do ogrodu... 21:30, 20 lis 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Miskant chiński Sioux dobrze sobie radzi posadzony przy samym świerku.Pewnie ratuje go nawadnianie kropelkowe.Resztę moich miskantów już w słomiastych kolorach ,a ten gwiazdorzy!

Ależ ładnych ,żywych kolorów nabrał ten miskant.
U ciebie wszystko pięknie wygląda.I to zawsze
Pachnący różami, malowany bylinami 21:14, 20 lis 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)

Aniu, jak Ci pomogłam to się cieszę.

W ogrodzie już coraz bardziej ponuro i brakuje koloru. Liście w większości opadły i robi się smutno.

to prawda, ogród nam szarzeje.
ale zaraz będzie zabieganie przedświąteczne
Kolorowy ogród na piasku 21:13, 20 lis 2019

Do góry
viva napisał(a)
Ewo, ja nie mam rabaty pysznogłówkowej, ja mam ogród opanowany przez pysznogłówki

Przykład

Pytasz, czy są takiej samej wysokości monardy i perłówka?
Prawie tak ale one kwitnieniem tylko częściowo się spotykają.
Tu na zdjęciu widać, monardy zaczynają a perłówka za chwilę się wysypie.

ależ pięknie ci te pysznogłówki rosną.
Całe łany.
Pięknie wyglądają
Nowy użytkownik ogrodu :) 21:10, 20 lis 2019

Do góry
Dzień dobry,
mam na imię Agata i też jestem tu nowa. Tworzę mój ogród od kilku lat- spontanicznie, bez planów...

Sprawia mi to mnóstwo radości.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies