Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Cytryna w donicy 10:24, 18 lis 2019

Do góry
Witam Forumowiczów. Podobnie na w temacie powyżej. Cytrynę kupiłem około miesiąc temu w sieciówce. Wyglądała tak zdjęcie numer 1.

Obecnie wygląda tak jak na poniższych zdjęciach. Po kilku dniach pobytu w domu zaczely odpadać liście. Czy to normalny objaw na zimę?

Ogród do odnowy 10:23, 18 lis 2019

Do góry
Trochę sił zostało mi na drobne prace, trochę uporządkowałam ten bałagan

belki podszlifowałam

i pomalowałam 2 razy Vidaronem

Przymierzałam się do wbicia w podłoże kotew do obsadzenia tych belek... nie dam rady, muszę coś innego wykombinować

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:19, 18 lis 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Opatulę, bo to dla mnie cud świata Choć do tej pory nie okrywałam roślin, ale w tym roku kilka takich cudów świata do okrywania Z wiekiem robię się mniej rozważna. Ale i zimy łagodniejsze.

Cudne kadry.

To prawda, że zimy lżejsze, z tym okrywaniem mniej jest zachodu, bo też mniej roślin kupujemy,
chyba, że są to rarytasiki
Między brzozami 10:13, 18 lis 2019

Do góry
Po przemyśleniach doszłam do wniosku że nie ma co się czaić i w weekend poprzesadzałam i wsadziłam ostatnie rośliny. :

Oczywiści nie obyło się bez modyfikacji w terenie Klon ginnala którego w ogóle nie widać, został wysunięty do przodu dzięki czemu w samym narożniku bukowo - cisowym jest miejsce na jeszcze coś Pasowało by mi drzewo ażurowe, z jesiennym żółtym przebarwieniem, dość wąskie do 4 m i nie za wysokie max do 10 m. Teraz chodzę i myślę co by do tego opisu pasowało Myślałam o zwykłej brzozie ale ona za duża urośnie, potem o doorenbos ale te z kolei nie są tak ażurowe. Może ma ktoś jakiś pomysł?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:13, 18 lis 2019

Do góry
anka_ napisał(a)
No to mnie zaskoczyłaś tą jodłą.

Ale cudna fotka. Co to za paproć?

Jodła sporo już urosła mam nadzieję, że ten czub
jej się trochę wyprostuje

Nie wiem Aniu co to za paprota, może ktoś rozpozna?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:11, 18 lis 2019

Do góry
vita napisał(a)
Świetnie wygląda owocująca róża na pergoli, a smagliczkę widywałam ostatnio w dużych, miejskich nasadzeniach. Dało się wyczuć jej zapach. No i długo kwitnie. Dużo cebul posadziłaś?

Smagliczkę fajnie posadzić widać wytrzymała jest i jesienią potrafi być ozdobą

Róża fajna zawsze

Cebuli tulipanów posadziłam 4kg to chyba 50szt na 2kg

takie 2 woreczki wyszły, gdyby nie ta ciężka ziemia pewnie byłoby ich więcej
a tak skromnie, żeby akcent wiosną był mocniejszy
Zakręcony ogród 10:10, 18 lis 2019

Do góry
Powiększyłam też rabatę podokienna. Póki co nie dojechałam do końca planowanej wielkości ale i tak jest już naprawdę spora.
Pierowtnie miały tam rosną 3 trzmieliny ale nie znalazłam podobnych rozmiarów więc na tym etapie postanowiłam ,że zostawię tylko jedna. Przesadziłam ją a resztę roślin uporządkowałam. Teraz pytanie co tam dosadzić ,żeby dobrze wyglądało ? Myślałam o trawach . Cały czas mam do wykorzystanie Gracimiliusy, overdamy, trzcinniki i pony tails. Z zielonych : golden tuffet.
Jakieś pomysły ?

Ogród do odnowy 10:06, 18 lis 2019

Do góry
Cypryśnk błotny...

Vernonia, nie wiem czy nie teraz bardziej mi się podoba

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:03, 18 lis 2019

Do góry
nicol21 napisał(a)
Piękne widoki i dekoracje. Szkoda że jesien nie trwa dłużej żeby się nimi nacieszyć, zwłaszcza w te słoneczne dni.

Nicol ja się cieszę tą jesienią, ta jesień jest wyjątkowa i trwa, bo przymrozki nie były takie brutalne
i jest nawet ciepło, mogę jeszcze coś podziałać porządkowo w ogrodzie
Metasekwoja mi się jeszcze nie obsypuje

Ogród do odnowy 09:59, 18 lis 2019

Do góry
kolejne odsłony tej samej fotergilli, fotergilla major (większa) już od tygodnia całkiem łysa

jedynie ozdobne jabłonki listki trzymają, czerwone listki to malus Coccinella, złote Malus Evereste

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:57, 18 lis 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)
Śliczne fotki. Super ogląda się jesieñ u Ciebie

Ula w takim gąszczu dużo się dzieje...a że ciepło to chryzantema
nadal piękna
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:54, 18 lis 2019

Do góry
kasiek napisał(a)
Kociaki piekne, takie rasowe
I popieram Anię - jesteś mistrzynią kadru - bossssko !

Po prostu pstrykam gdzie tam mistrzynią, wiesz, że to lubię

Portretos...jak widac słabe foto

Nigra

Goyja
Ogród do odnowy 09:51, 18 lis 2019

Do góry
trochę fotek, zamiast listopadowych przymrozków rośliny w rozkroku stoją, trzeba się przyzwyczajać

aster Ann Leys, szersze plany

dąb zgubił już prawie wszystkie liście, pora na sprzątanie trawników, lak totalnie mnie zaskoczył, wiosną szybko zmarniał a teraz nabrał masy i do kwitnieia się szykuje

ambrowiec

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:50, 18 lis 2019

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Piękna i kolorowa jesień, to za sprawą drzew liściastych i krzewów, posiadasz imponującą kolekcję. Ja u siebie w ogrodzie zaległości w tym temacie nie nadrobię bo już nie mam miejsca ale w sadzie mogę poszaleć, dziś wsadziłem dwa grujeczniki a wiosną będą kontynuował nasadzenia.

Szklarnia świetna, pozytywnie zazdroszczę, wiosną będziesz mogła zaszaleć z rozsadami.

Słonecznie jeszcze u Ciebie, można z mebli korzystać, kawę wypić w plenerze.

Drzew mi nie brakuje i fazy ich przebarwień mnie też zaskakują i cieszą, bo
większość drzew już prawie bez liści.

W sadzie faktycznie możesz poszaleć z drzewami ja polecam derenie

Szklarnia już spełnia role przechowalni ciekawa jestem jak rośliny przezimują...a wiosna
będzie cieszyć już się nastawiam na wysiewanko
Ta sobota była zjawiskowa mimo późnej pory w końcu listopad,
ale cudny i ciepły dzień na tarasie można było poleżakować
i słoneczkiem się delektować

Za drzwiami do ogrodu... 09:39, 18 lis 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Anitko październikowy przymrozek nic nie zaszkodził chryzantemom.Niczym ich nie zabezpieczałam.A były jeszcze w pąkach.I u nas było tylko jakieś -2.Ale stojące obok chryzantem begonie w doniczkach ścięło.Któregoś roku na początku listopada chyba ściął już rozkwitniętą jakiś większy mróz.
Tu jest zdjęcie kilka dni po pierwszym przymrozku w tym roku( widać po prawej padniętą czerwoną begonię i chryzantemę szykującą się do kwitnienia :

Szerokość można ograniczać dzieląc kępę.Można też ją wcześniej pouszczykiwać ,będzie wtedy niższa, tylko chyba trochę później zakwitnie.Któregoś roku skubałam.W tym przegapiłam dobry moment.Myślę też, że nie wszystkie odmiany tak gigantycznie rosną.Moje dostały podłoża popieczarkowego ( z obornikiem) i przyszalały też może dlatego.

To w Sobiborskim lesie takie skarby natury ,bardzo lubię ten i okoliczne lasy.Blisko siebie też mam lasy ,ale już nie takie klimatyczne

Do hypertufy jeszcze powrócę...

To dobra wiadomość. Poszukam jakieś mniejsze odmiany. Wiesz, że nie kojarzę ich z wizyty u Ciebie, ale wówczas tyle innych roślin uwagę przykuwało.

Uwielbiam takie bibeloty w ogrodzie. Muszę przejrzeć swoje skarby przynoszone z lasów, które w piwnice leżą, bo pasowałoby zrobić jakiś wianek zimowy, żeby świąteczny do wiosny nie wisiał.

I witam w klubie "pokrzywdzonych" Choć tak naprawdę współczuje z tym kolcem.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:36, 18 lis 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja opatulałam całego jak był malutki

Maluszki trzeba opatulać

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:25, 18 lis 2019

Do góry
mira napisał(a)

Uwielbiam takie kadry.

Co to znaczy okryć derenia, posadziłam w tym roku - całego opatulić czy tylko podsypać

Całego okryć i podsypać ja do tego celu używałam agrowłókniny, ale wcześniej lata wstecz
robiłam chochoły ze słomy...Dawne to czasy były
Acer palmatum Pink Dwarf

Brzoza Joungi jak grzybek

Jeszcze widoczek z szerszych kadrów, tylko nie wiem czy nie powtarzam

Czekają go podstrzyżyny
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:06, 18 lis 2019

Do góry
No to mnie zaskoczyłaś tą jodłą.

Ale cudna fotka. Co to za paproć?

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 09:01, 18 lis 2019

Do góry
Hej, poszłam za ciosem i jeszcze powiększyłam rabatę przy tarasie. Skrzynka warzywna wyleciała na drugi koniec - tym samym jest symetrycznie po obu stronach tarasu. Cienista tez powiększona i przekopana - teraz będzie czas na dokarmianie ziemi i planowanie. Dzisiaj wrzucę plan i wymiary tych rabat- może pomożecie mi coś wymyślić
było i jest dodatkowy metr z każdej strony

skrzynka przeniesiona na drugą stronę

cienista poszerzona - wyleciały obrzeża, ale nie wiem co zrobić z hostami i paprociami

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:22, 18 lis 2019

Do góry
vita napisał(a)
Chcemy jeszcze!

Proszę

Smagliczka mała ale jeszcze dzielnie kwitnie

Sadzenie cebul zawsze w towarzystwie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies